Intohimona kasvovedet

Olen rakastunut kasvovesiin.

Totesin tämän jo runsas kaksi vuotta sitten, kun kirjoitin edellisen suuren kasvovesipostaukseni. Rakkaus on siitä vain yhä syventynyt ja kultivoitunut, ja ehkä merkittävin edellisestä kasvovesipostauksesta muuttunut asia on siirtymiseni suihkemaisiin kasvovesiin.

Käytän yhä myös ei-suihkutettavia, mutta täytyy myöntää, että aika harvoin. Jäljellä olevat ei-suihkutettavat kasvovedet olen melkein kaikki siirtänyt tyhjentyneisiin suihkepulloihin. :) Olen vain niin koukkuuntunut suihkeen tunteeseen kasvoilla.

Jännä juttu. Niin sitä ihminen muuttuu.

Ennen asia oli juuri päinvastoin; koin suihkeet vähän turhina ja levitin kasvoveden aina vanulapun kautta. Sitten siirryin levittämään paksumpia, hoitavampia kasvovesiä käsin taputtelemalla, ja siitä oli lyhyt askel suoraan kasvoille pullosta suihkutteluun. ❤️

MITÄ KASVOVESI TEKEE?

Useimmat teistä varmasti tämän jo tietävätkin. Mutta tiedän, että joukossa on myös monia, jotka eivät käytä kasvovettä lainkaan. Tilastojen mukaan kasvovesi on kaukana ostetuimpien ihonhoitotuotteiden kärjestä Suomessa.

Moni kokee sen turhaksi, ja voin oikein hyvin ymmärtää, miksi. Itsellänikin on ollut välillä jopa parin vuoden taukoja kasvoveden käytöstä – tämä oli sitä aikaa, kun en käsittänyt lainkaan kasvoveden olevan osa kosteuttavaa hoitoa. Kun mietin, niin luulen, ettei kasvovedestä siihen aikaan juuri edes puhuttu kosteuttavana tuotteena. Minulle kasvovesi oli 3-kymppiseksi saakka käytännössä puhdistuksen viimeistelevä tuote.

Kasvoveden rooli kosteuttajana iski läpi Suomessa kunnolla vasta K-Beauty-trendin myötä; Aasiassa kasvovedet ja muut vesimäiset tuotteet ovat jo vuosikaudet olleet the kosteuttajia.

Kasvovesien laatu on epäilemättä parantunut ja monipuolistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ennen oli kuta kuinkin kaksi kasvoveden perustyyppiä; alkoholiton normaalille ja kuivalle iholle ja alkoholillinen rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle. Alkoholiton sisälsi yleensä kevyesti kosteuttavia ainesosia, alkoholiton taas lähinnä huokosia supistavia ja puhdistavia ainesosia.

Voi, miten ajat ovatkaan muuttuneet.

2010-luvulla voimakkaasti alkoholipitoiset, puhdistavat kasvovedet ovat vähentyneet huimasti ja valtaosa kasvovesistä kosteuttaa ja hoitaa ihoa. Myös epäpuhtaan ja rasvoittuvan ihon kasvovedet hoitavat – ja monet niistä on päivitetty paremman tiedon valossa alkoholittomiksi.

2020-luvulla kasvovesi:

 • Kosteuttaa
 • Hoitaa (eli tuo ihoon myös ravitsevia eli rasvamaisia ainesosia)
 • Tasapainottaa ihon pH:n
 • Ja kyllä; sitä voi edelleen käyttää myös puhdistuksen viimeistelyyn.

Esittelen nyt käytössäni olevia suosikkikasvovesiäni. Niitä on paljon, ja vaikka kosmetiikkafriikki olenkin, itse en ostaisi ihan näin montaa kasvovettä samanaikaiseen käyttöön. Tuotteet ovat päätyneet minulle blogin tai toisen työni kautta. Muutaman olen myös ostanut itse.

Sanotaan, että jos minulta nyt katoaisivat kaikki kasvovedet ja pitäisi mennä kauppaan ostamaan uudet, ostaisin varmaan neljä: raikkaan ja virkistävän tuoksuisen vesimäisen, hajusteettoman tai neutraalin tuoksuisen vesimäisen, liukkaan vesimäisen sekä reilusti hoitavan ja kaksifaasisen.

Kasvovesiä pitää olla erilaisia eri vuorokauden ajalle, eri tunnelmaan ja eri ihotilanteisiin :) Like a wardrobe.

SANNIN KASVOVESIRUTIINI:

AAMU: aloitan aamut virkistävällä vesimäisellä kasvovedellä, jota suihkutan vedellä huuhdelluille kasvoille runsaasti. Painelen kosteuden ihoon ja annan sen haihtua/imeytyä. Sitten jatkan muilla hoitotuotteilla.

ILTA: puhdistuksen jälkeen laitan kasvovettä vanulappuun, ja pyyhin kasvot – tämä on puhdistuksen viimeistely. Sen jälkeen teen uuden kasvovesikäsittelyn suihkuttamalla kasvovettä suoraan kasvoille yhtä runsaasti kuin aamulla. Valitsen puhdistuksen viimeistelyyn usein vesimäisen kasvoveden ja hoitavaan käsittelyyn liukkaan kasvoveden. :)

Kasvovesissä on neljä eri koostumustyyppiä:

1 Täysin vesimäinen: ei jätä iholle mitään ainesosatuntua; kuin suihkuttaisit kasvoille pelkkää vettä (mutta toki ”vesi” tekee muuta kuin pelkkä vesi ;)) Tämän tyyppisessä kasvovedessä on yleensä vettä, humektantteja, antioksidantteja, rauhoittavia, virkistäviä tai antibakteerisia ainesosia sekä ei-yhtään tai erittäin vähän öljymäisiä aineita.

Kosteuttavuudeltaan täysin vesimäinen kasvovesi on miedoin. Korkea humektanttipitoisuus merkitsee aina jonkin asteista ”ihotuntumaa”, ja jos iholle jää vain veden tuntu, tiedät, että kasvovedessä ei voi olla runsaasti kosteuden sitojia. Tämän kasvovesityypin ykköshyöty iholle on pH:n tasapainotus, virkistys, rauhoitus tai puhdistus, kosteutus tulee sen jälkeen. Esimerkki: Olivia Klein -kasvovesi.

2 Liukas vesimäinen: koostumus on vesimäinen, mutta kun hierot kasvovettä iholla, tunnet vedessä pientä liukkautta. Se tulee esimerkiksi öljyistä, humektanteista tai muista hoitavista aineista. Liukas vesimäinen kasvovesi jättää ihoon hieman pehmeyttä ja on kosteuttavampi kuin täysin vesimäinen. Esimerkki: Lavera Hydro Sensation Face Mist.

3 Hoitava nestemäinen: koostumus sisältää edellistä tyyppiä korkeamman pitoisuuden öljyjä tai muita liukastavia aineita, jotka tekevät siitä selvästi hoitavamman tuntuisen kuin ”tavallinen” kasvovesi. Iholle jää pehmeä ja hoidettu tunne. Kaksifaasiset kasvovedet ovat esimerkki tästä tyypistä, mutta on myös paljon yksifaasisia. Esimerkki: Whamisa Deep Rich Mist ja BTB13 Ultimate Moisturizer.

4 Paksu, geeliytetty neste: tämä koostumus on paksunnettu geeliyttäjällä kuten kasvikumilla. Se sisältää yleensä runsaasti humektantteja.

Ainesosaprofiili voi olla hyvin samanlainen kuin vesimäisessä kasvovedessä, mutta geeliytetty kasvovesi kosteuttaa yleensä vesimäistä paremmin, koska geeliä muodostavat kumi-ainesosat (esimerkiksi ksantaanikumi) muodostavat iholle aavistuksen kalvoa, joka hidastaa kosteuden haihtumista iholta. Esimerkki: Ekopharma Tyrni- ja Herukka-kasvovedet, Whamisa Deep Rich Toner.

Geelimäinen kasvovesi ei toimi suihkepullossa, joten se myydään aina tavallisen korkin pullossa tai pumppupullossa.

.

VESIMÄISET KASVOVEDET

OLIVIA KLEIN HYDRA SPRAY TONER (hajusteeton)

Koostumus: täysin vesimäinen.

Olivia Kleinin kasvoveden koostumus on hyvin simppeli. Tarkkaan valitut ainesosat muodostavat mielenkiintoisen kokonaisuuden joka sekä kosteuttaa kuivaa ihoa, rauhoittaa herkästi ärtyvää ihoa että syväpuhdistaa epäpuhtauksille taipuvaista ihoa.

Kasvovedessä on aloe veraa, ruusuvettä, glyserolia, hamamelisuutetta, pajunkuoriuutetta ja teepuun öljyä.

Minun ihollani Olivian kasvovesi tuntuu eniten raikastavalta.

LAPONIE TONER SPRAY (hajusteeton)

Koostumus: täysin vesimäinen.

Laponien kasvovesi on hajusteeton ja vesimäinen, eikä periaatteessa tunnu iholla oikein miltään. Silti se tekee jotain – se raikastaa, tasapainottaa pH:n ja tuo ihoon kosteutta sitovia humektantteja. Se lupaa myös rauhoittaa.

Välillä on niitä päiviä, kun haluaa tarttua ”ei-tunnu-miltään”-kasvoveteen. ☺️

CATTIER ROSÉE FLORALE GENTLE TONING LOTION

Koostumus: täysin vesimäinen.

Cattierin kasvoveden kuva riitelee postauksen muita kuvia vastaan, sillä se ei ollut minulla mukana mökillä kun kuvasin kasvovesiä. D’oh! Cattierin kasvovesi on kuitenkin suurimpia suosikkejani, joten liitän sen mukaan, vaikka kuva näyttää karulta muiden syksyisen lämpimien joukossa.

Cattierin kasvovesi on mun aamukasvovesi nro 1 – olen täysin koukussa sen vahvan raikkaaseen tuoksuun jossa on sekoitus kukkia ja jotain aromaattisen raikasta. Vaikka ’apaisante’ tarkoittaa rauhoittavaa, minun ihollani tämä on ehdottomasti virkistävä! Iho todellakin herää tämän myötä ja tuntuu energisoidulta.

EVOLVE DAILY DEFENCE MOISTURE MIST (hajusteeton)

Koostumus: täysin vesimäinen.

Evolven kasvovesi on koostumukseltaan esittelemieni vesimäisten simppelein; siinä on ruusuvettä, appelsiininkukkavettä, pentyleeniglykolia, inuliinia hyaluronihappoa, kaktusviikunauutetta, glyserolia ja fruktoosia. (Hmmm, ei lainkaan säilöntäaineita..!)

Ihotuntuma on raikas, ja ainesosat ovat mahtavat. Kukkaisvedet, inuliini, hyaluronihappo, sokeripohjainen pentyleeniglykoli, glyseroli ja fruktoosi kosteuttavat, kaktusviikunauute tuo kasvoveteen antioksidanttisen vaikutuksen. Vaikka kosteuttajia on paljon, täysin vesimäinen koostumus kertoo, että antioksidanttisuus on tämän veden ykkösvaikutus, ja siitä kertoo nimikin: Daily Defence.

UNNA NORDIC HAVU BALANCING TONER

(Huomasin Unnan sivuilta, että Havun koostumus on muutettu – se on nyt geelimäinen.)

Kotimaisen Unna Nordicin Havu-kasvovedessä on katajanmarjaa ja koivunmahlaa ja ihana, voimakkaan metsäinen tuoksu. Vesimäinen koostumus tuntuu iholla erittäin raikkaalta. Harmi, että tuote on muutettu geelimäiseksi. Uusi koostumus on varmasti hoitavampi, mutta suihkemuoto yhdistettynä ihanaan havun tuoksuun teki tämän käytöstä erityisen virkistävän kokemuksen.

.

LIUKKAAT VESIMÄISET

Tämä kasvovesityyppi on ehkä suosikkini! Tässä tyypissä yhdistyy vesimäinen raikkaus ja entisen minäni tavoittelema, ei-niin-paljon-tuotetuntua -toive, ja nykyisen minäni ”saa olla hoitavaa tuntua, kiitos!” -toive. 😊 Kompromissiratkaisu! :D

Monet näistä kasvovesistä tuntuvat yhä tavallaan arkisilta vesimäisyydessään, mutta ovat kuitenkin iholle ylellisempiä ja hoitavampia kuin pelkästään vesimäiset serkkunsa.

LAVERA HYDRO SENSATION FACE MIST

Superhyvä kasvovesi Laveralta! Tykkään ihan kaikesta tässä kasvovedessä: siinä on aivan ihana, raikas ja aavistuksen makea tuoksu, virkistävä ja superkosteuttavan tuntuinen koostumus sekä todella miellyttävä liukkaus.

Hoitava ja kosteuttava suihke sisältää hyaluronihappoa, merilevää, ksylitolia, viinirypäleen siemenuutetta sekä sekä kurkku-uuttetta. Ihan kymppi tuote myös edullisen hintansa puolesta!

JOSH ROSEBROOK HYDRATING ACCELERATOR MOISTURIZING FACIAL MIST

Älyttömän kosteuttava kasvovesi! Valitettavasti myös aika arvokas sellainen, eikä tätä enää (ilmeisesti?) saa myöskään Suomesta. Omani ostin USAsta, mutta Josh Rosebrook oli jonkin aikaa myynnissä ainakin Joliessa.

Koostumus on vesimäinen, mutta mukana on pitkä liuta öljyjä, jotka jättävät ihon todella pehmeäksi. En ihmettele tuotteen kulttiasemaa.

KORA ORGANICS CALMING LAVENDER MIST

Rauhoittavan laventelin tuoksuista Koran kasvovettä käytän usein iltaisin, kun kaipaan rauhoittavaa iltarutiinia. (Valitettavasti en useinkaan rauhoitu iltaisin, tai ainakaan tietoisesti ohjaa itseäni siihen…)

Koran Mist jättää ihoon todella hoitavan ja kosteuttavan tuntuisen pinnan, melkein kuin kalvon. Lavender Mistissä ihoa hoitavat mm. aloe vera, glyseroli, sodium pca, laventelivesi, bergamottivesi, noniuute ja laventeliöljy.

PURE BEAUTY BIRCH SAP MIST

Viime vuoden suosikkituotteitani, kotimaisen Pure Beautyn koivunmahlakasvovesi on ihan mahtava! Siinä on vain viisi ainesosaa: koivunmahla, glyseroli, pakurikääpäuute, hyaluronihappo sekä fenetyylialkoholi (säilövä ja tuoksuva aine).

Voiko olla yksinkertaisempaa antioksidanttista ja superkosteuttavaa kasvovettä? 😍 Ihan törkeän hyvä ja tehokas tuote, jos saa käyttää näin kadunomaista ilmaisua…! Tää on vain älyttömän hyvä!

(Ainesosa-vastakohta tälle olisi Josh Rosebrookin kasvosuihke, jossa ainesosia on varmaan 40….)

BYBI MEGA MIST (hypotuoksu)

Bybin kulttituote on hämmentävä! Sen suihke tuntuu iholla todella arkiselta ja ruusuinen tuoksukin on vähän tylsä, mutta kun Mega Mistiä hieroo ihoon, tuntee sen hoitavuuden, ja iholle jää todella kosteutettu tunne.

Kulttikasvovedessä ihoa hoitavat ja kosteuttavat ruusuvesi, appelsiininkukkavesi, sitruunamelissavesi, glyseroli, hyaluronihappo, aloe vera, merileväuute, vihreän teen uute sekä granaattiomenauute.

.

HOITAVAT JA ERITTÄIN KOSTEUTTAVAT KASVOVEDET

Olihan tuossa edellisessäkin kategoriassa superkosteuttavia kavereita, mutta tänne viimeiseksi olen jättänyt ne kaikkein kosteuttavimmat ja hoitavimmat. Näistä muutama tuntuu melkein seerumilta kosteuttavuudessaan..! (Ja kuka lopulta sanoo, ettei kasvovesi voisi olla kosteuttavampi kuin seerumi..?)

ATOPIK ANTI-AGE TEHOKOSTEUTTAVA KASVOSUIHKE

(Eikö ole muuten virkistävää, että yhä on olemassa kotimaisia tuotteita, joissa teksti lukee vain suomeksi..?)

Kun arvioin Atopikin Anti-Age-tuotteita vuoden takaisessa postauksessani, kirjoitin kasvosuihkeesta: ”tämä suihke on kuin superkosteuttava seerumi vesimäisen nestemäisessä muodossa.”

Ja siltä se tosiaan tuntuu. Kosteuttavassa ja pro- & prebioottisessa suihkeessa on ruusuvettä, sodium pca:ta, glyserolia, mustikkauutetta, hyaluronihappoa, inuliinia, alfa-glukaani-oligosakkaridia ja kaurauutetta. Huomionarvoista on, että Atopikin suihkeessa ei ole lainkaan öljymäisiä tai rasvamaisia aineita. Silti se tuntuu hoitavalta! Toki enemmän kosteuttavalta.

WHAMISA DEEP RICH MIST

Kaksifaasinen, ravitseva kasvovesi sisältää ruusukameliaöljyä ja oliiviöljyä sekä kehäkukkauutetta, centella asiaticaa, kaurauutetta, tomaattiuutetta, porkkanaöljyä ja lakritsiuutetta.

Whamisan kallis ja ylellinen kasvovesi todellakin tuntuu luksukselta iholla; suihke on ihanan hienojakoinen ja jättää ihon äärimmäisen kosteutetun ja pehmeän tuntuiseksi. Metsämansikkainen, raikkaan makea tuoksu virkistää mielen. Jos haluaa satsata niin elämykseen kuin hoitavuuteen, Whamisan kasvovedet ovat varma valinta.

WHAMISA REFRESH MIST

Sitruksen tuoksuinen sisar sisältää sekin öljyfaasin; 8% jojobaöljyä. Rasvoittuvalle iholle kehitetty kasvovesi on alkoholiton ja hoitaa ihoa jojobaöljyn ohella cocktaililla omenauutetta, vihreää teetä, centella asiaticaa, aprikoosinkiviöljyä, tyrniöljyä sekä lakritsiuutetta.

Tässä meillä on loistava esimerkki 2000-luvun rasvoittuvan ihon kasvovedestä – niin kaukana 80- ja 90-luvun ihoa kiristävistä ja hydrolipidikalvoa tuhoavista alkoholivesistä kuin olla voi…!

BTB13 ULTIMATE MOISTURIZER

Tämä superkosteuttaja tulee samasta tallista kuin Atopik, ja voin aistia suihkeessa samaa käsialaa ja osaamista. Vaikea sanoa lopulta, kumpi näistä on kosteuttavamman tuntuinen..! Myös Ultimate Moisturizer jättää ihon lähes sen tuntuiseksi, kuin olisi levittänyt sille kosteuttavaa seerumia.

Ultimate Moisturizer sisältää glyserolia, sodium PCA:ta, pantenolia ja kahta eri molekyylikoon hyaluronihappoa. Se tuntuu iholla liukkaalta ja todella hoitavalta. BTB13 ei itse kutsu tuotetta kasvovedeksi vaan ihon kosteuttajaksi. Voin ymmärtää :)

Mitä hyötyä kasvoveden runsas käyttö on tuonut iholleni?

1 Ihoni pintakuivuus on vähentynyt huomattavasti. Paras todiste tästä on mineraalimeikkipohjan vaivaton asettuminen talvi-iholle. Jauhemainen meikkipohja tuo armottomasti esiin janoisen ihon kuivuuden, mutta nykyään mineraalipohja levittyy talvisinkin kauniin tasaisesti tarrautumatta pintakuiviin röpelöihin – koska röpelöitä ei ole.

2 Ihoni on heleämpi ja kuultavampi – voisiko sanoa, että se näyttää nuorekkaalta..? Hyvin kosteutettu iho heijastaa valoa paremmin kuin janoinen iho, ja kuulas, hehkuva iho näyttää nuoremmalta kuin samea iho.

P.S. Tästä postauksesta puuttuu sellaisia suosikkikasvovesiäni kuin Urangin Ruusuvesi ja Novexpertin Hyaluronic Acid -kasvovesi. (Kummatkin kuuluvat tyyppiin ”Vesimäiset”.) Se johtuu siitä, että kuvasin tuotteet syyskuussa, jolloin minulla ei vielä ollut näitä tuotteita.

*

Ahh, näin päästiin tämän jättipostauksen loppuun. Kuka jaksoi lukea..?

Ja hei – näkeekö kukaan nyt kasvovesiä kenties yhtään uusin silmin…? 😙

kauneus luonnonkosmetiikka ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (61)
 1. Ihan kauhea kasvovesihimo iski! En edes tiennyt, että semmoista asiaa on olemassa kuin kasvovesihimo. Mutta nyt on!

  1. 😅😅😄

 2. Charming Nails
  22.1.2021, 06:14

  Olipas kunnon tietopläjäys kasvovesistä ;) minä olen käyttänyt aina kasvovettä, muistan että valitsin aina sen rasvaisen ihon kasvoveden korputtamaan naaman ;D nykyään mullakin on monta kasvovettä, käytän niitä vaihdellen mutta kosteuttavaa kasvovettä käytän aamuin illoin. Osittain luen hoitonesteenkin kosteuttavaksi kasvovedeksi mutta en puhdistavaksi.
  Aamuisin pyyhin kasvot misellillä jonka perään käytän kosteuttavaa, nyt tuo Lavera. Muuten loistava mutta en tykkää sen sumusta niin paljon kuin Cattierin, se on miellyttävämpi käyttää. Suihkutankin Laveran käsiin ja siitä kasvoille. Joskus laiskana kuitenkin vaan suihkin ;D
  Illalla joko kuorivaa kasvovettä tai sitten kosteuttavaa pelkästään, edelleen vaan Lavera nyt käytössä. Yritän nyt käyttää yksiä tuotteita kerrallaan niin niitä saisi loppumaankin. Eniten pidän paksuista, kosteuttavista kasvovesistä/hoitonesteistä tai sitten hyvin raikkaista virkistäjistä, ehkäpä tuo Cattier on ihan mieluisin ollut :)

  1. Kivaa, kun jaoit sun kasvovesirutiinin 😍

   muistan että valitsin aina sen rasvaisen ihon kasvoveden korputtamaan naaman ;D

   🙈 Nooo, varmaan tosi moni on tehnyt niin, kun emme paremmastakaan tienneet…

   Osittain luen hoitonesteenkin kosteuttavaksi kasvovedeksi mutta en puhdistavaksi.

   Jep, minä myös :)

   Eniten pidän paksuista, kosteuttavista kasvovesistä/hoitonesteistä tai sitten hyvin raikkaista virkistäjistä, ehkäpä tuo Cattier on ihan mieluisin ollut :)

   ❤️🙏🏻 Cattier on kyllä huippu…! Samalla niin, hmm, jollain tapaa arkinen, mutta myös NIIN koukuttava ja raikkaudessaan kertakaikkiaan ihana..! Huomaa vaikutuksen, kun ”hermostuin” jo parissa päivässä Cattierin kasvoveden loputtua. Aamuihoni vaatii Cattierin..! Ei muuta kuin uusi kaappiin ASAP..!! 🤗

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *