Induktioviikkojen päätös + tulokset

Induktion viimeinen päivä.

Söin aamiaisen ja lounaan retkiolosuhteissa, loput ateriat kotona.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

AAMIAINEN:

Kaksi kuppia kahvia

Kaksi keitettyä kananmunaa

moin 45 g kesäkurpitsaa

noin 25 g selleriä

Koskenlaskija-juustoa

Yhteensä: noin 2,3 g

.

SNACK:

20 g hasselpähkinää ja mantelia – 1,5 g

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LOUNAS:

2 pussia John West maustettua tonnikalaa

65 g kukkakaalia

20 g siemennnäkkäriä

Koskenlaskija-juustoa

kaksi mukia kaakaota

Yhteensä: 6,65 g

Induktioviikko2_sunnuntai_valipala

VÄLIPALA: (kotiin päästyä)

2 dl sokeroimatonta mustaherukkamehua

(sekoitin joukkoon vähän psylliumia ja tein herukkamehukeiton :))

25 g selleriä

juustoa

Yhteensä: 2,47 g

Induktioviikko2_sunnuntai_illallinen

ILTAPALA:

Kookospuuro (ohje täällä)

100 g soijakermaa

0,3 dl (puuromassaan) ja 0,7 dl (valmiiseen puuroon) mantelimaitoa

0.7 dl Kara-kookosmaitoa

4 munaa (joista yksi kokonaan ja kolmesta valkuaiset)

2 rkl kookosjauhoa

Yhteensä: 6,17 g

.

ILTAPALA # 2:

(selvästi enemmän nälkä kun on kuluttanut metsässä patikoidessa niin paljon normiviikonloppuun verrattuna :))

50 g Pohjolan Juustolan raejuustoa

50 g Rainbow-soijajogurttia

chia-geeliä

10 g vhh-mysliä

Yhteensä: 2,35 g

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 21,44 g

Huomioita: huolimatta eilisestä alkoholin nauttimisesta, Ketostix näytti tänään väriä; arvo ”Matala”.

* * * * * * * *

Entäs tulokset?

Tälläkin viikolla tulleiden muutamien terveydestäni huolestuneiden kommenttien valossa lienee edelleen syytä toistaa, että induktion hiilihydraattitasolla syöminen ei kuulu elämääni kuin poikkeustilanteissa, eikä edes vuosittaisella tasolla. Ketoosiin tähtäävä ruokavalio ei ole synonyymi vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle, eikä kuulu normaalipainoisen ihmisen arkeen. Se ei myöskään ole ”keino kontrolloida turvotusta”, siihen riittää tavallinen vähähiilihydraattinen ruokavalio.

YKSINKERTAISTETTUNA:

* Ketoosiin tähtäävä ruokavalio on ennen kaikkea hyödyllinen ylipainosta ja/tai ylitsepääsemättömästä makeanhimosta kärsivälle, joille näin matala hiilihydraattitaso tuo merkittävän painonhallinnallisen edun sekä vähentää olennaisesti makean himoa.

* Normaalipainoiselle ketoosista voi olla hyötyä lyhyinä kuureina, kun halutaan esimerkiksi mahdollisimman tehokkaasti palauttaa keho rasvanpolttomoodiin tai jos olo on tukala pitkään jatkuneen ylensyömisen seurauksena, ja halutaan nopeasti stabiloida olotila takaisin normaaliksi.

idMekko_lokakuu_14

Minulla ei ollut marraskuun induktiolla kyse kummastakaan. Minulla ei ollut tukala olo, ei turvottanut, eikä minulla ollut makeanhimojakaan. Sen sijaan eräs vetoketju ei enää mennyt kiinni.

Halusin mahtua mekkoon, joka vielä puoli vuotta aiemmin oli mahtunut päälleni. Se on mitä pinnallisin syy kenellekään ryhtyä dieetille, mutta syy se on kuitenkin. Kimmoke, jonka moni nainen, niin normaali- kuin ylipainoinen, voi tunnistaa.

En todellakaan kannusta ketään ryhtymään dieetille vain kun vetoketju ei mene kiinni, mutta jos joku ryhtyy, niin ymmärrän sen. (Itselleni induktio ei ole erityisen haastava tai rajoittava tapa syödä, siksi sitä on ylipäänsä vaikea mieltää ”dieetiksi”.)

Aloitin induktion 1. marraskuuta, tavoitteena saada mekko päälle itsenäisyyspäivään mennessä. Oltuani induktiolla kaksi päivää, keksin dokumentoida ruokailuni. Tammikuussa 2013 blogissa pitämäni, induktiotyylistä ruokailua käsittelevä ravintoteema sai huiman suosion, ja silloin minulta toivottiin yksityiskohtaisempia esimerkkejä siitä miten syön. Dokumentoimalla tämänkertaisen ruokaohjelmani voisin vastata tähän toiveeseen.

Aloin pitää ruokapäiväkirjaa ja kuvasin kaikki ateriani. Tarkoitus oli julkaista päiväkirja blogissa samantien, mutta lopulta se siirtyi siirtymistään muiden aiheiden alta. Joulukuussa tuntui jo mielekkäältä siirtää teema tammikuulle, jolloin ihmisiä muutenkin kiinnostaa lukea keinoista keventää oloa.

Tässä oli induktioviikkojen tarina. ”Making Of…” :)

Ja se mekko…

Mekko_ennen_jalkeentxt

Se sujahti päälleni marraskuun lopulla. Puin sen tyytyväisenä päälleni itsenäisyyspäivän illallisjuhliin. :) Tuossa ennen-kuvassa vetoketju on takaa auki.

Painonpudotus? Hädin tuskin yksi kilo. Induktio ei siis erityisemmin laihduta normaalipainoista ihmistä, jolla ei ole paljon kertyneitä nesteitä. Minulta paloi käytännössä vain se lisärasva, jonka olin kesän ja syksyn lomamatkojen sisältämän normaalista poikkeavan ruokailun myötä rasvakudokseeni kerännyt. Painoni on pysynyt samana koko ajan vhh:lle vaihdettuani, kohoten ainoastaan lomamatkojen seurauksena. (Däämn se ravintolaruoka :D)

Mekko_ennen_jalkeen_2

Ennen – jälkeen

Mekko_jalkeen

Mitenkäs teidän tammikuussa mukaan lähteneiden kokeilu on sujunut? :)

Jos teemaviikot ovat auttaneet jotakuta mahtumaan lempifarkkuihinsa, pääsemään irti makeanhimosta tai vaikka vain löytämään uusia vinkkeleitä arkiruokailuunsa esimerkiksi kasvisten lisäämisen muodossa, niin loistavaa! :) Silloin tuloksena oli paljon suurempi onnistuminen kuin pelkkä mekon vetoketjulla mitattava! :D

.

 

Teen vielä huomiselle postauksen aiheesta ”Mitä induktion jälkeen?”, koska olen saanut kysymyksiä siitä, millä tavoin hiilihydraatteja kannattaisi alkaa palauttaa aterioille induktiojakson loputtua.

Kommentit (113)
 1. Mukavaa, että jatkoit induktioteemaa toisenkin viikon ikävistä kommenteista huolimatta :)

  Mulla homma meni monena päivänä myttyyn siinä mielessä, että hiilarit nousivat välillä yli 20 gramman (taisivat korkeimmillaan olla noin 28 grammaa päivässä, eli mitään aivan holtittomia ylityksiä ei tullut). Olin jo etukäteen päättänyt, että nälkää en aio induktiolla kärsiä :) Ja kun joinain päivinä iltanälkä iski sen jälkeen, kun päivän hiilarit oli jo käytetty, niin annoin sitten mennä vaan. En syö lihaa enkä oikein tykkää kalasta tai kananmunista, joten nollahiilariset tuotteet ovat aika vähissä. Iltanälän poisajamiseen käytin yleensä (leipä)juustoa. Tiedän: leipäjuuston sijaan olisi kannattanut käyttää jotain muuta, esim. cheddaria.

  No, tämä meni nyt näin, ja olen ihan tyytyväinen :) Joulun vilja/sokeriturvotukset tuntuvat lähteneen liikkeelle tehokkaasti, ja se oli tavoitekin. Ketoosia tuskin saavutin, mutta mitäs siitä. Tämän jälkeen jatketaan sitten ”normaalilla” vhh-linjalla.

  Huomasin tässä taas sen, mikä induktiossa on minulle kaikkein raskainta: ruuan laittamiseen tuntuu menevän kamalasti aikaa. Sellaista pikkunaposteltavaa, joka veisi nälän nopeasti pois, ei oikein ole (kolmen hh-gramman Questeja lukuunottamatta), vaan aina nälän iskiessä pitää kaivaa pannut ja kattilat esille. Salaatit ovat kyllä aika nopeita valmistaa, mutta kuitenkin hitaampia kuin vaikkapa annos jogurttia ja marjoja (tai se leipä+voi+juustosiivu-kombo) eivätkä mielestäni vie nälkää yhtä hyvin pois. Vhh:lla on toki se hyvä puoli, että verensokeri tasaantuu eikä ruuanlaitolla ole sillä tavalla kiire, mutta kun olisi tässä elämässä paljon muutakin tekemistä kuin häärätä keittiössä.

  Kaikkein eniten induktiolla jäin kaipaamaan tiettyjä maitotuotteita: turkkilaista ja kreikkalaista jogurttia sekä rahkaa. Niitä täytyy heti huomenna käydä ostamassa lähi-Lidlistä :)

  1. Mulla homma meni monena päivänä myttyyn siinä mielessä, että hiilarit nousivat välillä yli 20 gramman (taisivat korkeimmillaan olla noin 28 grammaa päivässä,

   Ei välttämättä mennyt myttyyn, ketoositilan mahdollistava hiilarimäärä vaihtelee ihmisillä paljonkin, ollen joillain 10 g ja joillain jopa 50 g. 20 g on vain raja, jonka käytäntö on osoittanut toimivan useimmilla.

   Pääasia että sulla on hyvä olo ja olet tyytyväinen! :) Ketoosin saavutus ei ole itseisarvo, älä siis suotta ajattele että ”meni myttyyn” ilman ketoosia :)

   Sellaista pikkunaposteltavaa, joka veisi nälän nopeasti pois, ei oikein ole

   Entäs juusto-kinkkurullat esimerkiksi? Tai juusto-kylmäsavulohirullat jos ei syö lihaa. Tai juusto sellaisenaan? Tai avokado? :)

   Mullekin rahka ja krekujogu on ne joita kaipaan induktiolla eniten! :) Ja porkkanat!

   1. Tosiaan, avokado on induktiolla myös hyvä kaveri, ihan unohtui :) Näitä taisi mennä useampi kilo nyt kahden viikon aikana. (Avokadojen ostaminen on vaan niin arpapeliä. Välillä ne, jotka tuntuvat vähän pehmeiltä suiposta päästä, ovat sopivan kypsiä, välillä taas melkein mätiä.)

  2. Hei!

   Kuullostaa mielenkiintoiselta tämä Induktioviikko,en ole koskaan aiemmin tätä kokeillutkaan ja voinko kokeilla kun olen 2 tyypin diabeetikko eli onko turvallinen myös diabeetikolle.Kiinnostaisi kyllä kokeilla.Tässä induktioviikon päätös ja tulokset sivun,illallinen kohdasta puuttuu kookospuuron ohje ei tule kuin teksti sivusto on arkistoitu tai hyllytetty.Voiko nuo katkaravut ja oliivit resepteissä korvata jollain muilla koska en pidä niistä.

   1. Hei Mirja! Valitettavasti en voi ottaa kantaa sairauksien hoitoon, vaan suosittelen kääntymään asiantuntijan kuten lääkärin puoleen. On kuitenkin yleisesti tunnettua, että ketoosiin tähtäävää Atkinsin dieettiä (josta induktio on peräisin), käytetään myös diabeteksen hoitoon. Netistä löytyy paljon tietoa. Tässä yksi artikkeli (lääketieteen tohtorin kirjoittama):

    http://hyvinvointi.ts.fi/terveys-tiede/vahahiilihydraattinen-vhh-ruokavalio-ja-diabetes/

    Katkaravut ja oliivit voi korvata millä vain muulla vähähiilihydraattisella joka maistuu sinulle, oliivit voi hyvin jättää poiskin. Katkaravut voi korvata millä tahansa muulla puhtaalla proteiinin lähteellä joka on sinulle mieleisempi; kana, liha, kala, tofu jne.

    Kookospuuron ohjeen linkki on nyt korjattu.

    1. Kiitos vastauksestasi.Ymmärrän ettet voi ottaa kantaa sairauksien hoitoon ja onhan se toisaalta parempi että kysyy lääkäriltä ja voinhan minä kokeilla itse ensin vaikka vaan muutaman päivän miltä se tuntuu ja jos tulee huono olo niin keskeytän sen.Kiitos kun laitoit kookospuuron ohjeen uudestaan.Tykkään itse kookoksesta tosi paljon ja se on vähähiilihydraattinen ja sopii myös meille diabeetikoille.

     1. Kannattaa tosiaan kokeilla muutama päivä ja kuunnella kehoaan. Huonon olon tuntemukset ovat yleisiä aloittaessa vähähiilihydraattisen kokeilun, jos keho on tottunut hyvin runsashiilihydraattiseen ravintoon. Ravintojakauman dramaattinen muutos on aina pieni shokki elimistölle, ja se voi reagoida päänsäryllä, heikotuksella. Ummetus on myös yleinen oire. Useimpien kohdalla oireet lievittyvät ensimmäisen viikon aikana ja katoavat kahden viikon jälkeen, mutta kaikkien elimistölle vähähiilihydraattinen ravinto ei sovi lainkaan, jolloin kokeilu on tietysti syytä keskeyttää.

      Lempeämpi, joskin vaikutusten kannalta tietysti hitaampi tapa, on aloittaa vhh-kokeilu laskemalla nautitun hiilihydraatin määrää asteittain päivä päivältä tai viikko viikolta. Tällöin minimoidaan ikävät sivuoireet kun elimistö totutetaan hitaasti uuteen ravintoainejakaumaan. Tämä tapa vain ei ole kaikille tarpeeksi motivoiva sillä tuloksia tulee paljon hitaammin. ”Täysinduktiolla” aloittaessa tuloksia alkaa näkyä hyvin nopeasti, ja tämä puolestaan motivoi monia jatkamaan. Kummallakin tavalla on puolensa.

 2. Aloitin itte induktion 1.1.2015 ja se kosahti melkein heti :D Pääsyy oli viikonloppureissu, jolloin olin päättänyt mässätä :D Lisäksi painoni junnasi jostain syystä paikoillaan, tein siis jotain väärin. Ja koko ajan oli kamala nälkä. Joko söin liian vähän tai sitten mussutin jotain piilohiilareita.
  Aloitin uudestaan ja pysyin ruodussa mukavasti. Painoa putosi viikossa se kolmisen kiloa(se määrä minkä olin saanut mässättyä joululomalla). Tällä hetkellä on ihanan vaivaton olo ^_^ Joululomalla tuli syötyä niin paljon hiilareita, että vatsa turvotti ja oli suorastaan kipeä.
  Eilen kaupassaollessani ei tehnyt edes mieli mitään makeaa, eli minulla alkukangistelujen jälkeen induktio on onnistumassa hyvin. Pääsin himoistani eroon, turvotus hävisi, olo on hyvä ja painokin pikkuhiljaa hiipii kohti tavoitetta. Kolme kiloa enää mentävänä, mutta enköhän viimeistään helmikuussa ole tavoitteessani.

  1. Tosi hyvältä kuulostaa, kivaa että onnistuit Arlene! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *