Joulupötsistä eroon kahdessa viikossa

Nyt on taas SE aika vuodesta. Mikä aika? ”Mitä mä teen tälle joululta jääneelle vararenkaalle?” -aika. :)

Herkut kuuluvat jouluun ja silloin saa ja pitääkin nauttia hyvällä omallatunnolla juhlakauden antimista. Jouluna ei lasketa montako konvehtia tai tähtitorttua meni, ja paljonkos siinä rosollikermassa olikaan kaloreita.

      Pois_turvotuksesta

Uuden vuoden jälkeen vyötärölle onkin saattanut ilmestyä ylimääräistä. Lehdet ja muu media tarjoavat kilvan dieettiohjeita ja kuntosalit täyttyvät kinkun sulattelijoista ja uuden vuoden ”nyt mä hankkiudun tästä löllöstä eroon” -lupausten täyttäjistä.

Minulla on myös keinoni sulatella pehmentyneet kyljet tehokkaasti, ja siihen ei liity kaalikeitto, aamuaerobinen ja kalorien nipistäminen. Tiedättekin varmasti mikä se on. Ketogeeninen ruokavalio.

Ketokuuri_ruokia

Kaksi vuotta sitten pidin blogissa tammikuussa ruokateemaisen kuukauden ja raportoin tavoitteestani karistaa ”reissukyljet” ja mahtua lempparifarkkuihini. Postaukset olivat hurjan suosittuja.

Nyt teen saman homman uusiksi, mutta vielä yksityiskohtaisemmin – maanantaina Karkkipäivässä starttaa kahden viikon induktio-sarja. ’Induktio’ on Atkinsin ruokavaliosta tuttu termi, jolla viitataan jaksoon, jossa elimistö saatetaan tilaan, jossa sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin polttaa energiana rasvaa. Induktio poistaa elimistöstä myös erittäin tehokkaasti nestettä. Nesteet taas ovat tunnetusti turvotuksen pääasiallinen aiheuttaja.

HUOM: En ole ravitsemuksen ammattilainen enkä pyri sellaisena esiintymään. Vinkkini induktioon perustuvat omiin kokemuksiini ja aiheesta laajasti lukemaani tietokirjallisuuteen sekä toisten jakamiin kokemuksiin. Jokaisen keho toimii yksiköllisesti ja vinkkejäni voi toteuttaa omalla harkinnalla ja soveltamalla elementtejä oman kehonsa toimintaan.

Kenelle induktio sopii?

– Kenelle tahansa, joka haluaa nopeasti päästä eroon nestekertymien aiheuttamasta turvotuksesta ja saada kehon polttamaan rasvaa vaikka ”istuisit vain perseelläsi” :). (Induktiota ei kuitenkaan suositella raskaana oleville.)

Ketokuuri_ruokia2

”No yritätkö sä nyt sanoa, että meidän pitäisi alkaa tämän myötä ’karppaamaan'”?

En. Induktio voi toki olla hyvä keino testata, miten kroppa voi vähemmällä sokerilla ja tärkkelyksellä, ja kenties ohjaa kokeilijaa tekemään tulevaisuudessakin hieman erilaisia ruokavalintoja. Mutta induktiota voi vallan hyvin käyttää myös välineenä katkaista makeanhimo ja palauttaa elimistö tehokkaasti normaaliin tilaan ja painoon.

Herkuttelukausi tuo lisäkiloja, sillä syöt enemmän kuin kulutat. Kun palaat normaaliin ruokailutapaasi, syöt yleisesti ottaen saman verran kuin kulutat, jolloin juhlakauden kilot eivät putoa – ainakaan kovin nopeasti. Mikäli ylimääräisestä haluaa eroon, on kulutettava enemmän kuin syö. Tämä on kaiken painonpudotuksen perusta.

”Mutta eikös karppaus-dieeteistä väitetä, että voi laihtua syömällä paljon kaloripitoisempaa ruokaa kuin perinteisillä vähärasvaisilla dieeteillä? Mitenkäs se on biologisesti mahdollista?”

Kalori on tietysti aina kalori söi sen sitten missä muodossa hyvänsä, MUTTA:

Rasvan polttaminen kuluttaa enemmän energiaa kuin glukoosin polttaminen. Siksi ketogeenisellä dieetillä on mahdollista pudottaa painoa vaikka nauttii kaloritiheämpää ruokaa kuin vähärasvaisilla dieeteillä. Elimistöltä kuluu siis yksinkertaisesti enemmän energiaa muodostaa polttoainetta rasvakudoksesta kuin glykogeeni- eli hiilihydraattivarastoista. Kiloja putoaa myös nesteiden poistumisen myötä.

Kun olet induktiojaksolla saanut olotilasi takaisin normaaliksi ja painon siihen missä viihdyt, voit palata normaaliin ruokailutapaasi ( – mikäli painosi on aina pysynyt vakaana normaalilla ruokavaliollasi – totta kai on eri asia jos yleensäkin syöt niin että paino jojoilee). Käytit induktiota ikäänkuin ”hissinä” joka palautti sinut juhlakerroksesta normaaliin arkeesi. :)

Mekko_mahtuminen

Lokakuun lopulla en mahtunut vuotta aiemmin Barcelonasta ostamaani mekkoon. Hätkähdin. En kokenut, että kroppani olisi jotenkin olennaisesti paisunut mekon ostohetken tilanteesta, mutta vetoketju kertoi omaa totuuttaan. Se ei mennyt kiinni ja istuminen olisi todennäköisesti johtanut sauman ratkeamiseen.

Nainen haluaa mahtua mekkoonsa, se on varmaankin seikka jota kukaan nainen ei kiistä. Peilistä katsoi hoikka figuuri, mutta minulle tuli mekossa rimpuillessani hyvin voimakas samaistuminen 90-luvun Keiju-margariinimainoksen naiseen. Muistattehan sen pätkän, jossa nainen hinkkaa itseensä Keijua saadakseen mekon sujahtamaan päälleen? Piru vie, mä tykkään tästä mekosta ja haluan vielä käyttää sitä!

Ratkaisu: ei margariinia, vaan induktio.

Vähensin päivittäisen hiilihydraattitasoni kahdeksi viikoksi 20 grammaan, ja jatkoin marraskuun loppuun noin 30 grammalla. Itsenäisyyspäivän juhlissa mahduin mekkoon. :)

Ketokuuri_ruokia3

Maanantaina Karkkipäivässä starttaa induktioteemajakso ja julkaisen joka päivä ketogeenisen ruokailujaksoni päivittäiset ateriat ja hiilihydraattimäärät.

Kiinnostaisiko kokeilla onko niukkahiilihydraattisuudesta todella apua turvotukseen ja lähtevätkö kahvat sulamaan?

Nyt se on helppoa! Jos homma kiinnostaa mutta et jaksa itse miettiä mitä oikein söisit induktion aikana, tsekkaa postaukseni ja kopioi ruoat vaikka suoraan lautasellesi. :)

Joulun_2012_masu

TÄSTÄ on mahdollista päästä

Masu_joulukuu2014

TÄHÄN jopa alle viikossa.

.

Tervetuloa Karkkipäivän ruoka-tammikuulle! :)

*

Edit. Induktioviikkojen postaukset koottuna:

Käytännön vinkkejä ja ruoka-ainelista induktiojaksolle

Aamiaisideoita induktiolle

Sallittu suklaaherkku

Päivä 1          Päivä 2          Päivä 3          Päivä 4          Päivä 5          Päivä 6          Päivä 7

Päivä 8          Päivä 9          Päivä 10          Päivä 11          Päivä 12          Päivä 13          Päivä 14

Tulokset

Mitä induktion jälkeen?

Kommentit (156)
 1. sailamatilda
  2.1.2015, 11:39

  Jes! Mukana ollaan! :)

  1. Maanantaina lähtee! :)

 2. Emilia / Uusi Kuu
  2.1.2015, 11:39

  Jep, mukana ollaan! Ei ole tullut kokeiltua näin vähähiilarista sitten 90-luvun, kun homma meni vähän överiksi. Josko nyt osaisi suhtautua asiaan vähän eri tavalla! Nestepöhö joulun jälkeen on ihan hirveä! Suolaista ruokaa ja vaaka-asento. Ei hyvä yhdistelmä! :D

  Ihanaa uutta vuotta, Sanni!

  1. Kiitos samoin Emilia! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *