JOULUKALENTERI 2019 – LUUKKU 14

Tänään tapaamme hellyttävän jättiläisen; ainoana avustajakoiraoppilaana rotuaan edustavan Nupun!

NUPPU JA KATARIINA

Kotkalaisen Katariinan tuleva avustajakoira Nuppu edustaa harvinaista rotua aputassujen ammattikunnassa: se on Suomen ainoa avustajakoiran koulutuksessa oleva Leonberginkoira.

Nuppu on nyt 10 kk vanha ja pääsi luonnetestistä läpi marraskuussa.

Katariina on harrastanut ja kilpaillut koirien kanssa koko elämänsä sekä toiminut toko- ja agility-kouluttajana. Ensimmäisen oman koiran hän sai jo 6-vuotiaana.

Paheneva kaularankavamma laittoi kuitekin Katariinan koiraelämän uusiksi, ja vuonna 2016 Katariina laittoi Invalidiliittoon avustajakoirahakemuksen.

Kun avustajakoirajonon odotusajan todellisuus alkoi valjeta, Katariina alkoi miettiä itsekoulutuksen mahdollisuutta. Runsaasti koulutuskokemusta omaavalle Katariinalle aputassun itsekoulutus oli lopulta luonteva ja mieleinen projekti.

Leonberginkoirasta Katariina oli haaveillut jo 90-luvulta. ”Rotuna se on mielestäni kaikkein ihanin!”

Leonbergiläiset eivät kuitenkaan ole lähtökohtaisesti kaikkein ihanteellisin rotu työ- ja hyötykoiraksi, sillä niillä ei ole perinteisille palveluskoiraroduille ominaista miellyttämisen halua. Katariina halusi kuitenkin tarttua projektiin, ja niin perheeseen saapui viime talvena pörröinen pallero Nuppu.

Pentu on emännän mukaan leikkisä, touhukas ja oppivainen: ”Nuppu oppi jo 8-viikkoisena ottamaan minulta sukat jalasta!” Katariina kertoo.

”Mutta sitten se alkoi ottaa kaikilta sukat jaloista, niin leikki jätettiin siihen”. :) ^_^

Nuppu on jo 10 kk ikäisenä iso rontti, ja aikuisena siitä tulee erittäin kookas.

Katariinan mukaan koosta on vain hyötyä, paitsi ongelmia tulee silloin kun hellyydenkipeä pentu haluaisi tulla syliin istumaan. ^_^

Vilkas ja seurallinen Nuppu tulee toimeen kaikkien koirien kanssa ja haluaisi koko ajan olla leikkimässä ja menossa uimaan – vesi on Leonberginkoiralle rakas elementti. Mutta saadessaan päälleen avustajakoiraliivit Nuppu rauhoittuu heti ja kävelee hitaasti.

”Ihan sama missä ollaan, lääkärillä tai apteekissa, Nuppu käy nukkumaan lattialle”, emäntä kertoo. ”Kerran Nuppu oli mukanani rentoutuksessa, ja kuulema kuorsasimme samaan tahtiin!” Katariina nauraa.

Nupun koulutuksen seuraavassa vaiheessa mukaan tulee ammattikouluttaja, sillä ihan kaikkea ei Katariina pysty Nupulle opettamaan.

Noin vuoden kuluttua Nupulla on edessään lopputentti, se tärkein ”tulikoe” eli avustajakoiran käyttöönottokoe. Pidetään kovasti peukkuja Nupulle..!

Sai Nuppu ammattitutkinnon läpi tai ei, se auttaa jo olemalla oma itsensä.

”Läheisyys ja positiivinen olo mitä koirat tuo elämään on iso rikkaus. Nuppu saa monta kertaa päivässä minut ja meidän koko perheen nauramaan omilla hassuilta tempuilla,” sanoo Katariina.

En epäile yhtään. ❤️

*

LAHJOITA AVUSTAJAKOIRATOIMINTAAN.

Lahjoita Invalidiliiton Avustajakoiratoiminnalle täällä.

Lahjoita Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektiin täällä.

Kuvat: Katariina Bruce

Kommentit (7)
 1. Voihan Nuppu <3
  Mun peruskouluaikaisen parhaan ystävän perheessä oli Leonberginkoira ja se oli niin ihana :)

  Mulla on jäänyt aikataulullisista syistä kalenterin lukeminen vähän viiveelle ja kommentointi poikkeuksellisesti lähes kokonaan. Aiempina vuosina olen kait mennyt töihin vähän myöhemmin ja ne on julkastu viimeistään kun olen ollut matkalla ja on ollut bussissa aikaa. Nyt olen lähes poikkeuksetta ollut töissä heti kasin jälkeen, eli viimeistään kahdeksalta hypännyt bussista. Uudessa paikassa päivät ovat olleet niin hektisiä ja intensiivisiä, ettei tauoillakaan ole ollut aikaa keskittyä mihinkään kunnolla. Mutta aina on viikonloput :D

  1. Mulla on jäänyt aikataulullisista syistä kalenterin lukeminen vähän viiveelle ja kommentointi poikkeuksellisesti lähes kokonaan.

   De e lugnt ^_^ Eli ei huolta :)

   Olen seurannut sun luukkuja Instassa :)

 2. Ihana hyvän mielen joulukalenteri ❤️

  Aiheen ohi, mutta huomasin että Kicks on ilmeisesti lopettanut ihan huipun puhdistusöljynsä! Ihan kestämätöntä, että aina kun löydän hyvän, sen valmistus hetken päästä jo loppuukin (mm. Lumene, Aco, L’Oreal ja nyt Kicks 😠). Itselle näissä on tärkeää niin suht edullinen hinta kuin erityisesti toimiva pumppupullo, joka ei sotke kylppärin kaappia. Osaatko vinkata, mistä voisin seuraavaksi lähteä etsimään Kicksin öljylle korvaajaa näillä kriteereillä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *