Karkkipäivä
Karkkipäivä

Islannista vastataan

..erittäin lyhyesti.

Ajattelin että laitan tämän silti tänne kun monet teistä jäivät varmaan odottamaan mitä lehdestä vastataan – jos vastataan.

No, vastausta ei tullut koko tiistain aikana ja kun keskiviikkokin alkoi jo kääntyä iltaan ilman vastausta, laitoin Smartland-sivun toimittajalle Marta María Jónasdóttirille uuden viestin. Viestissä kirjoitin, että blogissani on kuvani luvattoman käytön seurauksena herännyt keskustelua sanomalehden toiminnasta ja siitä, miten näinkin vakavastiotettava media voi käyttää kreditoimattomia, netistä haettuja kuvia. Kirjoitin, että minä ja blogini lukijat odotamme Morgonbladidilta jonkinlaista kommenttia asiaan.

Tällä kertaa sain vastauksen välittömästi.

MBL_uusi

”Hei. Poistin kuvasi kun saimme sähköpostisi, olemme pahoillamme ja tämä ei toistu.”

Sellainen kannanotto.

Olisi tehnyt vielä mieli vastata ja kysyä, kuuluuko Googlen kuvahaun käyttö heillä yleisestikin toimintapolitiikkaan artikkeleja koostaessa. Mutta mitäpä siihen voisi kuvitella saavansa vastauksena. Näin epäasiallista (ja käsittääkseni laitonta) toimintaa on odotetusti kiusallista puolustella. Tämä ei toistu. Ainakaan niin kauan kuin ei jäädä kiinni..?

Minullahan olisi käytännössä oikeus laittaa MBL:lle perään lasku kuvani käytöstä.

Vaikka kuvani tapaus on suhteessa vähäpätöinen asia, minusta on ihan aiheellista nostaa esiin, ettei netissä vellova tekijänoikeuksien laiminlyönti ja kuvamateriaalin huoleton kopiointi ja kreditoimaton käyttö rajoitu vain bloggaajiin, Facebook-sivuihin ja pienempien, ei-ammattimaisesti toimivien yritysten markkinointiin. (Tai no, kyllähän vähän vakavamminkin otettavat lafkat ovat kuvien luvattomaan käyttöön sortuneet – kuka muistaa häkellyttävän Char And The City ja Gant -tapauksen?)

Ei kuvien ”lainailun” yläpuolella ole näköjään sellainenkaan media, jonka luulisi toiminnallaan yleisesti näyttävän esimerkkiä tekijänoikeuksien kunnioittamisesta.

Kuvakaappaus MBL.is

Kommentit (38)

 1. E-S

  Hän varmasti oli pahoillaan kiinnijäämisestä. Minusta ”tämä ei toistu” viittaa vain siihen että nimenomaan kyseinen henkilö, Marta María Jónasdóttir, ei aio kopioda kuvia enää sinun blogistasi… Mutta muita tahoja hän varmaan tulee vielä kokeilemaan.

 2. Merve

  Minua nyt lähinnä jäi ärsyttämään tuo vastaus, olisin odottanut hiukan asiallisempaa ja perustellumpaa vastausta kuin ”olemme pahoillamme ja tämä ei toistu”. Siis really? Oikeastiko? En tiedä pitäisikö tässä itkeä vai nauraa. :D

 3. Tuija

  Jos olisin sinä, niin laittaisin sen laskun menemään . Ei nää muuten opi.

  • Miaminttu

   Komppaan. Todella hävytöntä toimintaa tällainen ylipäätään, saati sitten vielä se, että päätetään asia noin huonolla pahoittelulla. Huh huh.

  • desire.

   Jep. Sama juttu. Vielä vaikka niin että kuvan käyttö mediassa 25 euroa, luvattoman käyttöönoton ekstra 500 euroa. Laskutuskulut toki päälle. Toki vielä parempi jos tunnet jonkun valokuvaajan, jolta saisit todellisen hintaluokan lehtikuvista kappaleelta.

   Olisin sinuna yhteydessä myös päätoimittajaan, ja mahdollisesti jopa lehden hallitukseen. Heidän vastuullaan (PT ensikädessä, hallitus sitten vielä jälkivastuussa) on, että lehti toimii sääntöjen ja lakien mukaan kaikissa suhteissa.

   • 2000

    Laittaisin sinuna myöskin sen laskun menemään, sen verran tökerö tuo ”vastaus” takaisin. Aika sanattomaksi vetää.

 4. Aamu

  Lapsellista. Onneksi sentään poisti kuvat ja laittoi edes jonkinlaisen viestin. Minun kuviani on ilmestynyt erään ulkomaalaisen ”bloggaajan” Facebook -sivuille vuosi sitten, ja kun laitoin hänelle tiukkasanaisen viestin, että kyseessä on minun kuvani, ja hän ei saa niitä käyttää, hän ei vastannut mitään, ja esti minua laittamasta kommenttia jatkossa.

 5. Mira

  Onpa tyly vastaus, itselleni tulee sellainen mielikuva, ettei asia heitä pahemmin kiinnosta koska olet ”vain” ulkomaalainen bloggaaja. Näitä asioita on hyvä nostaa esille, jos tarpeeksi moni älähtää niin EHKÄ jotain muutosta asiaan voisi tulla!? (Tässähän voisi olla hyvä juttuvinkki eteenpäin laitettavaksi..? :D)

  p.s. Tuo laittamasi ”Char And The City ja Gant -tapauksen” -linkki ei ainakaan minulla toimi.

  • Sanni

   p.s. Tuo laittamasi “Char And The City ja Gant -tapauksen” -linkki ei ainakaan minulla toimi.

   Hmm, Char näyttää poistaneen postauksen sen jälkeen kun laitoin linkin, onpas jännä. Linkki ei siis enää toimi koska koko postaus on kadonnut.

   Lyhyesti: kyseessä oli tapaus, jossa amerikkalainen Gant Home oli käyttänyt nettisivullaan Charin blogiinsa ottamaa kuvaa Gantin sisustustyynystä. Char sai tästä myöhemmin jonkinlaisen korvauksen. Aika uskomatonta että noin nimekäs firma nappailee kuvia Googlen kuvahausta..!

   • utelias

    Piti ihan googlettaa tapaus. Ilmeisesti ensin luvattiin yksi ilmainen tuote nettikaupasta, mutta Char laittoi mieluummin perään laskun, jonka sitten maksoivat mukisematta.

   • tiina

    Taytyy muuten mainita, etta Gant on nykyaan ruotsalaisten omistuksessa, ei amerikkalaisten :)

 6. Nonnu

  Lasku perään vaan! Ihan todella törkeää toimintaa! Hävetkää islantilaiset!

 7. Niina

  Tämä oli kyllä ihan järkyttävä juttu, huh huh. Toimittajan ammattia harjoittavana en voi käsittää tuollaista toimintatapaa. Ja vielä noin isossa lehdessä! Tästähän voisi laittaa juttuvinkkiä jollekin Hesarille. Voisivat sitten ottaa yhteyttä tuonne Islantiin ja vähän tiedustella, että mitäs se tällainen meininki oikein on. :D Kyllä nuo jonkun näpäytyksen ansaitsisivat.

  • Lotta

   Niina:

   Tosi hyvä idea! Vielä IL ja IS mukaan niin kyllä sana kiertää ;)

 8. Sanna L.

  Tällainen suurempi lehti näyttää esimerkkiä miten voi toimia ja vieläpä ilman seuraamuksia!
  Törkeää toimintaa! Minä lähettäisin laskun perään ja vinkkaisin johonkin lehteen tästä. Se varmasti herättäisi keskustelua!

 9. Aino

  Koeta etsiä lehden päätoimittajan sähköpostiosoite (varmasti jostakin yhteystieto löytyy, vaikkapa kyseisestä kuvasta/jutusta vinkanneen lukijan kautta) ja laita hänelle asiasta viestiä. Todennäköisesti ei ole kuullutkaan ja toimittaja saisi huutia. Laskukaan tuskin olisi huono vaihtoehto :)

 10. meow

  No olipas säälittävä yhteydenotto. Mäkin oon sillä kannalla, mitä tuolla ylempänä on sanottu kommenteissa. Laskua perään ja yhteydenottoa isommalle jehulle.

 11. En ymmärrä…

  Minun täytyy nyt myöntää, etten ihan ymmärrä, mikä tässä on ongelma? Ymmärtäisin, jos kasvosi olisi liitetty vaikka pornosivustolle, mutta mitä väliä tuolla on? Ihan positiivisessa mielessähän kuviasi käytettiin, eikä nämä tänne laitetut kuvat ole sinulle ammatti, joten mitä haittaa tästä sinulle on? Muutama vuosi sitten omastakin blogistani oli otettu kuvia muualle, enkä ajatellut siitä mitään… Tavallaan olen aina siitä tietoinen, että jos laitan nettiin kuvan, on mahdollisuus, että se löytää tiensä muuallekin. Nyt olen ihan hämmentynyt, että olisiko minunkin pitänyt olla vihainen?!! Miksi sinä olet vihainen?!!

  • Sanni

   Minun täytyy nyt myöntää, etten ihan ymmärrä, mikä tässä on ongelma?

   Tuotanoin… kyseessä on tekijänoikeuslain rikkominen, toisten kuvia ei saa uudelleenjulkaista/myydä/käyttää ylipäänsä julkisessa yhteydessä luvatta (tai sitaattioikeuden mukaan vähintään alkuperäistä tekijää ja lähdettä mainitsematta). Sillä ei ole merkitystä minkälainen kuva minulta tai keltä tahansa on otettu ilman lupaa tai kreditointia, eikä sillä onko kuva julkaistu myönteisessä tai kielteisessä yhteydessä. Kyseessä on laiton toiminta. Paheksuntamme kohdistuu laittomaan toimintaan ja tapaukseen liittyvän sanomalehden ammattietiikkaan.

  • ella

   Luvaton käyttö on ongelma. Vaikka ihan positiivisessa mielessä alkaisin julkaista kauneuslehteä, johon kopioisin sisällön suoraan Karkkipäivästä, se ei olisi ok. Miksi se olisi hyväksyttävää pienemmässäkään mittakaavassa? Lisäksi voi pohtia, mitä vaikutuksia sillä, että kenen tahansa kuvia voi tähän tyyliin ”lainailla” ilmaiseksi, on niille, jotka valokuvaavat (tai tekevät muuta luovaa, mutta helposti kopioitavaa)työkseen.

 12. Ri

  Ah ja äh, kuinka tympeä vastaus, tätäkö se nettiaika teettää. Ei mitään ajatusta siitä, miten negatiivisen kuvan itsestään antavat, vaikkakin vain Suomessa sitten. Pitävät vain matalaa ja hiljaista profiilia, koska kukaan ei kuitenkaan muista juttua viikon päästä. Sulle lyhyt vastaus, johon et voi tarttua. Toivovat siis tietty että jätät ne rauhaan hissun kissun. Jos mä olisin queen of the world pistäisin ihmiset tajuamaan, että maalaisjärjen, medialukutaidon ja tiedottamisen (plus markkinoinnin) ominaisuuden nykyviestinnässä ovat priimaa. Olen samaa mieltä siinä, että nosta äläkkä <3

 13. Anna

  On kyllä törkeää toimintaa. Ihmettelin ääneen miehelleni, että kato nyt ku Sannin kuvia on käytetty ilman lupaa. Mies että meijän Sanninko? Minä että joo. Nauratti.. emmehän me sinua ”tunne” muuta kuin tämän blogin kautta! : ) Näin ne blogistit tulee tutuiksi!

  • Sanni

   Mies että meijän Sanninko?

   Eih, ihana! :D

 14. MiuMiu

  Tämä ei nyt tähän aihealueeseen riitä, mutta mitä mieltä Oriflamen tuotteista?
  Nehän ovat tarjouksessa ainakin kohtuuhintaisia tuotteita, mutta ovatko esim. ihonhoitotuotteet mistään kotoisin?
  Kiitokset arvioistasi :)

  • Sanni

   En ole koskaan kokeillut mitään Oriflamen tuotteita joten en osaa ikävä kyllä sanoa niistä mitään.

 15. Aniline

  Minustakin on hyvä juttu nostaa näitä tekijänoikeusasioita esille, kun ne eivät nähtävästi kaikille ole selviä. Joissain blogeissa olen nähnyt mainintoja kuten ”Kuvat ovat Googlesta”…

 16. Johkis

  Suosittelen edelleen, että otat selvää päätoimittajasta tmv. ja laitat viestin asiasta. Lisäksi laittaisin oheen kyllä laskun.

  • Sanni

   Asia on työn alla.

 17. haha

  Sen takia se häiritsee tämän blogin kirjoittajaa koska hän ei nyt saanut mielestään tässä tapauksessa itse mahdollista nimellistä julkisuutta tai mikä parampaa, jopa pankkitilinsä saldoa kasvatettua:D :D

  • Salla

   Kyllä minua itseäni ainakin ihan periaatteellisesta syystä harmittaisi, jos omia kuviani luvatta käytettäisiin mediassa.

   Ei aina ole kyse rahasta, mutta sitähän on tietenkin valitettavasti joidenkin vaikea ymmärtää.

   • Sanni

    Ei aina ole kyse rahasta, mutta sitähän on tietenkin valitettavasti joidenkin vaikea ymmärtää.

    Niinpä.

 18. Karamelli

  lasku vain perään, ja vaikka vielä lisäkysymyksiäkin.
  Muuten lehti vain jatkaa samaa sori ei toistu politiikkaansa tulevaisuudessakin..!

  • Sanni

   Lasku on laitettu.

 19. Iitanen

  Tsekkaahan tämä, ihan järkyttävää, miten tekijänoikeuksille voidaan viitata kintaalla! http://www.lily.fi/blogit/white-trash-disease/kirkko-ja-vitun-kaupunki

  • Sanni

   Ei herranjumala :-O Nyt vetää jo niin sanattomaksi että siis – – joo. sanattomaksi. Natan on kyllä saatava tuosta korvaus, sehän on selvä.

   Itse olen laittanut hiljattain laskun Morgonbladidin lisäksi toiseenkin paikkaan (tai henkilölle), saman viikon sisällä kuviani oli käytetty luvatta kahdessakin eri yhteydessä.

   • Iitanen

    On jotenkin ihan uskomatonta, että harrastuksekseen blogia pitäviltä ”epäammattimaisilta” kirjoittajilta penätään jatkuvasti kuvien lähteitä ja oikeita merkintätapoja. Ja sitten ne toimittajat, jotka tekevät hommaa työkseen ja ansaitsevat siitä elantonsa (mikä ei varmaan tuon kokoisessa lehdessä ole mikään ihan pieni summa), varastavat toisten kuvia ja käyttävät niitä ihan häpeilemättä ominaan! Toivottavasti suomalaisessa sanomalehtijournalismissa ei mennä koskaan tuollaiselle tasolle, sillä niitä hyviä lehtikuvaajia löytyy enemmän kuin heille on työpaikkoja.

 20. -m-

  Miten tälle tapaukselle kävi? Maksoivatko laskusi tai tuliko muuta mukinaa?

  Meidän perheessä kuvavarkaudet on myöskin tuttuja juttuja. Harjoitin ennen yritystoimintaa, ja firmani kuvia löytyi tämän tästä pitkin maailmaa. Käyttämieni/myymieni materiaalien meillä otettuja tuotekuvia aasialaisen tehtaan sivuilta, valmiita tuotteita ja jopa asiakkaiden päissä olevia mittatilaustöitä milloin mistäkin. Röyhkeimmät rapaukset oli Venäjältä, jossa ei ymmärretä edes sitä, että jonkun toisen ihmisen kätten jäljen käyttäminen ”esimerkkinä” ja sillä oman työpanoksen myyminen olis jotenkin väärin edes…

  Mieheni valokuvaa paljon, ja hänen kuviaan on myös viety toistuvasti. Paras oli jokin kameranettikauppa, joka käytti miekkosen kuvaa mukamas esimerkkinä ko. linssillä otetusta kuvasta. Mitä nyt että kyllähän kuvan exif-tiedoista näki ettei ollut edes sillä linssillä kuvattu! Jotenkin jopa surkuhupaisaa…

  Googlen kuvahaku on siitä näppärä, että sillähän voi myös etsiä paikkoja, joissa jokin kuva on julkaistu. Näppärä tapa löytää varastetut kuvat, mutta tietty kukaan, jolla kyse on sadoista kuvista, ei tällaista ehdi tekemään.

  • Sanni

   Miten tälle tapaukselle kävi? Maksoivatko laskusi tai tuliko muuta mukinaa?

   Eivät maksaneet, eivätkä lopulta enää palanneet asiaan millään tavalla vaikka hlö, joka alunperin niin pahoitteli tapahtunutta sanoi, että lehden päätoimittaja ottaa minuun yhteyttä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.