JOULUKALENTERI 2019 – LUUKKU 3

Kolmannessa luukussa kuulemme Saaran tarinan. Vakava tapaturma muutti nuoren naisen elämän, mutta Saaran elämänasenne pursuaa positiivista energiaa, josta voi vain inspiroitua. Mukana rinnalla kulkee tärkeä nelijalkainen ystävä.

SAARA JA UUNO

Uuno Aputassu saattaa olla joillekin teistä tuttu – Uuno on somejulkkis ja ”haukkuu” erittäin hyvän asian puolesta.

Uunon omistajan Saaran elämä muuttui elokuussa 2014. Hevosalan yrittäjä ja ratsastusvalmentaja Saara loukkaantui ratsastusonnettomuudessa vakavasti; hän sai niska- ja aivovamman eikä tule koskaan kuntoutumaan täysin entiselleen.

Viisi vuotta onnettomuuden jälkeen vamman seurauksena Saaralla on edelleen kovia kipuja, kädet tärisevät ja kävely on ajoittain vaikeaa.

Saaralle ehdotettiin onnettomuuden jälkeen nopeasti avustajakoiraa. Jonot ovat kuitenkin pitkät ja koiraa saa odottaa jopa 10 vuotta.

Itsekoulutusprojektista Saara sai kuulla ihan tuurilla. Vaikka Saaralla on ammattitason kokemusta eläinten kanssa työskentelystä, ei ajatus koiran itsekouluttamisesta syntynyt ihan hetkessä. Pitkällisen harkinnan jälkeen Saara päätti lopulta lähteä projektiin.

Sopiva pentu löytyi joulukuussa 2016.

”Kun kävimme katsomassa pentuetta, Uuno tepasteli syliini. Silloin tiesin, että tässä on minun Uunoni”, Saara kertoo.

Koulutustyö alkoi heti pennun saavuttua kotiin. Viralliseksi avustajakoiraksi Uuno valmistui tämän vuoden toukokuussa runsaan kahden vuoden koulutuksen jälkeen.

Uunon pääasiallisia tehtäviä avustajan työssä ovat tavaroiden nostaminen ja kantaminen, kävelyssä tukeminen sekä ylösnousun tukeminen Saaran kaatuessa, sillä vamman takia Saaran tasapaino on heikko ja liikekontrollissa on puutteita. Uunolle opetetaan velä tulevaisuudessa aivovammaan liittyviä tehtäviä.

Saara suosittelee avustajakoiran itsekoulutusta monesta syystä, ei pelkästään siksi, että koiran saa nopeammin. Itsekouluttaessa koiran ja käyttäjän suhde pääsee kehittymään pennusta asti ja koirasta on apua jo ennen valmistumista. Lisäksi koiran itsekoulutus on kustannustehokkaampaa, koska peruskoulutus tehdään itse.

Saara kertoo koiran hankkimisen olleen paras asia, mitä onnettomuuden jälkeen on tapahtunut. Koulutus oli Saaralle myös loistavaa kuntoutusta aivovamman hoidossa. Eikä Uuno ole vain apuri, se on ystävä joka tuo onnea, iloa ja varmuutta.

Kun juttelen Saaran kanssa, kuulen valoisan äänen. Tapa, jolla Saara kertoo Uunosta, koskettaa ja saa melkein unohtamaan sen traagisen syyn, miksi Uuno ja Saara ovat kohdanneet. Mutta Saara ei tule koskaan entiselleen. Silti Saara on täynnä energiaa ja selvästi nuori nainen ei anna vammautumisen pidätellä itseään tavoittelemasta haaveitaan ja mahdollisimman aktiivista elämää. Upeaa! Tästä asenteesta voi vain inspiroitua ja voimaantua!

Lue Saaran blogia, jossa hän kertoo vammautuneen yrittäjän arjesta tapaturman jälkeen.

Uunolla on oma, suosittu Facebook-sivu jossa se kertoo kuulumisiaan ja jakaa sympaattisia huomioita koiran elämästä. Uunolla on tänään 3. joulukuuta myös syntymäpäivä: Uuno täyttää kolme vuotta! ❤️ Paljon onnea Uuno 💝🤗

Kuvat: Satu Nyström Photography

Avustajakoirista on valtava pula, sinä voit auttaa jotta useampi tarvitsija saa oman aputassun.

LAHJOITA AVUSTAJAKOIRATOIMINTAAN

Voit lahjoittaa Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektiin täällä.

Voit lahjoittaa Invalidiliiton Avustajakoiratoiminnalle täällä.

Kommentit (6)
  1. Ansku-Glitteri addikti
    3.12.2019, 12:01

    Olenkin Uunon tarinoita paljon somessa seurannut. Upea parivaljakko joilta jokainen meistä voi oppia paljon <3

  2. Charming Nails
    3.12.2019, 15:08

    Ihana Uuno, paljon onnea sinulle <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *