Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kaloriton, hiilariton riisi

…eli eilen esiteltyä ”ihmesientä” myös ruoaksi! :)

Konjac-kasvin juuresta saatavaa glukomannan-kuitua ei käytetä ainoastaan ulkoisesti puhdistussienten raaka-aineena, vaan myös ravintona. Glukomannania on käytetty japanilaisessa keittiössä jo vuosisatoja suurusteena sekä luontaisena geeliyttäjänä. Viime vuosina raaka-aine on putkahtanut myös länsimaiden markkinoille etenkin laihduttajien suosimana kuituvalmisteena.

Glukomannan-valmisteet ovat käytännössä hiilarittomia, rasvattomia ja proteiinittomia = kalorittomia (7 g kcal / 100 g), eli itse asiassa, ravitsemukselliselta näkökannalta eivät oikein mitään. :) Kuulostaa jopa vähän pelottavalta.

Mutta konjac ei ole pelottavaa tai epäterveellistä. Se on kuitua, joka imee itseensä 300 kertaa painonsa verran nestettä eli täyttää vatsaa tehokkaasti ilman energiaa. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on antanut luvan käyttää konjac-valmisteista terveysväittämiä, joiden mukaan ne auttavat painonpudotuksessa.

Glukomannania myydään jauheena, kapseleina ja valmiina elintarvikkeina kuten nuudeleina, pastana ja riisinä. Törmäsin glukomannan-nuudeleihin ensimmäisen kerran vuonna 2012 newyorkilaisessa ruokakaupassa, tuolloin niitä ei vielä saanut Suomesta.

Blogissa olen kertonut nuudeleista aiemmin täällä, osana induktioviikkojen aterioita.

SlimRiisi_Pasta_IMG_8437

Sain vähähiilihydraattisiin elintarvikkeisiin erikoistuneelta YesDeli-verkkokaupalta testiin satsin myymälän uutuuksia, joukossa Slim-sarjan pastaa ja riisiä.

Tänään esittelyssä riisi.

Koska glukomannan on käytännössä hiilihydraatitonta, se sopii myös vhh-ruokavalion noudattajille. Koska vhh:laiset eivät kuitenkaan muuten ravinnossaan rajoita kaloreita, on ”karppaajan” syytä buustata glukomannan-pastansa tai -riisinsä jollain kunnon ravintopitoisilla ruoka-aineilla kuten proteiineilla ja rasvalla. Kuten yllä tuli todettua, glukomannan-tuotteet ovat ravitsemukselliselta näkökannalta ”tyhjää ruokaa”, joten niiden funktio vhh:lla on vain tuoda lautaselle jotain riisin tai pastan kaltaista – jos sellaisia kaipaa. Ympärille siis energiapitoinen kastike tai muuta kunnon ruokaa! :)

SlimRiisi_IMG_8438

Suhtautumiseni glukomannan-valmisteisiin on kaksijakoinen. Toisaalta on ihan hauskaa, että on olemassa täysin hiilihydraatiton korvike pastalle ja riisille, mutta toisaalta arvostan myös ruoan hyvää ravinnepitoisuutta. Mieluummin siis syön vhh-pastani papuversiona, jossa toki on jonkun verran hiilihydraatteja, mutta myös erittäin runsaasti proteiinia (melkein 50%!) ja paljon enemmän ravintokuitua kuin glukomannanissa. Haluan kannustaa kaikkia syömään mahdollisimman ravinnepitoista ruokaa, ei ajattelemaan kaloreita.

Mutta niille, joille mahdollisimman matalalla hiilihydraattipitoisuudella on merkitystä (esimerkiksi induktiolla), glukomannan-valmisteet tarjoavat erinomaisen vaihtoehdon perinteiselle riisille ja pastalle.

SlimRiisi_IMG_8459

Glukomannan-riisi näyttää tältä. Ihan oikealta riisiltä siis.

Glukomannan-pasta- ja -riisivalmisteet myydään nesteeseen pakattuina, ja niissä on tuoreeltaan hieman ikävä tuoksu. Tätä ei pidä säikähtää, ja tuoksu katoaa kun glukomannan-tuotetta huuhtoo runsaassa vedessä ja viimeistään kypsennyksen yhteydessä.

Käytännössä riisi ja pasta ovat jo ”kypsiä”, ja niille riittää hyvin lyhyt muutaman minuutin keittoaika. Tai huuhdellun riisin ja pastan voi sekoittaa valmiiseen, kuumaan kastikkeeseen, jolloin kastike hoitaa niiden lämmittämisen. :)

* toimisikohan slim-riisi sushissa… miettii…. Siitä pitäisi saada jollain konstilla tahmeampaa… *

Itse kokeilin riisiä kreikkalaiseen tyyliin gemistana, eli täytettyjen kasvisten täytteenä.

Konjac_IMG_8465

Sekoitin riisiin soijarouhetta ja hieman raejuustoa jotta sain täytteeseen paremmat ravintoarvot = proteiinia. Hyvät mausteet ovat tietysti myös avainasemassa, glukomannan-riisi ei itsessään maistu yhtään miltään (niinkuin ei soijarouhekaan..)

   idSlimRiisi_IMG_8483

Epämääräiset siivut paprikan ja tomaatin päällä ovat vuohenjuustoa.

Ihan hyviä näistä tuli – vieläkin enemmän olisin kyllä voinut mausteita heittää ;) Myös ricotta-juusto toimisi varmasti erinomaisesti täytteessä, tehden siitä maistuvampaa. Tai feta…

Slim-riisi ei ole halpaa, niinkuin eivät muutkaan glukomannan-tuotteet. Riisi maksaa YesDelissä 4,99€ / 200 g valutettua riisiä.

Täytyykin joskus syksyn aikana kokeilla kehittää vhh-sushi-versio. Vhh:lle siirryttyäni olen silloin tällöin vähän kaipaillut sushia… Kukkakaaliriisi ei luonnollisestikaan toimisi lainkaan sushissa, mutta glukomannan-riisillä voisi oikein maustettuna olla paljon paremmat mahdollisuudet. :) Täytyy vain keksiä keino, jolla saada slim-riisistä takertuvaa.

Kommentit (9)

 1. siggg

  Onko nuo siis jo valmiiksi ”turvotettuja” pussissa? Vai täytyykö itse keittää/turvottaa? Mietin vaan, että poistaisikohan ne vettä kehosta jos vetäisi sellaisina kuivina. :D Kuulostaapas tyhmältä.

  • Sanni

   Onko nuo siis jo valmiiksi ”turvotettuja” pussissa?

   Ovat jo valmiiksi turvotettuja :) Eivät siis enää muuta muotoaan kypsennettäessä.

  • varmaan aiheuttaisivat suolitukoksen jos kuivana syö.

  • Tiia

   Mä melkein veikkaan, että jos tuotetta myydään valmiiksi turvotettuna, on se äärimmäinen ”varotoimenpide” valmistajan taholta. Ettei kukaan vaan erehdy syömään sitä kuivana… En siis tiedä, tuli vaan mieleen.

   Eikä se varmaan poistaisi turvotusta kropasta, koska turvotuksessahan neste kertyy kudoksiin. Ruoka kulkee vain tuoansulatuselimistön läpi.

   Ymmärtääkseni nesteen kertyminen vatsaan/vatsaonteloon on lähestyvän kuoleman merkki… Sairaanhoitajat tai lääkärit varmaan korjaavat, mikäli olen ihan hakoteillä…

 2. Surku

  Mulla on aina ollut ongelmia tällaisten tuotteiden kanssa. Tuntuu jotenkin äärettömän epäkunnioittavalta omaa kroppaa kohtaan, että sen huijaisi ottamaan vastaan ”ruokaa”, joka ei käytännössä ole mitään. Mulle tulee tosi voimakas vastustusreaktio, oikein sellainen ”mun elimistö ei ansaitse tällaista kohtelua” -fiilis. :D Iso osansa toki lienee syömishäiriötaustalla, että kun kovan taistelun jälkeen on oppinut kunnioittamaan sekä ruokaa että itseään, niin tällainen kikkailu ärsyttää. Ja vaikka ”Afrikan lapset” -tyylinen argumentointi ei monissa yhteyksissä ole kovin kestävällä pohjalla, niin vähän kyllä iskee ahdistus siitäkin, kuinka tällä puolen maailmaa on varaa syödä ilman ravintoarvoja.

  Mutta siis, nämä olivat vain mun omia fiiliksiäni, enkä tarkoita, että kaikkien tulisi ajatella samoin. Halusin vain tuoda tämänkin näkökannan esiin. :) Helppohan mun on tässä puhua, kun pystyn (sekä fyysisellä että henkisellä tasolla) syömään oikeastaan mitä tahansa ja sopivia määriä. Voin hyvin kuvitella, että joillekin ihmisille tällaiset tuotteet ovat tarpeellisia.

 3. NG

  Näin joskus näitä Life-myymälässä, ja ihmettelin moista turhaketta… Rikkaiden ylenpalttisuudessa elävien oikkuja maksaa tyhjästä ravintoarvosta. Kannatan vapautta, mutta toivoisin aidon ruoan saavan taas arvostusta …

  Ajattelin Sinua tämän ohjeen nähdessäni: :)

  http://www.elamanmakua.com/karkkipaiva-toffeeomenat/

  • Sanni

   Ihana tuo toffeeohje! :) Hunaja ei tietty ihan ole karppia, mutta eipähän sitä niin paljon noihin välttämättä tarvitse laittaa :D Täytyykin kokeilla joskus tuollaista toffeeta. Onnistuisikohan myös agavesiirapilla…

   Kannatan vapautta, mutta toivoisin aidon ruoan saavan taas arvostusta …

   Kyllä – siksi annan ääneni loistavalle papupastalle, jos nyt pastaa haluaa syödä! :) Jos se ei olisi niin kallista ja saatavuus parempi (jos sitä siis alettaisiin markkinoida mainstream-yleisölle tehokkaammin), niin moni tavallisen vehnäpastan syöjä saattaisi hyvinkin mielellään siirtyä papupastailijaksi. Maku on sen verran hyvä ja ravintoarvot kohdillaan :)

 4. Ninde

  Chia-siemenien avulla saat tehtyä ”riisistä” tarttuvampaa sushia varten! :)

  • Sanni

   Kiits :) Enpäs tullut tuota itse ajatelleeksi..!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.