JOULUKALENTERI 2019 – LUUKKU 1

Ja niin on taas joulukuu..!

Se tarkoittaa myös perinteisen joulukalenterin avautumista Karkkipäivä-blogissa.

Sanni-Santa ja uskollinen chihu-sidekick haluavat levittää hyvää mieltä myös tänä jouluna.

Tämän vuoden kalenterin teema ovat koirat, ja eivät mitkä tahansa koirat.

AVUSTAJAKOIRAT.

Rakastan eläimiä ja erityisesti koiria. Ne ovat minulle kuin karvaan verhottuja nelijalkaisia terapeutteja ja hyvän mielen lähettiläitä, minun tarvitsee vain ohittaa kadulla koira ja askeleeni jatkuu kevyemmin. Koirien erityinen energia ja niiden ehdoton ystävyys ja luottamus ihmiseen antaa minulle paljon.

Toisille koirat antavat vieläkin enemmän.

Tämän vuoden kalenteri on omistettu näille koirille.

Avustajakoira on fyysisesti vammaisten ja toimintarajoitteisten ihmisten avuksi koulutettu koira.

Avustajakoira nostaa pudonneita esineitä, avaa ja sulkee ovia, painaa valokatkaisijoita ja hissin painikkeita, avustaa pukeutumisessa ja riisuutumisessa, tyhjentää pyykkikoneen, vie ulkoilemaan jne.

Koira voi myös aistia omistajansa kipukohtauksia ja jopa pelastaa käyttäjän elämän hälyttämällä lähestyvästä sairaskohtauksesta. Koira mahdollistaa käyttäjälleen itsenäisemmän elämän. Se tuo turvaa ja lisää sosiaalisia kontakteja.

Kuva: Satu Nyström / https://www.instagram.com/animalphotographer_satu/

Avustajakoira on virallinen apuväline, kuten opaskoira näkörajoitteiselle, mutta toki avustajakoira on omistajalleen vieläkin enemmän. Se on ystävä. Se voi joskus olla käyttäjälleen ehkä se ainoa ystävä.

Sain inspiraation joulukalenteriini myöskin koiralta:

Seuraan somessa paljon koiria, ja yksi suomalaisista suosikeistani, shetlanninlammaskoira Seppo, on myös mukana tukemassa avustajakoiratoimintaa.

Aihe sopi Karkkipäivän joulukalenteriin kuin kuono päähän, ja otin idean pohjalta yhteyttä avustajakoiratoiminnasta vastaaviin Invalidiliittoon ja Avustajakoirayhdistykseen.

Tutustuin eri avustajakoiriin käyttäjineen ja jaan joulukalenterissa heidän tarinoitaan. Seppokin piipahtaa luukuissa ilahduttamassa hyvän mielen huomioillaan arjesta. :)

Avustajakoirista on huutava pula, ja koiraa saattaa joutua jonottamaan jopa 10 vuotta. Vähäisten varojen takia koiria valmistuu vuodessa alle 20, ja tarvitsijoiden määrä on nelinkertainen.

Avustajakoiran voi saada kahta kautta; joko Invalidiliitolta, jolloin koira koulutetaan Kemiössä avustajakoirakoulussa, tai Avustajakoirayhdistyksen Itsekoulutusprojektin kautta, jolloin käyttäjä kouluttaa koiran osittain itse, ammattikoirankouluttajan avulla. Itsekoulutusprojektin kautta koiran voi saada nopeammin, mutta hakijan on pystyttävä kuntonsa puolesta huolehtimaan koirasta jo pennusta lähtien ja sitouduttava koulutukseen.

Kummassakin tapauksessa koiran on käytävä sama käyttöönottokoe, ja sen läpäistyään koira saa virallisen avustajakoiran statuksen. Virallisen avustajakoiran tunnistaa liivistä. Koiralla on samat oikeudet kuin opaskoiralla, ja se pääsee käyttäjänsä mukana kaikkialle.

Kerron avustajakoirien koulutuksesta lisää tulevissa luukuissa.

Kuva: Satu Nyström / https://www.instagram.com/animalphotographer_satu/

LAHJOITA AVUSTAJAKOIRATOIMINTAAN.

Voit lahjoittaa vapaavalintaisen summan Invalidiliiton Avustajakoiratoiminnalle täällä.

Lahjoituksin tuetaan uusien avustajakoirien koulutusta. Tällä hetkellä Invalidiliiton koiria valmistuu vuodessa alle 10.

AVUSTAJAKOIRIEN ITSEKOULUTUSPROJEKTI

Voit lahjoittaa Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektiin täällä.

Kommentit (17)
  1. Aivan superhieno teema joulukalenterille! Mielenkiinnolla odotan tarinoita koirista ja niiden koulutuksesta. Etenkin kiinnostaa, miten koirat tunnistavat ja jopa ennakoivat sairauskohtauksen. Myös kouluttajien täytyy olla rautaisia ammattilaisia ja kaikki kunnioitus heille!

  2. Tosi ihanaa joulun odotusta. Tämä on tosi tärkeää työtä ja kiva että osallistut siihen. Opas-ja avustajakoiŕia näkyy nykyisin paljon enemmän liikenteessä kuin aiemmin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *