Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kahviarvoitus

Ihmettelen tätä aina ollessani Ahvenanmaalla. Mutta se ei liity Ahvenanmaahan vaan kahvipannuihin.

Kahvi_IMG_7118

Valmistan kahvini aina pressopannussa. Manner-kotona meillä on käytössä litran vetoinen pannu (samanlainen kuin kuvassa vasemmalla), Maarianhaminan asunnolla käytän taas useimmiten 3,5 desin pannua (oikeanpuoleinen).

(…ja hmmm.. ehkä voisin luopua tuosta ’manner-koti’-ilmaisusta, kai se on jo käynyt selväksi että toinen kotini on Tampereella… Moni kun sen tietää jo muutenkin. Jotenkin tuo epämääräisyys mantereen kotipaikan suhteen on jäänyt päälle kun en blogin alkuvuosina halunnut että esimerkiksi työpaikkani olisi helppo selvittää. Mutta joo, eiköhän ole jo aika alkaa puhua Tampereesta vailla kiertoilmaisuja :D)

Isompaan pannuun valmistan kahvia aina kerralla puolen litran annoksen, ja tämä annos jakaantuu tasan kahteen mukilliseen. Juon kahvini ns. lattena eli mukana on vielä puolitoista desiä (soija/manteli)maitoa per mukillinen.

Muumimuki_IMG_5398

Kotona käytän neljän desin vetoisia mukeja koska rakastan isoja kahveja. Jos teen kahvin yleisimmin käytettyyn kahvimukikokoon eli 3 desin, muki tyhjenee liian nopeasti. Esimerkiksi kaksi ”muumimukillista” aamukahvia ei tunnu miltään ja pitää kaataa kolmas.

Kahvi_IMG_6419

Vaikka minulla on Maarianhaminassakin litran pannu, minulle on muodostunut tavaksi valmistaa kahvi pienempään pannuun, koska täällä ollessa on harvoin mieskään mukana aamukahviseurana.

Kahvimuki_IMG_4835

Mysteeri on siinä, miten kolmen desin kahvi täällä juotuna tuntuu enemmältä kuin puoli litraa Tampereella.

En nimittäin saa kolmen desin kahviani täällä edes loppuun, vaan siitä riittää kahteen mukilliseen ja vielä jää ylikin. En vain pysty käsittämään.

Kahvimuki_MH

Mun piti lopulta mitata Maarianhaminassa käyttämäni mukin vetoisuus, joka osoittautui 3,5 desiksi. Selityksen täytyy olla se, että koska muki näyttää yhtä suurelta kuin kotona tavallisesti käyttämäni iso muki, aivoni ja sen kahvikylläisyyskeskus tulkitsevat juomani määrän olevan sama kuin Tammer-kotona, vaikka sen sisältö on melkein puolet vähemmän. Jos juon saman määrän kahvia paljon pienemmältä näyttävästä muumimukista, kahvikylläisyyskeskus ei tyydyty.

:D

Joo, kaikkea mä mietinkin.

Mutta tämä ihmetyttää mua aina Maarianhamina-aamuina.

Jos joku uudempi lukija muuten miettii, mikä tämä mun kahden kodin kuvio on, niin olen avannut sitä aikoinaan postauksessa Rikas köyhä.

*

Käytän tässä tilaisuuden kiittää kun niin moni on jättänyt esittelyn Keitä te olette 2? -postaukseen. ”Minielämäkertojanne” on ollut mukavaa lukea :) Tällä hetkellä julkaisematta on vielä 168 esittelyä, lukijani Ulpu eilen ihmettelikin minne hänen kommenttinsa on kadonnut. Siellä se on, odottamassa :) Käyn esittelyjä läpi pikkuhiljaa hetkinä kun on aikaa. Ja vastaan jokaiseen. :)

Tällä viikolla olen viettänyt aikaa töiden lisäksi äitini kanssa joka on Maarianhaminassa vierailulla. Joka ilta olemme tehneet ihanan verkkaisen kävelyn Maarianhaminan satamiin. Eilen suuntasimme itäsatamaan Merikortteliin jossa voi tutustua perinteiseen puuveneiden ja laivanrakennukseen.

Iltakavely_Sjokvarteret_

Iltakavely_Sjokvarteret_IMG_3072_2

Venevajoilla kohtasimme kaksi vanhaa veneenrakentajaa, Hassen ja Håkanin. Tämä kaunotar on valmistunut Hassen käsissä tänä kesänä.

Juttelimme miesten kanssa pitkään.

”Mitään muuta ei elämässä tarvitse kuin polkupyörän ja veneen”, Håkan sanoi. ”Että pääsee kotoa veneelle ja veneellä ulapalle”.

<3

Kommentit (41)

 1. mononoke

  entä jos käytät samaa uutosaikaa sekä isolle että pienelle satsille, jolloin pikkusatsista tulee stydimpää jolloin tulet nopeammin kahvikylläiseksi? :D rakastan tällaisia arjen arvoituksia ^_^ ihanat kuvat ja ihana anekdootti!

  • Sanni

   jolloin pikkusatsista tulee stydimpää jolloin tulet nopeammin kahvikylläiseksi? :D

   Se ei ole se vahvuus mikä tekee kylläiseksi vaan määrä joka täyttää vatsan :) Voin juoda yhtä paljon espressoon tehtyä lattea kuin laihaan filtterikahviin tehtyä :)

 2. Elisa

  Siis täh, asut Tampereella! Mä oon aina mieltänyt että ehkä ennemminkin jossain Itä-Suomessa. :Dd

 3. Dzinni

  Ahaa, pressopannuksiko sitä suomeksi kutsutaan!

  Täällä Englannissa ei kenelläkään ole kahvinkeitintä, vaan kahvi valmistetaan juuri tuollaisessa cafetieressa.

 4. milipili

  Mun pitäis ostaa tommonen vekotin, onko siinä käyttöohjeet mukana?

  • Sanni

   Mä tunnustan että jouduin katsomaan videon kun käytin pressopannua ekaa kertaa… :D Mutta helppoahan se on:

   1) Mittaa kahvi pannuun (normikahvimitallinen per 1,25 dl vettä)
   2) Kuumenna vesi (Älä kaada vettä pannuun ihan kiehuvana koska se ei tee hyvää kahvin maulle)
   3) Sekoita vesi + kahvijauhe ja aseta pannun ”hattu” pannun päälle mäntä ylhäällä
   4) Anna kahvin hautua 4-5 minuuttia
   5) Paina mäntä varovasti alas, suuremmissa pannuissa saattaa joutua vähän pumppaamaan nostamalla mäntää välillä takaisin ylöspäin, mutta pienemmissä se mulahtaa helposti alas.
   6) Nauti kahvisi

   Mä käytän sekoitukseen puukauhan vartta (videolla suositellaan muovilusikkaa). Pääasia että ei sekoita millään metallisella joka voi särkeä pannun.

   En myöskään sekoita kuin kerran, ennen hautumisaikaa, mutta eipä siitä kakkossekoituksesta hautumisen jälkeen varmasti haittaakaan ole :)

 5. helmi

  Hahahahaa… :D täällä toinen joka miettii, että miksi tölkki kokista on enempi kuin 3,3dl lasista. Tölkillinen ei meinaa mennä millään, mut auta armias jos se on lasissa niin sitä voi täyttääkin. Ja asuinpaikastasi.. Olen luullut, että asut Kuopiossa. En tiedä mistä oon sellasen kuvan saanut. :D

 6. Eevis

  Heh heh, varmaan tuon edellisen postauksen vaikutusta, kun luin tämän otsikon nopeasti ”Kahvikarvoitus” :D :D

  • Sanni

   XD XD

 7. Arlene

  Kunnon lukihärö taas mulla :D
  ”Jos joku uudempi lukija muuten…” Luin joku pidempi lukija ja ihmettelin miten pituus vaikuttaa tuohon asiaan :D
  Tuon Håkanin mietteen voisi melkein printata johonkin mietelausejulisteeseen, aivan ihanasti sanottu ^_^
  Kahvista tuli muuten mieleen, kesätyöpaikallani on kahvimaitona pelkästään soijamaitoa ja olen juonut aamukahvini sitten sillä. (Kahvia olen juonut vasta viime syksystä alkaen) Täytyy kyllä sanoa, että soijamaito tekee kahvista paremman makuista kuin ”tavallinen” lehmänmaito. Aika jännä

  • Sanni

   Täytyy kyllä sanoa, että soijamaito tekee kahvista paremman makuista kuin ”tavallinen” lehmänmaito. Aika jännä

   Eikö olekin? :) Varmaan juuri tuon takia soijamaito oli pitkään suomalaisissa kahviloissa lisämaksullinen ”lisuke”, se varmaan jopa jotenkin köykäisesti rinnastettiin makusiirappiin. Eli ei pelkkä ”maito” vaan myös kahvin maustaja. Mun mielestä on jännä että saman rasvaprosentin kuin kevytmaito omaava kevyt-soijamaito tekee kahvista kuitenkin selvästi täyteläisempää.

 8. Nimetön

  Millaista kahvia laitat tuohon pannuun ja miten se eroaa tummasta suodatinkahvista? Luulin, että ”pressopannu” on espressopannu eli sellainen metallinen, mutta ei kai sitten. Minulla oli joskus tuollainen lasinen teen haudutin.

  • Sanni

   Millaista kahvia laitat tuohon pannuun ja miten se eroaa tummasta suodatinkahvista?

   Kahvipaketeista voi bongailla erilaisia kahvipannu-ikoneita sen mukaan millaiseen pannuun kyseinen jauhatus parhaiten sopii, pressopannu on merkitty omana ikoninaan. Mutta kyllä tavallinen suodatinjauhatuskin menee, olen huomannut. Pressopannu-jauhatus on hitusen karkeampaa kuin suodatin. Tummuus eli paahtoaste ei liity asiaan (eli käytettävään pannuun) mitenkään, mutta oma valintani on maun puolesta ehdottomasti tumma paahto :)

   Tampereen kotona jauhamme kahvin useimmiten itse joten voimme säätää haluamamme karkeuden.

   Espressopannut ovat tosiaan eri asia kuin pressopannu, englanniksi French press. Suomen kielen ’presso’ on oletettavasti vain napattu tuosta englanninkielisestä French pressistä.

 9. Ulpu

  Ei ollut tarkoitus hätistellä sua (ja aiheuttaa lisää omantunnontuskia vastaamisen suhteen). :) Vietä rauhassa muutakin elämää! :)

  • Sanni

   Juu, en tulkinnut hätistelynä :) Vaan ihan vain että ajattelit kommenttisi todella kadonneen, sitäkin tapahtuu. Joskus jotkut kommentit ohjautuvat WordPressin (tai Akismet-pluginin) toimesta vailla mitään logiikkaa blogin roskapostilaatikkoon, jonka muistan tarkistaa ehkä kerran viikossa. Sieltä löytyy välillä kadonneita kommentteja, jopa omiani (!). Etenkin ulkomailla WordPress sekoaa välillä totaalisesti ja laittaa mun omat kommenttivastaukset automaattisesti roskapostiin :P

  • Sanni

   Aa, no ilmankos muumimukillinen tuntuu niin erityisen vähäpätöiseltä määrältä..!

   Siinä 4 dl Teema-mukissa kyllä mielestäni on oikeasti 4 desin vetoisuus, olen sen muistaakseni joskus mitannut.

   • Nimetön

    Muistin lukeneeni juuri noihin Teema-mukeihin liittyvän uutisen, mutta en jaksanut kaivaa sitä esiin. Ajattelin myös, että ehkä siinä olisi yksi selitys kahvimysteeriin. Kävin mittaamassa yhden Muumimukin vetoisuuden, jos se olisi kertonut, kuinka paljon vetoisuus heittää. Siihen meni kuitenkin 3dl, aivan piripintaan.

 10. Iidis

  Mitäääääää, oon lukenut sun blogia varmaan sen 7-8 vuotta ja oon aina luullut, että asut Helsingissä :DD mulla meni nyt kyllä maailmankirjat ihan sekaisin, en osaa kuvitella sua mitenkään Tampereelle :D

  • Sanni

   en osaa kuvitella sua mitenkään Tampereelle :D

   Onpas hassua :D Helsinkiläistä minusta ei saisi tekemälläkään, ei kyllä oikein tamperelaistakaan :) Tykkään kyllä Tampereesta tosi paljon mutta ei se ole mun ”kotikoti”. Mulla on Tampereella vielä 7 vuoden jälkeenkin turistiolo. Mä asun siellä mutta olen tavallaan kaupungissa vain vieraana :) Helsinki taas on suunnilleen kuin joku lomakohde :D Siellä on aina ihana käydä viettämässä yö tai pari kun tuntuu että käy oikeasti matkoilla :) Kyllä mulla on Helsingissä aina ihan maalainen olo :D Mutta kai savolaisella kuuluukin ;D

   • Jonttu

    Samoten minulla on ihan maajussi-olo Helsingissä. Käyn siellä erittäin harvoin.

    • Sanni

     Minä taas käyn siellä suhteellisen usein mutta silti olen yhtä maalainen :)

 11. Jonttu

  Aivan ihana maisema. Ja sinä olet niin tyylikkäänä. :)

  Tuli tehtyä pitkästä aikaa lämmintä ruokaa (en ole rehellisesti sanottuna syönyt pariin viikkoon kuin aamupuurot lämpimänä).

  • Sanni

   Tuli tehtyä pitkästä aikaa lämmintä ruokaa

   Mitäs valmistui? :)

   • Jonttu

    Tonnikalakastiketta ihan vain.:)

    • Jonttu

     On muuten isoja makueroja eri merkkien välillä. Rainbowin tonnikala vedessä ei ole mitenkään hyvänmakuista, Xtran tonnikalaa en osta enää koskaan; Lidlin tonnikalat hyviä ja Abban sieltä parhaasta päästä.

     • Sanni

      Eroja on tosiaan :) Ne liittyvät myös eri merkkien käyttämiin eri tonnikalalajeihin.

 12. Kemmy

  Jos tää blogipostaus ois kenenkään muun kun sun kirjoittama, niin ihmettelisin, että miksi taivaassa joku kirjoittelee tämmöstä :D
  Mutta sulle nää sopii ja sun kirjoittamana näitä on niiin hauska lukea!

  Ps. Onks munakahvi testattu jo? ;)

  • Sanni

   Eidddäämn se eggpresso, miten ihmeessä sen kokeilu vain unohtuu ja unohtuu..! No, olen kai niin totaalisen rutinoitunut omaan aamukahvirituaaliini että herättyä aivot ohjaavat automaattisesti pressopannun ja soijamaidon pariin :)

   Kaivoin nyt kommenteista esiin sun reseptin ja täytyy kysyä tarkennus; eikö munat koaguloidu kuumaan kahviin? :) Onko toco välttämätön eggpresson kermaisen koostumuksen kannalta, vai tuleeko lattemainen tulos ilmankin tocoa?

 13. Jonttu

  Minun kommentit ei ilmeisesti taaskaan tule läpi…?

  • Sanni

   Mihin kommentteihin viittaat..? Roskapostilaatikosta ei ainakaan löytynyt tällä kertaa sun viestejä.

  • Kemmy

   En muista enää itsekään, mitä oon sinne kirjoittanut :D
   Nykyään vakkarisetti on 2,5 dl eli kaks normikuppia kahvia, 2 munaa, vähän voita, vähän hunajaa ja vaniljasokeria. Tocoa en oo enää käyttänyt, kun en oo muistanut ostaa. Ei vaikuta itseasiassa paljoakaan lopputulokseen.
   Ja kun pikaiseen iskee blenderiin, niin ei kerkee munille käydä mitään ikävää. Kai mä sentään mainitsin blenderin siinä kommentissa? :D
   Ja hassua kyllä, paras munakahvin koostumus tulee porukoiden semmosella ”sporttiblenderillä”, joka tekee systeemit suoraan pulloon. Mun vitamix tekee kauheesti vaahtoa.

   • Sanni

    Joo, blenderi oli mainittu :) Aiemmassa reseptissä mainitsit maustajina tocon (+hunajan ja vaniljan) ja olit juuri ostanut lucumaa kokeiluun :)

    • Myy / Nutturapää

     Mä laitoin munakahviin pari desiä kahvia, yhden munan, lorauksen kermaa, vähän kookosöljyä ja maustoin kardemummalla. Tuli herkkua! Livautin munan äkkiä viimeisenä ja samantien blenderi käyntiin, niin ei ehtinyt lähteä hyytymään :)

 14. Jonttu

  Jätin kommentin jo aika vanhaan Super Bioactive -postaukseen.

  • Sanni

   Jaaa, no siksi se on jäänyt multa vielä lukematta :) Olet varmastikin jättänyt sen samoihin aikoihin kuin suurin osa noista Keitä te olette -postauksen esittäytymiskommenteista on tullut, joten se on ”piilossa” niiden joukossa enkä ole vielä päässyt sen kohdalle.

   Nämä viimeisimpiin postauksiin tulleet uudet kommentit näen erikseen bloginhallinnan etusivulla kunkin postauksen kohdalla, joten ne voin lukea helposti erikseen ”ohi” esittelykommenttijonon. Mutta koska Super Bioactive on vanha postaus, siihen tulleet uudet kommentit eivät näy bloginhallinnan etusivulla ”erikseen”. Vaikea selittää jos WordPress-ympäristö ei ole tuttu :)

   Mutta nyt kun sanoit mihin postaukseen olit kommentin jättänyt, niin löysin sen saman tien menemällä itse postaukseen :)

   • Jonttu

    Ok. Ei ole tuttu ympäristö: en bloggaa enkä myöskään koodaa.

    Mitkä kengät sinulla on muuten tuossa kuvassa jalassa? Näyttävät hyviltä mutta ovat myös sellaisen oloiset, että niillä voi kävellä vähän pidempiäkin matkoja.

    • Sanni

     Legeron kengät, varmaan parhaat city-kävelykengät mitkä mulla on koskaan ollut.

 15. Alisa

  Pakko sanoa, että koin vastaavan kahvidilemman tänä aamuna kun palasin lomalta töihin. Olen pikkuhiljaa kevään mittaan vähentänyt kahvinjuontia, koska se aiheuttaa suurina määrinä sen verran pahan närästyksen ja kummallisen kofeiinipöhnäolon. Koska oon lomalla juonut aamukahvin vasta 10-12 aikoihin ja usein kahvimäärä on jäänyt yhteen isoon mukiin (iittalan taika-sarjan iso muki, vetäisee sisäänsä sen määrän mitä tulee kun keittää keittimiellä 4 kupillista), ajattelin että voin ihan hyvin juoda kahvit tänään vasta töissä kun en oo enää niin kofeiiniriippuvainen etten pääsisi mihinkään ilman sitä.

  Mutta kuinkas kävikään :D
  En vaan osannut olla juomatta sitä kahvia! Keitin puuron ja laitoin tavarat valmiiksi, puin päälle ja kokoajan tuntui että joku menee väärin ja jotain puuttuu. Lopulta oli pakko keittää yhden muumimukillisen verran kahvia koska muuten en olisi varmaan ikinä saanut lähdettyä töihin. ^_^

  Mitenköhän saisin huijattua mun aivot pärjäämään ilman aamukahvia kotona..?

  • Sanni

   :D :D

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.