Karkkipäivä
Karkkipäivä

Juustoaddikti ilmoittautuu

Tänä aamuna oli taas sama juttu.

Olin juomassa kahviani (jota en normaalisti häiritse millään ruoka-aineilla), ja laittessani soijamaitoa takaisin jääkaappiin silmäni takertuivat Prostens-kermajuustokimpaleeseen. Ennenkuin huomasinkaan, lautanen oli ulkona jääkaapista ja minä höyläämässä Prostensista viipaleita jotka katosivat suuhuni ihailtavalla vauhdilla. Sain pysäytettyä höylän noin viidennen viipaleen kohdalla. Minulla ei ollut edes nälkä.

Juustot_Prostens

Hei, olen Sanni. Olen juustoriippuvainen.

Meni kauan, ennenkuin ymmärsin asian. En edes tiennyt, että juusto voi aiheuttaa riippuvuutta.

Juustosta on tullut minulle uusi ”leipä”. Olin niin onnellinen kun sain katkaistua vanhan ruokavalioni pohjan muodostaneen leipä- ja pastariippuvuuden (en oikeasti liioittele kun sanon, että varmaankin yli 80% ennen nauttimastani ravinnosta oli leipää ja pastaa), ja nyt minulla on sitten uusi addiktio. En pidä riippuvuuksista. Rakastan ruokaa, mutta en halua, että mikään ruoka-aine aiheuttaa sen, että sen syöntiä on vaikea lopettaa.

Juustot_leipajuusto

Kuinka moni teistä tiesi, että juustoilla voi olla tällainen vaikutus..?

Hyvän ystäväni mies sen sanoi ensimmäisen kerran. ”Hei, etkö muka ole kuullut siitä?” hän sanoi. ”Se liittyy kaseiiniin. Maidon proteiinissa on jotain joka vaikuttaa elimistössä huumausaineen tavoin.”

Juustoinen_vuoka

Olen vetänyt viimeisen viikon aikana varsinaiset juustoöverit. En halua edes tietää montako sataa grammaa juustoa on kadonnut sisuksiini. Viikonlopun suussasulavat juustolautaset mökillä… Laivamatkalle valmistettu runsas gruyere-munakas… Eilen aloitin aamun Pirkan emmentaalilla, napostelin lounaan jälkeen leipäjuustoa ja kuorrutin illallisparsakaalivuoan mozzarellaraasteella ja fetalla.

Tämän aamuisen Prostens-kohtauksen jälkeen kirjoitin Googleen hakusanan: ”juusto ja riippuvuus”. Nyt tiedän mistä ystäväni mies puhui.

Juustot_emmental_leipajuusto

Juusto sisältää paljon kaseiinia, enemmän kuin mikään muu maitotuote. Kaseiinin pilkkoutuessa elimistössä muodostuu kasomorfiineja, joilla on ihmiskroppaan opiaatin kaltainen vaikutus. Jo 80-luvulla suoritettiin tutkimuksia, joissa selvisi, että lehmänmaidossa on myös pieniä pitoisuuksia morfiinia. (Lähde: Breaking The Food Seduction / Dr. Neal D. Barnard). Kun tähän lisää vielä juuston sisältämän fenyylietyyliamiinin, jolla on piristävä ja euforian tunnetta tuottava vaikutus (myös suklaa sisältää sitä, mutta juustossa pitoisuudet ovat vielä suuremmat), alkaa olla enemmän kuin selvää miksi juusto voi aiheuttaa riippuvuutta.

Olen syönyt juustoa huoletta ja tyytyväisenä, koska se sopii loistavasti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Se tekee kylläiseksi ja sillä saa ruokaan kuin ruokaan täyteläisyyttä, lisää makua ja, no, ruokaisuutta. Eikä tahtia mitenkään haittaa, että juusto maistuu taivaalliselle. Kohtuullisina määrinä nautittuna juusto on toki terveellistäkin, sehän on loistava kalsiumin ja proteiinin lähde. Mutta minä saatan ihan huomaamattani pistellä päivän aikana menemään puolikin kiloa juustoa… Tällöin ei enää puhuta terveellisistä määristä.

Juustot_Aura

Makuyhdistelmä yli muiden: Aura-juusto ja omena…..

Nyt kun olen tiedostanut asian, aion järkeistää juustonkulutukseni. En ylipäänsä pidä mistään riippuvuuksista. Eri asioista pitää voida nauttia ilman että niitä kohtaan alkaa tuntea hallitsematonta himoa. Ruoka on ihana asia eikä siihen pidä liittää liikaa syyllistäviä tekijöitä, ja tulen varmasti jatkossakin syömään suosituksia enemmän juustoa. Oli kuitenkin hyvä tiedostaa että homma oli lähdössä lapasesta. Ja että taustalla lymyää todennäköisesti oikea riippuvuus.

* * * Mihin ruokaan te olette koukussa? * * *

Kommentit (81)

 1. maria

  Mulla oli aika tiukka ruisleipäaddiktio. Vatsataudin päätteeksi tajusin kuitenkin, että se aiheutti vähän ”käyneen” olon. Tuntui että maha kupli koko ajan ja melkein tunsi nenässä hiivan hajun. Oli vain pakko lakata syömästä. Meni viikko, että osasi olla ilman.

  Tilalle ei ole tullut uutta varsinaista addiktiota, mutta olen korvannut aamu- ja välipalaleivän rahkalla ja raejuustolla. Ei tuntuisi missään olla päivää ilman niitä, että hyvällä pohjalla mennään. :)

 2. Hattara

  Juustoaddikti ilmoittautuu! Hieman hävettää myöntää mutta.. Meidän jääkaapissa on _aina_ arkenakin vähintään kermajuustoa, fetaa, aurajuustomurusia, brietä, vuohenjuustoa, raejuustoa (tätä en kyllä osaa laskea juustoksi :D ), parmesanlastuja. Lisäksi usein aurajuustoa, cheddaria, savujuustoa, maustettua tuorejuustoa, juustoraastetta.. tai jotain muuta juustoa. Omnomnom!

  • Hattara

   ..ja unohdinpa mozzarellan, sitä on _tietysti_ myös aina jääkaapissa :D Voi apua meidän kanssa..

  • Sanni

   Koska pääsen teille kylään? :D

 3. tiia

  Kiitos tästä. Mäkin taidan ilmoittautua juustoaddiktisti. En enää edes osta juustoa kotiin, kun syön sen kuitenkin yhdeltä istumalta. Parasta juustoa on se ruskea norjalainen (tai lapin… en muista) juusto. Ehkä mä sallin itselleni yhden sellaisen viikonloppuna. Se on kuitenkin vain pieni juusto :)

 4. NG

  Parsakaalivuoka oli todella herkullista, thanks honey!
  Oli menestys perheenkin kesken… Raaka-aineina voi käyttää mitä tahansa käsillä olevaa, vaikkapa freesattua lehtikaalia (kesällä), kirsikkatomaatteja …

  • Sanni

   Raaka-aineina voi käyttää mitä tahansa käsillä olevaa, vaikkapa freesattua lehtikaalia (kesällä), kirsikkatomaatteja …

   Näin on :) Vuokaruoat on varsinaisia ”heitä joukkoon mitä vaan” -jääkaapintyhjentäjiä. :D

 5. nina

  Mä oon myös juustoaddikti, ihan vanhemmilta opittua. Iltaisin jos katsoo leffaa niin kermajuustokiekko vaan syliin höylän kera ja rattoisasti kuluu pari tuntia ja tulee varmaan tuhat kaloria popsittua… Jotain tolkkua sain tähän about vuoden kestäneestä vegaaniudestani, mutta siinäkin repsahduksia tuli aina just juuston takia. Nyt oon vähitellen taas lipsauttanut maitotuotteet takaisin ruokavalioon ja juuston kulutus on lähtenyt kasvuun. Tänäänkin on tullut syötyä jo vuohenjuustoa ja fetaa ja kermajuustoa. Kai se on vaan niin että ruokavaliot muuttuu, mutta juusto on jo pysyy, haha. En yleensä tee uuden vuoden lupauksia mut josko ensi vuonna taas kohtuullistaisi juustonsyöntiään :)

 6. Jenni

  Juusto on koukuttavaa, erityisesti fetajuusto. Alkuun söin fetaa joskus, sitten tomaatin kanssa. Nyt olen lisäämässä fetaa suunnilleen joka ruokaan. Ohimennen paketista maistaessa huomaan että salaattiin tarkoitettu juusto on lopussa. Eilen ostin kilon fetaa vaikka kirpaisikin hinnaltaan. Mutta säilyvyys on pitkä onneksi. Mut onneksi kavereistakin löytyy feta-addikteja :D

  • Sanni

   Feta on kyllä NIIIIIIn hyvää, ja todellakin se toimii ”mausteena” ihan missä tahansa ruoassa! *slurps*

 7. Jonttu

  Onko sinulle koskaan tullut mitään iho-oireita, jos olet syönyt kerralla oikein paljon juustoa?

  • Sanni

   Ei ole.

   • Jonttu

    Itse olen muuten sitten varmaankin jotenkin juustoja hylkivä tyyppi, sillä saattaa hyvinkin mennä esim. kaksi viikkoa, jolloin jääkaapista ei löydy juustohippustakaan eikä tunnu missään. :)

    • Sanni

     Wow :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.