Islantilaisia yrttejä ja lähdevettä: Sóley-luonnonkosmetiikka

Kaupallinen yhteistyö: Biodelly. * Sis. mainoslinkkejä.

Tämänpäiväinen tuote-esittely liittyy maahan jossa juuri vierailen :) Kun Biodellyn Tanja kysyi minulta huhtikuussa olisinko kiinnostunut seuraavaksi esittelemään blogissani islantilaista kosmetiikkaa, olin ihan että olipa hauska sattuma ^_^ ”Olen juuri lähdössä sinne”.

Merkki on Sóley ja sen on perustanut islantilainen, maassaan ikonisena näyttelijänä tunnetu Sóley Eliasdóttir. 40 vuotta täytettyään Sóley halusi vaihtaa alaa ja siirtyi kosmetiikan valmistuksen pariin. Inspiraationa uranvaihdokselle toimi Sóleyn isoisoisoäiti Thorunn joka oli aikoinaan Islannin tunnetuimpia luonnonparantajia. Thorunn valmisti islantilaisista villiyrteistä rohtoja ja salvoja joilla tarinan mukaan pelastettiin jopa henkiä. Thorunn siirsi villiyrttitietoutensa pojalleen Erlingurille josta niinikään tuli taitava parantaja. Luonnonkosmetiikkayrityksellään Sóley haluaa jatkaa ja vaalia Thorunnin ja Erlingurin jättämää perintöä ja varmistaa ikivanhojen reseptien ja yrtteihin pohjautuvan osaamisen säilymisen perheessään.

Sóleyn ensimmäinen tuote, hoitobalmi GRÆÐIR, perustuukin Erlingurin reseptiin.

Sóley-tuotteiden aktiiviainesosat, islantilaiset rohtokasvit, poimitaan villeinä Islannin puhtaasta luonnosta. Vesipohjana on islantilainen lähdevesi. Tuotteet valmistetaan käsityönä pienessä 300 ihmisen kylässä Islannin pohjois-rannikolla. Tuotteissa yhdistyvät islantilainen perimätieto, laadukkaat ja puhtaat aineosat sekä nykyaikainen valmistustapa. Sarjan ainesosilla ja tuotannolla on islantilainen TÚN Ísland -luomusertifikaatti.

Sain testiin kattavan kokoelman Sóleyn tuotteita puhdistusvaahdosta kasvoöljyyn ja laavanaamiosta kosteusvoiteisiin.

Täällä Reykjavikissa Sóleyn tuotteita näkyy kaikissa apteekeissa ja joissain vähän islantilaista designia myyvissä liikkeissä.

YLEISESTI SÓLEYN TUOKSUISTA JA KOOSTUMUKSISTA:

Sóleyn tuotteissa on hyvin tyypillinen viheän kosmetiikan tuoksu, niissä tuoksuvat yrtit, kasviuutteet ja eteeriset öljyt. Tuoksut ovat aika voimakkaita. Koostumukset ovat erittäin miellyttäviä ja voiteiden osalta poikkeuksellisen ohuita, ainakin oman kokemukseni pohjalta voin todeta näin. Kaikki kolme kosteusvoidetta, yksinkertaisimmasta peruskosteutuksesta ylelliseen anti-age-voiteeseen ovat todella ohuita, vähärasvaisen tuntuisia ja imeytyvät ihoon hetkessä. Tuotteissa ei ole käytetty kuivattavaa alkoholia.

Birta Lift & Glow -öljyseerumi

54 € / 15 ml

Runsas, ihanan lämpimän tuoksuinen ja ylellisen tuntuinen kasvoöljy. Tuoksussa on aromaattista, ”tummaa” appelsiinia. Birta-öljysekoitus pohjautuu aprikoosinsiemenöljyyn joka hieman paksumpana kasviöljynä tekee seerumista runsaskoostumuksellisen. Sóleyn öljyn sopii kaikille ihotyypeille mutta ravitseva, täyteläinen koostumus tekee siitä ihanteellisen kuivaihoiselle ja ikääntyneen ihon hoitoon kimmoisuuden palauttamiseen. Aprikoosin lisäksi pullosta löytyy ihoa rauhoittavia koivu- ja siankärsämöuutteita, superantioksidanttista tyrniöljyä sekä aromaterapeuttista appelsiiniöljyä (eteerinen öljy).

Minun iholleni Birta Lift & Glow on liian paksua ainakin tähän aikaan vuodesta, minun ihotyypilleni se sopisi mahdollisesti talven kuivattavimpaan pakkasaikaan tehohoidoksi. Birta-öljyllä on myös se funktionsa Sóleyn tuotevalikoimassa, että sillä saa tuunattua Sóleyn kevyistä kasvovoiteista ravitsevampia.

Pakkaus on muuten uusittu ja on nyt pipetillinen. Pumppupullo annosteli kerralla liikaa tuotetta.

 

Löydät seerumin täältä. *

Lift & Glow Anti-Age Moisturiser (67€ / 50 ml):

Testasin myös parin näytepussin verran Lift & Glow -linjan hoitovoidetta, joka on kehitetty ikääntynelle, noin 35 + iholle. Uudistava ja elvyttävä voide sisältää mm. islantilaista koivu-uutetta, siankärsämöä ja tyrniöljyä, jotka rauhoittavat ja suojaavat ihoa. Voide tuntui koostumukseltaan erittäin kevyeltä, jopa yllättävän kevyeltä ollakseen anti-age-voide. Se on raikas ja ohuen geelifluidimainen. Tykkäsin voiteesta. Tämä on niille käyttäjille jotka eivät pidä raskaista koostumuksista, eli juuri minun tyyppisilleni :) Lift & Glow -voiteen löydät täältä. *

eyGLÓ-kosteusvoide

53 € / 60 ml

Kaikkien ihotyyppien syväkosteuttava päivävoide. Ihanan silkkinen koostumus! eyGLÓ on suosikkini Sóleyn voiteista. Otin sen mukaan tänne matkallekin, teki mieli jatkaa sen käyttöä testiviikkojen jälkeen :)

Koostumus on samaan tapaan raikas ja geelivoidemainen kuin Birta anti-age-voiteessa mutta paksumpi, olematta kuitenkaan rasvaisella tavalla paksu. Raikas, silkkinen ja kosteuttava ovat tämän voiteen avainsanat. Voide tuntuu iholla kuin kasteelta joka täyttää ihon kosteudella. Sopii erittäin hyvin meikin alle.

eyGLÓ-voide sisältää antioksidantteja ja ravitsevia luomukasviöljyjä kuten helokki- ja ruusunmarjaöljyä sekä frankincensen eteeristä öljyä. Lisäksi voiteessa on islantilaisia villiyrttejä, jotka kirkastavat ja tasapainottavat ihoa sekä ehkäisevät epäpuhtauksia.

Sóleylla ei ole erikseen päivä- ja yövoiteita ja eyGLÓ’hun voisi halutessaan lisätä pari tippaa Birta-öljyä jos kaipaa yöksi vähän tuhdimpaa hoitovoidetta.

Löydät eyGLÓ-voiteen täältä. *

Dögg-kosteusvoide

35 € / 50 ml

Hihi, tämän voiteen söpöstä nimestä ei voi olla tulematta mieleen koira…! ^_^

Dögg-emulsio tarjoaa peruskosteutusta kaikille ihotyypeille ja kaiken ikäisille. Sopii myös miehille. Itse asiassa voiteen tuoksusta tuli mieleen ajat sitten testaamani miesten Bulldog-sarjan tuoksu…! Tuoksu on hyvin unisex.  Jos Dögg-voidetta pitäisi kuvailla, mieleen tulevat sanat ’arkinen’, ’nuoren ihon’ ja ’perus’. Ei hemmotteluosastoa.

Voide lataa ihoon sekä kosteutta että antioksidantteja. Mutta onpa simppeliin tuubiin kätkeytyvillä ainesosilla kattava lista muitakin hoidollisia vaikutuksia: Islannin koivu-uute ja granaattiomena uudistavat ihoa, supistavat huokosia sekä tasoittavat ihoa. Sianpuolukkauutteen sisältämä arbutiini kirkastaa ihoa ja vähentää pigmenttimuutoksia.

Löydät Dögg-voiteen täältä. *

fersk White -puhdistusvaahto

38€ / 200 ml

Todella miellyttävän tuntuinen putsari, jonka raikkaan yrttiseen tuoksuun tykästyin kovasti. Putsarissa tuoksuvat mm. laventelin ja sitruunan eteeriset öljyt.

Sóleyn vaahto käyttäytyy jännästi, tähän en ole aiemmin törmännyt muiden pumppuvaahtojen kanssa: vaahto lässähtää kasvoille saman tien kun sen levittää ja palautuu nestemäiseen muotoonsa. Siksi ”vaahdon” voi tämän putsarin yhteydessä laittaa lainausmerkkeihin. Iholle jäävä puhdistava neste on erittäin liukasta ja miellyttävän tuntuista.

Fers White -putsari on sulfaatiton ja sopii hellävaraisuutensa ja happaman pH:nsa puolesta kaikille ihotyypeille, mutta aktiiviainesosa siankärsämö tekee siitä erityisen sopivan rasvoittuvalle, epäpuhtaalle ja isohuokoiselle iholle. Siankärsämö rauhoittaa ja tasapainottaa ihoa ja supistaa huokosia.

Löydät puhdistusvaahdon täältä. *

Nærð Soothing Tonic Splash

38€ / 250 ml

Virkistävä ja kosteuttava kasvovesi sisältää lähdevettä Islannin puhtaista lähteistä. Lähdeveden lisäksi kasvovedessä on appelsiininkukkauutetta sekä Soleyn nimikkoseosta islantilaisia rohtokasveja (koivua, sianpuolukkaa, pajua ja siankärsämöä). Kasvovesi sopii kosteuttamaan ja rauhoittamaan kaikkia ihotyyppejä.

Nærð-kasvovesi kannattaa laittaa kasvoille vanulapun kautta eikä suihkuttaa suoraan kasvoille, vaikka ohjeet sanovat niin. Ainakin minulle päätyneessä pullossa on niin voimakas spray-mekanismi että ohuen hunnun sijaan kasvovettä suihkuttuu kasvoille isoina pisaroina.

(Yksi lukijani, Elli A, tätä kasvovettä jo kehuikin aiemmin, onko sinun pullossasi yhtä voimakas suihkutus..?)

Löydät kasvoveden täältä. *

 

Græðir Healing Balm

30 € / 30 ml

Ihan saunavastan tuoksuinen balmi..! Ahh, niin kotoisa, sellainen ”turvatuoksu”… vie muistot lapsuuden kesiin ja mökkisaunaan.

Tämä on sarjan ensimmäinen tuote ja perustuu Sóleyn isoisoisän vanhaan reseptiin. Monitoimisalvaa voi käyttää kuivien ihoalueiden hoitoon ja sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi ihottumaan, psoriasikseen, ihoärsytyksiin, palovammoihin, ihotulehduksiin, vauvan vaippaihottumaan, hyönteisen pistoihin sekä pieniin haavoihin.

Balmi sisältää mm. mehiläisvahaa sekä tiiviissä muodossa Sóleyn nimikkoyrttiseosta.

Minulle ei sattunut testijakson aikana mitään hoidettavia ihoärsytylsiä tai tulehduksia joihin olisin Græðiriä voinut testata, joten en osaa sen vaikutuksia arvioida. Koostumus on perinteisen salvamainen

Löydät balmin täältä. *

SteinEY Mineral Mask

38 € / 60 ml

Kolmen ainesosan jauhemainen syväpuhdistava savilaavanaamio. Koostuu illiitistä (savi), islantilaisesta laavatuhkasta ja koivu-uutteesta. Jauheeseen sekoitetaan tilkka vettä ja tahna sivellään kasvoille. Annetaan vaikuttaa 10 minuuttia jonka aikana tahna kuivuu täysin, ja huuhdotaan sitten pois. Naamio huuhtoutuu iholta erittäin helposti, tämä ei takerru (ilmiö jota olen kohdannut muutamien muiden kevään aikana testaamieni naamioiden ja kuorintojen kanssa).

Naamio syväpuhdistaa, poistaa ihosta toksiineja, tasapainottaa ja napakoittaa ihohuokosia. Islantilainen koivu-uute lisää ihon kimmoisuutta sekä lievittää ihotulehduksia. Viimeistele hoitohetki suihkuttamalla iholle naamion jälkeen Nærð-kasvovettä.

 

Löydät naamion täältä. *

*

Biodelly tarjoaa Sóleyn tuotteista 10% alennuksen 20.-27.5. koodilla soley. Löydät Sóleyn tuotevalikoiman täältä.*

Vietin eilen Reykjavikissa viimeistä iltaani ja kävin paikallisessa kasvisravintolassa – jossa muuten häkellyttävää kyllä EI ollut mitenkään pahat hinnat…!! Vaikkakaan 15 euron hintaisella vegekulholla ei myönnettävästi ihan talttunut kunnon nälkä… :P Joka tapauksessa, paikka oli oikein mukava löytö.

Ja mitä ravintolan vessasta löytyikään…? :)

 

Sóleyn käsisaippua ja käsivoide :)

Sateinen Reykjavik kuittaa, aion tänään ehtiä vielä valasmuseoon ennen lentokentälle lähtöä :)

 

Kommentit (9)
 1. Hei! Kuinka huomasinkaan tämän juuri ilmestyneen blogitekstin, kuin sattumalta. :) Minun kasvovedessäni, jota olen käyttänyt tosin vasta kaksi pullollista, on ollut hyvin tasainen suihku. Eli olen suihkuttanut suoraan kasvoille. Ja kuten mainitsinkin, niin olen tykännyt tästä kasvovedestä todella paljon. Samoin vaahto on ollut käytössä, mutta se ei ole ihan suosikki. Sarjan Healing shampoo taas on mielestäni tosi hyvä ja kosteuttava. Ehkä hieman liiankin kosteuttava, mutta välillä käytettynä loistava, sillä se rauhoittaa päänahkaa.

  1. OK, eli minulle oli sattunut voimakkaammin suihkiva pullo :) Hyvä tietää.

 2. Islannin upea luonto ja maaperä tarjoavat varmaan herkullisen pohjan paikallisen kosmetiikan valmistukselle, mutta applensiininkukka ja aprikoosi eivät siihen varmaan perinteisesesti ole kuuluneet :) Ellei sitten jollain seudulla kuumien lähteiden vaikutuksesta ole subtrooppinen paikallisilmasto…? sekin olisi mahdollista…!
  Olisi hauska joskus kokeilla noita, erityisesti kehumaasi ohuen koostumuksen voidetta, mutta jäänee tulevaisuuteen..

  1. Islannin upea luonto ja maaperä tarjoavat varmaan herkullisen pohjan paikallisen kosmetiikan valmistukselle, mutta applensiininkukka ja aprikoosi eivät siihen varmaan perinteisesesti ole kuuluneet :)

   Ei näitä pelkkiin islantilaisiin raaka-aineisiin pohjautuen tehdä, niinkuin ei mitään suomalaistakaan sarjaa tehdä 100% suomalaisiin :) Kirjoitin: ”aktiiviainesosat, islantilaiset rohtokasvit, poimitaan villeinä Islannin puhtaasta luonnosta. Vesipohjana on islantilainen lähdevesi.”

   Ota vaikka Ekopharma, tottakai heidänkin tuotteissaan on muualta saatuja raaka-aineita. Kaikkia kasviöljyjä ja -uutteita ei ole mahdollista saada kotimaisina koska ko. kasvit eivät kasva meillä. Islannissakaan ei varmaan kasva appelsiineja joten ei ole mahdollista valmistaa islantilaista appelsiinin eteeristä öljyä tai appelsiininkukkauutetta. ;) Kuitenkin on haluttu tuotteeseen esimerkiksi appelsiinin aromaterapeuttinen vaikutus – ja samalla tuotteen ihoa hoitavat yrtit ovat Islannista. Pohjaöljyn kanssa sama juttu – on haluttu tehdä täyteläinen kasvoöljy, ja täyteläiset öljyt tulevat pääosin hedelmistä ja pähkinöistä: oliivi, aprikoosi, manteli, avokado… Niitä ei kasva Islannissa. Olettaisin, että jos haluaa valmistaa kasvipohjaisen ihoöljyn islantilaisista raaka-aineista, vaihtoehdoksi jäisivät lähinnä pohjoiset marjat, kuten meillä Suomessakin. Näistä saa hyvin ohuita, kuivaöljymäisiä öljyjä :) Ehkäpä Birta-öljyn tyrniöljy on kuitenkin Islannista? ^_^

   1. Joo, ymmärsin kyllä :) Tuoksumaailman on ilmeisesti haluttu olevan sitä ’konventionaalista’ luonnonkosmetiikan helposti tunnistettavaa aromaterapeuttista viher-eteerisyyttä.
    Kuitenkin mielikuvissa ja mainoksissa vedotaan saarivaltion omaan, muinaisuudesta nousevaan perinteiseen yrttilääkintään, joten siinä mielessä jokin appelsiininkukkavesi on mielestäni liian tavanomainen, turhakin raaka-aine :) Se vain oma mielipiteeni.
    Aivan kuten se kreetalainen yrttitohtori (josta olet kirjoittanut) valmistaa paikalliseen kasvikuntaan ja perinteiseen yrttitietouteen pohjautuvaa kosmetiikkaa, niin sama olisi minusta loogista muissakin maailmankolkissa. Kiva olisi kokeilla aitoa islantilaista perinnekosmetiikkaa.
    Toki appelsiininkukka tuoksuu hyvälle, siitä ei pääse yli :) Mutta hiukan vahinko, jos Välimeren alueen yrttien tuoksut ovat niin ilmeisesti vallanneet luonnonkosmetiikan, että niiden oletetaan kuuluvan asiaan automaattisesti.

    1. Aivan kuten se kreetalainen yrttitohtori (josta olet kirjoittanut) valmistaa paikalliseen kasvikuntaan ja perinteiseen yrttitietouteen pohjautuvaa kosmetiikkaa, niin sama olisi minusta loogista muissakin maailmankolkissa. Kiva olisi kokeilla aitoa islantilaista perinnekosmetiikkaa.

     Sóleyn ja Vangeliksen (Amorgokselta ;)) tuotteiden ero on se, että Vangeliksella on raaka-aineisiinsa, tavoitteisiinsa ja valmistustapaansa pohjautuen vain ihan muutamia yksinkertaisia tuotteita ja Sóley taas on halunnut luoda laajemman sarjan, joka todennäköisesti puhuttelee myös laajempaa kuluttajakuntaa. Ns. teknisiä raaka-aineita kuten emulgaattoreita, paksuntajia, pH:n säätäjiä sun muita ei useimmissa tapauksissa saa ”paikallisina” vaan ne on tilattava kansainvälisiltä toimittajilta. Hienostuneita voide- ja shampookoostumuksia ei voi valmistaa ilman näitä teknisiä raaka-aineita. Vangeliksella ei esimerkiksi ole putsareita, shampoita tai vartalovoiteita. Yksi kasvovoide hänellä on, mutta sen emulgaattorit on epäilemättä saatu muualta kuin Amorgokselta ;)

     Mutta joo, luulen ehkä ymmärtäväni mitä ajat takaa. Sinua kiehtoo ajatus vähemmän kaupallisilla vaikuttimilla luodusta paikallisesta sarjasta. :) Sóley on lähtenyt tavoittelemaan laajempaa suosiota sarjansa kanssa, mikä vaikuttaa myös tuotteiden formulointiin ja Vangeliksen tapaiset yrttimiehet eivät :) Vangelis ei elä pelkästään kosmetiikallaan.

     Mutta hiukan vahinko, jos Välimeren alueen yrttien tuoksut ovat niin ilmeisesti vallanneet luonnonkosmetiikan, että niiden oletetaan kuuluvan asiaan automaattisesti.

     Tuoksuasioissa kannattaa aina muistaa, että lähes kaikki luonnonkosmetiikka (poisliken hajusteeton, tietysti), on hajustettu erillisillä hajusteilla. Eivät Mádaran, Ekopharman, Mia Höytön, Weledan, Laveran jne tuotteet tuoksu aktiiviraaka-aneilleen koska kasviuutteissa voi olla hyvinkin outoja, jopa epämiellyttäviä tuoksuja. Esimerkiksi tyrniuutteessa on epämiellyttävä ominaistuoksu ja siksi melkein kaikki tyrniin pohjautuvat tuotteet hajustetaan makealla sitruksella (koska kuluttaja assosioi tyrnin keltaisen värin makeaan hedelmäisyyteen ja odottaa ”keltaista” tuoksua). Kaikki sarjat hajustetaan brändin mukaisesti. Mádara ei tuoksu Latvian yrteille eikä Ekopharma suomalaisille marjoille :) Testaamani Sóleyn tuotteet Birta-öljyn selkeää appelsiinisuutta lukuunottamatta tuoksuvat vahvan yrttisiltä, mutta eivät millään tavalla Välimeren yrttiseltä. Tuotteissa eivät esimerkiksi tuoksu timjami, rosmariini ja salvia :) Niissä on vihreä, raikkaan yrttinen tuoksu. Miksipä tällä tuoksulla ei voisi ajatella tavoitellun islantilaista vihreyttä…? ^_^ En tiedä :D Mutta Välimeri näiden tuotteiden tuoksusta ei tule mieleen.

     1. Taka-ajatukseni ei ollut niinkään ei-kaupallisuus, vaan paikallisuus :) Eri maiden / seutujen kasvikuntaan ja perinteeseen pohjautuva kosmetiikka, vaikka sitten mukana olisikin emulgaattoreita, viskoositeetin tuojia ym. moderneja välineitä. (Se iänikuinen sitrusmainen tuoksu tosiaan alkaa tympiä, Lumenen kohdalla appelsiinilimpparin haju on pilannut mm. hyaluronihappotiivisteen…)
      Mutta joo, kuluttajilla on omat mielikuvansa, joita halutaan tarjoilla mahdollisimman vetoavasti…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *