Kaikki mineraalimeikistä
Joo, onpas pompöösi otsikko! :) En nyt varmaankaan ihan kaikkea maailman tietoa omaa mineraalimeikeistä, mutta aika hyvin alue on hallussa.
Blogissa on siroteltuna paljon tietoa mineraalimeikeistä ja usein saan olla linkittelemässä eri juttuihin lukijoiden kysyessä mineraaleista.
Tähän postaukseen kokosin tiiviin informaatiopaketin josta pitäisi löytyä vastaukset kaikkiin yleisimpiin mineraalimeikkejä koskeviin kysymyksiin. Olkaa hyvä :)
Mitä on mineraalimeikki?
Mineraalimeikit ovat puhtaisiin, jauhettuihin mineraaleihin pohjautuvia tuotteita, joissa tavanomaisista meikkituotteista tutut lisäaineet on jätetty pois kokonaan tai minimoitu. Mineraalimeikki sopii kaikille ihotyypeille, myös kuivalle.
Mineraalimeikkien erinomainen sopivuus herkällekin iholle perustuu niiden yksinkertaiseen koostumukseen; mitä vähemmän tuotteessa on erilaisia ainesosia (= ihoa potentiaalisesti ärsyttäviä kemikaaleja), sitä pienempi mahdollisuus, että iho ärtyy.
Jauhemainen mineraalipohja on ainesosiltaan kaikkein riisutuin ja hellävaraisin meikkipohja mitä iholleen voi laittaa.
Mineraalimeikkipohja on mitä ihanteellisin myös epäpuhtaalle ja akneiholle. Perinteisessä meikkipohjassa on paljon kalvoa muodostavia ainesosia jotka voivat tukkia ihoa, mineraalimeikkipohja on näistä ainesosista vapaa. Moni epäpuhtaasta ihosta kärsivä on löytänyt mineraalipohjasta uuden luottotuotteen todettuaan epäpuhtauksien vähentyneen ja ihon tasapainottuneen mineraalimeikkien myötä.
Mineraalimeikkipohjia on myös kiinteinä tai voidemaisina, mutta nestemäinen ja kiinteä koostumus vaativat lisäaineita. Koostumus on totta kai makuasia, mutta mineraalimeikkipohjan edut iholle ovat hyödynnettävissä parhaiten jauhemaisessa muodossa.
Vinkkejä kuivalle ja pintakuivalle iholle
Mineraalipohja vs. mousse-meikkivoide pintakuivalla iholla
Niin hassulta kuin se kuulostaa, täysin vedetön ja rasvaton mineraalimeikkipohja soveltuu loistavasti myös kuivalle iholle. Se vain voi vaatia pientä totuttelua.
Siirryttäessä käyttämään mineraalipohjaa on kuivaihoisen hyvä antaa ihon tottua uuteen koostumukseen muutaman viikon ajan. Iho voi aluksi tuntua ja näyttää kuivalta, mutta yleensä tilanne tasapainottuu parissa viikossa ja kuivuus helpottaa. Juttu mineraalimeikkipohjasta ja pintakuivuudesta täällä.
Mineraalipohja atooppisella iholla. Postaus aiheesta täällä.
Ihon ollessa kuivimmillaan etenkin talvisaikaan, voi mineraalipohjan viimeistellä suihkauttamalla päälle ohuen hunnun kosteuttavaa kasvosuihketta. Tällä kikalla saa pehmennettyä ja tasoitettua pinnan, joka erityisen kosteusköyhällä iholla voi jäädä jauhoisen näköiseksi.
Miten tunnistaa 100-prosenttinen mineraalituote?
Tavallisen kuluttajan ei ole välttämättä helppo tunnistaa mineraalimeikkiviidakossa, mikä tuote on 100-prosenttisesti mineraalipohjainen ja missä mineraalit muodostavat tuotteen koostumuksesta vain osan. Mineraalit ovat trendikäs ainesosa kosmetiikassa, ja moni valmistaja hyödyntää trendiä mainostamalla tuotteitaan tällä nimekkeellä. Kaikissa mineraalimeikkeinä mainostetuissa tuotteissa ei kuitenkaan välttämättä ole kuin muutama prosentti mineraaleja.
Täysmineraalipohjan tunnistaa mm. siitä, että ainesosaluettelo on erittäin lyhyt, koostuen lyhimmillään vain noin viidestä ainesosasta. Mineraalimeikkipohjan peruskoostumus syntyy esimerkiksi yhdistelmästä titaanidioksidi, sinkkioksidi, kiille (mica) + erilaisia rautaoksideja, jotka ovat tuotteen väripigmenttejä. Mitään muuta ei tarvita, jotta saadaan aikaan luonnollinen, pehmeästi ihoon sulautuva ja peittävä meikkipohja. Jos ainesosaluettelosta löytyy sanoja kuten ’oil’ (esimerkiksi kiinteissä mineraalimeikeissä on lähes aina öljyjä), ei kyseessä ole 100-prosenttinen mineraalituote.
Täysmineraalimeikkipohjia ovat mm. Lily Lolon, Flow Kosmetiikan ja Idun Mineralsin meikkipohjat.
Tunnettuihin mineraalimerkkeihin kuuluvissa BareMineralsissa ja Jane Iredalessa on mineraalien lisäksi joitakin muita koostumusta muokkaavia lisäaineita. Iredalella on jopa silikoneja sisältävä ”mineraali”pohja. Valtaosa ns. mainstream-merkkien mineraalipohjista on sekoitteita, joten jos etsit 100-prosenttista mineraalituotetta, kannattaa katse suunnata pienempiin merkkeihin.
Miten mineraalipohja levitetään?
Jauhetut mineraalit käyttäytyvät iholla lähes taianomaisesti. Jos et ole aiemmin kokeillut mineraalipohjaa, tulet huomaamaan, mitä tarkoitan.
Mineraalimeikkipohja suositellaan levitettävän iholle tiheällä, jämäkällä siveltimellä pyörittelevin liikkein, niin sanotusti buffaamalla. Buffatessa jauhetta mineraalit ikään kuin sulavat iholla ja tuntuma voi olla jopa kevyesti voidemainen. Toki mineraalipohjan voi levittää myös sivelemällä, kuten tavanomaisen puuterimeikkipohjan, mutta tällöin mineraalit eivät ”sula” ihoon yhtä tehokkaasti. Buffaus on ihanteellisin tapa levittää mineraalipohja, etenkin jos haluaa meikkipohjaltaan peittävyyttä.
Mineraalipohjan yhteydessä on suositeltavaa hankkia tarkoituksenmukainen sivellin, jolla varmistat parhaan mahdollisen tuloksen. Mineraalimeikin levitykseen käytettävää sivellintyyppiä kutsutaan yleisesti kabukiksi. Liian löysäharjaksisella siveltimellä pohjasta on vaikea rakentaa peittävää. Omia lempparikabukejani ovat kuvassa näkyvä Idunin sivellin ja EcoToolsin mainio hylsyyn pakattu kabuki.
Annostele mineraalijauhetta kerralla vain hyvin vähän, jauhe on riittoisaa. Ripottele jauhetta vaikkapa pakkauksen kanteen, pyöräytä sivellintä jauheessa ja kopauta ylimääräinen jauhe siveltimen pinnalta ennen kuin lähdet pyörittelemään sivellintä iholla. Lisää kerroksia tarvittaessa.
Olen tehnyt mineraalipohjan levityksestä videon, joka löytyy täältä.
Muista ihon kosteutus ennen meikkipohjan levitystä. Anna kosteusvoiteen imeytyä kunnolla ennen mineraalimeikkipohjan laittoa. Tahmealle iholle mineraalipohja ei levity tasaisesti.
Sävyn valinnasta
Oikea sävy on meikkipohjan a ja o. Valitse meikkipohja ihosi pohjasävyn mukaan; neutraali, lämmin tai viileä. Väärän värinen meikkipohja tuo kasvoille likaisen vaikutelman. Jos et ole varma ihosi pohjasävystä, tutki ranteesi verisuonia. Viileällä iholla suonet ovat siniset, lämpimällä iholla vihertävät. Neutraalilla iholla sävy voi olla siltä väliltä.
Itselleni tutuimmat ovat Lily Lolon ja Bare Mineralsin sävykartat. Jälkimmäistä myin entisessä työpaikassani, Lolo taas on tuttu henkilökohtaisen mieltymyksen pohjalta.
Lily Lolon laajassa sävyvalikoimassa on otettu huomioon erilaiset pohjasävyt ja sävyjä on niin viileälle, lämpimälle kuin neutraalillekin iholle. Näin on myös Bare Mineralsilla, mutta Lolon valikoimasta löytyy paremmin sävyjä pohjoismaalaiselle iholle.
Jos sävyvalinta arveluttaa, valitse neutraali sävy. Ne sopivat useimmille. Lily Lolon sävyistä erityisesti neutraali Blondie on osoittautunut erinomaiseksi sävyksi suomalaiselle, vaalealle iholle. Bare Mineralsilta vastaava, hieman lämpimämpi sävy on Fairly Light. Mikäli ihosi on huomattavan vaalea tai kalpea, kokeile Lolon sävyjä Porcelain tai China Doll.
Merkeiltä kuten Lily Lolo ja Barefaced Beauty sekä lukuisilta muilta pienemmiltä, netin kautta myytäviltä mineraalimerkeiltä saa tilattua edullisia näytekokoja, joiden avulla oma sävy löytyy parhaiten.
Luomivärit ja poskipunat
Myös luomivärejä ja poskipunia saa 100-prosenttisina mineraalituotteita. Huulipunat, -kiillot ja ripsivärit ovat ainoita värikosmetiikan tuotteita joita ei voi nestemäisen tai vahaa ja öljyjä sisältävän koostumuksensa puolesta valmistaa pelkistä mineraaleista.
Mineraaliluomiväreistä löytyy kosmetiikkamarkkinoiden laajoin sävyvalikoima kirkkaimmista ärtsyn oransseista psykedeelisimpiin pinkkeihin ja turkooseihin, mutta yhtä lailla hienovaraisia, maanläheisiä sävyjä kuten kultaista, persikkaa, khakia, beigeä ja taupea. Kaikkia näitä lukemattomissa nyansseissa, takaan että miltään synteettisen kosmetiikan merkiltä et löydä yhtä loputonta kirjoa sävyjä! ;) Netissä myytäviltä indie-merkeiltä kuten Pure Luxe, Fyrinnae ja Mad Minerals löydät kirjavimmat sävyt.
Luomiväreissä ja poskipunissa pätee sama sääntö kuin meikkipohjassa: puhdas mineraalituote on aina irtojauhemuodossa. Pressattuun on lisätty sitovia lisäaineita – mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuote olisi sen huonompi. Jauhemaisuudella on merkitystä silloin kun haetaan kaikkein puhtainta mineraalimeikkiä jossa on mahdollisimman vähän ainesosia, ja halutaan hyötyä nimenomaan tuotteen yksinkertaisesta koostumuksesta.
Jos et ole aiemmin rohkaistunut kokeilemaan mineraalimeikkiä, suosittelen lämpimästi antamaan sille mahdollisuuden! :)
Kaipaatko luonnollista, iholle hyvää tekevää, riittoisaa ja kestävää meikkipohjaa jossa on vieläpä luonnostaan aurinkosuoja? Mineraalimeikkipohja on kaikkea tätä!
Kokeilemiani mineraalimeikkipohjia:
Lily Lolo / Englanti (suosikki # 1)
Flow Kosmetiikka *kotimainen!* (suosikki # 2)
Idun Minerals / Ruotsi (suosikki # 3)
Barefaced Beauty / Englanti
BareMinerals / USA (BareMineralsista en ole koskaan tehnyt erikseen postausta, mutta tuotteet ovat entisen työn kautta erittäin tuttuja)
Couleur Caramel / Ranska
The Body Shop / Englanti
Yves Rocher / Ranska
Make Up Store / Ruotsi
Essentia Naturale (tätä ei kai enää valmisteta)
*
MYYJIÄ SUOMESSA:
Lily Lolo – Biodelly
Flow Kosmetiikka – Biodelly ja Flow Kosmetiikka
Barefaced Beauty – GreenLips
Idun Minerals – apteekit
Couleur Caramel – Jolie
BareMinerals – Sokos, Kicks
Kiitos Sanni! Tässäpä vastaukset lähes kaikkiin asiakkaidemme useimmin esittämiin kysymyksiin;o) On muuten jännä tuo Lily Lolon Blondie, tuossakin yllä olevassa kuvassa se näyttää yllättävän vaalealta, vaikka ”oikeasti” se on ihan uskomattoman hyvin sulautuva monitoimiväri, joka sopii noin 95% suomalaisnaisista (kuten mainitsitkin).
Terkuin,
Tanja/biodelly
Jee, juuri tällaista postausta olenkin toivonut! :) Myös esim. Concrete Mineralsilla on hurjan paljon jauhemaisia sateenkaaren eri väreissä olevia luomivärejä, jotka lienevät myös ihan puhtaita mineraalimeikkejä? http://www.concreteminerals.com/collections/mineral-eyeshadow