Joulukalenteri 2020, luukku 3 – vuoden paras aamiainen

Karkkipäivän joulukalenteri

Luukku 3: vuoden paras aamiainen.

Kotimaan matkamuistoja jakavassa kalenterissa muistellaan tänään vuoden ihaninta aamupalaa. Sellainen nautittiin Rovaniemellä syntymäpäivänäni, hotelli Arctic Lightissa.

Aamiais- ja matkaseurana minulla oli sisareni (jolla myös on synttärit lähes samaan aikaan :)). Vegaanina sisareni tarkastelee hotelliaamiaisia aina erityisestä vinkkelistä, ja koska vegaanius on kasvava valinta, tällainen tarkastelu on myös tarpeen.

Hotellikin minun on tarkoitus joskus esitellä paremmin, mutta tämä postaus keskittyy aamiaiseen. ❤️

Lyhyesti hotellivalinnasta sen verran, että tutustuin synttärimatkaani varten huolellisesti Rovaniemen hotellivalikoimaan, ja valitsin persoonallisimmalta ja tunnelmallisimmalta vaikuttavan. Toiveena synttäriyöpymiselle oli myös ripaus luksusta. Perheomisteisuus on myös aina plussaa, ja sitä Arctic Light on.

Arctic Lightin aamiaiskonseptin on kehittänyt Sara La Fountain.

Aamiainen on niin suosittu (ja ilmeisesti tunnettu ympäri Suomea), että sitä käydään syömässä ilman hotelliyöpymistäkin. En ihmettele miksi.

Syitä, miksi aamiainen oli vuoden paras:

🍽 Laaja, houkuttava ja kauniisti esillepantu valikoima ruokia, painopiste terveellisyydessä
🍽 Runsaasti värikkäitä kasviksia, hedelmiä ja marjoja
🍽 Ylipäänsä värikylläisyys ja tyylikäs ja samalla raikas esillepano. Vaikka ruokia on paljon, vaikutelma ei ole raskas ja överi, kuten joillain hotelliaamiaisilla. Väreihin on kiinnitetty paljon huomiota. Terveellisen ruoan ei todellakaan tarvitse näyttää tylsältä.
🍽 Tarjolla myös perushotelliaamiaista huomattavasti hienostuneempia kasvispainotteisia, lämpimiä lisukkeita kuten paahdettua kukkakaalia ja parsakaalia. Bulkkilaarien sijaan ruoat ovat tarjolla pienemmissä vuoissa ja kattiloissa –> kerralla ei valmisteta mieletöntä määrää
🍽 Vegaanisuus on huomioitu erinomaisesti ja tyylikkäästi; mm. erilaisia vegaanisia levitteitä ja tahnoja oli tarjolla useita erilaisia.
☕️ Erittäin hyvän makuinen kahvi 👌 (Hämmentävää kyllä – tämä ei usein toteudu arvokkaissakaan hotelleissa. Kestoihmetyksen aihe minulle.)

Nams.

Odotan jo seuraavaa kertaa näiden patojen äärellä.

Yksi merkittävä tekijä aamiaisen päätymisessä vuoden parhaaksi on myös ympäristö. Hotellin tilat ovat samalla tyylikkäät ja kotoisat; niissä yhdistyy onnistuneella tavalla modernius, taide ja lämmin kodikkuus. Hotellin ravintola, jossa aamiaista nautitaan, on todella tunnelmallinen.

Ja vaikka Rovaniemi on kaukana ”umpi-Lapista”, kyllä tällaiselle etelän asukille jo Rovaniemen katujen lumiset näkymät henkivät pohjoista eksotiikkaa. Tätä on vaikea selittää, sen vain kokee. Se tietty, omansalainen pohjoinen hämäryys, jota lumi sekä kaupungin valot valaisevat…. Se on jotain ihan erilaista kuin sama hämärä kaupungin valoineen etelämmässä.

Tämä ikkunapaikka aamiaisella. Voin tälläkin hetkellä muistaa, miten ihana tunnelma pöydässä vallitsi.

Millainen oli sun vuoden para aamiaishetki…?

Kommentit (10)
 1. Tuo aamupala on kyllä yksi parhaimpia mitä olen syönyt! Itse asun Oulussa ja sisko Rovaniemellä. Kerran hänen tykönä vieraillessa varasimme pöydän pelkästään aamupalalle ja nautimme kyllä todella paljon :) Toisella kerralla yövyin ja huone, jossa olimme oli kyllä tyylikäs. Tuolla aamupalalla pitää kyllä käydä uudestaan!

 2. Tuossa kirjoituksessa ei varsinaisesti mainittu, mitkä ruokalajit siellä erityisesti kolahtivat sinuun eli mikä maistui hyvältä ja tuliko vatsa edes täyteen. Ne pikkuiset läpinäkyvät kupit, joissa oli sisällä jotain värikästä, mitä ne olivat?

  1. Moikka :)

   Vatsan voi kyllä sanoa tulleen täyteen :D Noutopöydässä arvelisin melkein olevan asiakkaasta kiinni, syökö vatsan täyteen 😄

   Pienissä läpinäkyvissä kupeissa oli smoothieita.

   Mulle kolahtivat erityisesti lämpimät kasvisruoat, ja lisäksi laadukas savulohi, juustot ja tietysti raikas kasvisvalikoima. Yhtä hyviä aamiaisen lämpimiä kasvislisukkeita en ole nähnyt missään. Ihan harmitti, kun meillä oli niin aikainen lähtö että en ehtinyt syödä kaikkea, mitä olisin halunnut :D Mun vatsa (ja nälkä) herää aamuisin tosi hitaasti, ja alan olla kunnolla nälkäinen vasta kymmenen aikoihin. Jos meillä ei olisi ollut niin aikaista lähtöä bussiin, olisi varmasti tullut maisteltua vielä useampia ruokia, kuten niitä vegaanisia tahnoja :)

   1. Kiitos vastauksesta! Mä oon aina utelias kuulemaan, mikä saa ruokaentusiastin tikittämään 😄

    Mulle kun on tuttuja vaan laivojen aamiaisbuffetit ja etelän hotellien aamiaiset ja niiden buffetit niin jos joku aamiainen Suomessa saa sinulta vuoden parhaan aamiaisen tunnuksen, sen täytyy olla jo jotain hyvin erikoista ja kutkuttavaa.

    Kiitos muuten erikoislaatuisesta joulukalenterista!

    1. Mä oon aina utelias kuulemaan, mikä saa ruokaentusiastin tikittämään 😄

     No ihan sama, itse asiassa ☺️😄

     jos joku aamiainen Suomessa saa sinulta vuoden parhaan aamiaisen tunnuksen, sen täytyy olla jo jotain hyvin erikoista ja kutkuttavaa.

     Tämä Arctic Lightin aamiainen on kaikkinensa siroimman ja hienostuneimman näköinen aamiaisbuffet jonka olen koskaan nähnyt 🙏🏻 Vaikka ruokaa on paljon, totta kai, kun kyse on hotellin aamiaisnoutopöydästä, niin asettelu on todella siroa, kaunista ja samalla terveellisen ja houkuttavan näköistä. Ei laareja ja tarjottimia täyteen ahdettuina. Ja kaikki ruoka on laadukkaan ja herkullisen makuista. 👌 Ei mitään tekemistä bulkkiaamiaisten vetisten kasvisten ja jauheesta valmistettujen munakokkelien kanssa.

     1. Totta tuo mitä sanoit bulkkiaamiaisista! Laivojen buffeteista ei kyllä herkullista aamiaista saa kasaan millään, lähinnä hiukan ällöttää ne ikuisesti samat syötävät, jotka eivät maistu millekään. Miten siellä esimerkiksi onnistutaan pilaamaan hedelmäsalaatti, luultavasti vieläpä purkkisellainen?! Täysin mautonta ja ällöä muhjua.

      Etenkin aasialaisista turisteista näki, että he eivät löytäneet oikein mitään syötävää lautasilleen, kulkivat vain eksyneen näköisinä tyhjine lautasineen ympäriinsä. En tosin tiedä, mitä he yleensä syövät aamiaisekseen, mutta luulisi laivojen ammattikokkien tietävän tai pystyvän selvittämään asian ja järjestävän isoille joukoille aasialaisia matkailijoita edes jotain mieleistä. Ainakin nyt siihen miettimiseen olisi aikaa.

      Ei liity aamiaiseen, mutta kun Viking XPRS aloitti, siellä oli loistava lounasbuffet, välimerellinen ja maukas. Nykytilannetta en tiedä, kun en ole vuosiin sillä paatilla käynyt.

      1. Laivojen buffeteista ei kyllä herkullista aamiaista saa kasaan millään, lähinnä hiukan ällöttää ne ikuisesti samat syötävät, jotka eivät maistu millekään. Miten siellä esimerkiksi onnistutaan pilaamaan hedelmäsalaatti, luultavasti vieläpä purkkisellainen?! Täysin mautonta ja ällöä muhjua.

       *allekirjoittaa*

       Etenkin laivabuffettien kylmäsavulohi on jotain, johon en koske pitkällä tikullakaan… olen pari kertaa erehtynyt maistamaan, ja nyt kierrän kaukaa.

       Ei liity aamiaiseen, mutta kun Viking XPRS aloitti, siellä oli loistava lounasbuffet, välimerellinen ja maukas. Nykytilannetta en tiedä, kun en ole vuosiin sillä paatilla käynyt.

       Mä en ole tainnut ikinä käydä Viking XPRS:llä. 🤔

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *