Karkkipäivän kuvia opetusmateriaalissa

Sain tänään sähköpostia lukijaltani, joka opiskelee kosmetologiksi eräässä kaupungissa Suomessa. Lukija oli törmännyt blogistani otettuihin kuviin koulunsa ehostuskurssin opetusmonisteessa!

Lukijan lähettämiä kuvia

Olen luonnollisestikin otettu siitä, että kuviani käytetään opetusmateriaalina alan oppilaitoksessa, mutta tuntuu oudolta ja epäammattimaiselta ettei kuvien käyttöön oltu kysytty mitään lupaa eikä niiden alkuperää mainittu. En nyt mitenkään pahastunut asiasta, mutta ihan vain terveisinä kyseisen koulun opettajille, että olisi kohteliasta vastaisuudessa mainita kuvien lähde jos aiotte niitä käyttää.

Kuviani on aiemminkin löytynyt ihme yhteyksistä, mm. ainakin kaksi minulle täysin tuntematonta ihmistä käyttää meikkikuviani Facebookissa profiilikuvanaan mikä tuntuu erikoiselta, mutta nämä yhteydet eivät sentään ole niin ”virallisia” kuin koulun opetusmateriaali.

Olen joskus miettinyt blogikuvien varustamista vesileimalla niinkuin monet bloggaajat tekevät, mutta mielestäni leimat rumentavat kuvia joten olen jättänyt ne lisäämättä. Tähän se sitten voi johtaa.

Kommentit (64)
 1. Onpa outoa toimintaa!

 2. Eihän toi kuitenkaan huonossa yhteydessä ole, että sinällään, mutta kuitenkin ajatus siitä, että oma naama saattaa olla ihan missä vain… Tietenkin tämä asia on otettava huomioon, kun paljastaa kasvonsa netissä, mutta kuitenkin. Olen ollut iloinen siitä, että vesileimoja ei ole blogissasi ollut huonontamassa kuvia ja viemässä fiilistä meikeistä, mutta täysin ymmärrettävää kuitenkin on jos asia joskus tulisi muuttumaan.

  1. ”Eihän toi kuitenkaan huonossa yhteydessä ole, että sinällään, mutta kuitenkin ajatus siitä, että oma naama saattaa olla ihan missä vain… Tietenkin tämä asia on otettava huomioon, kun paljastaa kasvonsa netissä, mutta kuitenkin.”

   Tuskin kyse on siitä, että Sannin kasvot ovat päätyneet opetusmateriaaliin, vaan siitä, että Sannilla on tekijänoikeus kuviin ja kuvien käyttämiseen ei ole pyydetty lupaa.

   Vaikka Sannia ei kuvien luvaton käyttö niin haittaisikaan, niin minä kyllä ottaisin yhteyttä kouluun, jonka palkkalistoilla kuvia ”lainannut” opettaja on. Ehkä kyse on vain opettajan tietämättömyydestä tekijänoikeusasioissa, mutta mielestäni pitäisi tehdä selväksi ettei moinen peli vetele. Vaikka kuvia on helppo kopioida blogeista, niin mielestäni tällaisia tapauksia ei pitäisi katsoa läpi sormien vain sen takia, että ”kaikkihan kopioi kuvia luvatta” tai ”oma vika että laitan kuvia nettiin”.

   Omituinen näkökulma tuossa Nimettömän kertomassa Pentik-jutussa. Jos siis Pentikiltä on selitetty asia niin, että he eivät tienneet ettei kuva ole ”ammattilaisen ottama”. Eihän kyse ole siitä kuka on ottanut kuvan vaan siitä että kenenkään kuvia ei saisi käyttää luvatta. Mutta hyvä jos kuvan ottaja sai kunnon korvauksen.

   1. Mielestäni tosiaan kannattaisi ottaa yhteyttä opettajaan! Jos mulle olisi käynyt sama, huutaisin jo pää punaisena. Kyllä opettajan pitää ymmärtää tekijänoikeuskysymykset. Eikä vain että kuvat on pöllitty sun blogista, myös meikit on sun tekemät! Eli SÄ hoidat opettajan hommia ilmaiseksi! :-(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *