Karkkipäivä
Karkkipäivä

Karkkipäivän kuvia opetusmateriaalissa

Sain tänään sähköpostia lukijaltani, joka opiskelee kosmetologiksi eräässä kaupungissa Suomessa. Lukija oli törmännyt blogistani otettuihin kuviin koulunsa ehostuskurssin opetusmonisteessa!

Lukijan lähettämiä kuvia

Olen luonnollisestikin otettu siitä, että kuviani käytetään opetusmateriaalina alan oppilaitoksessa, mutta tuntuu oudolta ja epäammattimaiselta ettei kuvien käyttöön oltu kysytty mitään lupaa eikä niiden alkuperää mainittu. En nyt mitenkään pahastunut asiasta, mutta ihan vain terveisinä kyseisen koulun opettajille, että olisi kohteliasta vastaisuudessa mainita kuvien lähde jos aiotte niitä käyttää.

Kuviani on aiemminkin löytynyt ihme yhteyksistä, mm. ainakin kaksi minulle täysin tuntematonta ihmistä käyttää meikkikuviani Facebookissa profiilikuvanaan mikä tuntuu erikoiselta, mutta nämä yhteydet eivät sentään ole niin ”virallisia” kuin koulun opetusmateriaali.

Olen joskus miettinyt blogikuvien varustamista vesileimalla niinkuin monet bloggaajat tekevät, mutta mielestäni leimat rumentavat kuvia joten olen jättänyt ne lisäämättä. Tähän se sitten voi johtaa.

Kommentit (64)

 1. tiia

  heippa,
  juridiikkaa enemmän opiskelleena voin sanoa, että ei sitä tarvitse spekuloida, tiesikö kuvien ”lainaaja” tekonsa olleen väärin. Hän toimii optettajana, jonka työnkuvaan luultavasti kuuluu esim. opiskelumateriaalin suunnittelu yms. Jos asia menisi pidemmälle, teon törkeyttä arvioitaessa lähdettäisiin oletuksesta, että kuvien ”lainaaja” tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että kuvia koskee tekijäoikeuslait (kuin myös se mitä laki pitää sisällään). Hän ei siis voi tukeutua siihen että ”en tiennyt…”.

 2. Auruanmami

  Inhottavaa ja alhaista tuo kuvien ’lainailu’ ilman kysymistä tietenkin on. Vaan näyttää sitä tapahtuvan suuremmassakin mittakaavassa, kuten alla oleva linkki osoittaa. Tuossa tapauksessa kuvan ottaja oli vieläpä ammattilainen, jonka pitäisi saada elanto ottamistaan kuvista…

  http://www.hs.fi/kulttuuri/Suomalaisen+valokuvaajan+Angry+Birds+-juhlapukukuva+levisi+laittomasti+ulkomailla/a1305550947244

 3. maria

  Sehän on ihan totta, että jos laitat kuvasi nettiin, se on siellä ikuisesti ja varastetaan varmasti. Taiteilijaystäväni oli laittanut omia teoksiaan eräälle sivustolle, ja kappas vain, kuukautta myöhemmin löysin hänen nimellään googlesta sivuston, jolla myytiin hänen parhaista teoksistaan julisteversioita. Eipä ole ystäväni nähnyt euroakaan näistä julisteista tulevista rahoista, saati että teosten kopioimiseen olisi edes kysytty lupaa. Työt poistettiin yhteydenoton jälkeen, mutta korvauksia hän ei koskaan saanut (eikä ruvennut edes asiasta tappelemaan, mikä ärsytti itseäni suuresti). Siinä ei paljon lohduttanut edes se, että töiden tekijän nimi mainittiin…

  Ammattikoulu on valtion tukema laitos, joka mm. maksaa todennäköisesti Teosto-maksuja ja jossa ollaan tietoisia tekijänoikeuslaeista. Siellä, jos missä, kaiken pitäisi mennä kirjojen mukaan. Ymmärrän, etteivät kaikki ole mustasukkaisia töistään, mutta mielestäni tässä asiassa pitäisi iskeä sen verran nyrkkiä pöytään, että erityisesti virallisten laitosten pitää näyttää esimerkkiä ja kysyä lupa kuvien käyttöön ennen kuin ne lätkäistään mihinkään. Tämän lisäksi kuvien alkuperä pitäisi olla selkeästi mainittuna. Se on sitten tekijän itsensä päätettävissä, haluaako töistään valuuttaa vai ei.

  Kunnia sille jolle kunnia kuuluu.

 4. ella

  Jopa on erikoista. Ainakin yliopistokoulutetuilla opettajilla koulutukseen kuuluu myös tekijänoikeustietous ja tiedot siitä mitä saa käyttää oppimateriaalina ja miten. Uskoisin, että nämä säännöt pätevät useampiin oppilaitoksiin ja ne tulisi tuntea. Pelkän muistin varassa ei opettajienkaan tarvitse tekijänoikeuksia ihmetellä, sillä tuoretta tietoa aiheesta löytyy helposti. Tästä aiheesta mm. http://www.kopiraitti.fi/tietoverkot_ja_tekniikka/internet_hyodyntaminen/fi_FI/internet_esittaminen/

  Toivon, että viet asiaa eteenpäin ja otat yhteyttä oppilaitokseen. Oppimateriaalin tekijä ei ole toiminut asiassa oikein, joten hän tarvitsee tästä oikaisua toimiakseen jatkossa oikein. Tämä siis silti, vaikka itse et sen kummemmin kunniaa tai korvauksia kuvistasi haluaisikaan.

 5. Murmeli

  Veikkaisin (ja varmaan aiemminkin on ehkä joku jo veikannut), että opettaja on vaan googlettanut sopivia kuvia ja ei ole muistanut tekijänoikeuksia. Googlettamalla kun löytää tiensä sivustojen kautta toisille, eikä enää välttämättä edes tiedä, mistä kuva ihan ALUNPERIN on otettu. Tähän ongelmaan itse ainakin olen törmännyt kuvia etsiessäni.

  Sinänsä tietenkin ihmetyttää, että opettajalta on tällainen päässyt unohtumaan, kun koulussa nimenomaan aina jankutetaan lähteiden tärkeyttä…tosin tässä tapauksessa kai hieman erilainen koulu kyseessä kuin missä mä olen aikoinaan opiskellut. :D

 6. Kahvitahra

  Itse en ole käyttänyt nuita mineraalipeiteaineita. Olen joku aika sitten löytänyt oikean timanttituotteen tummille silmän alusilleni: CLINIQUE AIRBRUSH CONCEALER.
  voidemainen peiteaine, kynämuodossa jossa valoaheijastavia pigmenttejä muttei liikaa. Eikä keräänny ainakaan minun silmäjuonteisiini. Rakastuin! :)

 7. kopioida saa

  ”Opettajan ei kuitenkaan tarvitse itse sopia julkaisujen kopioinnista, sillä opetus- ja kulttuuriministeriö on sopinut Kopioston kanssa kopiointiluvan kaikille lukioille, ammatillista koulutusta antaville kouluille, peruskouluille ja yliopistoille. Lupaan kuuluu oikeus valokopioida lukuvuoden aikana 20 sivua julkaisua kohden, tai enintään puolet, jos julkaisu on lyhyt. Lupa koskee myös netistä tulostamista mukaan lukien valokuvat. Jaettavien kopioiden määrää ei ole rajattu, joten kopioita voi ottaa niin monelle oppilaalle kuin on tarpeen. Sama lupa mahdollistaa myös kopioyhdistelmän tekemisen, jolloin samaan kopioon kootaan useasta eri lähteestä aineistoja.”

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.