JOULUKALENTERI 2019 – LUUKKU 10

Tänään tapaamme mielettömän parivaljakon – Jan osoitti epäilyt vääriksi ja koulutti itselleen oman aputassun!

JAN JA VIISAS

Kun vaikeasti vammainen Jan ilmaisi halunsa lähteä kouluttamaan itselleen avustajakoiraa hänelle sanottiin suoraan, ettei hän tulisi onnistumaan. Janilla on niin paha puhevamma, että epäiltiin, ettei koira koskaan pystyisi ymmärtämään hänen käskyjään.

Myös tämä haastattelu tehtiin Janin henkilökohtaisen avustajan avustuksella, avustajan tulkatessa Jania.

Jan päätti osoittaa koulutusmahdollisuuteen kohdistuvat epäilyt vääriksi ja lähti sinnikkäästi työskentelemään labradorinnoutaja Viisaan kanssa.

Ennen Viisasta Janilla oli epävirallinen aputassu Musti, jolla oli avustajakoiran taidot mutta ei virallista statusta. Mustilla oli tärkeä rooli Viisaan koulutuksessa; koiranpentu oppii matkimalla ja Musti toimi Viisas-pennun oppiesikuvana ja ”neuvonantajana”, kuten Jan asian sympaattisesti ilmaisee. Eläkkeelle siirtynyt Musti toimi Viisaan rinnalla ensimmäiset puolitoista vuotta.

Saadessaan virallisen avustajakoiran statuksen Viisas oli ensimmäisiä Suomessa itsekoulutusprojektin kautta valmistuneita avustajakoiria. Jan ja Viisas ovatkin toimineet projektissa mallina. Itsekoulutusprojekti on Suomessa vielä tuore, se on alkanut vasta kolme vuotta sitten.

Janilla on myös henkilökohtainen avustaja 16 tuntia päivässä. Koira- ja ihmisavustaja muodostavat työparin ja täydentävät toisiaan.

Viisas suorittaa hyvin monipuolisia avustustehtäviä; se auttaa Jania pukeutumaan ja riisumaan, kantaa ja nostaa tavaroita, laittaa valoja päälle ja viestii Janin terveydentilaan liittyvistä asioista joita ei ihmisaistein pysty havaitsemaan. Janilla on nielussaan spastisuutta jonka Viisas aistii. Spasmin lähestyessä Viisas signaloi sen tuijottamalla, jolloin ihmisavustaja osaa ottaa tämän huomioon esimerkiksi ruokailutilanteissa.

Jania ja Viisasta seuratessa parivaljakon välinen tiivis yhteys ja syvä ystävyys on päivänselvää. Vaikka ulkopuolinen ei välttämättä ymmärrä mitä Jan sanoo, Viisas ymmärtää, ja tietää täsmälleen mitä isäntä haluaa.

Jan, mikä on parasta Viisaassa?

Jan vastaa henkilökohtaisen avustajansa avulla, että koira tekee hänen elämästään täydellisemmän ja tuo vapautta, jota ei saa muilla keinoin.

Janin avustaja lisää hymyillen, että koira tukee myös ihmisavustajia työssään. ”Viisas huomaa kyllä meidänkin huonon päivän ja pyrkii ilahduttamaan ja tsemppaamaan.”

Tulen todella hyvälle mielelle tämän kolmikon kohtaamisesta. Janilla on epäilemättä paras mahdollinen, kokonaisvaltainen aputiimi ympärillään! ❤️

Avustajakoirista on huutava pula. Lahjoita tärkeän toiminnan mahdollistamiseksi!

Avustajakoira on usein käyttäjälleen se ratkaiseva tekijä joka mahdollistaa hyvän elämänlaadun, pitää aktiivisena, kuntouttaa niin mieltä kuin kehoa, ylläpitää käyttäjän työkykyä ja lisää sosiaalisia  kontakteja. Aputassun tuki säästää yhteiskunnan varoja. Toiminta on nykyisellään vahvasti lahjoitusten varassa.

Lahjoita Invalidiliiton Avustajakoiratoiminnalle täällä.

Lahjoita Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektiin täällä.

Kommentit (4)
 1. Oon saanut tästä kalenterista niin paljon hyvää mieltä, aivan ihania aputassuja. <3 Meidän taloudesta menee lahjoitus Avustajakoirayhdistykselle, kiitos Sanni inspiraatiosta!

  1. ❤️

   Kiitos Mia!

 2. Hei! Mieleeni tuli muutama kysymys. Miksi avustajakoirat eläköityvät kymmenvuotiaina ja mihin ne menevät työuran loputtua?
  Kiitos erittäin mielenkiintoisesta kalenterista;)

  1. Hei kikka! Avustajakoirien yleinen eläkeikä on 10 vuotta mutta joskus ne saattavat jatkaa työssä pidempäänkin, eläköityminen tapahtuu kun koira alkaa luonnollisesti vanhentua eikä enää jaksa suoriutua tehtävistä samalla tasolla kuin nuorempi koira. Eläkkeelle siirtynyt avustajakoira jää usein käyttäjänsä perhe- tai tuttavapiiriin tai sille etsitään uusi koti jossa se saa viettää ansaitsemansa eläkepäivät <3 :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *