Karkkipäivä
Karkkipäivä

Induktioviikko 2 – tiistai

Kiitos kaikille eiliseen postaukseen kommentoineille ja ajatuksiaan jakaneille.

Aihe herätti valtavan kiinnostuksen kävijätilaston perusteella, ja näemmä asiaa on puitu muillakin tahoilla kuin vain blogini kommenttilaatikossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Induktiokeskusteluun päätyneistä negatiivissävyisistä kommenteista näkee, että kirjoittaja ei ole lukenut blogiani pitkään (tai ollenkaan). Päätelmiä on tehty teemaviikon kuvia ja grammamerkintöjä tuijottamalla, tuntematta kokonaisuutta ja taustaani.

Kun kertoo itsestään asioita netissä, ei tietenkään voi välttyä siltä, että tulee välillä väärinymmärretyksi ja tuntemattomat analysoivat psyykesi puhki vaikka lautaskuvan perusteella. Siitä ei pidä välittää, mutta ei kukaan ilahdu kuullessaan olevansa jonkun mielestä sairas. Vaikka diagnoosin tekisi anonyymi tyyppi netissä.

Mietin, mitä asiasta haluaisin vielä sanoa. Mutta ei minun tarvitse enää puolustella ruokavaliotani, minulla on hyvät syyt syödä niin kuin syön ja voin hyvin. Kuten osa teistä kommentoi, väärinymmärtäjät ja keittiöpsykologit keksivät kyllä aina päiviteltävää ja analysoitavaa vaikka kirjoittaisit mistä.

Mutta siitä kontrollista…. siitä voisin sanoa jotain. :)

Kesakurppakupit

Minä olen kontrollifriikki. Ei epäilystäkään. :) Mutta mielestäni ihan positiivinen kontrollifriikki – en aiheuta sillä pahaa muille. En itsellenikään.

Kontrollifriikkeyteni ilmenee mieltymyksenä erilaisten asioiden tarkkaan listaukseen ja tilastointiin ja juttujen pedanttina selvittämisenä. Kun huomaan, että Pohjolan Juustolan eri pakkauskokojen raejuustoissa on eri ravintoarvot – mitä teen? Laitan sähköpostia Pohjolan Juustolalle ja kysyn miksi näin :D Haluan selvittää sen. Haluan myös listata käyttämiäni kosmetiikkatuotteita, erilaisia shampoiden tensidejä, mitä testituotteita minulla on jonossa, missä Kreikan saarilla olen käynyt, pitää kuukausibudjettia taloudestani ja laskea sentit matkoillani. Ja niin edelleen. Vielä viime vuoteen saakka tilastoin myös shampoon kulutustani. :P

Aivan varmasti tälle voi pyöritellä silmiään. :) Annetaanhan kuitenkin kaikkien olla sellaisia friikkejä kuin ovat ja suhtaudutaan toisten outoihin mutta harmittomiin harrastuksiin huumorilla. Minäkin nauran välillä itselleni. No, aika useinkin :) Ja kohta syntyy taas uusi Excel-taulukko..! ^_^

Winetasting_Sanni

*

Jatkan induktioviikon loppuun. Kiitos kaikille jotka olette antaneet positiivista palautetta ja ilolla olen lukenut, kuinka moni on kokenut saaneensa kokeilusta hyötyä :) Toivon ja uskon, että teemaviikosta hyötyjiä on enemmän kuin niitä, jotka saavat siitä negatiivisia vaikutteita. Grammojen sadasosiin takertujilla on todennäköisesti mörkönsä jotka vaikuttavat heidän tapaansa tulkita, ja siitä olen tietysti pahoillani. Yhdelle ahdistava numero on toiselle hyödyllinen työkalu. Päätin kuitenkin jättää yksittäisten ruoka-aineiden grammat edelleen pois, sillä luulen viime viikon jo tuoneen mukaanlähtijöille hyvän käsityksen siitä, miten paljon hiilihydraatteja eri kasvikset ja muut induktiolle sopivat ruoka-aineet sisältävät.

Jos teemasta jää jollekin käteen vaikkapa kasvisten lisäys aterioilla ja makeisriippuvuudesta irtipääsy, niin sehän ei voi olla kuin hyvä asia :)

.

Tiistaina syötiin:

Induktioviikko2_tiistai_aamiainen

AAMIAINEN:

kaksi mukia kahvia

1 kananmuna

20 g siemennäkkäriä

40 g tomaattia

20 g frisee-salaattia

10 g oliiveja

tonnikala-feta-tahna (näkkärin päällä):

tonnikalaa

30 g Philadelphia Laktoositon -tuorejuustolevitettä

tujaus majoneesia

30 g Pirkka-fetaa

5 g paahdettuja seesaminsiemeniä

Yhteensä: 4,6 g

.

VÄLIPALA :

Loput tonnikalatahnasta

25 g kaalia

1/2 Quest-patukka

Yhteensä: 3,8 g

idInduktioviikko2_tiistai_

LOUNAS:

Simpukka-katkarapuvuoka (vuoka läpimitta 11 cm)

50 g sinisimpukkaa

50 g katkarapuja

30 g parsakaalia

50 g kesäkurpitsaa

100 g soijakermaa

1 kananmuna

juustoraastetta

mausteita: suolaa, pippuria, currya, chiliä

30 g frisee-salaattia

30 g kurkkua

Yhteensä: 5,3 g

Sekoita simpukat, katkaravut ja kasvikset yhteen ja laita vuokaan. Kaada päälle munakermaseos, johon on sekoitettu mausteet. Lisää päälle halutessasi juustoraastetta. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia kunnes pinta on hyytynyt. (Juustoraaste kannattaa lisätä vasta viimeisen 15 minuutin aikana ettei se kärähdä – jotkut juustolaadut kärtsäävät nopeammin kuin toiset.)

Induktioviikko2_tiistai_lounas

Päivän vinkki; vuokaruoat.

Vuokaruoat ovat ihan mahtavia! :) Niihin voi heittää oikeastaan ihan mitä vain jääkaapista löytyy, ovat siis todella tehokas tapa hyödyntää erilaisia jämiä – kinkut, makkarat, tofut, kalat, kasvikset (no, ei salaattivihanneksia :D), sienet… Nakkaa uunivuokaan ja kaada munakermaseos päälle. Jos ei muuta maustetta keksi niin pippuria ja yrittisuolaa ainakin! :) Tai voit käyttää valmiiksi maustettua ruokakermaa (Kolme Juustoa, Kolme Sipulia, Aurajuusto, näitähän riittää :)

Ruokaisa ja superhelppo ruoka!

Induktioviikko2_tiistai_iltapala

ILTAPALA:

avokadotäytteiset kylmäsavulohirullat

kylmäsavulohta

17 g kaalia

20 g sokerihernettä

(palkokasvit eivät kuulu induktiolle, mutta sokeriherne tekee poikkeuksen; siinä on vain 3,5% hiilihydraattia)

50 g avokadoa

20 g fetaa

Yhteensä: 2,4 g

.

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 16,1 g

P.S. Eilisissä tomaattikuvissa näkyneen ”purilaisen” ohjetta kyseltiin… Siinä on viipale munakoisoa, pinaatinlehti (basilika sopii vieläkin paremmin), tofua, tomaattia ja mozzarellaa. :) Koko komeus paistetaan uunissa kera oliiviöljyn.

Kommentit (78)

  1. Roosa

    Vasta tänään aloin seurailemaan indukioviikkoasi, ja se vaikuttaa todella mielenkiintoiselta aiemmat postauksetkin selailtua. Itse olen todella herkkä ruoka-aineille, ja vatsani oireilee helposti. Raa’at vihannekset, pähkinät, mantelit, soijat ja yrtit ovat allergialistallani, joten arvelluttaa onko tuollainen kuuri minua palveleva. Toisaalta viljaherkkyyden ja huonon aineenvaihdunnan takia tämä juuri niin kiehtoisi! Sitten, miten on kolesterolien laita tämän kuurin kanssa? Paljon rasvaa ja kananmunia päivittäin. Mitä mieltä olet?
    Joka tapauksessa tämä kuulostaa erittäin hyvältä:)

    • Sanni

      Sitten, miten on kolesterolien laita tämän kuurin kanssa? Paljon rasvaa ja kananmunia päivittäin. Mitä mieltä olet?

      Monilla kolesteroliarvot paranevat vhh:n myötä, eli LDL (huono kolesteroli) laskee ja HDL (hyvä kolesteroli) nousee. Jälleen joudun kuitenkin viittaamaan kuluneeseen ”yksilöllistä” -vastaukseen, sillä kolesteroliarvoihin vaikuttaa niin moni muukin asia kuin ravinto, kuten perimä, elämäntavat ja se, miten elimistö käsittelee ravinnosta saatua kolesterolia (osalla ihmisistä suurin osa vaikkapa kananmunan kolesterolista menee kropan läpi imeytymättä, osalla taas jopa 80% imeytyy). Minulla on erinomaiset kolesteroliarvot ja syön hulluna kananmunia ja saan paljon kovaa rasvaa juustoista. Sisareni vhh-kokeilu puolestaan johti huonon kolesterolin kohoamiseen.

      Viimeisimpien käsitysten mukaan kova rasva ei ole niin haitallista kuin aikaisemmin on esitetty. On tehty tutkimuksia, jotka kumoavat aiemmat väitteet tyydyttyneen rasvan yhteydestä sydän- ja versisuonitauteihin. Tästä on puhuttu mediassa paljonkin viime vuosina. Mutta itse en ole perehtynyt asiasta julkaistuihin tutkimuksiin joten en osaa ottaa siihen mitään kantaa.

      Runsas rasvan käyttö on oleellista vhh:lla, sillä muuten energian lähteeksi jää pääasiallisesti proteiini, eikä proteiininkaan liikasaanti ole hyväksi. Liika proteiini nostaa verensokeria, rasva taas ei vaikuta verensokeriin. (Kun verensokeri pysyy alhaalla ja tasaisena, silloin ei erity insuliinia, eikä glukoosi varastoidu rasvasoluihin.)

      Kannattaa luottaa omaan vointiin ja käydä mittauttamassa säännöllisesti kolesteroliarvot etenkin jos tietää jo entuudestaan että on perimän kautta alttiimpi korkealle kolesterolille.

  2. Caz

    Tuo on ehkä kaunein kuva susta ikinä. :) Jatka hyvä ihminen omaa juttuasi, äläkä välitä negatiivisista häiriköistä!

    • oman navan ulkopuolellakin on elämää

      Voisitko kertoa miksi pidät sellaisia ihmisiä negatiivisina häiriköinä, jotka suhtautuvat suojelevasti syömishäiriöisten ihmisten pahimmillaan elämänmittaiseen taisteluun? Pieni myötätunnon hiven ei tapa ketään, mutta syömishäiriö voi tappaa.

      • Sanni

        Ehkä Caz viittasi kommentillaan niihin, jotka esittivät MINUN olevan sairas? Ei niihin, jotka esittivät huolensa syömishäiriöisten lukijoiden puolesta.

  3. sannaanni

    Itsellä jo nyt ikävä sitä että erittelit kaikkien annosten hiilarit, helpoti omien safkojen suunnittelua omalle tulevalle induktiolle, itsellä kun heikompi matikkapä :D

    mutta suurkiitos kaikista näistä postauksista, oon harkinnut indukiota jo aiemmin mutta oon just aatellut että ruokien suunnittelu tulisi olemaan muka niiiiin vaikeeta, nämä postaukset auttavat asiaa paljon :)

    • Sanni

      Näkeehän noista aterioiden yhteishh-määristä kuitenkin jotain :)

  4. Linnea

    Heh, ihan pakko kommentoida noista kukkakaalitortilloista. Pakkohan ne oli testata. Mieheni, joka inhoaa maailman eniten kukkakaalia, tempaisi yhden lautaselleen heti ennen kuin kerkesin sanoa mitään. Enkä sitten viitsinytkään sanoa vaan itsekseni myhäillen katsoin hänen evästystään. Miehen syödessä toista tortillaa, lapset kysyivät, että tykkäätkö oikeasti noista äitin kukkakaalihöskeleistä =D

    Aion ja saan kuulema tehdä toistekin!

    • Sanni

      :D ^_^ Hehheh, samanlaisia kokemuksia täälläkin, kenelle vieraalle ikinä olen kukkis-tortilloja tarjonnutkaan (kertomatta mistä ne on tehty), niin ovat menneet kuumille kiville ja jengi on ollut ihan, ”Mitä nää on, siis niin hyviä..!” :D

  5. Wai

    Ei herran jumala toi simpukka-katkarapu-vuoka näyttää tyrmäävän hyvältä <3333 pitää kokeilla, pistetäänkö se 200C asteiseen uuniin?? Veikkaisin että noin 30 min?

    • Sanni

      Jep, 200 astetta ja noin 30-40 minuuttia uunin tehosta riippuen :)

  6. Ariana

    Vaikken itse mukaan lähtenytkään, olen saanut tästä viikosta paljon inspiraatiota ja ideoita, miten voin omasta ruokavaliosta vähentää sitä ainaista pastan kittausta. Ihanaaa, että päätit jatkaa loppuun asti! :)

  7. vipsu

    Ihana että jatkat! Iloitsin jo etukäteen, koska tiesin saavani vinkkejä ja inspiraatiota erityisesti ns pikkuruokiin ja kasviksiin. Ja paljon niitä on tullutkin, kiitos!! Täällähän on vähän tiukka puhaltanut. No, siinähän ne juuret aina testataan – miten omat valinnat kestää. Ja yleensä kestää jos ne on ollenkaan mietittyjä. Hassuintahan se on, että niinkin monet tietää parhaiten mikä muille on parasta. :D

  8. Eesaiina

    Mahtavaa, että jatkat induktiopostauksiasi, vaikka kyllä minä niitä hh-grammoja jään hiukan
    kaipaamaan. Voisitko nyt tähän hätään avuksi vinkata, mistä löytyisi kätevästi hiilaritaulukko.
    Ja joku keittokirjakin olisi kiva hankkia, mitä suosittelisit? Iso kiitos taas ihanista resepteistä
    ja vinkeistä!

    • Sanni

      Voisitko nyt tähän hätään avuksi vinkata, mistä löytyisi kätevästi hiilaritaulukko.

      Keskiviikon postauksesta varmaan jo bongasitkin vinkin, eli Fineli :)

  9. Liina

    Tuntuu jotenkin hassulta, että joku on pahoittanut mielensä noista ruokapostauksista ja induktioviikosta. Vaikka en olekaan itse kiinnostunut induktiosta tai edes vhh-ruokavaliosta, se että joku muu on, ei tee siitä väärää. Aivan samalla tavalla vaikka omaan elämäntyyliini eri asioiden listaaminen ja tarkka tutkiminen kuulostaakin vähän hullulta ja oudolta, ei se tarkoita etteikö joku muu sitä voisi tehdä ja se on täysin ok! Mulle ei ainakaan ole missään vaiheessa tullut mieleen sun olevan jotenkin liian tarkka ruokien kanssa, sehän kuuluu selkeästi sun luonteeseen, kuten tuossa ylempänä sanoitkin!

    Ylipäätään haluan kiittää sinua kivasta blogistasi, se on antanut paljon vinkkejä erityisesti kosmetiikan kuin esimerkiksi myös matkustelun suhteen! Vaikka olemme tosi eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa, jollain tavalla olen jäänyt koukkuun blogiisi jo moneksi vuodeksi!

    ps. Kuinka paljon voi harmittaa se, että unohti lukea kakkossähköpostia joulun aikoihin, se Clarinsin luomiväripaletti ois ollut upea! :D

    • Sanni

      ps. Kuinka paljon voi harmittaa se, että unohti lukea kakkossähköpostia joulun aikoihin, se Clarinsin luomiväripaletti ois ollut upea! :D

      Mä vähän arvelinkin että lieköhän kyseessä vähemmän aktiivisesti käytetty sähköposti… ;) No, ensi jouluna uusi yritys! ^_^ Jos jaksan taas järjestää kalenterin. :)

      Kiitos kommentistasi, jotenkin niin jännää kuulla että joku ihan eri ikäinen on ”jäänyt koukkuun” Karkkipäivään, itse on niin vaikea nähdä miltä omat jutut näyttää vaikka 19- tai 59-vuotiaan silmiin :) Sehän on kyllä vain kivaa että ihan eri ikäisetkin löytää niistä jotain joka saa jäämään seuraajaksi :)

      Mukavaa talvea sinulle! :)

  10. Miia

    Hei Sanni! Pakko kysäistä, että onko esimerkiksi maitojen tai raejuustojen hh-grammojen vertailu sinulle vain sellainen hauska harrastus vai luotatko ihan aidosti valmistajan ravintosisällössä ilmoittamaan tietoon? Suomen lakihan sanoo, että tuotteen ravintosisällöksi riittää ”laskelma, joka perustuu yleisesti tunnettuun ja hyväksyttyyn tietoon” eli valmistajan ei välttämättä tarvitse edes tehdä tuotteesta sen tarkempaa ravintosisällöllistä analyysia. Täältä voi lukea aiheesta lisää, jos kiinnostaa: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2009/20090588

    • Sanni

      Pakko kysäistä, että onko esimerkiksi maitojen tai raejuustojen hh-grammojen vertailu sinulle vain sellainen hauska harrastus vai luotatko ihan aidosti valmistajan ravintosisällössä ilmoittamaan tietoon?

      Kyseessä on enemmänkin hauska harrastus, en usko että tiedot ovat absoluuttisesti oikeita – eihän esimerkiksi se voi olla mahdollista, että samassa raejuustossa on enemmän hiilaria kun se on pakattu pienempään purkkiin :D Niiden kohdalla täytyy olla kyseessä virhe – jomman kumman purkin analyysi on se viimeisin, ja toiseen on jäänyt vanha. Tai sitten kyseessä on jopa ihan rehellinen merkintävirhe, joku on kirjannut luvut toiseen kokoon väärin.

      Eikä luku 0,8 g tai 2 g tai 3 g tietenkään ole TASAN se, vaan todellinen arvo on jossain niiden ympärillä. Uskon kuitenkin, että hh-merkinnältään 0,8 gramman tuotteessa on vähemmän hiilaria kuin merkinnältään 3 gramman.

      Lisäksi uskon, että ainakin maitotuotteiden valmistajat/valmistuttajat pohjaavat ravintoarvomerkintänsä oikeisiin, tietyin väliajoin suoritettuihin analyyseihin.

      Siitä kertoo se, että arvot purkeissa välillä muuttuvat –> valmistaja tai valmistuttaja on tehnyt uuden analyysin jonka mukaan luvut päivitetään. Jos merkintä on tehty pelkän ”yleisesti tunnetun ja hyväksytyn tiedon” pohjalta, ei valmistaja varmaan sitä aika ajoin muuttaisi.

      Kiinnostavia juttuja, ehdottomasti! :)

  11. Maria

    Sulla on niin hyviä vinkkejä ruokiin, että olen ottanut niitä mukaan :) nää postaukset oli hienoja, mieltä avartavia. Elä pliis lopeta!

    Olen lukenut nää ruoka postaukset aina ennen nukkumaan menoa, rauhottuu mieli hyvin :) siispä kiitos sinulle Sanni!

    • Sanni

      Aaww, ihana kuulla että jonkun mieli jopa rauhoittuu näistä – toisten provosoituessa…!

      Kauniita unia Maria! :)

  12. Outi

    Haha onhan tuo kontrollifriikkeys nyt hauskaa! Eikä siis pahalla tavalla, vaan nimenomaan siksi, että jokaisessa on jotain omia outouksia. :) Inhimillisyys on usein hassua. :) Mitä tulee induktioon… Itse en oikein innostu hiilareiden minimoimisesta, mutta vähentämisestä kyllä. Samoin olen kiinnostunut kokeilemaan ja oppimaan aina uutta. Mielestäni kirjoittamasi postaukset on älyttömän hyviä. Harmi, että tästä on joku pahoittanut mielensä. Toivottavasti vielä jatkat! :)

  13. JaKa

    Hienoa, että jatkat induktiopostauksia, vaikka itse en tähän lähtenytkään mukaan. Saan kuitenkin valtavasti vinkkejä ruuanlaittoon, varsinkin kun koitan yhä enemmän siirtyä normaalista sekasyönnistä vain kala- ja kasvisruokaan.
    Toivottavasti ruokapostauksia tulee jatkossakin!! :)

  14. Kaya

    Mahtavaa, että jatkat tätä. :) En ole varmaan eläessäni mistään saanut näin hyvää ja selkeää tietoa liittyen induktioon ja vhh-ruokavalioon. Olen itsekin vhh-ruokavaliolla, mutta hiilareita tulee silti sen verran päivässä, ettei tällä ketoosiin pääse. Olen pitkään miettinyt tuota induktiota ja nyt sinun neuvoistasi rohkaistuneena ajattelin vihdoin kokeilla tuota. Ylipainoa minulla on paljon, joten ohjeesi tuli todellakin tarpeeseen.
    Pakko vielä tähän loppuun sanoa, että sun blogi on ainoa, jota seuraan päivittäin ja johon en varmasti koskaan tule kyllästymään, joten KIITOS! Jatka samaan malliin. :)

    • Sanni

      Kiitos itsellesi :) Toivotan sinulle tsemppiä kokeiluun ja ihanaa talvea! :)

  15. sara

    Monesti ruoan tarkka punnitseminen ja sen sisällön analysointi, ruokailujen ja se voiko ”kiellettyjä” ruokia syödä kylässä jne. pohdinta sekä se, että rankalla diettilläkin liikkuu kuten ennenkin yhdistetään syömishäiriöön, joten sinällään en ihmettele, että joillekin se on tullut mieleen. Hyvä, että ovat olleet väärässä, mutta ei minusta asian esille nostaminen ole automaattisesti ilkeilyä (riippuu miten asian ilmaisee).

    Mutta kyllä minäkin vähän ihmettelen miksi hoikan ihmisen pitää saada turvotus pois induktiolla, kun sinun kohdallasi sama tapahtuisi vähän lempeämmälläkin tavalla. Ja miksi pitää liikkua kuten ennenkin, vaikka syö paljon vähemmän kuin tavallisesti. Ei kunto ja lihakset katoa kahdessa viikossa.
    Sanonpa vielä senkin, että monet ihmiset syövät luonnostaankin melko vähän hiilihydraatteja tai ”hyväkarppaavat”, mutta mieltävät sen vain hyväksi tavaksi syödä. Harvalle pelkkä pulla, pizza, karkki, limut jne. sopii vaan useimmille ne ovat satunnaisia herkkuja jos syövät ollenkaan.
    Vhh- dieetti on varmaan monille silmät avaava, mutta samaan tulokseen voi päästä ihan vain alkamalla kiinnittää ruokaansa enemmän huomiota ja jättämällä huonot hiilihydraatit pois tai herkkuhetkiin ja lopettamalla esim. sen, että aterioita korvataan voileivillä tai eineksillä. :) Jos dieetin noudattaminen tuntuu hankalalta tai epäilee, ettei itselle sovi numeroilla pelaaminen niin paljon saa jo aikaan sillä, että tekee ruokansa itse ja pitää itsellään karkkipäivää (jos makeaa kuitenkin kaipaa). Makuaisti myös usein muuttuu, kun syö sokeria vähemmän.

    • Sanni

      Mutta kyllä minäkin vähän ihmettelen miksi hoikan ihmisen pitää saada turvotus pois induktiolla,

      Tässä on nyt mennyt, varmasti omasta syystänikin, oikeastaan ”puurot ja vellit sekaisin” sen suhteen, miksi pidän induktioviikkoa blogissa. Ja mitä induktio minulle henkilökohtaisella tasolla merkitsee.

      Induktio ei kuulu normaaliin vhh-ruokailuuni, eikä se ole yleinen ja säännöllinen tapa jolla kontrolloin turvotusta. Induktio tietysti vähentää myös turvotusta, tottakai, mutta syy, miksi olen induktioon ryhtynyt, ei ole ensisijaisesti se. Normaalilla vhh:llani turvotus pysyy muutenkin poissa, ja lyhyen herkuttelukauden jälkeen turvotus laskee nopeasti pelkästään sillä, että olen palannut normi-vhh-tasolleni.

      Olen vetänyt kahden viikon tarkan induktion elämässäni vain kolmesti – ensimmäisen kerran silloin, kuin vaihdoin ruokavalioni vanhasta uuteen, ja sen jälkeen kahdesti karistaakseni pidempiaikaisen matkaruokailun tuomat rasvakilot. Nämä rasvakilot eivät ole yhtä kuin turvotus, vaan ihan rehellistä rasvakudosta, jota on kertynyt sen verran että en ole mahtunut vanhoihin lempparihousuihin tai – niinkuin nyt lokakuussa – mekkooni. Kuten tuossa induktioviikkojen avauspostauksessa kerroin, oli konkreettisena sytyttimenä marraskuun induktiolle halu mahtua taas mekkoon. Mekkoon tai housuihin mahtumista voi tietysti pitää mitä pinnallisimpana syynä ryhtyä dieetille, mutta syy se nyt kuitenkin on. Jonka jokainen saa vapaasti tuomita niin halutessaan :)

      Niinpä ryhdyin marraskuussa induktiolle. Samalla minulle heräsi idea – hei, kun nyt kerran toteutan tämän (edellisestä aikaa kaksi vuotta, eli mitenkään tiuhaan näitä tilaisuuksia ei elämässäni vilise), niin miksipä en kuvaisi ja kirjoittaisi tästä induktiopäiväkirjaa. Muistin edellisen, kaksi vuotta sitten toteutetun ja blogissa jonkun verran näkyneen induktion vastaanottaman kiinnostuksen ja postausten suosion. Ihmisiä kiinnostavat keinot keventää oloaan tammikuussa. :) Se on joka vuotinen fakta. Joten! Miksipä en nyt kirjoittaisi tarkkaa päiväkirjaa induktioruokailuistani ja tekisi niiden ympärille teemaviikkoa joulun jälkeen. Tarjoan ihmisille mahdollisuuden kokeilla induktiota tilanteessa, jossa moni kaipaa apua ja vinkkejä paisuneen olon helpotukseen.

      Ja niin sitten tein. Pääsin itse marraskuun lopussa tavoitteeseeni, eli mahduin taas mekkoon. :)

      Vaikka olen teksteissä tuonut esiin induktiopäiväkirjan taustan, en kuitenkaan ole tarpeeksi korostanut sitä, että tämä EI ole mikään jatkuvasti käyttämäni keino turvotusta vastaan, ja postaussarjan julkaisun tarkoituksena on perimmiltään tarjota lukijoille sisältöä mikä heitä tähän vuodenaikaan kiinnostaa – olon kevennys. Oma tilanteeni nyt joulun jälkeen? Kyllä, herkuttelin mahan täydeltä, mutta en ollut uuden vuoden alkaessa niin turvoksissa, että varsinaisesti olisin induktiota juuri siihen ”ongelmaan” kaivannut. Halusin kuitenkin vetää jakson uudestaan teemaviikkojen ja marraskuun ruokapäiväkirjan julkaisun myötä, koska tuntui luonnolliselta olla mukana teemaviikoilla itsekin, ja halusin, että aineenvaihduntani vaihtuu nopeasti takaisin rasvapolttoiselle. Joulun taatelikakkujen ja lanttulaatikoiden jäljiltä aineenvaihduntani oli epäilemättä vaihtunut hiilaripohjaiseksi.

      Induktiolla on siis vielä tuo etu, että sillä voi ”ohjelmoida” elimistön nopeasti rasvapolttomoodiin, jos se on sitä mitä haluaa. Syön arjessa tosi paljon rasvaa, joten mieluusti ”potkaisen” kropan vaihteen taas sinne rasvapolton puolelle! :)

      Jos dieetin noudattaminen tuntuu hankalalta tai epäilee, ettei itselle sovi numeroilla pelaaminen niin paljon saa jo aikaan sillä, että tekee ruokansa itse ja pitää itsellään karkkipäivää (jos makeaa kuitenkin kaipaa).

      Tästä olen aivan samaa mieltä. :)

      Älä turhaan mieti sitä, miksi joku valitsee keinon X kun sinusta keino Y olisi mielekkäämpi. Kyllä, painoon, vyötäröön ja omaan oloon voi vaikuttaa tsiljoonalla eri tavalla. Mutta kukaan ei voi sanoa, että joku keino on ”oikeampi” tai väärempi”. On tapoja, on erilaisia ihmisiä, on erilaisia mieltymyksiä. :) Annetaan kaikille tilaa eikä olla ihmettelemässä toisten valintoja kun oma tuntuisi paremmalta.

  16. Kate

    Moi Sanni,
    En ole koskaan aiemmin kommentoinut, vaikka olen lukenut sun blogia jo monta vuotta.
    Halusin kuitenkin tulla kertomaan, että olet ihana juuri sellaisena kuin olet!

    Niin ja…

    Hoikan ihmisen on useimmiten syötävä vähemmän kuin lihavan ollakseen hoikka (sarkasmia).

    Olen itse ”hoikahko normaalipainoinen”. Jos kieltäydyn esim. kyläreissulla tarjoiluista, niin saan toisinaan kuulla että mähän olen niin hoikka, että voin kyllä yhden ottaa. Tai että eihän hoikan tarvitse miettiä mitä syö. Ja sehän on just päinvastoin!!!! Hoikan todellakin tarvitsee miettiä mitä syö, muutenhan sitä olisi lihava (olen ollut joskus sitäkin). Tekisi mieli joskus sanoa takaisin, että just sen takia olen hoikka, etten syö kaikkea mitä eteen tulee. ;) Olen huomannut, että pysyäkseni tässä ”omassa ihannepainossani” (58kg ja 168 cm) pitää syödä melko kontrolloidusti. Vaikka liikun paljon ja mulla on vähän myös lihasta. =) Tää paino on vaan mulle se paras, just se jossa viihdyn.

    Sun annokset on ihan passeleita sun kokoosi nähden, kun kyseessä kerran on dieetti. Sähän olet erittäin pienikokoinen ihminen muutenkin! Nykypäivänä ihmiset vaan ovat tottuneet mässyttämään isoja annoksia pitkin päivää. Suurin osa siitä on täysin ravintoköyhää möhnää ja turhia kaloreita.

    Vähempi ruoan määrä riittää kyllä silloin, kun siinä on ravintoarvot kohdillaan.

    Asiasta sivuun:
    Tärkeintä on mun mielestä, että on suolisto kunnossa, jolloin ravintoaineet imeytyvät kunnolla. Oma kokemus on opettanut tässäkin asiassa.
    Suolisto on toiset aivot.
    (Vika lause on varastettu tuolta =): http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/02/19/suoliston-bakteerit-ja-mielen-terveys

    • NG

      Niinpä..
      Alkoholista kieltäytyminen on OK, ja viinin tyrkyttämistä absolutistille pidetään, aiheestakin, moukkamaisena ja hyvien tapojen vastaisena.
      Jostain syystä sama hientotunteisuus ei koske ruokapuolta – saan silloin tällöin kuulla näitä ’älä nyt kärvistele, ota pullaa/kääretorttua’ ’et sinä ole lihava, nauti elämästä!’ Aivan kuin ihminen ei itse tietäisi parhaiten, kuinka elämästään nauttii eniten.. kääretorttu ei kuulu top-10 nautintoihin :-)

    • Sanni

      Kiitos Kate kommentistasi jossa oli hyvää asiaa :) Minusta on hyvä, että puhutaan myös hoikkiin kohdistuvasta ”paino/ruokailukyttäyksestä”, sehän voi pahimmillaan olla ihan samanlaista kiusaamista mitä ylipainoinen voi kokea omiin ruokavalintoihin kohdistuvan kritiikin olevan.

      Yleisesti ottaen ylipainoisten painoon ja syömisiin liittyvää kommentointia pidetään epäkorrektina, lihavalle ei saa sanoa että ”Hei, jos nyt vähän rajoittaisit tuon kakun kanssa”. Korkeintaan sellaista kuiskitaan selän takana. Mutta hoikalle onkin sitten ihan ok sanoa, että ”Höpöhöpö, tottakai sä otat lisää kakkua!” ja mulkaista merkitsevästi jos tämä kieltäytyy jälkiruoasta. Ihan käsittämätöntä. Mä tulen ihan kiukkuiseksi kun ajattelen tätä.

  17. Anni

    Hei! Ihana blogi sinulla, olet helpottanut meidän muiden turvotuksesta eroon haluavien työtä tällä induktio-osiolla ja mielestäni ruokasi ovat enemmän kuin terveellisiä, toki induktiolla vähän rajoitetumpia, mutta senhän kaikki asiaan perehtyneet jo tietääkin :) Onko vuodelle 2016 tulossa uutta versiota induktiosta? Sitä odotellessa ;) Mitä luulet, miten esim Leaderin protskupatukat sopii induktioon? Hh:ta 19 % ja polyoneja 16 % eli imeytyvät hh:t 3 .

    • Sanni

      Moi Anni! :)

      Vuonna 2016 ei ole tulossa induktiopostauksia, ylipäänsäkään en tee induktiosta eri ”versioita” vaan vedän tämän saman tutun kaavan mukaan :) No, montaa induktiota ei elämääni ole kuulunutkaan, vaihdettuani vhh:lle olen ollut induktiotason hiilareilla ehkä viitisen kertaa :) Aloituksen jälkeen induktio on tullut kuvaan vain silloin, kun kehon aineenvaihdunta on syystä tai toisesta ajautunut takaisin sokeriaineenvaihdunnan puolelle ja olo on ollut raskas ja turvonnut, ja olen halunnut katkaista tämän tilan.

      Tällä hetkellä meneillään on induktiolle täysin päinvastainen kokeilu, eli hiilarien harkittu lisääminen tavoitteena löytää juoksuharrastusta tukeva hiilihydraattimäärä :) Induktio-tason hiilareillahan ei juuri juosta.

      Tarkoitatko Leaderin protskupatukoilla So Lo-Carbia? Ainakin osassa niistä on vähistä hiilareista huolimatta myös sokeria, eli kannattaa tsekata ravintosisältö. Sokerilliset patukat jättäisin ehdottomasti kaupan hyllyyn.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.