JOULUKALENTERI 2019 – LUUKKU 4

Tänään tapaamme ”tassukalenterissa” Akun ja Ollin. :)

OLLI JA AKU

Aku-koira on 3-vuotias ja isäntänsä Ollin ensimmäinen avustajakoira. Aputassun hankinta tuli ajankohtaiseksi, kun pyörätuolissa istuvan Ollin liikuntakyky alkoi rajoittua.

Olli haki avustajakoiraa ensin Invalidiliiton kautta. Liitosta hänelle kuitenkin ehdotettiin mahdollisuutta kouluttaa koira itse, koska jono oli niin pitkä ja Ollilla oli paljon kokemusta koirista. Mitä enemmän hakijalla on aiempaa kokemusta koirista, sitä paremmin itsekoulutus voi hänelle sopia, hakijan fyysisestä kunnosta riippuen tietenkin.

Olli päätyi kouluttamaan koiran itse, ja Aku valmistui viralliseksi avustajakoiraksi aiemmin tänä syksynä läpäistyään Invalidiliiton järjestämän käyttöönottokokeen.

Akun työtehtäviin kuuluu tyypillisiä avustajakoiran tehtäviä; se nostaa ja tuo Ollille tavaroita, avaa ovia ja auttaa tyhjentämään pyykinpesukoneen. Lisäksi Aku avustaa Ollia kuntoutusharjoittelussa; kun Olli venyttelee, se menee makaamaan Ollin jalkojen päälle ja toimii ”lämpöpatterina”.

Olli kertoo, että Aku on myös herkkä aistimaan hänen mielentilojaan ja kipuja, ja pyrkii lievittämään jos Ollilla on huono olo tai hermokipuja.

Akulla on Ollille ilman muuta myös sosiaalinen merkitys. ”Olemme hitsautuneet yhteen kun Aku on ollut minulla pennusta saakka, olemme kavereita”, Olli sanoo.

Aku käy Ollin mukana myös töissä, kuten monet avustajakoirat tekevät.

Kysyn, onko avustajakoiran kaltaisessa apuvälineessä mitään huonoja puolia. Ollille tulee mieleen ainakin yksi esimerkki; kun töissä joutuu sanomaan työkavereille, ettei koiraa saa huomioida, he eivät sitten huomioi Olliakaan.

Julkisissa tilanteissa Akun status saa myös välillä huonosti ymmärrystä. Olli kertoo, että saa tuon tuosta ikäväsävyisiä kommentteja joissa ihmetellään ja kyseenalaistetaan, miksi koira kulkee vapaana. Avustajakoira-liivi ei ilmeisesti kerro kaikille koiran lainmukaisista oikeuksista.

Parhaina asioina avustajakoirassa Olli pitää sen tuomaa itsenäisyyttä sekä sitä, että koira mahdollistaa töissä käynnin ja pidentää näin käyttäjänsä työuraa.

LAHJOITA AVUSTAJAKOIRATOIMINTAAN.

Voit lahjoittaa Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektiin täällä.

Voit lahjoittaa Invalidiliiton Avustajakoiratoiminnalle täällä.

Lahjoituksilla hankitaan uusia koiria sekä katetaan niiden koulutuskuluja. Tällä hetkellä koiria valmistuu vähien varojen vuoksi niin vähän, että keskimääräinen jonotusaika on 4-6 vuotta.

Kommentit (2)
  1. Voi että miten upeita koiria ja omistajia! Ihana lukea näitä juttuja <3 Oletko Sanni miettinyt oman koiran hankkimista?

    1. Mulla on kaksi ”semiomaa” koiraa, sisareni chihuahuat joita hoidan melkein viikottain ^_^ <3

      Olen kyllä miettinyt ihan ikioman koirankin hankkimista, mutta nyt kun elämäni on vielä todella epäsäännöllistä enkä ole juuri koskaan edes koko viikkoa yhdessä paikassa, ei lemmikin pitäminen ole mahdollista. Mutta tulevaisuudessa, jos jonain päivänä elän paikallaanpysyvämpää elämää, olisi koira aivan ihana kaveri <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *