Karkkipäivä
Karkkipäivä

Ironista – a.k.a. karvatupentulehduksen hoidosta

Kirjoittelin pari viikkoa sitten otsonoidusta kosmetiikasta ja siitä, että haen blogin lukijoiden joukosta kahta testihenkilöä testaamaan otsonoituja tuotteita kun en oman ihoni kunnon puolesta ole itse otollisin henkilö niiden vaikutuksia arvioimaan.

WhiteSwan_otsonoidut_IMG_0474

No, tapahtui seuraavaa: testihenkilöjutun kirjoitettuani tajusin, että onhan minulla yksi osa kropassa johon voisinkin hyvin testata otsonoitua kosmetiikkaa: minulla on melkein heinäkuun alusta saakka ollut toisessa kainalossa sitkeä karvatupentulehdus vähemmän onnekkaan höyläyksen seurauksena.

Voin kertoa, että tämä on ensimmäinen kerta kun saan karvatupentulehduksen kainaloon (ihme ja kumma, tulehduksen ollessa kai aika yleinen sheivaukseen liittyvä ilmiö). Odotin sen menevän ohi itsestään, niinkuin bikinirajan ajelua monesti seuraavat tulehduksetkin menevät, mutta tämä vain on pysynyt sitkeästi ja osa karvatupista on myös märkinyt. Niin ällöä, ja inhottaa kun ei voi käyttää deodoranttia enkä tietenkään ole voinut heinäkuun alun jälkeen ajella tulehtunutta kainaloa.

Tajuttuani, että minähän voin kokeilla hoitaa kainaloa superantibakteeriseksi luvatulla otsonoidulla öljyllä, joka on nimenomaan tarkoitettu tulehtuneen ihon hoitoon (akne, psoriasis, sieni-infektiot), aloitin kokeilun saman tien. Iho rauhoittui kahdessa päivässä ja näytti viiden päivän jälkeen täysin parantuneelta. Ainakin kaikki märkäpäät olivat kadonneet ja koholla olevat punaiset pampulat laskeneet. Iho ei myöskään ollut enää kosketusarka. Tyytyväisenä saatoin siis todeta otsonoidun öljyn vaikuttavan.

Lähetin sitten testituotteet valitsemilleni testihenkilöille ja vielä kerroin öljyn vastaanottavalle henkilölle positiivisesta kokemuksestani.

Karvatupentulehdus

No, eikös kainalo ollut postitusta seuraavana päivänä taas palannut tulehdustilaan…! Ei hemmetti..! Ja sinne meni mun hoitoöljy. Oh, the irony. (”Mä en niinku itse sovi tän tuotteen testaajaksi niin….”)

(Jos nyt jotakuta ällöttää ajatus, että käytin toiselle lähettämääni tuotetta, niin voin rauhoittaa hygieniamieltänne kertomalla, että otin öljyä omaan pieneen testipurkkiin. Tämä purkki oli tyhjä siinä vaiheessa kun olin postittanut tuotteet joten kainalon lehahtaessa uudestaan minulla ei ollut enää mahdollisuutta täyttää omaan purkkiin lisää.)

Soitin lääkärituttavalleni ja kysyin millä tuotteella nyt hoitaisin kainaloa, ja kaveri suositteli Sibicortia. ”Mutta eikös sinulla ole sitä pihkavoidetta..?”, kaveri sanoi. ”Sehän käy myös tähän, kokeile sitä. Tai sitten on niitä hopeaa sisältäviä hoitonesteitä joita myös käytetään karvanpoistosta ärtyneen ihon hoitoon.” D’OH! Minulla on sekä pihkavoidetta että hopeasuihketta – mutta ne kököttävät Tampereen kodin kylppärissä. Aaargh. Vaikka olin pihkavoiteeseen tutustuessani ja sen fantastisista ominaisuuksista vakuuttuneena luvannut itselleni, että pieni matkapurkki pihkavoidetta tulisi aina kulkemaan mukanani kaikkialle. Just.

Eipä sitten muuta kuin apteekkiin ja nyt hoito jatkuu Sibicortilla. Vähän vain ärsyttää kun olisi ollut käytettävissä noita luonnollisempiakin hoitoaineita. Ja kaikki jossain muualla kuin täällä.

Huokaus.

Sibicort_IMG_0711

Millä te olette hoitaneet sitkeitä karvatupentulehduksia?

Kommentit (41)

 1. Jonttu

  ”Hygieniamieltänne”. : )

  • Sanni

   Niin ^_^

   • Jonttu

    Testasin muuten nyt Sinkkivoidetta yhteen finniarpeen, joka on aika tuore tapaus. Toimi hyvin jo yhden päivän vaikutusajalla.

    Kyllähän pigmenttimuutokset tietenkin ovatkin ihan erilaisten mekanismien aikaansaannosta (siitä kertoo jo ihan sekin, että haalistuvat talvella), joten en taida niille kuitenkaan testata… Finnijäljille pitäisi taas päivän salliessa (vaatii kotipäivän) jatkaa käsittelyjä. :)

 2. Hanna-Riikka

  Oon ennen käyttäny just Sibicorttia, mutta luettuani sun jutun pihkavoiteesta siirtyny siihen. Ja se toimii lähes kaikkeen muuhunkin :) Pihkavoidetta oli meillä Kreikassa mukana ja sen avulla paranneltiin viiltohaavaa, auringonpolttamaa, hilseilevää ihoa, kuivia huulia jne. Mua kutsutaan perheessä nykyään ”pihkavoideäitiksi”, koska tyrkytän sitä kaikkeen :D Hinta hirvitti ostaessa, mutta on ollut kyllä joka sentin arvoista!

  • Sanni

   Ahh, pihkavoide…. *miksi olet juuri nyt Tampereella*….

  • Riikka

   Mulla oli kamala karvatuppitulehduskierre kymmenen vuotta sitten. Näpyt levisi päänahkaankin. Niitä oli käytännössä koko kropassa mutta eniten rintakehässä ja päänahassa. Koko hoito kesti varmaan vuoden päivät ja näppyjä hoidettiin juurikin Sibicortilla, päänahkaan Hydrocortison liuosta ja välillä jotain vahvempaa kortisoniliuosta. Ja lisäksi söin tetrasykliinikuurin. Huh huh!

   • Sanni

    Voi kamala..! ?

 3. Mariam

  hahaha melkein säikähdin kun yhtäkkiä näytölle lävähti kuva tulehtuneesta kainalosta, oot ihan paras!!

  • Sanni

   ^_^ ^_^

 4. Tuikku

  Tästä tuli mieleen, että mahtaisikohan tästä ihmetuotteesta (otsonoitu öljy) olla apua hyttysen puremiin. Olen sitä laatua että puremat ovat helposti 1-2cm halkaisijaltaan tai isompia jos usea samalla alueella ja muusta ihosta lämpöisempiä ja vähän turvoksissa. (Mustikkametsä ei ollut hyvä idea…)

  • Sanni

   Tästä tuli mieleen, että mahtaisikohan tästä ihmetuotteesta (otsonoitu öljy) olla apua hyttysen puremiin.

   Miksipä ei…? Jos puremat tulehtuvat? Otsonoidun kosmetiikan idea on vahvassa antimikrobisuudessa, oletettavasti aine tuhoaisi hyönteisenpuremassakin riehuvat bakteerit. Laita kysymys White Swanin Miika Salliselle, hän varmasti osaa kertoa mihin kaikkeen otsonoidut öljyt ja voiteet auttavat. :)

 5. NG

  Sibicort on monikäyttöinen, ja olen sillä hoitanut monta iho-ongelmaa, mutta tuohon pihkavoiteeseen aion tutustua (miksi en jo aiemmin ole, vaikka sellaisia tulee usein vastaan messuilla jne..)

  • Tuikku

   Itse käytän nykyään Vetramilia (apteekista) jokaiseen mahdolliseen haavaan, naarmuun, näppylään, hyttysen / paarman / minkä tahansa hyönteisen puremaan jne. Vetramil on hunajapohjainen voide, joka on itseasiassa eläinlääke. Tutustuin siihen vuosia sitten hoitaessani koiran jalasta sitkeää haavaa, joka ei kortisonivoiteella talttunut. Omassa sormessani ollut haava parani samalla hämmästyttävän nopeasti, joten Vetramilista tuli kerralla luottoaineeni kaikkeen haavanhoitoon. Se vie nopeasti pois kivun ja kutinan, parantaa tulehduksen ja nopeuttaa haavan paranemista merkittävästi. Noita hunajavoiteita löytyy ihmisillekin, mutta itse olen tiukasti pysynyt tuossa hyväksi havaitussa, vaikka ei olekaan ihmisille tarkoitettu. Jos se on riittävän hyvää koiralleni ja niin edespäin… ;D

   • Tuire-Maaria

    Hitsi, enpä huomannut, että oli toinenkin Tuikku -nimimerkillä! :/

    Bikinialueen karvatupentulehduksiin tuo Vetramil on muuten toiminut myös. Ja finneihin. Se imeytyy ihan kohtuullisesti ja tarvittava määrä on hyvin pieni, joten itse kokeilisin kainaloihinkin. Itse laitan sitä hyvin ohuelti, eli ei jää mitään havaittavaa kerrosta. Ja voihan paitaan laittaa sellaisen hikoilusuojan, mitä vielä jostain harvoista kaupoista löytyy. Ja jos ei löydy, niin näppärimmät kuulemma käyttävät ohuita pikkuhousunsuojia, jotka teippaavat paidan kainaloihin. :D

    • Sanni

     Hyviä vinkkejä :) Mutta nyt kun tuo Sibicort tuli jo hankittua niin taidan pitäytyä siinä ainakin tämän kainalotulehduksen hoidossa. Tulevaisuudessa voisi kokeilla myös Vetramilia.

 6. anniina

  Mä niin tarttisin toimivia vinkkejä tohon ongelmaan! :D bikinialueella on ollu varmaan 8vuotta jo karvatupentulehdus, joka välil on vaan punertava läntti (arpi?) ihossa ja kausittain taas useemmin paisuu. Lääkärissä kävin sillon ku se oli useemmin ja pahimmillaan, ne vaan puhkas ja puristi tyhjäks, ohjeeks huuhdella vedellä usein ja resepti antibioottivoiteeseen, eipä noista ollu mitään hyötyä.

 7. JenniD

  Mutta hei, oletko jo hunajaa kokeillut? :) Hunajalla sain mun märkivän sormen takaisin toimivaksi osaseksi kättä ja on ainakin luonnollista ^_^ Karvatupentulehdukseen en ole kyllä hunajaa kokeillut ja jotenkin olen sitä onnistunut välttämään, ahkerasta sheivailusta huolimatta. Tämäkin on näköjään melko yksilöllistä!

  • Sanni

   En ole kokeillut hunajaa mutta lääkärikaveri mainitsi itse asiassa senkin. Hunaja olisi muuten mielenkiintoinen testattava mutta pelkään, että se sopii tahmaisena vähän huonosti yhteen työvaatteideni kanssa (jotka ovat aika tyköistuvat), paidan kainalo olisi ihan hunajassa. Hunaja kun ei taida oikein imeytyä ihoon vaan jättää tahmean pinnan.

 8. Pauliina

  Mitä hopeasuihketta käytät? Ja mistä olet hankkinut? :)

  • Sanni

   Olen ostanut suihkeen Tampereen Studio Feel Itistä (jossa kävin brassisokeroinnissa), merkkiä en muista, olisikohan ollut joku saksalainen, mutta aine on ollut tosi hyvää.

 9. Maisa

  No miksi et ostanut sitä pihkavoidetta sieltä apteekista, kun kerran kävit?

  • Sanni

   Koska käytän 100-prosenttisesti luonnollista pihkavoidetta jota ostan markkinoilta (Donna Taponero), en apteekin pihkavoidetta (Abilar) jossa on paljon vähemmän pihkaa ja joka ei toiminut minulla ollenkaan. Testasin Abilaria näytteen verran ja se ei vaikuttanut haavoihin millään lailla.

   • Aleksandra Aalto

    Frantsilan 11 yrtin voide ja Pihkavoide ovat ihan loistavia! Mulla lähti sitkeä syylä jalkapohjasta 11yrtin voiteella. Hyttysenpuremat yms haavat paranee. Frantsila on kotimainen, luomulaatuinen sarja! Hinta-laatusuhde loistava! Luonnon ihonhoitotuotteita jo 40-vuotta!

    • Sanni

     Frantsila on tuttu sarja ja tuotteista löytyy muutamia suosikkeja kuten ihana Ruusu-kasvovesi :) Olen kerran saanut osallistua aivan ihanaan luonnonkosmetiikkatapahtumaan Frantsilan Hyvän Olon Keskuksessa Hämeenkyrössä, aina kun ajattelen Frantsilaa yhdistän sen mielessäni tähän aivan ihanaan paikkaan :)

   • Anni | Rajatapaukset

    Kiitos tuosta linkistä, meinasin juuri tulla kyselemään mistä sitä pihkavoidetta taas saikaan ostaa :)

    • Sanni

     Ollos hyvä :) Tuolta voi tosiaan tilata jos ei jaksa kytätä markkinoita. ^_^

     • Aiss

      Hei mitä noista pihkavoiteista käytät? Tuolla nettisivuilla näytti olevan montaa erilaista :)

 10. NG

  Nuo mainitut ihmevoiteet (Vetramil ym) tuovat mieleen joskus iHerbin puodista hankkimani edullisen ihmesalvan. Se muistuttaa koostumukseltaan hiukan hunajaa, ja tuoksuu kevyesti yrttiselle (kamferi tms?), hiukan samaa kuin toisessa ikivihreässä, Elisabeth Ardenin 8 Hour Creamissa.
  Moni on saanut tästä avun finnien, karvatupentulehduksen ym. paranemiseen, mutta on toisaalta hyvin rasvaista.
  https://www.iherb.com/pr/NutriBiotic-Skin-Ointment-2-Grapefruit-Seed-Extract-with-Lysine-5-fl-oz-15-ml/4727
  Eipä olisi tullut mieleen ilman tätä blogikirjoitusta, kiitos Sannille muistutuksesta! ;)

  • Sanni

   Täytyypä laittaa joskus iHerbin tilaukseen mukaan kun ei ole hinnalla pilattu :) Ja yhdestä saman merkin seerumista on jo erittäin positiivinen kokemus.

 11. Virpi

  Minulle nousi joskus parikymppisenä vatsaan ja selkään outoja patteja, jotka ihotautilääkäri määritteli karvatupentulehdukseksi. Itse en oikein vieläkään usko tuota diagnoosia, koska tiedän nykyään, mitä karvatupentulehdus on, koska silloin tällöin epilointi sitä aiheuttaa. Ihotautilääkäri määräsi kolmen kuukauden antibioottikuurin, ja kyllähän tuollaisella hevoskuurilla kaikki patit häipyvät. :)

  • KH

   Teatree-öljyllä. Toimii myös finneihin. Minulla on aina laatikossa.

 12. Mmiiru

  Propolis-uute, suosittelen :)

 13. siiri

  Jos löydät jonkun ihme aineen niin minuakin kiinnostaa – itsellänikin kainalot ovat näin kesällä villiintyneet, mutta vielä ärsyttävämpiä ovat säärien näpyt. :( Sibicortia olisi kaapissa, mutta en ole vielä testannut.

  • Sanni

   Sibicort auttoi vielä nopeammin kuin otsonoitu oliiviöljy. Tämän hetken kokemuksella voin siis suositella Sibicortiakin :) Otsonoitu oliiviöljy sopii toki paremmin luonnollisen vaihtoehdon kannattajalle.

 14. Rilo

  Mielenkiintoista! Mulla on ollut käytössä otsonoidut tuotteet jo pari vuotta, koska kärsin sitkeästä suunympärysihottumasta. Olen kokeillut sekä näitä että O-Liven öljyjä, ja kallistunut siihen että O-Live toimi tehokkaammin. Myös afta tuntui paranevan päivässä kun laitoin siihen vähän otsonoitua oliiviöljyä. Ylemmissä kommentissa mainittu Vetramil vaikutti kiinnostavalta, mutta siinä on näköjään sodium lauryl sulfatea joka minulla nimenomaan pahentaa ihottumaa esim. hammastahnassa tai putsarissa joten enpä uskalla kokeilla…

 15. HeidiÄs

  Mulla tulehtuu sheivauksen jälkeen tosi herkästi kainalot ja bikinirajat. Ostin Tallinnasta oranssia Bepantheniä missä on mukana tuota samaa klooriheksidiniä kun Sibicortissa, ja tietenkin myös dekspantenolia mitä Bepanthenissä muutenkin on. Tätä olen laittanut aina muutaman päivän ajan sheivauksen jälkeen, ja nykyään ei juurikaan enää tule näppyjä, joten on toiminut.

  Olen laittanut tätä myös kasvoihin tulehtuneisiin finneihin, paranee huomattavan nopeasti!

  Hyvä tietää että Sibicort toimii myös, tätä oranssia Bepantheniä kun ei Suomesta saa.

  • Sanni

   Hmm, miksihän oranssia ei saa Suomesta..?

   • HeidiÄs

    Mä olen miettinyt samaa, pitää ehkä tiedustella seuraavalla apteekkireissulla. Ehkä siinä on joku aine mitä Suomessa ei saa myydä, suoraan sanottuna en jaksanut tutkia ainesosalistaa sen enempää kun bongasin siitä ton klooriheksidiinin :D

 16. maria

  Mun on ollut pakko kylvää joka paikkaan huulirasvoja, etonoa, allergialääkkeitä ja nenäsuihkeita. :D Ne on aina siellä väärässä osoitteessa!

  • Sanni

   Damn ^_^

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.