Karkkipäivä
Karkkipäivä

Karkkipäivän kuvia päätynyt ”Islannin Hesariin”

Karkkipäivän kuvia on jälleen käytetty luvatta.

Tällä kertaa kyseessä on vieläpä varsin vakavastiotettava media – johtava sanomalehti.

Sain eilen viestiä Islannissa asuvalta lukijaltani, joka oli hämmästynyt nähdessään tutut kasvot paikallisen Morgonbladid-lehden verkkojulkaisussa. Morgonbladid on Islannin suurin sanomalehti ja vastaa meidän Helsingin Sanomia.

MBL_LaveraBBCream_kuva

Artikkeliin pääsee tästä.

Ja siellähän minun naamani tosiaan koreilee, ilman minkäänlaista asianmukaista kreditointia puhumattakaan luvan kysymisestä.

Mihin tekijänoikeuksien kunnioittamisessa ollaan menossa kun jo tämän tason media sortuu käyttämään julkaisujensa kuvitukseen Googlen kuvahakua! Sillä mistäpä muualta kuvani olisi verkkojulkaisuun päätynyt.

Viestin lähettäneen lukijan mukaan artikkelissa haastatellaan islantilaista ”ekohippigurua” Guðrún Bergmannia ja siinä puhutaan Laveran BB-voiteesta ja kosmetiikan lisäaineista. Jos kirjoittaa Googlen kuvahakuun ”Lavera BB Cream” on minun kasvokuvani ensimmäinen tarjokas. Alkuperäinen juttuni jossa kuva ilmestyi löytyy täältä.

MBL_Smartland

Juttu ilmestyi Morgonbladidin Smartland Mörtu Maríu -sivulla, joka on naisille suunnattu teemasivusto vähän niinkuin MTV3:n Helmi-sivut aikoinaan.

Olen laittanut MBL:lle viestiä ja pyytänyt selitystä kuvani luvattomaan käyttöön. Saa nähdä vastataanko sieltä mitään.

Sitaattioikeuden puitteissa Suomessa saa ottaa lainauksia toisen teoksesta (oli se sitten tekstiä, musiikkia tai kuvataidetta) kysymättä lupaa tekijältä, mutta alkuperäinen tekijä ja lähde on mainittava siteerauksessa. En tiedä onko Islannissa vastaavanlaista lakia, mutta lähdettä ja tekijää he eivät kuitenkaan ole maininneet.

Aiemmin kuviani on käytetty luvatta muuan ammattikoulun opetusmateriaalissa sekä Espanjassa sijaitsevan suomalaisen meikkaaja/maskeeraaja-koulun nettisivujen kuvagalleriassa.

Kuvakaappaukset Morgonbladidin sivuilta.

Kommentit (54)

 1. TanjaP

  HuhHuh,jään mielenkiinnolla odottamaan vastaavatko meiliisi mitään,toivoisin että tunnustavat lainaamisen suoraan
  mutta noloahan tuo kyllä on.
  Sinulla on liian hyvät kuvat kun muillekkin kelpaavat. ;D

 2. Aamu

  Tuo on kyllä niin naurettavan törkeää! Rehellisesti sanottuna ymmärrän paremmin ne aiemmat väärinkäytöt kuin tämän. Tajuan kyllä pointtisi vesileiman suhteen, mutta itse ainakin mielummin hidastan kuvieni väärinkäyttöä, vaikka sitä en voisi estääkään. Oli vesileimaa tai ei, tuo on hyvin mautonta, röyhkeää ja turhauttavaa sekä väärin.

 3. Tiltu

  No huhhuh…julkaisethan mahdollisen vastauksen?

 4. kuvahakija

  Tosi noloa lehdeltä tuollainen epäammattimaisuus ja ihan lakienkin rikkominen. Nykypäivänä tekijänoikeuksien kunnioittaminen tuntuu mulle jo niin itsestään selvältä että hävettää niitä rikkovien puolesta. Ja harmittaa tietty uhrien puolesta. :/

  Ja tuosta kuvahausta nyt vielä, jos joku ihmettelee… totta kai karkkipäivän lukijoille tulee sun kuva ekana hakuun näkyviin, kun google seuraa netinkäyttäjien vierailtuja sivuja ja tarjoaa niiden mukaan kohdennettuja hakutuloksia, mainoksia jne. Äkkiä foliohatut päähän ja silleen… :D

 5. Johkis

  Etsi ehdottomasti päätoimittajan tai toimituspäällikön nimi käsiisi ja laita suoraan mailia heille, jos et saa vastausta edelliseen viestiisi. Kuitenkin kyseiset henkilöt vastaavat lehden sisällöstä.

 6. Ansku

  Toimittaja ei halua, että kuvavarkaus päätyy esimiesten tietoon, siksi hän on vaihtanut kuvat ja yrittää kaikessa hiljaisuudessa selvitä sotkusta kuivin jaloin…?
  Tuollaista ”ota yhteyttä”-meiliosoitetta eivät toki lue pomot vaan sihteerit ja/tai toimittajat.

 7. Tipi

  No jopas on törkeätä!
  Varmaan ajattelivat, ettei heille ulkomaisilta sivuilta luvatta napattu kuva ”kärähdä”.
  Turha sieltä on mitään selitystä varmaan odotella, eihän tuohon mitään muuta selitystä ole kuin että luvatta otettu. Häpeisivät.
  Mitä kautta muuten sait tietää, että kuvasi oli sivustolla?

  • Sanni

   Mitä kautta muuten sait tietää, että kuvasi oli sivustolla?

   Sain meiliä Islannissa asuvalta lukijaltani (lukee tuossa tekstissäkin :))

   • Tipi

    Hups. ”Kiitos” kursiivisen lukutapani, jäi tuo näkemättä tekstistä. :)

 8. muksis

  Ärsyttävää ja tuplasti ärsyttävämpää, jos eivät edes vaivaudu vastaamaan mitään!

  Samoin mua nyppii iltapäivälehdet, jotka ottavat suoraan julkkisten instagram-tileiltä kuvia yms. ja tekevät siitä jutun. Tyyliin Cheek postaa, että ”hankin koiran”. Ja minuutin päästä IS postaa, että ”Cheek hankki koiran”. Siis voiko olla laiskempaa!? Ja kehtaavat vielä kutsua itseään toimittajiksi!

 9. NG

  No jopas. Onko tämä sitä kuuluisaa pohjoismaista yhteistyötä..?

 10. Miia

  Tästä kyllä huomaa ihan konkreettisesti miten maailma on kutistunut! Voisitteko kuvitella, että suomalaisen kuva olisi päätynyt parikymmentä vuotta sitten jonkun islantilaisen median sivuille? Nyt vaan pari klikkausta, ja sinne sujahti. Siinä saa nykyajan bloggari olla varpaillaan koko ajan..

  • Sanni

   Niinpä…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.