Karkkipäivä
Karkkipäivä

Joulukalenteri – luukku 6

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kuudennen luukun muisto vie meidät Suomen itsenäisyyspäivään vuoden taakse, ja rakkaaseen henkilöön, Yhdysvalloissa asuneeseen tätiini Irmeliin.

Lahja: tutustuin tätiini hänen viimeisinä elinvuosinaan

Äidilläni oli kaksi vanhempaa sisarta jotka muuttivat Yhdysvaltoihin äitini ollessa vielä pikku tyttö. Hän ei koskaan tutustunut sisariinsa sillä läheisyydellä mitä yhdessä – tai edes samassa maassa – asuvat sisaret tavallisesti kokevat. Sisaret olivat äidille ”kirjesisaria”, he pitivät yhteyttä ennen kaikkea perinteisen etanapostin välityksellä.

Me äidin lapset tustuimme tietysti näihin kaukaisiin sukulaisiin vieläkin vähemmän. Lapsena näin Amerikan tädit vain kaksi kertaa. Vanhempi heistä siirtyi ajasta ikuisuuteen ennenkuin ehdin tavata häntä aikuisiällä.

Irmeli, nuorempi Amerikan tädeistä, vieraili Suomessa 2010-luvulla muutamia kertoja lastensa ja lastenlastensa kanssa kunnes hänen terveytensä ei enää sallinut pitkiä lentomatkoja.

Vasta näiden vierailujen aikana aloin tutustua häneen. Etäinen, vain joulupaketeistaan tuttu täti paljastui lempeäksi ja viisaaksi naiseksi jonka seurassa huomasin viihtyväni. Hän oli jotenkin valtavan lämmin ihminen joka selvästi välitti perheestään enemmän kuin mistään muusta maailmassa.

Ehdimme vierailla Yhdysvalloissa Irmelin luona vuosina 2016 ja 2017. Viime vuonna vietimme hänen luonaan itsenäisyyspäivää. Kuvassa Irmeli ja äitini Finlandia Foundationin järjestämässä Suomi 100 vuotta -juhlassa.

Vierailulta jäi paljon mukavia ja hassujakin muistoja. Perhekokoontuminen Indianolan ranchilla, Irmeli ihmettelemässä miten jaksan ravata kosmetiikkaosastoilla, Irmelin huolella kokatut aamiaiset joita hän jaksoi valmistaa joka aamu terveydentilastaan huolimatta, kun seurasimme Itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Irmelin keittiössä läppäriltä. Yhteys pätki koko ajan mutta emme luovuttaneet.

Matkan viimeisenä päivänä kävimme syömässä Irmelin ja hänen tyttärensä, serkkuni Carolynin lempikahvilassa, Kneadersissa. Irmeli ei välittänyt hienoista ravintoloista. Hänen lempipaikkojaan olivat Chuck-A-Rama buffet-perheravintola tai yksinkertaiset leipomo-kahvilat. Kneadersissa söimme päivän keitot ja salaattia.

Irmeli oli ollut huolissaan kun ei ollut mielestään ostanut minulle tarpeeksi joululahjoja. Kneadersissa hän oli huomannut kun katsoin lahjatavarahyllyssä hassua tonttuhattupäistä pöllöä. Rakastan pöllöjä. Syödessämme Irmeli ojensi minulle pussin jonka sisällä oli tuo pöllö. ”Merry Christmas”, hän sanoi. ”Olen kovin harmissani kun en ole oikein keksinyt sinulle lahjoja mutta toivottavasti pidät tästä pöllöstä.”

Se oli meidän viimeinen yhteinen hetkemme ennen kuin palasimme Suomeen.

Se oli myös viimeinen yhteinen hetkemme ylipäänsä.

Toukokuussa Irmeli nukkui pois.

Olen valtavan iloinen että minulla oli tilaisuus kaikkien etäisten vuosien jälkeen tulla läheisemmäksi tämän hienon naisen kanssa. Hän oli vaatimaton ja iloitsi yksinkertaisista asioista. Tärkeintä hänelle oli perhe ja läheisten hyvinvointi. Irmeli rakasti kirjoittamista eikä koskaan opetellut käyttämään Internetiä. Hän kirjoitti pitkiä kirjeitä viimeisiin päiviinsä asti. Vielä sairaalassa hän kirjoitti kiitoskortteja häntä tervehtimässä käyneille ystäville.

Toivottavasti saisin itsekin jättää samanlaisen jäljen itsestäni. Oli lahja saada tutustua häneen.

*

*

Karkkipäivän joulukalenterissa arvotaan jouluaattona paketti kosmetiikkaa. Paketin arvontaan saa osallistua joulukalenterin jokaisena päivänä. Osallistut jättämällä kommentin tähän postaukseen. Arvonnan säännöt ja kosmetiikkapaketin sisällön löydät täältä. Muistathan jättää GDPR:n mukaisen suostumuksen yhteystietojesi käyttöön.

Kommentit (143)

 1. Pia

  Kauniisti kirjoitettu. Mukana ja tietoja saa käyttää

 2. Kristalli

  Mukana arvonnassa ja tietojani saa käyttää :)

 3. Milla

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

 4. Jenna

  Ihana tarina! Mukana arvonnassa ja tietojani saa käyttää.

 5. Vilma

  <3
  Mukana arvonnassa ja yhteystietojani saa käyttää.

 6. Tiina

  Hyvää Itsenäisyyspäivää! ❤️
  Osallistun arvontaan ja annan suostumuksen.

 7. Heli Heinonen

  Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!
  Mukana arvonnassa ja annan suostumukseni yhteystietojen käyttöön.

 8. Maiju H.

  Kiitos kun kerroit tädistäsi, kirjoitat hyvin ja samaistuttavasti. Tätä lukiessa tuli sellainen lämmin, pehmeä olo :’)

  Osallistun myös arvontaan, yhteystietojani saa käyttää arvonnasta tiedottamiseen.

 9. Minä vain

  Kaunis kirjoitus. Osallistun arvontaan! Ja saa käyttää tietojani.

 10. Salli

  Mukaan arvontaan ja yhteystietoja saat käyttää arvonnasta ilmoittamiseen. Oli hieno tarina.

 11. mses

  Ihana tarina. <3 Aikuisiän tutustumiset ja suhteiden uudelleen luomiset ovat kyllä omanlaisensa rikkaus. Sukulaisuus antaa syynsä luoda suhteita ihmisiin, joihin ei muuten ehkä tulisi tutustuttua.

  Mukana myös arvonnassa ja tietoja saa käyttää.

 12. Sandra

  Ihana tarina, ihan kuin olisit kertonut edesmenneen mummoni luonteenpiirteistä. Hän nukkui pois jo 2006, luovuin mummostani mutta sain poikani tuolloin lahjaksi.
  Oikein ihanaa itsenäisyyspäivää!
  Mukana arvonnassa ja tietojani saa käyttää.

  • Sanni

   Hän nukkui pois jo 2006, luovuin mummostani mutta sain poikani tuolloin lahjaksi.

   Kaunista – kun yksi elämä sammuu, toinen syttyy – ja lasten ja lastenlasten kautta mummosi jatkuu <3

 13. ninni

  Mukaan ja saa käyttää!

 14. Jonna

  💜Mukana arvonnassa ja yhteystietojani saa käyttää.

 15. Terhi

  Kauniisti muisteltu tätiä. <3

  Mukana arvonnassa ja yhteystietojani saa käyttää.

 16. Santtu

  Hyvää itsenäisyyspäivää! Mukana arvonnassa ja tietoja saa käyttää.

 17. Elise H.

  Mukana arvonnassa, ja tietojani saa käyttää :)

 18. Laura K

  Kaunis tarina :) Mukana arvonnassa ja yhteystietojani saa käyttää.

 19. Elisa

  Hyvää itsenäisyyspäivää! :)

  Mukana ja yhteystietoja saa käyttää.

 20. Ina

  <3 oli ilo saada lukea tämä kirjoitus.
  Osallistun arvontaan, annan suostumuksen yhteystietojeni käyttöön.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.