Japanilainen vs. korealainen ihonhoito / V10 Plus

Paljon puhutaan korealaisesta K-Beautysta, mutta Aasiassa on muitakin maita ja kosmetiikkatrendejä. Riisutumpi ja perinteisempi J-Beauty eli japanilainen kauneudenhoito on nousemassa vahvasti multi-askeleita pursuavan, värikkään korealaisen suuntauksen rinnalle.

japanilainen ihonhoito
Kuva: Reinaldo Kevin / Unsplash

Osallistuin syksyllä japanilaisen V10 Plus -sarjan tilaisuuteen, jossa sarjan perustaja Akiko Yokota esitteli japanilaisen kauneudenhoidon piirteitä ja sarjansa uutuustuotteita. Kuunnellessani Akikoa, huomasin japanilaisen lähestymistavan itse asiassa vastaavan hyvinkin paljon omaa, syvään juurtunutta tapaani hoitaa ihoa.

Japanissa kaikki alkaa erittäin huolellisesta puhdistuksesta, ihon puhtaus on kaiken kulmakivi. Kohdatessa uusia ihmisiä on tärkeä antaa vaikutelma puhtaasta ihosta, ei niinkään näyttää viimeisimmän trendi-lookin mukaisesti laittautuneelta. Puhdistautuminen kylpemisrituaaleineen on kautta historian ollut olennainen osa japanilaista kulttuuria.

Kuva: Galen Crout / Unsplash

Korea vs. Japani: skintertainment vs. traditional skincare

Kauneudenhoito Japanissa ei ole trendiherkkää vaan perinteisiin pohjautuvaa, ja vaikka tuotteiden kehityksessä käytetään viimeisintä teknologiaa ja tehokkaita raaka-aineita, vallalla ovat aina samat klassiset trendit kuten puhdas iho. Siinä missä korealaisessa suuntauksessa keskitytään tuotekikkailuun ja ihonhoito rakentuu moninaisten täsmätuotteiden ja askelten muodostamaan elämykselliseen kokonaisuuteen, luotetaan Japanissa minimalismiin ja muutamaan monitoimituotteeseen joilla hoidetaan monta asiaa yhdessä.

Lähes rituaalinomainen puhdistus on kuulunut myös minun ihonhoitooni varhaisteini-iästä saakka. Muistan alkaneeni puhdistaa kasvojen ihon päivittäin erillisellä puhdistustuotteella jo ennen kuin aloin meikata, ehkä 12-vuotiaana. Kokemus puhtaan ihon tärkeydestä on aina ollut vahva.

Kuva: Ian Pham / Unsplash

Japanilaisen ihonhoitorutiinin vaiheet

Japanilaiselle ja korealaiselle hoitorutiinille on yhteistä huolellinen puhdistus sekä aurinkosuojan käyttö, näistä ei tingitä. Muuten J-Beautyssa selviää vähemmillä vaiheilla:

1. (Kaksois)puhdistus

2. Hoitoneste

3. Seerumi

4. Kosteusvoide

5. Aurinkosuoja

Akiko Yokota

Akiko Yokotan mukaan seerumi on erittäin tärkeä, jopa kosteusvoidetta tärkeämpi. Kosteusvoiteen tehtävä on estää kosteuden haihtumista iholta, kun taas seerumilla pureudutaan ihon yksilöllisiin huolenaiheisin. Seerumi on se tuote, jolla ihonhoito räätälöidään kullekin iholle sopivaksi.

V10 Plus

Japanilainen V10 Plus -sarja tunnetaan etenkin seerumeistaan, joita on 10 erilaista. Vesipohjaiset seerumit eivät sisällä parabeeneja, keinotekoisia väriaineita, mineraaliöljyjä tai hajusteita. Niitä voi käyttää yksinään tai räätälöidä useammasta eri seerumista ihon eri tarpeet huomioivan cocktailin, eri seerumeita voi siis sekoittaa yhteen.

Omalle iholleen sopivan V10 Plus -seerumin voi selvittää esimerkiksi tämän seerumitestin avulla.

Minun iholleni sopivat testin mukaan A-vitamiini-, Bio Cell- ja Kollageeniseerumit, jotka ovat sarjan eniten anti-age-vaikutteiset seerumit ja tarkoitettu iholle jolla näkyy jo ikääntymisen merkkejä. Kiinnostuin myös  antioksidanttisesta Pycnogenol-seerumista.

Seerumeiden lisäksi sain maahantuojalta testiin kaksi kasvovoidetta, silmänympärysvoiteen, kuorinnan ja puhdistusemulsion.

Water Based Peeling

36€ / 50 ml

Water Based Peeling on seerumeiden ohella yksi V10 Plussan tunnetuimpia tuotteita. Se on myös saanut paljon huomiota sekä kyseenalaistusta liittyen väitettyyn vaikutusmekanismiinsa.

Kirkas, rakeeton geeli hierotaan kuivalle iholle ja se vaikuttaa sekunneissa: hetken kuluttua iholle muodostuu ”riekaleita”. Geeli riekaleineen huuhdotaan pois ja iho jää erittäin sileäksi. Oho, lähtipä minulta paljon kuollutta ihomöhnää..! Vai – lähtikö?

Virallinen tuotekuvaus kertoo näin: ”kuorintageelin sisältämät tehoaineet (Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Dicocodimonium Chloride, Steartrimonium Bromide) reagoivat erittäin nopeasti kuolleen ihosolukon proteiinien kanssa ja poistavat tehokkaasti kuolleen solukon ihon pinnalta. Irronnut kuollut ihosolukko tuntuu hetken päästä geelin seassa pieninä hiutaleina.”

Jep, kyseiset ainesosat kyllä aikaansaavat nopean reaktion ihon pinnalla, mutta irtoavat riekaleet eivät ole kuollutta ihosolukkoa, vaan muodostuvat käytetyistä polymeeriainesosista itsestään. Kosmetiikkakemisti Colin Sanders avaa efektin kemiallista pohjaa täällä.

Kertomus tuotteen vaikutusmekanismista on siis osittain harhaanjohtavaa, sillä geelin seassa tuntuvat hiutaleet eivät tosiaankaan ole ihosolukkoa. Mikä kuitenkin pitää paikkansa on se, että geeli kuorii ihoa ja kuollutta ihosolukkoa kyllä poistuu tuotteen mukana.

Se, mikä aineessa lopulta saa aikaan kuorivan efektin, jää mysteeriksi. Ainesosia on vain 10, eikä yhdenkään funktio ole kuoriva. Lähimmäksi tulee riisiuute, jonka yksi muoto (oryza sativa extract) on ominaisuuksiltaan myös hankaava eli kuoriva. V10 Plussan geelissä käytetty muoto on kuitenkin oryza sativa bran extract, jolla ei ole hankaavaa vaikutusta. Jos oletetaan että tuotteen kuorivuus tulisikin riisiuutteesta (–> fysikaalinen kuorinta-aine), pitäisi geelissä tuntua rakeita tai jotain hankaavaa. Mitään raemaista geelissä ei kuitenkaan ole, eivätkä iholle syntyvät pehmeät polymeeripalluratkaan ole rakenteeltaan sellaisia että voisivat olla vastuussa supersileästä tunteesta.

Yritettyäni selvittää tuotteen vaikutuksen salaisuutta Googlen parissa tunnin, luovutin. Edes Colin Sanders ei osannut selittää, mikä tämän tyyppisissä tuotteissa oikeasti tuo tuloksen.

Summa summarum: mielenkiintoinen, erikoinen ja mystinen tuote. Tehokas ja nopea käyttää.

Miinus: polymeerihiutaleet takertuvat herkästi ihokarvoihin ja minun on vaikea saada niitä irti. Pelkästään niiden takia en itse käyttäisi tätä tuotetta.

All In One Gel

45€ / 50 ml

Erittäin kosteuttavan tuntuinen geelivoide. Imeytyy jättämättä minkäänlaista tuotetuntua. All In One -geelin sanotaan sopivan kaikille ihotyypeille, mutta sanoisin, että sen vähärasvaisuus tekee siitä erityisen sopivan normaalille ja sekaiholle. Kuiva iho tarvitsee lipidipitoisemman koostumuksen. Esimerkiksi itse tarvitsen All In One -geelin päälle nyt talvella vielä rasvapitoisemman tuotteen.

V10 Plussan geelikoostumus on tavallaan täyteläisen tuntuinen ja luo ensi alkuun jopa tunteen suojaavuudesta, mutta kun kaikki on imeytynyt ei iholle jää minkäänlaista tuotteen tuntua. Sopii erinomaisesti meikin alle.

Tärkeimmät tehoaineet ovat kahden hyaluronihapon yhdistelmä, hydrolysoitu kollageeni, omenan kantasolu-uute, passionhedelmäuute sekä junossitruuna.

Vaikutus: kosteuttaa ja viivyttää ikääntymisen merkkejä.

Day Milk Gel SPF 23

45€ / 50 ml

Aurinkosuojan sisältävä maitomainen geelivoide. Erittäin miellyttävän tuntuinen, tykkään tästä kovasti.

Aasialaisia kosmetiikkavalmistajia pidetään todellisina velhoina miellyttävien aurinkosuojallisten koostumusten saralla, ja V10 Plussan geeli on maineen mukainen. Ihan kokonaan UV-suojan tuntua ei ole saatu maskeerattua, vaan pystyn kyllä aistimaan pienen jäykkyyden joka paljastaa UV-filtterien läsnäolon. (Joku ihmetteli aiemmassa postauksessani miten UV-filtterin voi muka erottaa voiteen koostumuksessa, mutta kyllä sen voi, ainakin ammattilainen ja kosmetiikkaan perehtynyt, paljon tuotteita kokeileva harrastaja voi.)

Käytetty UV-suoja muodostuu sekä kemiallisista että mineraalipohjaisista suodattimista.

Kosteuttavina ja hoitavina ainesosina geelivoiteessa on mm. hydrolysoitua kollageenia, soijauutetta, oliiviöljyä, hyaluronihappoa ja betaiinia.

 

Vitamin A Serum

38€ / 10 ml  87€ / 30 ml (kaikista V10 Plus -seerumeista on sekä 10 millin että 30 millin koot)

Seerumin vaikuttava aine retinyylipalmitaatti, yksi a-vitamiinin hellävaraisempia muotoja. Se on retinolia siedetympi mutta ei yhtä tehokas vaikutuksiltaan.

Koostumus ei juurikaan kosteuta vaan seerumin pointti on tuoda ihoon retinyylipalmitaattia. Seerumi on äärettömän neutraalin tuntuinen, kuten kaikki kokeilemani V10 Plus’n seerumit. Koostumus on nestemäinen, kevyesti liukas ja hyvin nopeasti ihoon hulahtava. Kaiken kaikkiaan oikein sellainen perinteinen seerumikoostumus; ohut neste joka imeytyy hetkessä. Seerumi on hajusteeton mutta aistin  tuotteessa miedon, jopa aavistuksen makean tuoksu. Tuoksu on kuitenkin hyvin huomaamaton.

Kuvassa rinnakkain vanha ja uusi pullo: uudessa hopeakorkkisessa on pumppumekanismi.

Pycnogenol – antioksidanttinen seerumi sopii nuoren aikuisen ensimmäiseksi anti-age -seerumiksi. Se korjaa mm. aurinkovaurioitunutta ihoa. Pycnogenol-seerumin koostumus on hiukan liukkaampi ja paljon kosteuttavamman tuntuinen kuin Vitamin A -seerumin.

Biocell – Biocell -seerumin ainesosaprofiili on V10 Plus -seerumeiden laajakirjoisimpia, yhdistelmä lupaa aktivoida kollageenisynteesiä, lisätä ihon kimmoisuutta, tasoittaa juonteita ja nopeuttaa ihosolujen uudistumista. Lisäksi seerumilla on tulehdusta vähentävä ja punoitusta laskeva vaikutus ja se sopii myös akneiholle. (Onko jotain mitä tämä ei lupaa tehdä? :D) Vaikuttavina aineina on mm. peptidejä, propolis-uutetta, kuningatarhyytelöä, omenan kantasolu-uutetta, hunajaa, levää, hyaluronihappoa ja kollageenia.

Collagen – pehmentää ihoa, lisää sen elastisuutta ja kimmoisuutta ja lupaa tasoittaa jo muodostuneita juonteita. Sisältää japanilaisesta merilahnan suomuista eristettyä kollageenia.

Ainesosallisesti Collagen-seerumissa on samantyyppinen nestepohja kuin Vitamin A -seerumissa; vain muutama tekninen ainesosa ja vaikuttavat aineet, hydrolyzed elastin ja soluble collagen. Collagen-seerumi tuntuu iholla kosteuttavammalta kuin Vitamin A.

Kaikki V10 Plus -seerumit löydät täältä.

LX Advanced Eye Treatment

54€ / 15 ml

Tuotelupaus puhuu tehokkaasta avusta moniin silmänympärysihon ongelmiin. ”Mandariiniappelsiinin kuoriuute auttaa vaalentamaan tummia silmänalusia ja meiramin lehtiuute vähentää turvotusta. Omenan kantasolu-uute, mustikka, skvalaani, hyaluronihappo, peptidit ja kasviöljyt auttavat säilyttämään silmänympärysihon kiinteänä ja heleänä.”

Koostumus on jälleen geelimäinen ja tuntuu raikkaalta ja miellyttävältä. Kosteusteho ei riitä omalla ihollani ainakaan nyt talvella. En huomannut vaikutuksia turvotukseen, ainakaan välittömiä vaikutuksia.

Geeli tuntui kaiken kaikkiaan perusmiellyttävältä ja ihoa napakoittavalta, sellaiselta, jota omassa rutiinissani käyttäisin voidemaisen silmänympärystuotteen alla lisähoitona, en yksinään. Ainesosaprofiili vaikuttaa ihan ok:lta, joukossa on muutamia päteviä anti-age-ainesosia kuten erittäin tehokas antioksidantti superoxide dismutase sekä peptidejä, mutta ei tämä mikään parhaan ja tehokkaimman oloinen anti-age-silmänympärystuote ole, ainakaan juonteiden häivytykseen. Tosin sitähän voide ei väitäkään :)

Sopii nuorille aikuisille, joilla ei vielä ole järeämpiä ikääntymisen merkkejä kuten juonteita ja pigmenttiläiskiä. Kosteuttaa, silottaa ja napakoittaa.


Soothing Cleansing Milk

33€ / 100 ml

Raikkaan tuntuinen puhdistusmaito jonka sitruunainen tuoksu vahvistaa raikasta kokemusta. Iholta huuhdellessa esiin tulee puhdistusemulsion tyypillinen luonne, se ei huuhtoudu iholta ihan hetkessä ja jättää ihoon vähän rasvaa. Kuivaihoisten heiniä :)

*

V10 Plus -tuotteita myydään apteekeissa, muutamissa kauneushoitoloissa ja omassa verkkokaupassaan.

Loppuun kysymys:

K-Beauty vai J-Beauty?

Kumpi suuntaus tuntuu enemmän sinun jutultasi?

Itse vastaan, että japanilainen, vähemmän viihteellinen lähestymistapa on enemmän minua, minuun eivät vetoa hassujen hahmojen muotoiset pakkaukset tai tekniset vimpaimet jotka enemmän hauskuuttavat kuin hoitavat.

Vaikka arvostan elämyksellisyyttä kauneudenhoidossa, se pohjaa johonkin muuhun kuin pandan muotoisiin pakkauksiin, eksoottisiin lima-ainesosiin ja eläinnaamioihin. (Vaikka harkitun söpöistä purkeista tykkäänkin.) Korealaisesta ihonhoidosta olen kuitenkin omaksunut happotuotteiden säännöllisen käytön sekä vesimäisten tuotteiden kerrostuksen, mikä on oikeasti ollut iholleni tosi hyvä juttu. Seerumeita, essencejä ja hoitonesteitä en tarvitse kaikkia yhdellä kertaa, mutta läträän niitä nyt rohkeasti ja ilolla. Siinä yhdistyvät sekä hemmottelun että hyödyn elementit. :)

 

 

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (23)
 1. Mä olen kans aina ihmetellyt tuota Water Based peelingiä, että mihin sen teho oikein lopulta perustuu. Se iholle jäävä ”pöperö” luo vähän harhaanjohtavaa fiilistä, mistä en tykkää :)

  Tuota sy-voidetta oon käyttänyt vuosia sitten (tykkäsin siitä paljon) ja silloin siinä oli erilainen raaka-ainekoostumus nykyiseen verrattuna. Sitä ihmettelen, että kun uudistetusta raaka-ainelistasta on poistettu joitain hyviä potentiaalisia raaka-aineita silmänympärysihon hoidon kannalta. En muista enää tarkalleen vanhaa inciä, mutta ainakin haloxyl ei ole enää uudistetussa incissä mukana.

  Deep Sea Water mask oli myös aikoinaan ahkerassa käytössä tältä brändiltä. Tykkäsin siitäkin paljon :)

 2. Eikös ne dinosaurus-designit olleetkin aika hellyttäviä? ;) Taisi olla TonyMolyn… hauska juttu, mikä on kenestäkin söpöä ja ihanaa, mikä taas liian lapsellista… Itse arvostan eniten sisältöä. vaikka minimalistisessa pakkauksessa tai sitten runsain kultareunuksin koristeltuna .. vaikkakin, ehkä pelkistetty simplisticus on kaikkein tyylikkäin (ellei puhuta vartalotuotteista, niissä saa olla kukkien kuvia..!)

  Molemmissa maissa on auinkosuojateknologia viritetty viimeisimmilleen, sitä samaa toivoisin länsimaisiin tuotteisiin. Vaikka joillain merkeillä on jo nähtävissä edistystä koostumuksissa (la Roche Posay, Paula), tulos edelleen on usein tahmea… Kommentoin juuri Virven blogiin, että olisi hienoa nähdä länsimaisten brändien ottavan oppia aasialaisista, mutta byrokratia ilmeisesti hidastaa viimeisimpien teknologioiden hyödyntämistä EU:n ja USA:n markkinoilla.. Jännä juttu, että niitä hienoja koostumuksia saa sitten kuitenkin maahantuoda K-beautyn ja J-beautyn muodossa. Luulisi, että länsimaiset kosmetiikkajätit osaavat analysoida ja tuottaa perässä vastaavan hienostuneita koostumuksia omissa laboratorioissaan…

  1. Eikös ne dinosaurus-designit olleetkin aika hellyttäviä? ;)

   Kyllä, ne todella ovat hellyttäviä ;) Ne ovat Too Cool For Schoolin.

   Mutta yleisesti ottaen valitsen yksinkertaisemman, virtaviivaisen pakkauksen vaikkapa monivärisen, nallekarkin muotoisen pakkauksen sijaan. Ehkä asian voi pukea niin, että minuun vetoaa hellyttävyys pakkausten kuvituksessa, mutta ei ehkä niinkään lapsekkuus pakkausten varsinaisessa muotoilussa. Too Coolin Dinosaurus-tuotteet ovat muodoiltaan klassisia ja värimaailmaltaankin aika hillittyjä, ja dinosaurukset ovat mukana vain kuvituksessa.

   Ja tosiaan – sitä päivää minäkin odotan että länsimaiset valmistajat alkavat tuottaa aasialaisten tyyppisiä aurinkovoidekoostumuksia. Olisi älyttömän kiinnostavaa kuulla jonkun alan ihmisen näkemys siihen, miksi länkkäreissä itsepintaisesti pitäydytään näissä paksummissa ja jähmeämmissä koostumuksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *