Kaipuu fleece-hupparin alla

Katselin hiljattain vanhoja kuva-albumeita tietokoneellani ja löysin mm. tämän kuvan vuoden 2015 Indiedays Awardsista.

Tämä on mun mielestä pähein look, joka mulla on koskaan ollut. (Sen loi kampaajaystäväni Leena, joka vastasi monista blogigaala-aikojen hiustyyleistäni.)

Vanhat kuvat erilaisista juhlalookeista virittivät pitkästä aikaa hereille alemmuuskompleksini tyyliin – tai pikemminkin sen puutteeseen – liittyen. Olen kirjoittanut tästä lukuisia kertoja blogin historian aikana. Ja täällä se tunne yhä kutittelee osana mun itsetuntoa vielä 4-kymppisenä.

Olen ihan tyytyväinen itseeni, mutta samalla koen jatkuvasti, että olen jollain tapaa vääränlainen erilaisissa tilanteissa. Ikäänkuin mun pitäisi koko ajan vaihtaa roolia ollakseni hyväksytty. Tai: tunteakseni oloni hyväksytyksi. Tässä on vissi ero. Järkeni uskoo, että minut hyväksytään juuri sellaisena kuin olen, mutta tunnepuoli viestii toisin.

Minulla on aika lailla pysyvästi epämukava olo olemukseni kanssa muissa kuin perusarkeen liittyvissä tilanteissa.

Ehkä siksi viihdyn niin paljon mökillä, jossa ”habitus-koodiin” kuuluu verkkarit ja virttyneet paidat. Mökillä kukaan ei ihmettele, miksei mulla ole käsilaukkua tai hiukset laitettuina.

Perustyylini ja tapani olla kiteytyy kaiketi sanaan luonnonlapsi. Poislukien meikkaus, se ei ehkä niin sovi ajatukseen luonnonlapsesta.

Joka tapauksessa, en ole koskaan ollut kiinnostunut muodista tai siitä, että harkituilla toimenpiteillä loisin itsestäni tietyn tyylisen. En osaa tätä oikein selittää, mutta lähestulkoon vihaan esimerkiksi vaatteiden ostoa. Vaatteet ja asusteet ovat mitä suurinta epämukavuusaluettani.

Kaikkein eniten viihdyn retkeily- ja ulkoiluvaatteissa. Ne ovat mukavan tuntuisia päällä ja jollain tapaa anonyymeja, eivät määrittele tyyliä. Ne ovat kuin vaatteiden ”sukupuolineutraali” genre.

Mulla on tyyliin kaksijakoinen suhde:

en jaksa yhtään käyttää aikaa näyttääkseni tietynlaiselta, mutta samalla kuitenkin aika ajoin toivon, että olisi toisin. Ja haaveilen siitä, että mulla olisi stailisti, oma palkattu ”Leena”, joka toisi mulle pari kertaa vuodessa uusia kivan näköisiä vaatteita ja fiksaisi mut kuntoon erilaisiin tilanteisiin tuulipukutakkien tuolla puolen. Ja laittaisi välillä mun hiukset toisella tavalla. 🙏🏻

Kun mietin asiaa, niin mulla on ihan aina aikuisuudessa ollut tyyli-alemmuuskompleksi. Teini-ikään se ei kuulunut, vaan syntyi vasta myöhemmällä iällä. Ehkä liittyen myös odotuksiin, joita ”aikuiseen” suunnataan. (Tai siis joita kuvittelen aikuisuuteen tai tiettyihin  aikuisuuden ilmentymiin suunnattavan.)

Ylipäänsä minua mietityttää se, millaisia ”normeja” mieleni tuntuu erilaisiin asioihin liittävän. Normeja, joille tavallaan on kulttuurillinen peruste, mutta joiden ei silti tarvitse eikä kuulu olla mikään sabluuna sille, miten ihmisen kuuluisi olla. Vaikka käsitän koko homman naurettavuuden, silti mulla on huono olla, jos en mielessäni täytä oletettua normia. Yksi klassinen esimerkki on naisiin usein liitetty kiinnostus muotia ja kaikenlaista naisellista kohtaan. Erityisesti tänä päivänä tämä ”oletus” alkaa olla vanhentunut, mutta silti minusta yhä tuntuu, että olisin jollain tapaa hyväksytympi ja öh, ”parempi”, jos olisin tällainen nainen. Simppelisti: minusta tuntuu, että mun pitäisi jotenkin selitellä tai puolustella itseäni, koska en esimerkiksi ole kiinnostunut käsilaukuista ja kannan nykyään kamojani repussa tai kangaskassissa.

Johtuvatko nämä tuntemukset mun omasta lähiympäristöstä kuten ihmisistä, joiden kanssa olen tekemisissä ja työstä jota teen, vai laajemmin koko minua ympäröivästä kulttuurista..? Välillä kieltämättä mietin, tuntisinko näin, jos olisin koko elämäni asunut muiden ”tuulipukutyyppien” kanssa ja päätynyt töihin alalle, jossa ei ole odotuksia tietynlaisesta ulkonäöstä..?

Oli miten oli, huomaan ihailevani ihmisiä, joilta erilaisten roolien vaihtelu sujuu vaivatta. Nimenomaan tyylillisten roolien. He ovat ulkoisesti yhtä lailla kotonaan ja mukavuusalueellaan niin iltapukujuhlissa, mökkiaskareissa kuin työhaastattelussa. Joka tilanteeseen löytyy puku ja kampaus.

Minullekaan ei ole ongelma olla eri rooleissa ja olen innostunut hyvin eri tyylilajin asioista. Minulle maittaa yhtä lailla viiden tähden elämys fine dining -ravintolassa kuin patikkaretki suolla. Ongelmani vain on se, että mieluiten tekisin kaiken fleece-hupparissa.

Ja se taas saa mut tuntemaan itseni vääränlaiseksi.

kauneus onnellisuus
Kommentit (37)
  1. Tähän voin samaistua! 👋 Voisin olla vaikka aina fleecetakissa ja retkeilytrikoissa, useimmiten olenkin. Uutena tulokkaana kokonaisuuden kruunaa paljasjalkakengät 🤭
    Sitten iskee kriisi kun pitäisi lähteä ihmisten ilmoille, siis muuallekin kun ruokakauppaan…

    1. I hear you! ☺️

      Heti jos pitää laittaa päälle jotain, jolla on mahdollisuus rypistyä ja joka säilytettynäkin vaatii huolellisen viikkauksen tai ripustamisen, siirryn epämukavuusalueelle. Mulla on hyvä olo vaatteissa, jotka voi vaan huolettomasti tunkea kassiin ja sitten vetää yhtä huolettomasti päälle.

  2. Mä jotenkin niin fiilaan tätä ”vääränlaista” pukeutumista. Muistan elävästi vieläkin, kun 10-vuotiaana menin kaveriporukan tapaamiseen uusissa violeteissa trikoopöksyissä, joista olin hyvin innoissani ja kaikki kuorossa niille sitten nauroivat suureen ääneen päin naamaani. En enää ikinä käyttänyt niitä housuja. Jossain vaiheessa vain lakkasin välittämästä muiden mielipiteistä tai ajatuksista omasta pukeutumisestani. Jos itselläni on hyvä olla, muut saavat ajatella mitä tykkäävät.
    Mutta, olen aina tuntenut itseni ulkopuoliseksi juuri pukeutumiseni takia. Olen aina ja kaikkialla ylipukeutunut ja erotun joukosta. Pukeutumiseeni kiinnitetään huomiota ja kun muut ovat pukeutuneet kasuaalimmin, erotun joukosta entisestään, vaikkei se koskaan ole tarkoitukseni. Mä vaan pukeudun omanlaisesti :D Ja samalla tavallaan joudun porukan ulkopuolelle. Ainut paikka missä kuuluin joukkoon, enkä erottunut mitenkään oli burleskitapahtuma <3
    Pointtini ehkä on se, että mielestäni olisi mukavaa, jos kukin voisi pukeutua niinkuin haluaa ilman tunnontuskia. On se sitten lökärit ja fleecepaita. Tai 50-luvun vintage showgirl glittermekko. Tai farkut ja T-paita. Ei siinä mielestäni ole mitään hävettävää jos tykkää enemmän rennommista vaatteista <3

    1. 🙏🏻👊✨

      Mun mielestä sun kuvailema tyyli on myös ”tyylikkyyttä”. Okei, ehkä rohkea burleskimekko ei sovi vaikkapa työhaastatteluun, eli voi sinällään joskus tuntua ”väärältä”, mutta mun kirjoissa se kuuluu silti tyylin piiriin. ❤️ Se on harkittu look, jonka luomiseen nähdään vaivaa. Mun trikoo/fleece-lookkia voi kenties myös pitää ”tyylinä”, mutta aidosta tyylistä (mun päässä) sen erottaa juuri kiinnostus tyylin luomiseen. Mä en ole valinnut tätä tyyliä, koska vaatteet eivät kiinnosta mua. Trikoo-”tyyli” on muovautunut itsestään pohjautuen pelkästään helppouteen ja mukavuuteen. Se on ikäänkuin anti-tyyli. :)

      Mä haluaisin olla edes sen verran kiinnostunut vaatteista, että ei tuntuisi niin vaivalloiselta miettiä vaatteita kodin, mökin ja retkeilyn ulkopuolella. Mutta mä en ole, ja siksi tulen aina tuntemaan tyylialemmuutta monissa tilanteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *