Juustoaddikti ilmoittautuu

Tänä aamuna oli taas sama juttu.

Olin juomassa kahviani (jota en normaalisti häiritse millään ruoka-aineilla), ja laittessani soijamaitoa takaisin jääkaappiin silmäni takertuivat Prostens-kermajuustokimpaleeseen. Ennenkuin huomasinkaan, lautanen oli ulkona jääkaapista ja minä höyläämässä Prostensista viipaleita jotka katosivat suuhuni ihailtavalla vauhdilla. Sain pysäytettyä höylän noin viidennen viipaleen kohdalla. Minulla ei ollut edes nälkä.

Juustot_Prostens

Hei, olen Sanni. Olen juustoriippuvainen.

Meni kauan, ennenkuin ymmärsin asian. En edes tiennyt, että juusto voi aiheuttaa riippuvuutta.

Juustosta on tullut minulle uusi ”leipä”. Olin niin onnellinen kun sain katkaistua vanhan ruokavalioni pohjan muodostaneen leipä- ja pastariippuvuuden (en oikeasti liioittele kun sanon, että varmaankin yli 80% ennen nauttimastani ravinnosta oli leipää ja pastaa), ja nyt minulla on sitten uusi addiktio. En pidä riippuvuuksista. Rakastan ruokaa, mutta en halua, että mikään ruoka-aine aiheuttaa sen, että sen syöntiä on vaikea lopettaa.

Juustot_leipajuusto

Kuinka moni teistä tiesi, että juustoilla voi olla tällainen vaikutus..?

Hyvän ystäväni mies sen sanoi ensimmäisen kerran. ”Hei, etkö muka ole kuullut siitä?” hän sanoi. ”Se liittyy kaseiiniin. Maidon proteiinissa on jotain joka vaikuttaa elimistössä huumausaineen tavoin.”

Juustoinen_vuoka

Olen vetänyt viimeisen viikon aikana varsinaiset juustoöverit. En halua edes tietää montako sataa grammaa juustoa on kadonnut sisuksiini. Viikonlopun suussasulavat juustolautaset mökillä… Laivamatkalle valmistettu runsas gruyere-munakas… Eilen aloitin aamun Pirkan emmentaalilla, napostelin lounaan jälkeen leipäjuustoa ja kuorrutin illallisparsakaalivuoan mozzarellaraasteella ja fetalla.

Tämän aamuisen Prostens-kohtauksen jälkeen kirjoitin Googleen hakusanan: ”juusto ja riippuvuus”. Nyt tiedän mistä ystäväni mies puhui.

Juustot_emmental_leipajuusto

Juusto sisältää paljon kaseiinia, enemmän kuin mikään muu maitotuote. Kaseiinin pilkkoutuessa elimistössä muodostuu kasomorfiineja, joilla on ihmiskroppaan opiaatin kaltainen vaikutus. Jo 80-luvulla suoritettiin tutkimuksia, joissa selvisi, että lehmänmaidossa on myös pieniä pitoisuuksia morfiinia. (Lähde: Breaking The Food Seduction / Dr. Neal D. Barnard). Kun tähän lisää vielä juuston sisältämän fenyylietyyliamiinin, jolla on piristävä ja euforian tunnetta tuottava vaikutus (myös suklaa sisältää sitä, mutta juustossa pitoisuudet ovat vielä suuremmat), alkaa olla enemmän kuin selvää miksi juusto voi aiheuttaa riippuvuutta.

Olen syönyt juustoa huoletta ja tyytyväisenä, koska se sopii loistavasti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Se tekee kylläiseksi ja sillä saa ruokaan kuin ruokaan täyteläisyyttä, lisää makua ja, no, ruokaisuutta. Eikä tahtia mitenkään haittaa, että juusto maistuu taivaalliselle. Kohtuullisina määrinä nautittuna juusto on toki terveellistäkin, sehän on loistava kalsiumin ja proteiinin lähde. Mutta minä saatan ihan huomaamattani pistellä päivän aikana menemään puolikin kiloa juustoa… Tällöin ei enää puhuta terveellisistä määristä.

Juustot_Aura

Makuyhdistelmä yli muiden: Aura-juusto ja omena…..

Nyt kun olen tiedostanut asian, aion järkeistää juustonkulutukseni. En ylipäänsä pidä mistään riippuvuuksista. Eri asioista pitää voida nauttia ilman että niitä kohtaan alkaa tuntea hallitsematonta himoa. Ruoka on ihana asia eikä siihen pidä liittää liikaa syyllistäviä tekijöitä, ja tulen varmasti jatkossakin syömään suosituksia enemmän juustoa. Oli kuitenkin hyvä tiedostaa että homma oli lähdössä lapasesta. Ja että taustalla lymyää todennäköisesti oikea riippuvuus.

* * * Mihin ruokaan te olette koukussa? * * *

Kommentit (81)
 1. Halloumilla voisi vaikka elää! Yleensä tosin popsin Rainbow’n Grillijuustoa, joka ei ole halloumia varmaan nähnytkään, mutta ai että, se on niin ihanan suolaista…

 2. Frankie Savage
  28.11.2013, 12:59

  Täällä toinen juustoaddikti!
  Päivä ilman juustoa on kuin elämä ilman aurinkoa tai yö ilman tähtiä, aivan hirveää. Juusto on jotain taivaallista ja opin paljon postauksestasi. Siis oikeasti? Morfiinia?
  Vau…
  Olen puoliksi sveitsiläinen, joten olen juustoaddiktioni selittänyt aina sillä – kulkee veressä. Mutta tämä sai silmät aukeamaan vähän toisellakin tapaa!

  1. Olen puoliksi sveitsiläinen, joten olen juustoaddiktioni selittänyt aina sillä – kulkee veressä.

   :D :) Sveitsiläiselle juusto on varmaan sama asia kuin ruisleipä suomalaiselle :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *