Kalsiumvoiteiden pinnan alla

Niin että mistähän ihminen tosiaan maksaa sen 185€…? Sitä voi jälleen miettiä.


Kalsiumvoiteet

Tulin verranneeksi kahta saman talon kalsiumpäivävoidetta. ”Talolla” tarkoitan L’orealia, ja tuotteet ovat Lancômen Platinéum Hydroxy(a)Calcium -päivävoide ja L’oreal Parisin Age Re-Perfect Pro-Calcium -päivävoide. Hintaeroa näillä kahdella samankokoisella purnukalla on peräti 165€. Mitäs upeita erikoisaineita Lancômen tiedemiehet ovatkaan eristäneet Platinéum-voiteeseen, kun siihen on pitänyt tuollainen hintalappu lätkäistä..? Blogia lukeneet arvaavatkin jo, mitä vertailu paljasti.

Platinéum pitää sisällään 44 ainesosaa, Age Re-Perfect Pro-Calcium 47. Näistä ainesosista 37 ovat yhteisiä. Kyllä. Kolmekymmentäseitsemän. Mitäs luulette? Kuinka paljon nämä voiteet oikeasti eroavat toisistaan? Ja epäileekö joku vielä, ettei saman talon tuotteita valmistettaisi samoista ainesosacocktaileista? Vai ihanko sattumalta näissä kalsiumvoiteissa on 84% samoja ainesosia?

(Tietonurkka: kalsiumvoiteet on tarkoitettu ikääntyvälle iholle, joka kalsiumin menetyksestä haurastuu ja ohentuu.)

Matureskin

Kuva täältä.

Naputtelin tähän Platinéumin incin kokonaisuudessaan. En usko, että moni jaksaa sitä lukea, mutta kiinnostuneet voivat katsoa mistä 185€:n supervoide koostuu. Sulkuihin ainesosan jälkeen kirjoitin, monentenako sama ainesosa on Age Re-Perfect Pro-Calcium -voiteessa. Huomatkaa, että ensimmäiset 13 ainesosaa ovat täsmälleen samassa järjestyksessäkin. Merkkasin punaisella kalsiumin, eli ainesosan joka näissä on se tärkeä juttu ja hoitavin aine.

 

Lancôme Platinèum Hydroxy(a)Calcium 50ml 185€ / L’oreal Age Re-Perfect Pro-Calcium 50ml 19,70€

1 AQUA (1)

2 CYCLOPENTASILOXANE (2)

3 ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE (3)

4 GLYCERIN (4)

5 PARAFFINUM LIQUIDUM (5)

6 MYRISTYL MYRISTATE (6)

7 PHENYLBENZIMIDAZOLE SULFONIC ACID (7)

8 STEARIC ACID (8)

9 TRIETHANOLAMINE (9)

10 AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE (10)

11 PALMITIC ACID (11)

12 TITANIUM DIOXIDE (12)

13 PEG-100 STEARATE (13)

14 GLYCERYL STEARATE (15)

15 HYDROGENATED JOJOBA OIL (-)

16 TOCOPHERYL ACETATE (-)

17 CYCLODEXTRIN (26)

18 HYDROXYAPATITE (19)

19 DMDM HYDANTOIN (34)

20 IODOPROPYNYL BUTYLCARBAMATE (36)

21 PHENOXYETHANOL (32)

22 STEARYL ALCOHOL (18)

23 YEAST EXTRACT (27)

24 PEG-20 STEARATE (17)

25 LIMONENE (40)

26 MANNITOL (16)

27 XANTHAN GUM (22)

28 PANTHENOL (-)

29 LINALOOL (41)

30 PANAX GINSENG ROOT EXTRACT (-)

31 DIOSCOREA VILLOSA ROOT EXTRACT (-)

32 PROPYLENE GLYCOL (-)

33 CAPRYLOYL SALICYLIC ACID (21)

34 ALPA-ISOMETHYL IONONE (42)

35 ACRYLATES COPOLYMER (23)

36 DISODIUM EDTA (24)

37 DISODIUM SUCCINATE (31)

38 CETYL ALCOHOL (20)

39 METHYLPARABEN (33)

40 BUTYLPARABEN (35)

41 CITRONELLOL (45)

42 ALUMINA (25)

43 HEXYLDECANOL (-)

44 PARFUM (39)

LancomePlatineum2

En ala purkamaan inciä sen kummemmin, mutta tarkastellaan vähän niitä ainesosia, jotka eivät ole voiteille yhteisiä. Voisiko niillä selittää 165€:n hintaeron?

Eroavat aineet Platinéum / Age Re-Perfect Pro-Calcium

Hydrogenated jojoba Oil = (hydrattu jojobaöljy, pehmentää ihoa) / Squalane (skvalaani, mm. hain maksasta saatava luonnollinen kosteuttava ja pehmentävä aine)

Tocopheryl acetate (e-vitamiini, hapettumisenestoaine) / Myristyl alcohol (pehmentävä aine, emulsiota stabiloiva aine, viskositeetinsäätäjä)

Panthenol (b-ryhmän vitamiini, kosteuttava aine, antistaattinen aine) / Hydrolyzed Soy Protein (hajotettu soijaproteiini, antistaattinen ja kosteuttava aine)

Panax Ginseng Root Extract (ginseng-juuren uute, mahdollinen antioksidantti [ei todistettuja tutkimustuloksia]) / Soluble Collagen (liukoinen kollageeniproteiini, kosteutta sitova aine)

Dioscorea Villosa (Wild Yam) Root Extract (jamssin juurakoista saatava uute, pehmentävä ja rauhoittava aine, ei todistettua hyötyä iholle kosmeettisessa käytössä) / Mdm hydantoin (antimikrobinen aine)

Propylene Glycol (propyleeniglykoli, kosteuttava aine, liuotin) / Potassium Sorbate (kaliumsorbaatti, säilöntäaine)

Hexyldecanol (humektantti, liuotin) / Benzyl benzoate * (liuotin, hajuste)

/ Geraniol * (hajuste)

/ Coumarin * (hajuste)

/ Citral * (hajuste)

*) = yksi 26 eniten allergisoivasta hajusteainesosasta jotka on kosmetiikkalain mukaan mainittava tuoteselosteessa

Lähteet: Verkkosalonki, Eur-Lex, Wikipedia, Paula Begoun: Don’t Go To The Cosmetics Counter Without Me (2008)

LorealProCalcium2

Tarkastelu osoittaa, ettei kummassakaan ole mitään toistaan ”ylivertaisempia” aineita. Eroavat ainesosat ovat tavallisia kosmetiikan perusraaka-aineita, lukuunottamatta Platinéumin kahta kasviuutetta, ginseng ja jamssi, jotka ovat juuri näitä ”ei todistettuja vaikutuksia kosmeettisessa käytössä” -kategorian aineita. Minusta on hurjan outoa ja mielenkiintoista, ettei suurilla firmoilla ole esittää mitään virallisia tutkimustuloksia näistä aineista, joilla he argumentoivat tietyn tuotteen hoitavuutta. Platinéum-voiteen Hydroxy(a)Calcium-kompleksi muodostuu kalsiumista (käytetty ainesosa hydroxyapatite), ginsengistä ja hiivauutteesta (lähde). Eur-lexin mukaan kahdella viimeisellä on kuitenkin vain se ympäripyöreä ’hoitava’ funktio, hydroxyapatitella vieläpä pelkkä hankaava/emulsiota stabilisoiva/ominaistiheyttä säätelevä aine. Jos Lancômen/L’orealin tai jonkun muun valmistajan tiedemiehet löytävät näiden aineiden vaikutuksista iholla jotain mullistavaa, miksei näitä tietoja ole esittää Euroopan unionin komissiolle? Just a thought.

Seuraavan kerran kun mietitte, muistatteko äitikultaa 185€:n luksusvoiteella, voitte yhtä hyvin kävellä sinne L’orealin päivittäiskosmetiikan hyllylle. Äiti olisi epäilemättä vaikuttuneempi painavasta, lasisesta ja arvokkaan näköisestä Lancômen purkista, mutta saman hyödyn hän saa vaatimattomammat kuoret omaavasta L’orealista. Jälleen voidaan tietysti nostaa esiin pitoisuuskysymys ja miettiä, onko Platinéumissa enemmän hydroxyapatite-ainetta, ja tekevätköhän ne ginseng ja jamssi sitten kuitenkin tutkimustulosten puutteesta huolimatta iholle jotain taianomaista. En ole kosmetiikan kemisti  tai tutkija, joten en voi varmuudella tietää. Mutta sen me kuitenkin tiedämme, että näiden voiteiden pohja koostuu 84-prosenttisesti samoista ainesosista. Onko lopullinen ero 165€ arvoista? Ehkä mahdollisesti parin kympin, mutta loppukate tulee jostain ihan muusta.

Tällaista on kosmetiikan totuus.

Kommentit (46)
  1. Kiitos mielenkiintoisesta ja ajatuksia herättävästä kirjoituksesta!

  2. Tää oli oikeasti aika mielenkiintoinen juttu, vaikkei sinällään mitenkään yllättävä.

    Sellaista vain mietin mikä on ainakin mulle lääkemaailmasta tuttua, että ne muutamat eroavat apuaineet saattavat joillakin tehdä jopa toimimattoman tulokse.

    Otetaan esimerkiksi Burana. Aina sanotaan, että joo, Ibusal, Ibumax, Burana…Oli mikä oli, ihan samaa kamaa ne on. Esim. noista kolmesta Ibumax ja Burana tulevat samasta laarista, mutta Ibusalilla on noihin muutaman apuaineen ero, joka jollekin (marginaalisen pienelle) käyttäjäryhmälle aiheuttaa sen, että pääkipu ei lähdekään tai teho on vähän erilainen. Sama esim. Roaccutanissa ja sen vaihtoehdoissa.

    Mutta tietysti näistäkin lääkkeistä ja kosmetiikasta puhuttaessa, suurin osa ihmisistä ei huomaa todennäköisesti mitään eroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *