JOULUKALENTERI 2019 – LUUKKU 5

Kivunkin kanssa voi elää hyvää ja kaunista elämää.

Viidennessä luukussa tapaamme kipukoira-Pepin ja Minna-emännän.

Minna ja Peppi

Kultainennoutaja Pepillä on hyvin harvinainen ammatti; se on kipukoira. Suomessa kipukoiria on alle 10.

Koira aistii ja haistaa monia asioita, jotka meidän ihmisten aisteille vaikuttavat ihan yliluonnollisilta. Kipu on yksi sellainen. Koiran superherkkä hajuaisti erottaa ne hienovaraiset aineenvaihdunnalliset ja hormonaaliset muutokset jotka liittyvät alkavaan kiputilaan kuten lihaskipuun, kramppeihin tai migreeniin. Koira voi haistaa myös verensokerin muutokset, näitä diabetestä sairastavien avuksi koulutettuja erityiskoiria kutsutaan hypokoiriksi.

Minnan tarina

Taiteilijaperheeseen syntynyt Minna ehti toimia kuusi vuotta unelma-ammatissaan kätilönä, kunnes aikaisemmin arkiset kivut alkoivat rajoittaa Minnan toimintakykyä. Lopulta Minna päätyi osittain pyörätuoliin kroonisten selkäkipujen vuoksi ja hänellä  diagnosoitiin perinnöllinen Ehlers-Danlosin syndrooma. Minna joutui luopumaan unelmatyöstään ja jäi sairaseläkkeelle.

Eläinten kanssa koko elämänsä viettänyt Minna päätyi kouluttamaan itselleen kipuun erikoistuneen avustajakoiran. Peppi on Minnan toinen avustajakoira, ensimmäinen avustaja Martti-koira on jäänyt eläkkeelle.

Peppi

Peppi aistii Minnan kipukohtaukset ennen kuin Minna itse tuntee niitä. Näin Minna voi ehkäistä kiputilan tai ainakin merkittävästi lievittää sitä, joko lääkkeettömin tai lääkkeellisin keinoin.

Peppi signaloi tulevan kipukohtauksen tökkimällä Minnaa kuonolla. Kipukohtauksia voi tulla myös yöllä. Silloin Peppi herättää Minnan käyttäen apuna kelloa.

Peppi haistaa kivun vaikka olisi toisessa huoneessa. Kerran Peppi hälytti yöllä kun Minnan ystävä, joka oli Minnan luona yötä ja nukkui toisessa huoneessa, oli saamassa migreenikohtausta.

Pepillä on toki muitakin avustajakoiran tehtäviä kuin kiputiloista hälyttäminen, se nostaa, tuo ja kantaa tavaroita. Tavatessani Minnan Peppi kantaa hänen käsilaukkuaan.

Työ

Peppi on Minnan apuna myös työssä. Jouduttuaan luopumaan kätilön ammatista, Minna tarttui siveltimeen. Alkuun Minna maalasi lievittääkseen kipua, nykyään hän käsittelee maalausten kautta tunteitaan.

Kun Minna maalatessaan keskittyy työhön, Peppi hälyttää jos Minna on liian kauan väärässä asennossa joka saattaa johtaa kramppeihin. Pepin herkkyys aistia Minnan kiputiloja on opettanut Minnaa ymmärtämään, millaisissa asennoissa hän helposti saa kipuja. Näin Minna voi pyrkiä välttämään tiettyjä asentoja.

Lahjakas Minna pitää myös näyttelyitä. Tutustu Minnan töihin hänen kotisivullaan.

”Maalatessa pääsen pois tästä maailmasta, kipu helpottaa. Itsensä toteuttaminen kuuluu ihmisen perustarpeisiin. Saada jotakin aikaiseksi. Maalaan itselleni, en kenellekään muulle. Tauluni ovat henkilökohtaisia. Eräs henkilö halusi ensimmäisen työni, jossa kipuni näkyy korsettimaisena puristuksena. Aloin itkeä, en halunnut myydä, tuntui kuin möisin itseni. ”Taulu kuuluu seinälleni” ajattelin. Nyt ajattelen toisin.”

-Minna Marttinen

Minna toimii myös Innomedidogs-yhteisössä, joka kehittää ja tutkii kipukoirakoulutusta. Kipukoirat käyvät saman Invalidiliiton käyttöönottotestin kuin muutkin avustajakoirat, saadakseen virallisen avustajakoiran statuksen.

* * *

LAHJOITA AVUSTAJAKOIRATOIMINTAAN.

Lahjoita Invalidiliiton Avustajakoiratoiminnalle täällä.

Lahjoita Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektiin täällä.

Kommentit (8)
  1. Kiitos Sanni, tää on paras joulukalenteri minkä olen ikinä nähnyt <3 Aivan todella hienoa, että tällä tavalla tuot tietoisuutta hirmu tärkeästä asiasta.

  2. Kiitos kuin nostat tärkeitä aiheita näin esille! Paras joulukalenteri ikinä!

    1. ❤️ Kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *