Juhannuksen hittireseptit
Ajattelin taas jakaa pari hittireseptiä juhannukselta :)
Toista jo kyseltiinkin Instassa, ja sen olen itse asiassa jakanut blogissa aiemminkin koska kyseessä on yksi kestosuosikkejani. Mutta ainahan tulee uusia lukijoita joten ei varmasti haittaa laittaa lempparireseptejään jakoon uudemmankin kerran. :)
Voisin muutenkin postailla kuvia värikkäästä kasvisruoasta jo pelkäksi omaksi ilokseni mutta ehkä näistä muutkin tykkäävät :)
Olen ”erikoistunut” uudelleentulkitsemaan ja välittämään etenkin Pirkan (nykyinen K-Ruoka) ja Alkon mainion Etiketti-lehden reseptejä, ja tämän jussin hitit ovat myöskin niistä peräisin.
Kuten surf’n’-turf-salaatti romesco-kastikkeella, kun tämän alla olevan reseptin kerran löysin ja testasin, olen tehnyt sitä aina uudestaan ja uudestaan. Törkeän hyvän makuinen, toimiva salaatti arkisten perussalaattien yläpuolella. Tutut vieraat ovat aina yhtä innoissaan kun pöytään kannetaan mintun ja paahdetun, makean porkkanan tuoksuinen salaatti :)
Marokkolainen porkkanasalaatti
neljälle hengelle, alkuperäinen resepti Alkon Etiketti-lehti kesä 2015
itse teen tästä aina suuremman satsin ja laitan melkein kilon porkkanoita ja teen useimmiten alle vihreän salaattipedin
300 g porkkanaa (jos mahdollista, mieluiten uuden sadon hoikkia porkkanoita)
1 prk (n. 2 dl) keitettyjä kikherneitä
3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
3 rkl tuoretta (lehti)persiljaa hienonnettuna
200 g fetaa
Paahda porkkanoita 225 asteisessa uunissa kunnes ovat saaneet väriä. Minä käytän tavallisia porkkanoita kalliiden uuden sadon porkkanoiden sijaan ja viipaloin ne pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Anna porkkanoiden jäähtyä.
*
Dukkah-mausteseos:
1 dl kuorellista mantelia rouhittuna
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria (tai muuta kidemäistä makeutusta kuten erytritolia)
Paahda manteleita kuivalla pannulla kunnes saavat vähän väriä. Lisää pannulle seesamin- ja korianterinsiement ja paahda vielä pannun kuumuudesta riippuen noin 30 sekuntia, varoen etteivät siemenet pala. Anna mantelisiemenseoksen jäähtyä ja lisää mausteet.
*
Harissa-sitruunakastike:
0,75 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 tl suolaa
1 tl harissatahnaa (tai muutama kierros chiliä myllystä)
(1 säilötty pieni sitruuna pilkottuna, esim. Al Fez – minä en ole näitä koskaan löytänyt niin teen kastikkeen ilman, maistuu ilmankin :))
Tämä on siis niin NAM että teidän täytyy vain maistaa tämä..! ^_^
*
Juhannus on minulle oikea salaattien juhla ja kokeilen suosikkivakkarien lisäksi aina myös uutuuksia. Viime vuoden onnistuneita kokeiluja olivat hedelmäisen makeat mansikka-bataatti-salaatti ja kvinoa-persikka-salaatti (kuvissa yllä), tänä vuonna olin vähemmän makealla kaalisalaattilinjalla ja pyöräytin hasselpähkinäisen punakaali-parsakaalisalaatin jogurttikastikkeella ja raikkaan punajuuri-ruusukaali-omenasalaatin limellä ja balsamicolla terästettynä. Nämäkin olivat oikein hyviä, etenkin pähkinäinen punakaaliparsakaali, mutta eivät ihan nousseet kestohitti-gourmet-salaattien kastiin.
*
Juhannuksen toinen hittiresepti, jonka kaikki halusivat itselleen, oli suloinen feta-kasvispiirakka. Reseptin juju ovat söpöt ruusukkeet ja täyteläistä makua tuo erittäin juustoinen, tanakka täyte.
Bongasin reseptin kesän K-Ruoka-lehdestä (joka minulle on aina Ruoka-Pirkka, en ikinä osaa kutsua lehteä muulla nimellä ^_^) ja täältä välitämme kuorossa kiitokset sille kuka ikinä ”Pirkassa” on reseptin luonut sillä piirakka vei totisesti kielen mennessään.
Feta-kasvispiirakka
Pohja:
(alkuperäinen resepti K-Ruoasta, itse tein viljattoman version manteli-, kookos- ja soijajauhoilla sekä rukiista makua antavilla Fibrex-hiutaleilla)
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
100 g voita
2 rkl vettä
Sekoita keskenään jauhot, suola ja pehmeä voi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (läpimitta n. 25 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Täyte:
1 (n. 340 g) kesäkurpitsa
300 g porkkanaa
1 pkt (200 g) fetaa
0,5 dl maitoa (minä käytin mantelimaitoa)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 pussi (150 g) emmental-mozzarellajuustoraastetta
ripaus mustapippuria
Kuori porkkanat ja leikkaa pitkittäin ohuiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä. Höylää kesäkurpitsasta juustohöylällä ohuita viipaleita ja halkaise viipaleet pitkittäin kahtia.
Soseuta fetajuusto ja maito sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon valkosipuli, juustoraaste ja pippuri. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Rullaa kasvissuikaleita tiukiksi rulliksi ja paina täytteen päälle pystyyn ruusukkeiksi.
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Nosta piirakka ylätasolle ja paista vielä 5-10 minuuttia kunnes pinta on saanut väriä (minun uunissani pinta sai värin jo alatasolla ensimmäisen 30 minuutin aikana ja otin piirakan sen jälkeen pois).
*
Yrttiöljy
0,5 dl oliiviöljyä
1 ruukku tuoretta basilikaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
ripaus mustapippuria
Valmista yrttiöljy soseuttamalla öljy ja basilikanlehdet sauvasekoittimella, sekoita joukkoon valkosipuli ja pippuri. Valuta öljy piirakan päälle ennen tarjoilua.
Ruoka :) <3
Ai mahoton! Ihan sormet alkoivat syyhyämään kun katsoi näitä reseptejä. Pakko päästä testaamaan! Nams! :) varsinkin nyt, kun edessä on muutto isompaaan asuntoon hyvällä keittiöllä varustettuna. (Verrattuna nykyiseen yksiöön ja pikkuruiseen keittokomeroon. ;))
Voi vitsi, ihanan näköisiä! Pirkka ja Alkon Etiketti on kyllä tosi mahtavia! Ja kaiken lisäksi vielä ilmaisia! Itsekin olen niistä monta hyvää reseptiä löytänyt vuosien varrella.