Karkkipäivä
Karkkipäivä

Israelilainen joka hurahti Suomeen

Olen Couchsurfingin kautta tutustunut muutamiin aivan erityisen mahtaviin tyyppeihin. Yksi heistä on Idan Israelista.

Ja minun teki kovasti mieli kirjoittaa hänestä! :) Mies on nimittäin aivan hulluna meidän Suomeen.

Idan

Idanin ihastus maahamme sai alkunsa varsin erikoisella tavalla – videopelien kautta. Törmätessään kerran vahingossa kielivalikossa suomeen, Idan kiinnostui omituisesta kielestä ja alkoi ottamaan selvää tästä pohjoisesta, ”maailman oudointa kieltä” puhuvasta maasta. Kiinnostus johti ensimmäiseen Suomen matkaan vuonna 2009, jonka jälkeen Idan oli ”Suomi-koukussa”. Idan on myös opiskellut suomea omatoimisesti ja yllättää aina välillä huolellisesti äännetyillä fraaseillaan. :) (Esimerkiksi ’Turmion Kätilöt’ tulee suusta oikein mallikkaasti…! :D)

Toisen, pidemmän Suomen matkansa Idan teki viime kesänä. Idan päätyi tuolla vierailulla myös Ahvenanmaalle, jossa tapasimme. Meistä tuli välittömästi ystävät. :)

Viime kohtaamisemme jälkeen Idan on ehtinyt koluta keski-Eurooppaa, Brittejä ja Etelä-Amerikkaa aina Antarktista myöten. Mutta ei ole Suomen voittanutta…! ”Kun viime viikolla palasin Suomeen, olin vain aivan mielettömän onnellinen. This is the best place!” Idan kertoo kun tapaamme bussiasemalla.

Me suomalaiset ollaan niin vaatimattomia että aina tuntuu hullulta ja odottamattomalta törmätä ulkomaalaisiin jotka ovat rakastuneet Suomeen..! Ainakin minusta tuntuu siltä. Vaikka mahtavaahan se on. :)

Idan pysähtyi eilen Tampereella matkallaan Rovaniemelle, ja vietimme yhdessä hauskan päivän klassisine Tampere-momentteineen. Minnekäs vieras ensimmäisenä viedään Tampereella ellei Pyynikin näkötorniin munkille? :)

Idan_IMG_2994

Kyllä sitä muutkin kuvaa ruokiaan kuin bloggarit, hehheh! :)

Ei-tamperelaisille taustatiedoksi: Pyynikin Näkötornin kahvilan munkit ovat aivan käsittämättömän suosittuja, ja kesäisin siellä on useimmiten jonoa pitkälle ulos asti. Kahvila on auki joka ikinen päivä vuoden ympäri.

Pyynikin_nakotornin_munkki

Kyseessä on ihan perinteisiä kardemummalla maustettuja, sokeroituja munkkirinkilöitä. Jokin taika näissä vissiin on kun ovat niin legendaarisiksi muodostuneet…!

Idan_IMG_3004

Idanille munkki maistui, vaikkei hän ole kardemumman ylin ystävä. ”Ai tämä on sitä samaa maustetta kuin Ahvenanmaan pannukakussa…”

Parta sai munkista kivan sokerihuurteen… :)

Höpöttelimme kahvilassa niin pitkään että vatsassa alkoi murista ja kello näytti lounasaikaa. Kuunnellessa toisen 6 kk:n seikkailuista aika kyllä katoaa… Suuntasimme harmaankalsean kaupungin läpi Kauppahalliin, jossa Idanille olisi tarjolla….

Mustamakkara

mustaa makkaraa! Eihän Tamperetta voi kokea ilman Mustaa – jos on kaikkiruokainen :D Olin kertonut Idanille ”blood sausagesta” jo aiemmin päivällä, ja hän kuulosti innostuneelta. Saapuessamme Kauppahalliin miehen ilme kuitenkin muuttui. Ei näitä nyt tosiaan ihan hurjan houkuttelevan näköisiksi voi väittää…!

Kokonaisen makkaralounaan sijaan Idan päätyi ottamaan pienet maistiaiset kahdesta eri mustasta; ruispohjaisesta ja ohraisesta.

Idan_IMG_3015

Minua alkoi jo harmittaa että olin edes ehdottanut koko makkaraa, ettei ystäväni vain kokenut että hänen piti kohteliaisuudesta maistaa jotain joka selvästi vaikutti vastenmieliseltä.

Idan_IMG_3013

Mites lukijat, kuka tykkää mustasta…?

Minä en ole koskaan sitä itse maistanut; kun 14-vuotiaana lopetin lihan syönnin eivät mustan makkaran ja minun tiet vielä olleet kohdanneet.

Idan_mustamakkara

Lopulta Idan kuitenkin söi lautasen tyhjäksi, ja totesi että pötkylät olivatkin yllättävän maukkaita. ”Definitely taste better than what they look like..!” :)

Lounasvatsaa ei kuitenkaan täytetty makkaralla, vaan Idanin suosikki-suomalaisella:

Idan_IMG_3027

Riisipiirakalla. Mies osti tyytyväisenä kasan piirakoita ja mutusteli niitä onnen hymy kasvoillaan. Pystyin samaistumaan tunteeseen… Sanni Kreikassa…. ja tiropitat….

Illan ohjelmassa oli avantouintia. Avantouintitreffit olimme sopineet jo viime kesänä Ahvenanmaalla, tämä oli Tampereen vierailun ”the thing”. Idan oli kuitenkin tässä välissä pulahtanut mereen Antarktiksellakin, ja ajattelin että eihän järviavanto enää sen jälkeen ole mitään.

Mutta olihan se…! Kummasti kaveria alkoi jännittää avannolle saapuessamme ja mies keräsi saunan lauteilla rohkeutta puoli tuntia ennen kuin uskaltautui veteen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

You can do it…! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…ja sinnehän se sälli lopulta molskahti. :) Lauteilla käytiin pitkää analyysiä jäisen dipin aiheuttamista tuntemuksista kehossa. Oli myös jännä kuulla miten vaikeaa saunaan tottumattoman on hengittää löylyssä, ilma polttaa pahasti ja Idanin täytyi hengittää hitaasti ja keskittyen että pystyi olemaan ylimmillä lauteilla.

Avannon jälkeen meillä oli vielä hetki aikaa iltapalalle ja saunakaljalle/siiderille ennen kuin Idanin juna lähtisi viemään miestä Rovaniemelle.

Valmistimme true-budjettireissailijan tyyliin purkkitonnikalaa. :) Ja nyt jaankin teille Idanin mainion kikan tonnikalan helppoon upgreidaamiseensavusta tonnariisi syvä, herkullinen aromi!

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ehkä joku on kuullut tästä tavasta aiemminkin, mutta minä en. Nerokasta!

Savustettutonnari_IMG_3032_2

Tarvitset: tonnikalaa öljyssä, tulitikut/sytyttimen ja palan vessapaperia.

Mielellään myös parvekkeen, terassin tai muun ulkotilan ettei vain palovaroitin ala mahdollisesti huutaa. :)

Savustettutonnari_IMG_3036_2

Valuta pois osa öljystä. Aseta vessapaperinpala purkin päälle ja painele se kiinni tonnikalaan niin että se öljyyntyy. Jätä paperin reunat puhtaiksi.

Savustettutonnari_IMG_3043

Sytytä paperi kaikista kulmistaan. Jätä palamaan. Paloaika riippuu siitä kuinka paljon purkissa on öljyä. Jos haluat oikein savuisen ja rapean tuloksen, jätä purkkiin paljon öljyä. Tällöin paloaika kestää tietysti pidempään. Jo 10 minuutin paloajallakin saa kuitenkin selvästi savuisen aromin.

Savustettutonnari_valmis

Kun tuli on sammunut (tai olet sen itse sammuttanut jos alkaa jo olla nälkä), saa paperinpalan nostettua pois helposti yhtenä kappaleena. Se ei murene tonnikalaan.

Voilà! Sinulla on nyt tylsän perustonnarin sijaan erittäin herkullista, savustettua tonnikalaa! Haarukoi suoraan purkista suuhun tai käytä salaattiin, laatikkoruokaan, tonnaripulliin tai mihin nyt ikinä tonnaria käytätkään! :)

Kiitos Idan! Ja oikein hyvää Rovaniemeä! :)

Kommentit (38)

 1. Ulpu

  Tosi kiva postaus! Ja kyllä, mustamakkara maistuu, silloin tällöin tulee ostettua. :)

 2. Miira

  Olipa erinomainen vinkki! Pitää ehdottomasti joskus kokeilla, vaikka ihan tonnikalasalaattiinkin, omalla pihalla.

  Kiva lukea näistä kohtaamisistasi ihmisistä. Toivotan Idanille jälleen hienoa Suomen-reissua! :-)

 3. Nipsuu

  Itse olen tykännyt ennen mustasta makkarasta, ja pyysinkin usein äitiä tekemään sitä välillä muusin kanssa. Nykyään kuitenkin kun tiedän, mitä siinä on, se on alkanut vähän ällöttämään. Maku olisi edelleen mieleeni, mutta en vaan saa etovaa ajatusta pois mielestäni. Tätä ei varsinaisesti auta se, että olen ollut makkaratehtaalla töissä, ja ollut tekemässä sitä. Siinä en nähnyt ainesosia, mutta sanotaanko että tuo näyttää kypsänä huomattavasti paremmalta kuin ihan raakana :D.

  • Nipsuu

   niin, ja sama homma on käynyt myös verilättyjen kanssa! Mustaa makkaraa vielä syön silloin tällöin, mutta verilättyjä en ole syönyt ainakaan kymmeneen vuoteen. Niiden veriosan tajusin jo silloin paljon pienempänä :D. Ehkäpä tässä olisi tuote, jota kannattaisi vähän erilailla brändätä… ;)

 4. Jael

  Hauska postaus ja Idan vaikuttaa kivalta:) Ja tunnen täällä Israelissa muitakin jotka ovat hurahtaneet Suomeen;D

  • Idan

   Oh wow thats nice to hear, Ive yet to meet others who were that much into Finland! Where did you meet them?

 5. Sari

  Oi, söpöä :) Idanille terveisiä, että heprea on maailman kaunein kieli!

  • Idan

   Kiitos :) Always enjoying my time in Finland.
   Really? You think Hebrew is beautiful? Why? O_O

 6. Nimetön

  Ihanaa, että sulla on miehiä ystävinä! Muutamaan entiseen hyvään ystävääni on välit menneet poikki heidän nykyisen puolisonsa mustasukkaisuuden takia ja siksi musta on hienoa, että teillä ei niin ole :)

 7. NG

  Niin moni suomalainen rakastaa Israelia ja viihtuu siellä, että on vain luontevaa, että joku israelilainen viihtyy Suomessa ;-)

 8. May

  Musta makkara on HYVÄÄ! Meikä, vaikkei tamperelainen olekaan, kekkasi ”tapolalaisen” jo ajat sitten. Maistuu mainiolta puolukkahillon kera ja pitää nälän loitolla pitkään. – Ja sulla noita hauskoja couch-surfing-ystäviä riittää! Tämäkin Idan, selvästi tolkun mies. Kyllä Suomi on etelämaalaisille niin ekstremeä, että ei ihme jos meihin joku aivan hurahtaakin. Missä tämä kiharainen Idan muuten asuu? Olisiko Reissu-Sannilla kenties näköpiirissä matka Israeliin?

  • Idan

   Anteeksi, I only understood some of it. I hope Sanni comes to visit as I would like to show her and her boyfriend around, kind of return the favor.

   I ”live” in Israel, but havent been at home for 8 months as I am travelling around… Hopefully moving to Helsinki or Rovaniemi later this year. (:

  • Sanni

   Olisiko Reissu-Sannilla kenties näköpiirissä matka Israeliin?

   Toivon mukaan…! :)

 9. Tiia

  Oho, onpa näppärä ja ”todella paloturvallinen” tonnikala ohje:) Tavallaan aika hellyyttävä kuitenkin. Melkein pystyn kuvittelemaan sellaisen nuuskamuikkusfiiliksen…

  Mustamakkara on kyllä hyvää, tosin nykyään en sitä syö (verrattain korkean hh pitoisuuden vuoksi), mutta aiemmin olen syönyt. Eikä sitä ihan kaikki turistit jaksa ihmetellä. Nimittäin monissa maissa, esim Saksassa, makkarat ovat edelleen ihan oikeata ruokaa ja valmistettu sen mukaan. Toisin kuin kotoiset grillimakkaramme. Yleensä niissä maissa myös verimakkara on ihan tuttu juttu. Miksiköhän se on Suomessa jäänyt eniten tamperelaisten jutuksi? Kaikkialla kai ennen vanhaan teurastusaikana on se verikin hyödynnetty.

  Saakohan verta vielä kaupasta? Silloin kun olin muksu, sai valkoisissa, punatekstisissä pulloissa. Muistan, että äiti teki verilättyjä usein itse.
  Nykyään ainakin koiraharrastuskäyttöönkin myytävä veri myydään useimmiten pakastettuna (mikä on tietysti aika ymmärrettävää, jotainhan siihen olisi lisättävä, ettei se hyydy, jos nestemäisenä myydään).

  • Laita

   Verta saa joistakin kaupoista ”ihmiskäyttöönkin” pakasteena, eli verilättyjen ja -paltun teko onnistuu hyvin vieläkin. :)Suosittelen, sillä maku on aivan mahtava. Älä unohda puolukkahilloa kylkeen!

  • Henna

   Verta saa vielä kaupasta. Tuli mieleen Poliisit jakso jossa mies joi verta suoraan pullo suusta…:D

   Itse en oo koskaan makkarana maistanu, vähän tuo ulkonäkö tökkii (ja ennakkoluulot).

  • Idan

   Haha, well the whole tuna thing started from the army really, where you get so many tuna cans when youre out in the field, you really get sick of it, so you get creative and thats the result.
   But it also helps when you travel and go for multiple day hikes as its lightweight, warm meal, and quite healthy.

 10. Jenny

  Moikka, oli aivan pakko tulla kommentoimaan tänne, että näin sinusta viime yönä unta. Unessa kerroit syöneesi juuri pellillisen pullia :D

  • Sari

   Repesin tälle kyllä ihan totaalisesti :D Toivottavasti Sanni itse ei näe ensi yönä painajaista!

   • Sanni

    :D :D

 11. Jenni

  Kiva, kiva postaus! Hauskaa ystävänpäivää.

 12. Saara

  Moi Sanni,
  tähän postaukseen varsinaisesti liittymättä tuli vain sellainen olo että halusin kerrankin kommentoida. Olen seurannut blogiasi jo vuosia mutta harvoin kommentoin. Ruudun tälle puolelle välittyy että sinulla on ihana ja positiivinen asennen elämään, blogisi saa aina minut hyvälle mielelle. Kiitos siis siitä ja hyvää jatkoa :)

  • Sanni

   Kiitos Saara :) Ihana kuulla että Karkkipäivästä välittyy tällainen tunnelma, vaikka tämä aurinkoinen välillä kipinöikin temperamenttia :)

 13. Jonsku

  Tuli tunne, että nyt on ihan pakko kommentoida… Väitän, että Suomi on lähes kaikkien kuumassa ilmastossa elävien mielestä paratiisi, jotka ovat kokeneet maanjäristyksiä, väkivaltaisia mellakoita, sähkölakkoja, roska- ja liikennevälineitä koskevia lakkoja, taskuvarkaita ja muuta rikollisuutta, miljoonakaupunkien kodittomia, laittomia maahanmuuttajia, kerjäläisiä kadulla, korruptiota ja lahjontaa, metsäpaloja ja tuhopolttoja, uskonnollista tai muuta syrjintää ym. ym. asioita yhteiskunnassa jossa elävät. Tuolle miehelle varmasti oli maanpäällinen taivas kokea tuo sanoisin jopa romanttinen ja ihana päivä kuvankauniin enkelin suloisen vaalean suomalaisen naisen kanssa. Itse ulkomailla asuneena, tosin vain etelä Euroopassa, kiitän luojaa siitä, että palasin Suomeen ”turvaan”. En voi olla myös ihmettelemättä miten Mr. Karkkipäivä antoi sinun viettää päivän, puhumattakaan sauna – ja avantokokemuksesta tuon ulkomaalaisen miehen kanssa. Minun suomalainen mieheni ei ikinä antaisi tuon tapahtua. Tosin olen nykyään tavallinen työssäkäyvä ja pienen lapsen onnellinen äiti 24 h / 7 pv viikossa. Halusin vain kertoa näkökulman omasta suunnastani katsottuna. Pidän blogistasi!! Se on mielenkiintoinen ja aihealueittain monipuolinen. :-) Toivotan hyvää ystävänpäivää!

  • Sanni

   En voi olla myös ihmettelemättä miten Mr. Karkkipäivä antoi sinun viettää päivän, puhumattakaan sauna – ja avantokokemuksesta tuon ulkomaalaisen miehen kanssa.

   Minä taas en ymmärrä miksi kenenkään puoliso kieltäisi ajan viettoa ystävien kanssa – sukupuoleen tai kansalaisuuteen katsomatta. :) Miksi se, että ystävä on toisesta maasta, tekisi hänestä jotenkin ”epäilyttävän”? No, ymmärrän että on tietysti ihmisiä jotka ovat supermustasukkaisia mutta meillä ei onneksi ole sellaista. Ei mun miehellä ole ongelmaa senkään kanssa että käyn Barcelonassa ystäväni Luisin luona…! :) Siinä myös ulkomaalainen ja mies. :D

   Hyvää ystävänpäivää sinullekin! :)

   P.S. Mustassamakkarassa ja saunomisessa 20 muun uimarin kanssa ei ollut mitään kovin romanttista ^_^

   • Jonsku

    Aivan, erilaisuus on rikkautta ja on mielenkiintoista millaisia ajatuksia, mielipiteitä ja mielikuvia asiat herättävät. Hymyjä! Ja kuten jo kirjoitin niin blogisi on mukava ja mielenkiintoinen.

 14. Kiksteri

  Noissa tölkeissähän on jotain suht myrkyllistä pinnoitetta, jota pääsee siihen ruokaan jos tölkki kuumenee tai kolhiintuu… Eikö?

 15. Idan

  Hei (:
  I know Ive already said so multiple times, Sanni, but thanks for everything. I had a wicked time in Tampere (and Åland!), and I really feel honored by this post, as you know (: (plus the photos turned out AWESOME).

  I cant understand all the comments obviously, but the last one was weird, from what I understood.
  I cant see why a man and a woman cannot be just friends, its perfectly natural and since I met Sanni I figured she is amazing person and just knowing her is a lot of fun, not to mention hanging out with her. I mean, our day in Tampere went by fast. Really fast. Too fast.
  Anywho, I now feel we will always be friends and I am really grateful for that.

  Sanni, olet mahtava. Kiitos paljon ja näkemiin! (israelissa tai suomessa!)

  • Sanni

   Thanks Idan! Already planning my trip to Israel…! :D Joten toivottavasti nähdään siellä! :) You can try introducing me to exotic foods with equal ”shock value” as musta makkara…! ^_^

   • Idan

    You can count on it. Im already thinking what would scare you, but then again, you have a very strict diet I have to consider. Hm. :p

    • Sanni

     but then again, you have a very strict diet I have to consider

     Gives you a good challenge..! :D

 16. Em

  Ehkä hieman asiaton kommentti, mutta onpas söpö poika :)

  • Idan

   HAH, kiitos :D

 17. Mari

  Idan, have a nice trip in Finland! Thanks for the tuna tip! Have to try some day. :)

  Sanni, kiitos jälleen kerran kivasta postauksesta! Kiva kun kävitte Tampereella. Mustamakkara on herkkua, samoin kuin Pynsän munkit. :)

  • Idan

   Kiitos, Im having a blast :D Currently up in Saariselkä.
   Do try it and let me know :) Everyone I taught that trick was VERY skeptical at first, but eventually liked it so much they did it at home.

 18. hannian

  Aivan ihana postaus, sai oikein hymyn huulille! :) Ja näin tamperelaisena peukutan ehdottomasti Pyynikin munkkeja ja mustaamakkaraa ;)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.