Joulun herkkucorner: vhh-piparkakut kahdella tapaa

Useampikin teistä kaipaili postausta joulun vähähiilihydraattisista herkuista, ja tässä tulee nyt perinteisin: piparkakut. Näissä pipareissa ei ole siirappia, vehnäjauhoa tai sokeria.

Piparkakut6

Reseptini olen läytänyt Karppaus.infosta (kuinkas muuten..! :)) ja muokannut siitä sitten mieleiseni. Tänä jouluna tein taikinasta myös toisen version.

Versio 1  itsetehdyllä taateli”siirapilla”:

  • 1/2 pkt (125g) kuivattuja taateleita
  • 2,5 dl vettä
  • maun mukaan steviaa
  • 3 tl piparkakkumaustetta
  • 1 tl soodaa
  • 60 g voita
  • 1 kananmuna
  • 3 dl mantelijauhoja
  • 1 dl spelttijauhoja
  • 1 dl vehnäleseitä

Piparkakut1

Kiehauta taatelit pehmeiksi kattilassa ja soseuta siivilän läpi. Lisää piparkakkumausteet ja stevia ja keitä vielä muutama minuutti. Ota liedeltä ja jäähdytä.

Sekoita mantelijauhot, spelttijauho, vehnäleseet ja sooda.

Lisää taateliseokseen käsin vispaten pehmeäksi sulatettu voi ja kananmuna. Lisää lopuksi jauhoseos puuharukalla sekoittaen. Lisää hieman jauhoja jos taikina ei meinaa alkaa irrota kulhon reunoista. Taikina yöksi jääkaappiin tekeytymään.

Piparkakut2

VHH-piparitaikina on perinteistä taikinaa tahmeampi, ja se kannattaa kaulita leivinpaperien välissä.

Piparkakut3

Itse teen niin, että jätän piparit suoraan sille leivinpaperille jonka päällä taikinan kaulitsin, sillä piparit menevät siirrellessä helposti rikki.

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja paista keksejä n. 7-9 minuuttia. Ohuemmat piparit paistuvat rapeiksi mutta paksummat jäävät pehmeiksi. Pehmeät piparit laitan lopuksi vielä uudelleen uuniin ja paistan n. 70 asteessa tunnin. Tuloksena perinteisen rapeita piparkakkuja!

.

Versio 2 (hieman vähähiilihydraattisempi):

  • 1 dl agavesiirappia
  • maun mukaan steviaa
  • 3 tl piparkakkumaustetta
  • 1 tl soodaa
  • 60 g voita
  • (maun mukaan erytritolia)
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl mantelijauhoja
  • 2,5 dl soijajauhoja

Muuten sama homma kuin versiossa 1, mutta taatelisose on korvattu agave-siirapilla (alhaisen GI:n omaava, agave-kasvista saatu nektari) ja speltin & leseiden sijaan käytetty soijajauhoja, mikä vähentää taikinan hh-pitoisuutta. Tein myös niin, että vatkasin pehmeän voin ja ruokalusikallisen erytritolia vaahdoksi, mutta en usko että sillä välttämättä on rakenteen kannalta hurjasti väliä.

Epäilin ettei tällä reseptillä tulisi yhtä ”oikean” tuntuisia, rapeita pipareita, mutta tulipas vain! Vaikuttivat vain palavan herkemmin kuin spelttikeksit (lyhensin paistoajan viiteen minuuttiin) ja jäivät pehmeämmiksi, ja näin ollen vaativat pidemmän jälkipaistoajan (50 astetta, runsas tunti). Tuloksena ihan perinteisen piparin näköisiä, tuntuisia ja makuisia keksejä. Äitikin tykkäsi! ^_^

Piparkakut4

.

Näiden rapsakoiden herkkujen myötä haluan toivottaa teille oikein ihanaa ja tunnelmallista joulua!

Kommentit (15)
  1. Hyvää joulua sinullekkin! :)

  2. hyvää joulua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *