JOULUKALENTERI 2019 – LUUKKU 9

Tänään tapaamme Saijan ja Joy-koiran.

SAIJA JA JOY

Saija ja Joy ovat ensimmäinen avustajakoirakko jota haastattelen joulukalenteriani varten.

Musta labradorinnoutaja Joy on Saijan ensimmäinen aputassu ja ollut Saijalla 6 vuotta. Hätkähdän, mutta toki vain mielissäni, kun haastattelun aluksi ilmenee että Saija lukee blogiani. :)

Kun kohtaan kaksikon, minun on aluksi todella vaikea olla katsomatta suloista Joy’ta ja estää luontainen halu silittää koiraa. Saan hillittyä itseni, mutta voin vain kuvitella miten paljon innokkaita käsiä kurottuu avustajakoiria kohti niiden liikkuessa käyttäjineen julkisissa paikoissa.

Kouliinnun haastattelusarjan myötä huomattavasti ja totun laittamaan ”paijaa koiraa” -valmiuteni offille, mutta on helppo ymmärtää miten hankalaa avustajakoiran työtä tuntemattoman voi olla pitäytyä ottamasta niihin kontaktia ilman lupaa. Hellästi ja omistautuvasti käyttäjäänsä katsovan aputassun olemus oikein kutsuu eläinrakasta ihmistä tulemaan lähemmäs. Niitä saa kuitenkin huomioida vain jos niillä ei ole työliiviä ja käyttäjä antaa siihen luvan.

Joy auttaa Saijaa tyypillisissä asioissa kuten tavaroiden nostamisessa ja kantamisessa sekä pyykkikoneen tyhjentämisessä. Joy on erittäin työmotivoitunut ja oikein odottaa uusia tehtäviä, se nostaa tavaroita pyytämättäkin ja hakee nenäliinat suunnilleen ennen kuin Saijan nenä edes alkaa vuotaa..! :)

Saijan töissä Joy on myös mukana ja auttaa erinäisten tavaroiden kanssa. Avustajakoira on monelle käyttäjälleen todellakin kuin ”kädet”.

Saija kertoo että Joy tuo hänelle turvallisen olon ulkona liikkuessa. Jos puhelin tippuu tai pyörätuoli jumittuu, Joy auttaa. Se nostaa pudonneet avaimet ja auttaa ostosten kantamisessa.

Saija, mikä on parasta Joy’ssa?

”Avustajakoira mahdollistaa mahdollisimman itsenäisen elämän”, Saija sanoo. Koira helpottaa monia asioita ja vaikka ihmisavustajakin on tärkeä, koiralla on monet etunsa ihmiseen nähden.

”Kynnys pyytää apua koiralta on matalampi kuin pyytää apua ihmiseltä”, Saija sanoo lopuksi.

LAHJOITA AVUSTAJAKOIRATOIMINTAAN.

Voit lahjoittaa Invalidiliiton Avustajakoiratoiminnalle täällä.

Voit myös lahjoittaa ostamalla avustajakoira-heijastimen, kalenterin tai parkkikiekon. :)

Voit lahjoittaa Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektiin täällä.

Kommentit (2)
  1. Tämä joulukalenteri on kyllä niin huikea! Upea ja kekseliäs idea. Kiitos kun tuot tärkeää asiaa esille.

    Ja kyllähän noin suloisia karvakavereita kelpaa katsella. <3

    1. 🤗☺️❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *