Joulumaa

Mun kotona on startannut joulu ❤️🎄

Vihdoin mulla on ikioma joulumaa.

Ja iso kuusi! 🥰

Itse asiassa… mulla on olohuoneessa kolmekin kuusta. Vain yksi niistä on aito, eikä se ole tuo iso.

Tässä kävi niin, että tunsin todella haluavani pystyttää kuusen jo nyt – ja samalla minussa oli alkanut kyteä pienoinen joulunvalmistelustressi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun emännöin joulua, ja ehkäpä tässä alkoi jonkinlainen suorituspaine poreilla mielen perukoilla. Suorituspaineita tai ei, valmisteluihin vaikuttaa myös se, että olen poissa kotoa viikon ennen jouluaattoa. Joulukuusen, tuon joulun tärkeimmän tunnelmaelementin, hankinnan jättäminen aatonaattoon tuntui oikeasti aika stressaavalta. Minulla ei ole rutiinia kuusenhankinnassa Tampereella, enkä halua missään tapauksessa ottaa riskiä, että kunnon kuusi jäisi saamatta.

Niinpä mielessä alkoi vakavasti kyteä muovikuusivaihtoehto, vaikka se on aina ollut vastoin kaikkia periaatteitani. Kuusen tulee olla aito – ja täytyyhän joulukodissa tuoksua havupuu..!

Ratkaisun toi kohtaaminen vanhan personal trainerini kanssa. Pysähdyimme vaihtamaan kuulumisia salilla, ja puheeksi tulivat joulukuuset. Pt:ni Marisa kertoi hänelläkin olevan muovikuusi, mutta sen seuraksi ostetaan aina aitoja kuusen oksia tai ruukkukuusi tuomaan kaivattua aitoutta ja havun tuoksua.

No mutta…! Tuohan kuulostaa toimivalta…!

Lähdin kartoittamaan, mistä löytyisi mahdollisimman aidon näköisiä muovikuusia. Hinta-laadultaan paras löytyi lopulta Bauhausista (kilpailevan liikkeen myyjän vinkistä..!! Siinä voi sanoa olevan joulumieltä! ❤️👏), ja samalla reissulla bongasin myös mittavan valikoiman erilaisia ruukkukuusia. (Bauhaus on mitä ilmeisimmin joulukuusi-entusiastien luvattu maa… Asioita, joita opin vasta nyt. Aidot kuuset tulevat myyntiin Bauhausiin jo marraskuun puolella.)

Pian kuusiyhdistelmäni oli sinetöity: ostin 240 cm korkean Lappi-nimisen muovikuusen ja metrin korkuisen kaukaasianpihtan ruukussa.

Pullea ja tuuhea kaukaasianpihta on NIIN söpö! 😍 Ja siinä on mieto, miellyttävä havun tuoksu.

Ruukkukuusi on mitä oivallisin valinta kotiin, jossa kuusta ei pääse kastelemaan joka päivä. Ruukkukuusen myötä pystyn nauttimaan oikeasta kuusesta jo nyt, vaikka en pääse viikkoon kastelemaan kuusta.

Kolmas kuusi on pieni valkoinen koristekuusi Prismasta. Tykkään tästäkin. 💕

Heti kun sain kuuset pystyyn ja valot päälle, minuun laskeutui aivan erityinen rauha. Nyt tuntuu joululta! Olen ollut täällä suunnilleen silmät kosteina joka ilta, kotona on juuri se tunnelma, jota toivoin.

Joulun tunnelmassa on jotain aivan taianomaisen rauhoittavaa ja tyynnyttävää. Ehkä joulun tunnelma vie lapsuuteen, jonka viattomassa ajassa on jotain sellaista tyyneyttä ja keveyttä, mikä ei enää koskaan samalla lailla toteudu ihmisen kasvettua aikuiseksi. Aikuisen vastuineen ja velvollisuuksineen.

Kerran vuodessa koittavat hetket kuusen valojen tuikkeessa ja joulutähtien ja -pallojen kimalluksessa ovat hartaasti odotettuja. Minulle vuoden tärkein juhla. ❤️ Joulu ei ole yhtään menettänyt hohtoaan vuosien saatossa, päin vastoin.

Yhden koristeen olen jo laittanut kuuseen, ja se on tietysti pöllö.

Varsinainen koristelu saa odottaa aattoon, siitä perinteestä päätin pitää vielä kiinni. Näin perheenjäseniäkin pääsee mukaan koristelemaan. 🙂

Koska olemme aina viettäneet joulua lapsuudenkodissa samalla porukalla, meille on muodostunut hyvin vahva perinne siitä, kuinka joulu vietetään. Aattona on oma aikataulu, joka toteutuu vuodesta toiseen samanlaisena. Kuusi koristellaan porukalla aamulla, viimeistään sen jälkeen, kun Lumiukko on tullut TV:stä. ☺️ (Lumiukkokin kuuluu tietysti aina katsoa porukalla, ja tuntuu, että joka joulu se itkettää yhä vain enemmän…)

Myönnän, että muovikuusen hankinta askarrutti ja suorastaan vaivasi minua. Se tuntui väärältä – senkin jälkeen, kun olin päätöksen tehnyt. Muovikuusi voi olla kaunis, mutta aina se on omalla tavallaan hengetön aitoon kuuseen verrattuna.

Kun saavuin ison kuusilaatikon kanssa kotiin Bauhausista mua hetken aikaa pelotti avata laatikko. Entä jos kadun koko hommaa. Entä jos kuusi näyttää ihan hirveältä, ja joulu menee pilalle sen takia.

(Kuusen pystyttäminen muuten olikin operaatio, johon en ollut varautunut… herranjestas mikä homma on avata kaikki supussa olevat oksat ja havut..! Kukaan ei ole kertonut, että muovikuuseen liittyy tällainen availu…! Kuusen saattaminen lopulliseen pörheään olomuotoonsa vei kolme päivää – en vain jaksanut sitä oksien vääntelyä ja taittelua pitkään kerrallaan…. Sormiin alkoi melkein koskea!)

Kun kuusi lopulta oli pystyssä ja pörhistetty, mua ei kaduttanut.

Tykkään tästä kuusesta. Se näyttää oikein nätiltä, jopa kauniimmalta kuin olin odottanut. Ja riittävän aidolta, vaikkei tietenkään mene aidosta. Mikä tärkeintä – se toi oikean joulun tunnelman.

(Aina kun lähestyn oksia, kuitenkin odotan tuntevani kuusen tuoksun…. Se on ainoa kummallisuus. En meinaa tottua siihen, että kuusi ei tuoksu.)

Nyt kaikki on koristeita vaille valmista joulun viettoon. ❤️ Jouluruoatkin olen tilannut pitopalvelusta. Löysin Instagramin ystävällisten tietäjien avulla paikan, mistä tilata vegaanisetkin jouluruoat, ja nyt on myös vegaanivieraiden murkinat varmistettu. (Papu ja Pata, tiedoksi, jos joku muukin Tamperella etsii vegaanista jouluruokaa.)

On tyytyväinen ja iloinen olo.

Paitsi että… juuri nyt en todellakaan halua ajatella sitä hetkeä, kun kuusi täytyy pakata takaisin laatikkoonsa joulun jälkeen.…. 😄

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (19)
 1. Olipa söpö juttu ja kauniin jouluiset kuvat!

  Jos et olisi sanonut, en olisi tajunnut muovikuuseksi, niin aidolta näyttää.

  Monet muovikuuset voi myös litistää nippuun joulun jälkeen ja laittaa vaikka paperiset pukupussit molemmista päistä suojaksi ja sitten sitoa kiinni (siksi paperisäkit, koska muovisista jätesäkeistä tarttuu ikävä haju). Kuusi on tällöin helpompi avata myöhemmin.

  Auttaisikohan kuusen tuoksua tuomaan ne suuressa suosiossa olevat pinjan kävyt? Meillä myydään Cittarissa. Siis jos niitä ripustaisi kuuseen? Niihin liittyi jokin uunissa paahtamisjuttukin, millä saa vielä ne pinjansiemenetkin käyttöön. Käsiin tuoksu tarttui ainakin todella hyvin 😊

  1. Monet muovikuuset voi myös litistää nippuun joulun jälkeen ja laittaa vaikka paperiset pukupussit molemmista päistä suojaksi ja sitten sitoa kiinni (siksi paperisäkit, koska muovisista jätesäkeistä tarttuu ikävä haju). Kuusi on tällöin helpompi avata myöhemmin.

   Kiitos vinkistä, mutta mun taitaa olla hyvin vaikea saada varastoitua 240 cm korkeaa kuusta. Mun täytyy joka tapauksessa pilkkoa kuusi osiin (mun kuusi on neljässä osassa). Mutta ehkäpä hyödynnän tuon pukukupussivinkin kuitenkin – laitan kuusen osat pukupusseihin :) Alkuperäiseen laatikkoonsa kuusta on varmasti mahdoton enää saada. En usko, että auki pörhistettyjä oksia enää koskaan saa yhtä tiiviiseen nippuun kuin avaamattoman kuusen. (En ainakaan itse jaksaisi edes kokeilla…..)

   Auttaisikohan kuusen tuoksua tuomaan ne suuressa suosiossa olevat pinjan kävyt?

   Kiitos tästäkin vinkistä..! Mä olen nähnyt pinjankäpyjä lähiruokakaupassanikin..! Piti ihan googlata aihe ja niitähän tosiaan ostetaan joulukotiin tuomaan havun tuoksua..! 😍 Suuri kiitos tästä, täytyykin ostaa pinjankäpy ja sijoittaa se käpyasetelmaan kuusen lähelle, vaikka ikkunalaudalle :)

 2. Kuinka hyvä ratkaisu hankkia tuo ruukkukuusi tuomaan tuoksua kotiin. Ja ehdottomasti hyvä päätös ettei tarvitse aatonaattona stressata kuusen hankintaa.
  Kaikki kuusesi ovat erinomaisen ihania ja kuinka kauniit valot niissä onkaan! Onko ison kuusen valoina vain ihan normaali valosarja?

  1. Kiitos Jenni! ☺️

   Onko ison kuusen valoina vain ihan normaali valosarja?

   Myönnän etten ehkä ymmärtänyt tätä (siis mitä eroa on ”valoilla” ja ”valosarjalla” 🙈), mutta kuusessa on sellainen valonauha. :) Kutsutaanko sitä sarjaksi..? Luulin, että kaikki kuuseen myytävät valot ovat tuollaisia nauhoja. :)

   1. Valosarja tai valonauha taitaa olla aika synonyymejä. Mun mielestä tuo vaan ei ole nauhaa kun nauha olisi jotenkin suorempaa :D

    Ja itse oon luullut että noita sinun valojasi laitetaan vain muualle asuntoon ja että kaikki laittaa isoon kuuseen vain niitä kynttilän muotoisia valoja. Että näinkin paljon voi erota ajatus kuusenvaloista :D

    Mutta tuo sinun versiosi on kauniimpi kun valoja on enemmän ja tasaisemmin :) ja on varmasti helpompi asetellakin kun niitä kynttilänmuotoisia!

    1. Ja itse oon luullut että noita sinun valojasi laitetaan vain muualle asuntoon ja että kaikki laittaa isoon kuuseen vain niitä kynttilän muotoisia valoja. Että näinkin paljon voi erota ajatus kuusenvaloista :D

     😅

     OK, nyt ymmärrän :)

     Mun mielestä ne kynttilän muotoiset valot on liian isoja ja kömpelöitä, siksi valitsin tämän ”valonauhan”. Katselin kynttilävalojakin kaupassa, mutta jo niiden johdot on niin paksut ja näkyvät, että senkään puolesta en halunnut niitä omaan kuuseeni.

     (Oikeat kynttilät olisivat tietysti kaikein parhaimmat, mutta paloriskin vuoksi siirryimme sähköisiin valoihin kymmenkunta vuotta sitten. Siihenkin kesti tottua ja tuntui alussa ihan ”väärältä”, mutta nyt sähkövalot ovat jo ”standardi” :) Osa perinnettä ☺️)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *