Karkkipäivä
Karkkipäivä

Induktioviikkojen päätös + tulokset

Induktion viimeinen päivä.

Söin aamiaisen ja lounaan retkiolosuhteissa, loput ateriat kotona.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

AAMIAINEN:

Kaksi kuppia kahvia

Kaksi keitettyä kananmunaa

moin 45 g kesäkurpitsaa

noin 25 g selleriä

Koskenlaskija-juustoa

Yhteensä: noin 2,3 g

.

SNACK:

20 g hasselpähkinää ja mantelia – 1,5 g

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LOUNAS:

2 pussia John West maustettua tonnikalaa

65 g kukkakaalia

20 g siemennnäkkäriä

Koskenlaskija-juustoa

kaksi mukia kaakaota

Yhteensä: 6,65 g

Induktioviikko2_sunnuntai_valipala

VÄLIPALA: (kotiin päästyä)

2 dl sokeroimatonta mustaherukkamehua

(sekoitin joukkoon vähän psylliumia ja tein herukkamehukeiton :))

25 g selleriä

juustoa

Yhteensä: 2,47 g

Induktioviikko2_sunnuntai_illallinen

ILTAPALA:

Kookospuuro (ohje täällä)

100 g soijakermaa

0,3 dl (puuromassaan) ja 0,7 dl (valmiiseen puuroon) mantelimaitoa

0.7 dl Kara-kookosmaitoa

4 munaa (joista yksi kokonaan ja kolmesta valkuaiset)

2 rkl kookosjauhoa

Yhteensä: 6,17 g

.

ILTAPALA # 2:

(selvästi enemmän nälkä kun on kuluttanut metsässä patikoidessa niin paljon normiviikonloppuun verrattuna :))

50 g Pohjolan Juustolan raejuustoa

50 g Rainbow-soijajogurttia

chia-geeliä

10 g vhh-mysliä

Yhteensä: 2,35 g

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 21,44 g

Huomioita: huolimatta eilisestä alkoholin nauttimisesta, Ketostix näytti tänään väriä; arvo ”Matala”.

* * * * * * * *

Entäs tulokset?

Tälläkin viikolla tulleiden muutamien terveydestäni huolestuneiden kommenttien valossa lienee edelleen syytä toistaa, että induktion hiilihydraattitasolla syöminen ei kuulu elämääni kuin poikkeustilanteissa, eikä edes vuosittaisella tasolla. Ketoosiin tähtäävä ruokavalio ei ole synonyymi vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle, eikä kuulu normaalipainoisen ihmisen arkeen. Se ei myöskään ole ”keino kontrolloida turvotusta”, siihen riittää tavallinen vähähiilihydraattinen ruokavalio.

YKSINKERTAISTETTUNA:

* Ketoosiin tähtäävä ruokavalio on ennen kaikkea hyödyllinen ylipainosta ja/tai ylitsepääsemättömästä makeanhimosta kärsivälle, joille näin matala hiilihydraattitaso tuo merkittävän painonhallinnallisen edun sekä vähentää olennaisesti makean himoa.

* Normaalipainoiselle ketoosista voi olla hyötyä lyhyinä kuureina, kun halutaan esimerkiksi mahdollisimman tehokkaasti palauttaa keho rasvanpolttomoodiin tai jos olo on tukala pitkään jatkuneen ylensyömisen seurauksena, ja halutaan nopeasti stabiloida olotila takaisin normaaliksi.

idMekko_lokakuu_14

Minulla ei ollut marraskuun induktiolla kyse kummastakaan. Minulla ei ollut tukala olo, ei turvottanut, eikä minulla ollut makeanhimojakaan. Sen sijaan eräs vetoketju ei enää mennyt kiinni.

Halusin mahtua mekkoon, joka vielä puoli vuotta aiemmin oli mahtunut päälleni. Se on mitä pinnallisin syy kenellekään ryhtyä dieetille, mutta syy se on kuitenkin. Kimmoke, jonka moni nainen, niin normaali- kuin ylipainoinen, voi tunnistaa.

En todellakaan kannusta ketään ryhtymään dieetille vain kun vetoketju ei mene kiinni, mutta jos joku ryhtyy, niin ymmärrän sen. (Itselleni induktio ei ole erityisen haastava tai rajoittava tapa syödä, siksi sitä on ylipäänsä vaikea mieltää ”dieetiksi”.)

Aloitin induktion 1. marraskuuta, tavoitteena saada mekko päälle itsenäisyyspäivään mennessä. Oltuani induktiolla kaksi päivää, keksin dokumentoida ruokailuni. Tammikuussa 2013 blogissa pitämäni, induktiotyylistä ruokailua käsittelevä ravintoteema sai huiman suosion, ja silloin minulta toivottiin yksityiskohtaisempia esimerkkejä siitä miten syön. Dokumentoimalla tämänkertaisen ruokaohjelmani voisin vastata tähän toiveeseen.

Aloin pitää ruokapäiväkirjaa ja kuvasin kaikki ateriani. Tarkoitus oli julkaista päiväkirja blogissa samantien, mutta lopulta se siirtyi siirtymistään muiden aiheiden alta. Joulukuussa tuntui jo mielekkäältä siirtää teema tammikuulle, jolloin ihmisiä muutenkin kiinnostaa lukea keinoista keventää oloa.

Tässä oli induktioviikkojen tarina. ”Making Of…” :)

Ja se mekko…

Mekko_ennen_jalkeentxt

Se sujahti päälleni marraskuun lopulla. Puin sen tyytyväisenä päälleni itsenäisyyspäivän illallisjuhliin. :) Tuossa ennen-kuvassa vetoketju on takaa auki.

Painonpudotus? Hädin tuskin yksi kilo. Induktio ei siis erityisemmin laihduta normaalipainoista ihmistä, jolla ei ole paljon kertyneitä nesteitä. Minulta paloi käytännössä vain se lisärasva, jonka olin kesän ja syksyn lomamatkojen sisältämän normaalista poikkeavan ruokailun myötä rasvakudokseeni kerännyt. Painoni on pysynyt samana koko ajan vhh:lle vaihdettuani, kohoten ainoastaan lomamatkojen seurauksena. (Däämn se ravintolaruoka :D)

Mekko_ennen_jalkeen_2

Ennen – jälkeen

Mekko_jalkeen

Mitenkäs teidän tammikuussa mukaan lähteneiden kokeilu on sujunut? :)

Jos teemaviikot ovat auttaneet jotakuta mahtumaan lempifarkkuihinsa, pääsemään irti makeanhimosta tai vaikka vain löytämään uusia vinkkeleitä arkiruokailuunsa esimerkiksi kasvisten lisäämisen muodossa, niin loistavaa! :) Silloin tuloksena oli paljon suurempi onnistuminen kuin pelkkä mekon vetoketjulla mitattava! :D

.

Teen vielä huomiselle postauksen aiheesta ”Mitä induktion jälkeen?”, koska olen saanut kysymyksiä siitä, millä tavoin hiilihydraatteja kannattaisi alkaa palauttaa aterioille induktiojakson loputtua.

Kommentit (113)

 1. Helinä

  Heippa,

  osui silmiini tuo maininta, että teit mehusta ja psylliumista mehukeittoa? Siiskö vain sekoitit mehun joukkoon psylliumia ja odotit, että paksuuntuu? Vai miten?

  • Sanni

   Juu, sirottelin psylliumia ihan pienen ”pilven” kerrallaan (klimppiintyy tosi helposti, siksi ei voi kaataa vaikka puolta teelusikallista kerralla) ja sekoitin. Neste saostuu tosi nopeasti kun lisää psylliumia.

 2. Bella

  Ihana mekko!!! Itse kokeilin ketoosia joskus ja omalla kohdalla se kosahti siihen että aineen aineenvaihdunta pysäsi liian vähäisen juomisen seurauksena.

  Miten itse koet maitotuotteet, syöt niitä kumminkin suht paljon juustojenkin muodossa- tarkoitan lähinnä etteivät ole aiheuttaneet mitään vatsaongelmia? Tuntuu että se aiheuttaa usealla jotain ongelmaa.

  • Sanni

   Hei Bella!

   Juustot ja muut syömäni maitotuotteet kuten kreikkalainen jogurtti ja rahka eivät aiheuta minulle vatsaongelmia.

   Ainoa maitotuotteiden aiheuttama vatsareaktio, jonka olen huomannut, tulee silloin kun syön paljon kermavaahtoa tai mascarponea; silloin vatsani jää ”pulputtelemaan”. Ei mitään kipua, närästystä tai ummetusta, vaan ”pulputusta”, kuin kermavaahdon ja mascarponen työstäminen olisi vatsalle jotenkin vaativampaa kuin muun ruoan. En ihan ymmärrä tätä, kun kypsytetyissä juustoissa on kuitenkin ihan saman verran rasvaa kuin kermassa ja mascarponessa, eivätkä ne aiheuta mitään pulputteluja.

   • Mielekäs miellekartta

    Voisikohan pulputtelu johtua kermavaahdon sisältämistä ilmakuplista? Olen lukenut, että vatsakipuja tai -oireita voi joillekin tulla esim. jäätelöstä ja erilaisista vaahdoista, jotka on kovalla vispaamisella saatu kuohkeiksi (eli sisältävät silloin paljon ilmaa).

    • Sanni

     Hmmm… Kuulostaisi loogiselta, mutta ei toisaalta selitä mascarponen tuomaa pulputtelua.

     • Elli

      Voisiko vaiva johtua laktoosista? Monet, joilla on lievä laktoosi-intoleranssi, tai jotka vain ovat herkkiä laktoosille, pystyvät syömään hapanmaitotuotteita, kuten jogurttia, kermaviiliä, piimää jne. Samoin kaikki kovat ja kypsytetyt juustot ovat luonnostaan laktoosittomia. Mascarponehan ei ole tuollainen ja jos kerma on tavallista, niin siinäkin on runsasto laktoosia. Kannattaa ihan mielenkiinnosta kokeilla laktoositonta kermaa vaahtona ja katsoa onko lopputulos sama. :)

      • Sanni

       Hmm, tosiaan! :) Laktoosi..!

       • Hannaliina

        Ensinnäkin suuret kiitokset todella kiinnostavista Induktio-jutuista. Omalla kohdalla menossa hiilareiden vähentäminen, tosin noihin induktion määriin en ole päässyt. Mutta siitäkin huolimatta olo on keventynyt ja vaatteiden kiristäminen vähentynyt. Maitotuotteista suosittelen ensin kokeilemaan luomu-tuotteita ennen laktoosittomiin siirtymistä. Itselläni ja monella muulla luomut ei aiheuta vatsavaivoja, koska ongelmien todellinen syy ei oikeastaan ole laktoosi vaan maidon prosessointi (homogenointi).

        • Sanni

         koska ongelmien todellinen syy ei oikeastaan ole laktoosi vaan maidon prosessointi (homogenointi).

         Tästä olenkin joskus kuullut. Ainakin Arlalla on näköjään luomu-kuohukermaa, täytyykin kokeilla :) Kiitos tästä vinkkelistä.

 3. Aldefiina

  Heips!
  Hyvin sujui induktiopäivät. Olin 10pv ja olo aivan mahtava ja energinen. Turvotukset helpotti ja ruoka maistui.
  Itse olen ’ketoosiin menevää tyyppiä’ :D Onneksi.
  Pääsen ketoosiin jo kahden päivän aikana. Kun hiilarit pysyy 50g, pysyn sillä ketoosissa. Nyt kun pysyin tiukasti 20g:ssa, niin olo oli vieläkin parempi. Ketoaineet näytti niin purppuranpunaista kuin voi olla :D Kiitos hyvistä ruokaresepteistä. Niin mun makuuni :D

  • Sanni

   Wau, sulla on kyllä paljon etua tuosta korkeasta ketoosi-hiilarirajasta! :) Ei tosiaan juuri tarvitse kasviksia punnita tuolla rajalla, huippuhelppo induktio! :)

 4. Meri

  Kiitos! Mukana olen ollut koko kaksi viikkoa ja onnistuin todella hyvin.Ketostix näytti lauantaina toisiksi vahvinta tulosta. Ihan niin tarkasti en hiilihydraatteja laskenut kuin sinä, mutta sinun merkitsemäsi hiilihydraattimäärät oli tosia paljon apuna miettiessäni syömisiä ja siitä pidein huolta, että alle 20 joka päivä jäin. Kiloja lähti 3 ja vaatteet ei tosiaan purista. Olo on ollut aivan loistava ja energinen alun ensimmäisiä päiviä lukuunottamatta. 6 kiloa vielä jäljellä, joten tiukalla linjalla jatketaan. Hieman ryhdyn hiilihydraatteja lisäämään, katsotaan missä menee raja.
  Olen blogisi ahkera seuraaja, vaikken erityisesti kosmetiikasta välitä, mutta jokin tyylissäsi kirjoittaa miellyttää niin paljon, että aina uudelleen ja uudelleen tänne ajaudun.

  • Sanni

   Hienoa Meri! :) Hyvä olo ja mielekkäitä tuloksia, ei voi kuin iloita teidän puolesta! :)

 5. EweS

  Pakko kertoa ja kiittää vielä! :) tästä on ollut mieletön apu vaikkei laihdutus olekaan mielessä sillä olen aina ollut pienikokoinen/sopusuhtainen pätkä :D

  Sen sijaan tunnistin niin tarkasti ikiaikaiset vatsavaivat ja turvotuksen. Aikanaan yläasteella ne pahenivat kouristuksina ja sillä että mikään ruoka ei pysynyt sisällä vaan kaikki tuli ”läpi”.
  keliakia testit sun muut on tehty mutta mitään ei ole löytynyt.
  Ja sehän se raivostuttavinta on ollut, että jossain vaiheessa lääkärit eivät usko vaan hyvä etteivät väitä vian olevan päässä :D

  Itse olen löytänyt tämän tyyppisestä ruokavaliosta avun. Valkoinen vehnä on pahin ja esimerkiksi kuitenkin pystyn syömään pienissä määrissä riisiä tai ruista. Omana diagnoosina olen huomannut, etteivät kaikki viljat yksinkertaisesti sovi.

  Mukavaa talven jatkoa sinulle! :)
  ja kiitos vielä ihanista ohjeista. ♡

  • Sanni

   Samoin ihanaa talvea sinulle! :) Niin hienoa kuulla kun joku pääsee vaivoistaan vain pienellä ruokavaliomuutoksella :)

   Se on jännä miten jotkut ruoat onkin onnistuttu iskostamaan päähämme elintarviketeollisuuden taholta ”yksinomaan terveellisinä”, kuten juuri viljat. Leipä on terveysruokaa, piste. Ei sitä moni kyseenalaista kun kaikki viralliset ravintosuosituksetkin niin sanoo. Mutta entäs jos oma vatsa sanoo, että ei kiitos? Silloin kannattaa varmaan ennemmin kuunnella omaa masua. :) Itsekään en vuosikausiin voinut uskoa, että omat vatsavaivani liittyisivät viljaan, sillä eihän nyt vilja voi olla pahaksi. Ainakaan täysjyvä. Vasta vhh-kokeilu vahvisti viljojen syy-yhteyden olooni.

   Kaurapuuro on minulle viljaa mieleisimmässä muodossa, se ei aiheuta turvotusta.

 6. Elli

  Sanni, osaisitkohan auttaa! :)

  Ostin muutama päivä sitten Estelle”Thildin Super Bioactive yövoiteen. Voide on oikein hyvä ja olen käyttänyt sitä pari kertaa päivälläkin. Nyt tekisi mieöi ostaa se päivävoide, ja mietinkin niiden eroja.. Katsoin sun postauksen aiheesta, mutta ilmeisesti et kokeillut yövoidetta ollenkaan? Incissä minun huomaamiani eroja oli että päivävoide sisältää squalanea, yövoide ei. Muuten aika lailla samoja aineita hieman eri järjestyksessä. Myös päivävoiteessa oli alkoholi listalla. Sun postauksessa luki että on alkoholiton. Onkohan tuossa incissä virhe vai onko tuo taas jotain alkoholojeja, jotka ei olekaan oikeita alkoholeja vaikka se alcohol-sana lukeekin?

  Niin ja mitä tuo squalane tekee / miltä se tuntuu? Jos se on ainoa isompi ero yö- ja päivävoiteessa.

  http://kauppa.jolie.fi/product/1147/estelle–thild-super-bioactive-kiinteyttava-paivavoide

  http://kauppa.jolie.fi/product/1150/estelle–thild-super-bioactive-uudistava-yovoide

  • Sanni

   Moi Elli!

   Juu, yövoidetta en ole kokeillut (kun sitä ei mulle lähetetty), joten en valitettavasti osaa sanoa siitä mitään. Oletettavasti se on päivävoidetta täyteläisempää, lähtökohtaisesti rasvapitoisuus on melkeinpä sarjalla millä hyvänsä päivä- ja yövoiteen merkittävin ero. Ajatellaan, että yövoide saa olla rasvaisempaa koska sen ei tarvitse toimia meikin alla.

   Päivävoiteen sisältämä alkoholi (cetearyl alcohol) on hyvä alkoholi, pehmentävä rasva-alkoholi. :) Täältä voit luntata listan hyvistä ja ”huonoista” alkoholeista: http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/03/04/kysymys-alkoholin-valttelijoille/

   (Huono lainausmerkeissä, sillä eivät ne kuivattavatkaan alkoholit kaikille huonoja ole, ja pitoisuus tietysti vaikuttaa.)

   Squalane eli skvalaani on hyvä kosteuttaja ja kuuluu NMF-ainesosiin (Natural Moisturising Factor), eli aineisiin joita ihossa on luonnostaankin.

   • Elli

    Kiitos Sanni vastauksesta ja tuosta alkoholi-linkistä:-) Taas tiedän hieman enemmän, kun lueskelen incejä.

    Hankin päivävoiteen ja se on oikein hyvä! Ei ole itse asiassa kevyempää kuin yövoide vaan hieman eri tuntuista lähinnä. Vaikea kuvailla. Mutta hyvä se on kuitenkin:-)

    • Elli

     Mulla on sellainen lapsenomainen tarve, että jos päätän hankkia jotain, niin on hirveä kiire toteuttaa se. :-) Nytkin piti heti töitten jälkeen käydä kaupassa ja sitten kokeilla voidetta heti..

 7. Jonttu

  Kokeilun myötä munakas jää minulle pysyvään käyttöön (ihanaa ruokaa) ja myös halloumi-juusto paistettuna. Vaikka olen sokerikoukussa ollut pahimmalla tavalla, ruisleivän poisjättäminen ei ole ihme ja kumma aiheuttanut mitään ongelmia. Ehkä juuri leivästä sain aikoinani pahimmat oireet – edes karkki ei suurinakaan määrinä aiheuta vastaavia ongelmia massulle! Luovuin pakasteessa olevista leipäpusseista jo ketoosin aikana (lahjoittamalla eteenpäin) ja nyt en enää vain osta leipää. Helppoa kuin mikä.

  Itselläni kävi induktiolla vähän tyhmästi sikäli, että vähensin kasvisten syöntiä normaalista, sillä halusin jäädä alle kahteenkymmeneen grammaan, ja kermoista ja crème fraîcheista tuli jo niin paljon grammoja, että karsin sitten vihanneksista. Oli kyllä vaikeaa syödä vain puoli tomaattia ja pikku pala kurkkua päivässä. Aluksi en siis tajunnut käyttää esim. kukkakaalia ollenkaan. Nyt on ihanaa, kun saa taas puputtaa tomaatteja rajoittamattomasti. Ne eivät minua lihota! Huonon olon sain aiemmin puolestaan liiallisesta hedelmien käytöstä, jotka aiheuttivat verensokerin notkahduksia.

  Liikunnasta voisin todeta, että tehoja oli huomattavasti vähemmän käytössä induktiolla. Se ei siis kokemukseni mukaan sovellu ollenkaan kovatehoiseen liikuntaan (jossa tulee hiki ja kasvot punehtuvat). Palautuminen liikunnasta onkin sitten ollut normaalia parempaa induktiolla. Johtuu varmaankin siitä, että elimistö saa proteiinia ja rasvoja.

  Suuri etu tällä systeemillä syödessä on näläntunteen poissapysyminen ja se, että saa syödä kunnollista, maistuvaa ruokaa. Yritän nyt siis jatkaa vhh:lla grammoja mitenkään laskematta. Leipää en siis enää syö, ja hedelmiä en ota joka aterialla vaan vain ennen kovaa rääkkiä ehkä puoli banaania muun ruuan lisäksi. Uskoisin toimivan. No, kummituksenani on edelleen karkki + suklaa.

  • Sanni

   Vaikka olen sokerikoukussa ollut pahimmalla tavalla, ruisleivän poisjättäminen ei ole ihme ja kumma aiheuttanut mitään ongelmia.

   Hih, sulla on just päinvastoin kuin mulla :) No, mä olinkin nimenomaan leipäkoukussa ja makeiset ei niin maistuneet.

   Oli kyllä vaikeaa syödä vain puoli tomaattia ja pikku pala kurkkua päivässä. Aluksi en siis tajunnut käyttää esim. kukkakaalia ollenkaan. Nyt on ihanaa, kun saa taas puputtaa tomaatteja rajoittamattomasti. Ne eivät minua lihota!

   Juuei, tomaatti ei varmasti lhota ketään! :) Mikään hidasta hiilihydraattia sisältävä kasvis ei lihota. Yksi lihomiseen liittyvistä aineenvaihdunnallisusta mekanismeista liittyy korkeaan verensokeriin ja sen aiheuttamiin insuliinipiikkeihin, hidas hiilihydraatti ei nosta verensokeria hillittömästi eikä näin ollen insuliiniakaan erity liikaa.

   Mua kyllä vähän harmittaa sun puolesta kun luovuit rakkaista tomaateistasi induktio-kokeilun takia, mutta ilmeisesti kokeilu oli kuitenkin sen arvoinen ja siitä jäi positiivisia asioita omaan arkeen hyödynnettäväksi :)

   Liikunnasta voisin todeta, että tehoja oli huomattavasti vähemmän käytössä induktiolla. Se ei siis kokemukseni mukaan sovellu ollenkaan kovatehoiseen liikuntaan (jossa tulee hiki ja kasvot punehtuvat).

   Jep, tämän vuoksi kovatehoista liikuntaa ei induktiolle suositella.

   Suunnittelemasi jatko kuulostaa hyvältä :) Mitenkäs olisi tuon karkin kanssa, että totaalikiellon sijaan alkaisit vain pikkuhiljaa systemaattisesti vähentää sen päivittäistä määrää? Sallit itsellesi karkin, sillä totaalikielto johtaa vielä pahempiin kiusauksiin, mutta alat järjestelmällisesti vähentää määriä. Jos olet tottunut syömään päivittäin vaikka yhden suklaapatukan, niin alat syödä 3/4. Parin päivän päästä tai seuraavalla viikolla vähennät puolikkaaseen. Jne :) Ja vaihdat normisuklaan Stevia-suklaaseen.

   Joillain toimii ”kerrasta poikki” -systeemi parmemin, toisilla hidas vieroitus. Luulen sinun kuuluvan jälkimmäiseen ryhmään.

   Tsemppiä!! :)

   • Jonttu

    Pakko oli siis tuo induktio silmällä piteän vähentää niitä tomaatteja, kun niistähän olisi voinut jo pelkästään minulla tulla se 20 grammaa. :) Halusin kuitenkin testata induktiota, ja totta kai sen jälkeen oli selvää, että kaupasta saa kantaa taas kotiin lähes joka toinen päivä ison tomaattipussin. :)

    Tuosta vieroituksesta. Totaalikielto ei toimi, sen tiedänkin jo. Olen miettinyt karkkipäivän pitämistä kerran viikossa. Se voisi olla aika hyvä.

    Ja tuo on varmasti täysin totta, että sokeri on se helpoin tie saada kiloja, ei rasva!

    Miten paljon muuten käytät marjoja päivittäin? Onko sinulla pakastimessa varastot talven varalta? Oma pakastelokeroni on inhottavan pieni, eli ei sinne mahdu kuin pari rasiaa mitään. Jospa sitten seuraavassa asunnossa olisi ihana kokkailukeidas ja myöskin kunnon superfoodi-pakkaset. :)

    • Jonttu

     Sellainen pieni parannus asiaan on kyllä tullut, että karkkia ja suklaata en enää syö illalla juuri ennen nukkumaanmenoa, vaan se tapahtuu yleensä iltapäivällä. Tuokin on itselleni suuri parannus. Eli illalla en enää lähde karkinhimoissa kauppaan, vaan säästän sen reissun seuraavalle päivälle. Ja kun karkit syö iltapäivällä, niistä saa sentään vielä jonkin verran kulutettua pois, toisin kuin jos ne söisi yötä vasten. Mutta vielä viitisen vuotta sitten söin karkkia erittäin iltapainotteisesti.

     • Jonttu

      Onhan tuo aika ihme, että tällainen sokeririippuvainen pääsi tuosta vain eroon ruisleivästä, jota söin päivittäin useamman viipaleen. Se oli myös peruseväs ennen treeniä. Nyt saa nähdä, kun rankemmat treenit alkavat, että voisiko puuro antaa samalla lailla energiaa. Puuroakaan en ole nyt vielä syönyt induktion jälkeen. En sitä koe aamupalallakaan tarvitsevani.

      Leivonnasta tuli muuten sellainen kysymys mieleen, että kun itsekin rakastan leipomista ja jos ja kun leivot tutuille/läheisille, jotka haluavat perinteisiä leivonnaisia, niin teetkö heille esim. kunnon vehnäjauhopullia vai vhh-version niistä? Miten ehdoton siis olet? :) Itse pidän leipomisesta niin paljon, että voin leipoa muille vaikka niitä perinteisiä pullia tai sämpylöitäkin – pääasia että saa kädet taikinaan. :)

      • Sanni

       jos ja kun leivot tutuille/läheisille, jotka haluavat perinteisiä leivonnaisia, niin teetkö heille esim. kunnon vehnäjauhopullia vai vhh-version niistä?

       Mulla ei ole ongelmaa leipoa vehnäversioita, mutta kun pakkasessa on aina valmiina mun vhh-leivonnaisia niin niitä on tietysti helppo tarjota :) Ja kun kaikille ne maistuvat niin ei ole erityistä syytä lähteä tekemään vehnäisiä. En ole vielä toistaiseksi sellaista kommenttia vieraalta kuullut, että ”Anteeksi, mutta en halua syödä mantelijauhoon leivottua kakkua, saisinko vehnäisen?” :) Pähkinäallergiset ovat tietysti asia erikseen, mutta sellaista vierasta en ole koskaan kestinnyt.

       Toissakesänä kun vein töihin ”perjantaipullan” niin silloinhan leivoin perinteiset muffinit vehnäjauhoon. Ei olisi ollut järkeä tyhjentää niin isoon satsiin omia erikoisjauhovarastojaan. ;)

     • Sanni

      Ja kun karkit syö iltapäivällä, niistä saa sentään vielä jonkin verran kulutettua pois, toisin kuin jos ne söisi yötä vasten.

      Totta :)

    • Sanni

     Olen miettinyt karkkipäivän pitämistä kerran viikossa. Se voisi olla aika hyvä.

     Kuulostaa myös fiksulta :)

     Miten paljon muuten käytät marjoja päivittäin?

     En käytä marjoja joka päivä, mutta esimerkiksi jogurtti-rahka-aamiaiseen (noin 2 dl) laitan noin puoli desiä marjoja. Sitä suurempi määrä tekee jogurtista makuuni liian makean, etenkin vadelmalla ja mansikalla. Smoothieen laitan enemmän, ehkäpä desin tai puolitoista. Smoothiessa on enemmän volyymiakin kuin jogurttiannoksessa, joten siitä ei tule liian makeaa suuremmalla marjamäärällä.

     Kokonaisuudessaan marjojen viikkokäyttöni ei siis ole suurta. Syön niitä silloin kun tekee mieli, eikä joka päivä tee mieli :)

     Meillä on pakkasessa kunnon varastot itse poimittua (no, anopin ja Mr. Karkkipäivän poimimaa :D) marjaa. Mulla on se onni että saan anoppilasta käytännössä kaikki marjat mitä vain jaksan syödä; vadelmaa, mansikkaa, mustikkaa, karviaista, herukoita.

     • Jonttu

      Mistä tuollaisia anoppeja saa? :)

      • Sanni

       ^_^

 8. Phlox

  Innolla olen lukenut tätäkin postaussarjaa, hienoa, että jaat näin avoimesti mielenkiintoisia ruokaohjeita! Olen myös kokenut myötähäpeää rumasta kommentoinnista – yksi ruokavalio toimii yhdellä jos toisella ja toisenlainen kolmennella ja neljännellä. Mikä pakko alkaa arvostella toisia perehtymättä faktoihin ja omiin ennakkoluuloihin nojaten? Mur!

  Itse en induktioon osallistunut. Suurena syyllisenä on ruoka-ainehäiriöisyyteni – minulla on jonkinlaista syömishäiriötäkin taustalla mutta erityisesti ruoka-aineallergioita. Kun soija, kananmuna, kaalit, kala ja pähkinät allergisoi, niin sinun ohjeistasi jää aika vähän minulle sopivia ruokia. :)

  Olen ollut innoissani sen takia, että vaikka sinulla on ruoka-ainerajoituksia (vhh sopii sinulle, joten hiilareita on syytä karttaa), niin silti voi olla innoissaan ruoasta ja kehitellä mitä mielenkiintoisempia ja maukkaampia ohjeita! Olen alkanut tutkia omaa ruokailutottumusta – minun ei tarvitsisi olla vihainen keholleni kaikesta mitä ei voi syödä ja kun tietyistä ruoka-aineista tulisi niin paha olo, vaan voisi suhtautua ”on näin ja näin paljon ruokia mitä voin syödä, millä lailla niistä saisi maistuvampia ja mielenkiintoisempia!” Ajatus siitä, että ruoka on nautinto ja siitä voi iloita on lämmittänyt, ja nämä sinun vilpittömän ruokanautintomyöntoiset postaukset ovat todellakin rohkaisseet miettimään, miten löytäisin oman hyvän mielen ja hyvän olon ruokavalion.

  • Sanni

   Lämmin ja iloinen kiitos Phlox :)

   Onpa kurjaa että sinulla on noin useita ruoka-aineallergioita. Tuolla listalla ei tosiaan oikein meikän pöperöt sovi.

   Olen alkanut tutkia omaa ruokailutottumusta – minun ei tarvitsisi olla vihainen keholleni kaikesta mitä ei voi syödä ja kun tietyistä ruoka-aineista tulisi niin paha olo, vaan voisi suhtautua “on näin ja näin paljon ruokia mitä voin syödä, millä lailla niistä saisi maistuvampia ja mielenkiintoisempia!

   Tämä kuulostaa hyvältä asenteelta, juuri näin..! :) Rajoitukset voi nähdä luovuuden lähteenä ^_^ ”Ai, en voi käyttää kananmunaa? – Mutta mitäs kaikkia muita vaihtoehtoja minulla on…!” (Onneksi esim. kananmunallekin on korvikkeita leivontaan.)

   Mulle kävi juuri noin vhh:lle vaihdettuani. Pähkäiltyäni hetken rajoitteiden ja entisten himoruokieni haamujen keskellä löysin itsestäni luovan kokin joka ei jää itkemään vehnäpullan perään – nyt uunista ilmestyy pellillinen kookos- ja mantelijauhoon tehtyjä muffinseja! :)

   ruokanautintomyönteiset postaukset ovat todellakin rohkaisseet miettimään, miten löytäisin oman hyvän mielen ja hyvän olon ruokavalion.

   Niin mukava kuulla, toivon kovasti että oman hyvän olon ruokavalion myös löydät, Phlox! :) *halaus*

 9. NG

  Vaihtelun vuoksi ihonhoitoaiheesta: Oletko koskaan kokeillut vahvoja kemiallisia kuorintoja – siis esim. yhteen aikaan suositut MUAC:n (MakeUpArtistsChoice) versiot? Niitä sai pari vuotta sitten edullisesti nettikapuasta, ja tilasin silloin muutaman pikkupullon.
  Nyt postikulut on nostettu sille tasolle, että tilaaminen ei niinkään huvita.. mutta kaivelin eilen just esille pari pulloa kaapin uumenista ja päätin kokeilla talven iloksi saada ihon hehkumaan. Nämä ova siis niitä 30% ja 40% glykolihappoja ym, joten varovaisuus on todella paikallaan .. vain minuutti-pari vaikutusaikaa ensialkuun, ja sitten huolellinen poishuuhtelu.

  Tuumasin vähän tehostaa tätä ihonkirkastusprosessia, Paulan 5% ja 10% AHA on liian hitaasti vaikuttavaa, jos haluaa maksaläiskät ja rypyt nopeasti pois. :-)

  • Sanni

   Oletko koskaan kokeillut vahvoja kemiallisia kuorintoja – siis esim. yhteen aikaan suositut MUAC:n (MakeUpArtistsChoice) versiot?

   En ole kokeillut. Laimeahko kiinnostukseni noita tujumpia ihonhoitojuttuja kohtaan johtuu ihostani. Tylsää sanoa aina tämä, mutta kun ihoni on yhtä noin vuoden mittaista jaksoa lukuunottamatta ollut aina helppo ja hyväkuntoinen, niin kiinnostus ei juuri kohonnut Aqualan L-tason kosteutuksen ja peruskuorinnan ohi. :) Ennen kuin aloitin työt alalla – ja silloinkin kiinnostus kohdistui lähinnä siihen, mitä tuotteita voisin asiakkaiden eri ihotilateissa suositella. Omalle iholle ei kiinnostanut kokeiluja tehdä, kun sopivat luonnonkosmetiikan koostumukset löytyivät niin jäin tyytyväisenä sille tielle. :)

   Mutta ehkäpä ei mene kauankaan, kun nuo superhyperhapot alkaa kummasti vetämään mua puoleensa. Aurinko-damagen vaikutuksia odotellessa….

   Ai niin – mulla on nyt Paulan 5% AHA-seerumi käytössä toista viikkoa! Vaikutuksista ihoon en uskalla vielä sanoa mitään (iho on ainakin reagoinut pienillä näpyillä, mutta ei mitään huolestuttavaa), mutta tykkään hurjasti seerumin koostumuksesta, tuoksusta ja iho-tunnusta! :) Ei sellainen perinteisen silikoninen seerumi, vaikka silikoniyhdisteitä sisältääkin. Tykkään!

   • NG

    Niin, nuo vahvemmat happokuorinnat ovat ihonhoidon hardcore-kaartia, niiden käytössä kannattaa olla varovainen – jokapäiväiseen huolettomaan rutiiniin niitä ei voi suositella. MUACin sivuilla onneksi ohjeistukset varoituksineen on merkattu selvästi, firma ei ota vastuuta mahdollisista vaurioista..

    Vuosiin en koskenut ’happopulloihini’ lainkaan, mutta nyt alkoivat rypyt ja epäatasaisuudet harmittaa niin, että kaivelin nuo tujummat aseet esiin.
    Kun en retinolituotteita käytä, niin ajattelin talven olevan sopivaa aikaa tehdä pari kunnon kuorintaa ja katsoa, mihin tulokseen sillä päästään. :) Kokeilen noita happoja kädenselkiinkin, siinä toivossa, että rypyt ja aurinkoläiskät liukenisivat pois ;)

    Kiva, että pidit Paulan tuotteesta! Onko se juuri se sininen RESIST-sarjan pullo?

    • Sanni

     Onko se juuri se sininen RESIST-sarjan pullo?

     Jep :)

     Käyhän sitten ihmeessä kertomassa happokokeilujesi tuloksista, tahdon ehdottomasti kuulla! :)

 10. NorttiS8ans

  Paino laski 2,5 kg, eikä talvitakki tai lempifarkut enää purista. Jouduin typistämään kuuriani 12 päivään, sillä inha rasvaripuli iski. Hiilarit olivat luokkaa 2-5 g päivässä, sillä halusin olla ihan varma ettei ketoosi menee purkanpurennan takia pilalle.. :P VHH:lla jatketaan, mutta ketoosia en aio ihan heti uusia. :)

  • Sanni

   Hiilarit olivat luokkaa 2-5 g päivässä

   Herranjestas – täh?? Ihan tosi? Kaksi viiva viisi grammaa? Hui…!

   Noilla grammoilla olet saanut tosi vähän kasviksia, ja kasvisten syöminen olisi ehdottoman tärkeää hivenaineiden ja vitamiinien kannalta. En tokikaan halua sanoa kenellekään miten kuuluisi tehdä, mutta muistutan mikroravinteiden tärkeydestä :) Hiilarien jättäminen pois kokonaan ei edistä terveyttä. Onneksi kokeilusi oli vain lyhytaikainen :)

   • NorttiS8ans

    Joo, onhan se todella vähän, mutta arvelin että kahdessa viikossa en kerkeä tekemään pahaa vahinkoa itselleni. :) Oli vaan pakko olla varma, sillä vedän olosuhteiden pakosta jotain 10 kpl nikotiinipurkkia päivittäin, enkä halunnut että ketoosi menee niiden takia pilalle. Niiden ravintomääriä ei meinaan kerrota missään. :/

    Ps: Eilen naatiskelin iltapalaksi 200g keitettyä parsakaalia. Sitä kaipasin eniten!

 11. Tanja

  Aion todellakin jatkaa vhh-linjalla. Kaks viikkoa induktiota takana ja olo on mahtava ja kyllä niitä kilojakin muutama lähti! Mutta kaiken parasta, että ekaa kertaa reilu 30-vuotisen elämäni aikana makeanhimo on hävinnyt! Tämä on aivan ihmeellistä ja ihanaa. Koskaan ennen minulla ei ole ollut suklaata kaapissa, kaikki on aina syöty heti. Nyt on Cavalierin+muut makeutusaineilla makeutetut herkutkin säilyneet. Ei vaan tee mieli. Hamstrasin noita varastoon, kun ajattelin että kuitenkin tekee jossain vaiheessa mieli. Ja voin kertoa, että makeanhimoni on ollut sitä pahinta luokkaa…500g suklaata ei tuntunut missään.

  • Sanni

   Mutta kaiken parasta, että ekaa kertaa reilu 30-vuotisen elämäni aikana makeanhimo on hävinnyt! Tämä on aivan ihmeellistä ja ihanaa.

   Jeejeejee! :) Täältä peukkua!

 12. dea

  En ollut mukana tällä induktiolla, mutta seurasin mielenkiinnolla ja tarkoituksena on kokeilla helmikuun lopussa, kun kaikki synttärit ja muut juhlat (joita alkuvuoteen mahtuu parikin per viikko) on juhlittu. Koitan tässä kuitenkin hiljakseen saada omaa herkuttelua kuriin, jotta tiputus ei sitten ole niin suuri.. Mutta voi jestas mua riipi yksi päivä, kun karkkihimoissani tulin lukemaan blogiasi ja näin vain nimen KARKKIpäivä KARKKIpäivä :D
  Mistä tulikin mieleeni, että syötkö tai lähinnä söitkö itse karkkia vai mistä nimi alunperin on peräisin? Meikkikarkeistako :)

  • Sanni

   ja näin vain nimen KARKKIpäivä KARKKIpäivä :D

   Hehheh… :D Juu ei tosiaan oikein sovi yhteen vhh-teemojen kanssa..! ^_^

   Jeps, nimi on peräisin ”meikkikarkeista”. :) Alun perin blogin sloganina oli tällainen lause: ”Jokainen päivä on karkkipäivä kun sen saa aloittaa meikkileikeillä”. ^_^ Ja siitä juontui myös blogin alkuperäinen web-osoite: eyelovemornings.blogspot.com <3

 13. HeidiKR

  Mie pääsin eroon turvotuksista, paino ei pudonnut, muttei ollut toki tarkoituskaan, housut mahtuu jalkaan taas ilman että pursuilen joka suunnasta :)

  Ihon kunto ei oo aikoihin ollut näin hyvä, toki runsas vedenjuonti vaikuttaa varmasti myös.

  Oon ihan liekeissä vhh-leivonnasta. Eilen tein parhaan mustikkapiirakan ikinä! Mistään ei tartte luopua paitsi hiilariväsymyksestä ja pöhöstä. Ihanaa!

  Aion todella jatkaa vhh:n viitoittamalla tiellä!

  • Sanni

   Mahhhhtavaa Heidi! :) Vhh-leivonta on superkivaa! Ihanat piirakat ja kakut eivät todellakaan kalpene vehnäversioiden rinnalla, päinvastoin rasvaiset pähkinäjauhot tuo niihin entistä enemmän makua! :D

   Mistään ei tartte luopua paitsi hiilariväsymyksestä ja pöhöstä. Ihanaa!

   Todellakin! Sanoisin että patonkia ei varmaan pysty vhh:n keinoin luomaan mutta suunnilleen kaikkea muuta joo! :) Jopa kanelipuusteja olen tehnyt. :) Sitkeämpiä kuin vehnikset eikä taikinaa tietenkään voi käsitellä samalla lailla kuin vehnäversiota, mutta kyllä siitä ihan pullaa tuli :D

   • Jonttu

    Vhh-leivonnassa ei muuten voi kehittyä kuin leipomalla paljon ja usein, kun kuitenkin jauhot käyttäytyvät erilain. Mutta itselleenkään ei viitsi koko ajan leipoa. Ja niille, joille yleensä leivon, leivosten on oltava perinteisiä… :(

   • Ninde

    Tällainen patonkiresepti löytyy netistä: http://marjolassa.blogspot.fi/2014/03/ruohosipulipatonki.html

    En oo kylläkään itse testannut, kuinka paljon muistuttaa ”oikeaa” patonkia/patongin koostumusta.

    Itse olen kaipaillut eniten bagels-reseptiä. Muut oikeastaan voi tehdä, sokerittomia macaron-leivoksia leivoin juuri tänään :) Niin uskomatonta kuin se onkin, esimerkiksi marenkeja ja vaahtokarkkeja voi tehdä ilman sokeria!!!

    • Sanni

     Niin uskomatonta kuin se onkin, esimerkiksi marenkeja ja vaahtokarkkeja voi tehdä ilman sokeria!!!

     Niinpä :)

     Kiitos tuosta Ruohosipuli”patonki”-ohjeesta, voisi kokeilla tuota vaihtaen riisijauhon mantelijauhoon. :)

 14. SaraP

  Hei!
  Ajattelin aloittaa induktion vasta viikonpäästä, kun ei ole vielä voinut keskittyä ruokavaliomuutokseen. Ostin kuitenkin jotakin aineksia jo valmiiksi, ja huomasin vasta kotona että chia-siementen hiilihydraattipitoisuus on 44g/100g! Mietinkin että millä tämän voisi korvata siemennäkkärissä? Laitetaanko muita aineksia enemmän vai mites.. Tai jos edes osan voisi edes korvata jollain muulla, ei menisi koko pussi ”hukkaan” ;)

  • Sanni

   Moi! Chia-siementen ravintoarvoista on ollut kommenteissa paljon keskustelua, ja näyttäisi siltä, että monilla suomalaisilla chiaa myyvillä maahantuojilla/markkinoijilla on nuo ravintoarvot ilmoitettu väärin. CocoVilta ainakin on myönnetty, että pakkauksen merkintä on väärin, ja imeytyvän hiilarin määrään on yhdistetty myös imeytymätön kuitu. Oikea hh-arvo CocoVin pakkauksessa on jotain 4 gramman luokkaa.

   Kävin yksi päivä läpi lähes joka ikisen iHerbissä myytävän chia-siemenmerkin ravintoarvot. Yhdessäkään ei ollut imeytyvää hiilihydraattia enempää kuin 3-4g / 100 g. Itse käytän nollahiilarista. Vaikuttaisi hyvin todennäköiseltä, että suomalaisten markkinoijien pakkauksissa on yksinkertaisesti merkattu hiilari väärin. Sinuna käyttäisin siis ”huoletta” chiaa vhh-ruoissa. :) Chian jälkeen vähähiilihydraattisimmat siemenet ovat pellava ja seesam.

   • SaraP

    Mun chiat on voimaruoka -merkkiä, jossa ravintokuitua 38 g/100 g, voisiko se olla sitten laskettuna tuohon hiilarimäärään mukaan? :O Olen aika aloittelija näiden juttujen kanssa :D

    • Sanni

     voisiko se olla sitten laskettuna tuohon hiilarimäärään mukaan?

     Mä luulen niin.

     Tuin niin uteliaaksi että laitoin asiasta kyselyä Voimaruoalle. Katsotaan mitä vastaavat.

 15. SusannaK

  Heipä hei :)
  Neljäs päivä menossa, ja painoa on lähtenyt kaksi kiloa. Kannustaa siis jatkamaan toivottavasti seuraavankin viikon :) En ole kovin tarkasti laskenut hiilihydraattimääriä, mutta uskoisin olevani ketoosissa. Yllätyin siitä miten helppoa tämä on! Koen syöväni aivan hyvin ja riittävästi, eikä nälkä ole juurikaan päässyt tulemaan, useimpina päivinä en ole kaivannut esimerkiksi minkään sortin iltapaloja. Hankalinta on saada ruokaa alas aamulla, koska olen tottunut syömään aamulla korkeintaan yhden jogurtin. Ennen tätä en ole juurikaan vahtinut syömiäni ruokia (lukuunottamatta muutamaa karppauskokeilua) joten tuntuu hassulta miten vähän sitä kaipaa eri juttuja, nämähän riittävät aika mainiosti :D Välillä joku ihana tuoksu (suklaakeksit) saa veden nousemaan kielelle, ja eilen valokuvauskurssilla huomasin että aivot olisivat ehkä kaivanneet sokeria ottaakseen vastaan paljon uutta tietoa :D Muuten olo on hyvä, kiitos siis näistä postauksista! Joka ilta niitä selailen ja mietin tulevia ruokia valmiiksi :D

  • Sanni

   Mahtavaa, tosi kiva kuulla! :) Kiva kun kävit raportoimassa, käy ihmeessä kakkosviikollakin jos vain jaksat/muistat :)

 16. Jaana / VIlla Beata

  Hei, Sanni! Olisi niin kiva lukea se kreikkalaisen ruoan postaus ;). Terveisin pitkäaikainen seuraaja.

  • Sanni

   Itsekin haluaisin lukea sen :D Toivotaan ettei mene enää kauan… ^_^

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.