Karkkipäivä
Karkkipäivä

Induktioviikko 2 – maanantai

Päivän vinkki; syö tomaattisi kypsennettynä tai hienonnettuna.

Voiko säilyketomaattimurska olla terveellisempää kuin tuore tomaatti? Kyllä voi, niin oudolta kuin se kuulostaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomaatissa on runsaasti c-vitamiinia ja lykopeenia – monia sairauksia ehkäisevää antioksidanttia. Lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetystä tai hienonnetusta / nesteytetystä tomaatista, joten nauttimalla tomaatin esimerkiksi pyreen, murskan tai mehun muodossa, tai grillaamalla tomaatin, saat hyödynnettyä lykopeenin moninkertaisesti paremmin tuoreeseen tomaattiin verrattuna.

C-vitamiinin kannalta kuumentamaton tomaatti on paras, sillä kuumennus tuhoaa osan kasvisten sisältämistä vitamiineista. Säilykkeissä kuten tomaattimurska ja pyree on usein tallella sama c-vitamiinipitoisuus kuin tuoreessakin kasviksessa, sillä tomaatit murskataan ja säilötään tuoreena. Näin ollen tölkki tomaattimurskaa sisältää tomaattia kaikkein terveellisimmässä muodossaan; saat sekä c-vitamiinia että lykopeenia parhaiten imeytyvässä muodossaan.

Itse tykkään ”grillata” tomaattia uunissa ennen salaattiin lisäämistä. Kokeilkaapa joskus! Laitan kirsikkatomaatit noin 20-30 minuutiksi uunin pellille ja annan kypsentyä 200 asteessa pehmeiksi. Annan jäähtyä hetken ja lisään salaattiin. Kypsennetyn tomaatin makea mehu tuo salaattiin luonnollisen salaatinkastikkeen, ja samalla saan kunnon lykopeeni-fiksin! ;) Tomaattia kannattaa syödä rasvan kera, sillä lykopeeni on rasvaliukoinen antioksidantti. Loraus oliiviöljyä seuraksi on siis aina paikallaan! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Induktio-päiväkirjasta;

Jäin eilen miettimään, pitäisikö induktioteema lopettaa yhteen viikkoon. 99 prosenttia palautteesta on ollut myönteistä, mutta ruokavalioista kirjoittaminen tunnetusti kuuluu arkoihin aiheisiin, ja asiasta ”oikealla tavalla” kirjoittaminen on lopulta tanssia nuoralla. Sain eilen muutaman kommentin joiden sisältö oli kutakuinkin se, että ruokajuttuni ovat sairaita ja olen syömishäiriöinen.

Koska Karkkipäivä haluaa olla hyvän mielen blogi, mietin induktioteeman lopettamista. Vhh:ta ja induktiojakson väliaikaisuutta väärinymmärtäville on tietysti mahdoton selittää, ettei tässä ole mitään sairasta, mutta en halua kenenkään saavan blogistani syömishäiriöön liittyviä signaaleja. Ruokapostaukseni ovat aina olleet hyvän mielen juttuja, enkä halua induktioviikkojen pilaavan sitä.

Jätän merkinnöistä ainakin pois hiilihydraattigrammojen tarkan erittelyn, sillä sen koetaan rohkaisevan ravintoainegrammojen neuroottiseen vahtaamiseen. Sisällytin grammat ruokapäiväkirjaan sillä ajatuksella, että se havainnollistaa induktiota ensi kertaa kokeileville,  miten ketoosi-tason grammat muodostuvat eri aterioilla. Grammojen laskeminen ei kuulu tavalliseen vhh-ruokailuun, ainoastaan ketoosiin tähtäävään.

Induktio on lyhytkestoinen, väliaikainen jakso, ei elämäntapa. Sillä tehostetaan nesteiden poistumista kehosta ja rasvan palamista. Ruokaa saa syödä mahan täyteen niin paljon kuin jaksaa. Toisilla dieeteillä ja kuntokuureilla lasketaan kaloreita ja vatsalihasliikkeitä ja nähdään nälkää vähärasvaisten pussikeittojen äärellä – usein huomattavasti pidempään kuin pari viikkoa. Onko se jollain tapaa terveempää kuin induktion toteutus ja hiilihydraattien laskeminen?

Induktioviikko2_maanantai_aamiainen

AAMIAINEN:

kolme mukia kahvia

3 paistettua kananmunaa

35 g lehtikaalia

juustoa

20g  pala siemennäkkäriä

Philadelphia-levitettä

Induktioviikko2_maanantai_lounas

LOUNAS:

uuniseitiä pinaattilehtikaalipestokuorrutteella

200 g seitiä

20 g Rainbow-pestoa

70 g pinaattia

15 g lehtikaalia

juustoraastetta

30 g kurkkua

20 g friseesalaattia

.

VÄLIPALA:

kuuma kaakao

vettä

10 g kaakaojauhetta

10 g kermaa

Induktioviikko2_maanantai_illallinen

ILLALLINEN:

katkarapu-avokadosalaatti

50 g friseesalaattia

50 g kaalia

30 g kukkakaalia

30 g kurkkua

60 g (puolikas) avokado

50 g fetaa

katkarapuja

 

.

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 12,15 g

Kommentit (109)

  1. kirsi

    Heippa! Yks syy minkä takia aloin blogias seuraamaan oli sun ihanat reseptit ja vhh ruokavalio. Vuosi sitten olotila oli koko ajan kuin turvonnut kala ja vatsa koko ajan enemmän tai vähemmän sekasin. Sitten päätin kesällä kokeilla induktiota ja otin mallia sinusta. 5kg lähti ylimääräistä mitä en ollut edes huomannut omistavani ja paino pysyi silti ihan normaalin puitteissa :) turvotus loppui ja vatsakin alkoi ensimmäisen järkytyksen jälkeen toimimaan. Vaikka keliaakikkona ei tuu sinänsä syötyä mitään pullamössöä hirveesti, olin silti onnistunut tankkaamaan niitä hiilareita. Sen jälkeen en sinänsä syö ihan tarkasti vhh mukaan mutta katson paljon mitä syön ja valitsen aina mielummin sen proteiinipitoisemman vaihtoehdon, hyvine rasvoineen. Ja siemennäkkäri pitää vatsanki onnellisena. Tämä on sinun ansiostasi kun niin vapaasti kerroit tästäkin vhh vaihtoehdosta mikä ei ollut ennen tullut ees mieleen. Kiitos siitä :)

  2. Nimetön

    Laitathan jatkossa ne hiilarit näkyviin yhtä tarkasti kuin ennenkin. Oli vajaan näköistä kun ne puuttui. Sehän on se oleellinen tieto jota ei saa piilottaa.

  3. sara

    Minä en ole lihava, kateellinen tai mitään muutakaan, mutta karsastan kaikkea liian tiukkaa tai fanaattista tapaa milloin minkäkin asian suhteen. Hoikka ihminen, jolla aineenvaihdunta toimii, saa kyllä turvotuksen pois ilman kitukuureja, joten minustakin tuntuu hieman pahalta lukea osaa näistä päivistä, kun on esim. pakko mennä liikkumaan suosituksista huolimatta. Minä olen vasta tällä viikolla alkanut treenaamaan joulun jälkeen, koska olin ensin sairaana ja sitten on vain ollut niin kiire tai ei ole huvittanut ja normaalisti kuitenkin liikun 3-6 kertaa viikossa. Ruokaliota olen pikkuhiljaa parantanut joulusta eikä vaatteet enää kiristä ja vatsa palautuu ”normaaliksi” tämän viikon aikana, kun taas liikun enemmän…

    En ymmärrä myöskään nyt pinnalla olevaa 5:2 (?) dieettiä, jossa lasketaan tiukasti kaloreita 2 päivän osalta ja pidetään ne hyvin alhaalla. Samaan lopputulokseen kun pääsee sillä, että syö 2 päivän aikana vähemmän, mutta ilman nälkää, pahaa oloa ja laskemista. Tässä ruokavaliossahan monet sitten vielä santsaavat ennen ”paastopäivää”. Itse tosin teen tällaista paastoa luonnostaan sellaisen päivän jälkeen, kun on tullut syötyä reilusti yli kulutuksen eikä seuraavana päivänä nälkä tule kuin vasta illalla.

    Näissä eri ruokavalioissa on positiivista se, että ihmiset oppivat laittamaan parempaa ruokaa, sisäistämään eri ruoka-aineiden energia-, rasva-, hiilihydraatti-, proteiini-, kuitu-, hivenaine-, vitamiini jne. pitoisuuksia, mutta minusta syömisessä tärkeintä on kuitenki maku, raaka-aineiden tuoreus ja tervellisyys ja se, ettei syö liikaa tai liian vähän pidemmällä aikavälillä.

    Anteeksi pitkä kommentti! Minustakin kannattaa jatkaa 2. viikko loppuun, koska monet ovat tässä mukana, mutta tiedän myös sen, että monet saavat tästä vääriä kimmokkeita. Niitä saa kyllä ihan mistä tahansa muualtakin, joten sinä et siitä ole vastuussa. Se, että monet pitävät induktiota tai karppausta ”sairaana” on taas asia, josta voi pohtia miksi näin on eikä vain leimata asian esittäjät negatiiviksi ja kateellisiksi läskeiksi (kuten joku kommentoija teki). ;)

  4. Jonttu

    Miten olet tehnyt tuon pitsapohjan vai onko se munakas? Näyttää niin ihanalta! :)

    Tässä muuten linkki pieneen juttuun, jossa teemana ihonhoito pakkasella (lähteenä ei mikään Duodecim, mutta ajattelin linkata…). Pakkasvoidetta ei näköjään suositella tuossa jutussa.

    http://www.iltasanomat.fi/muoti-kauneus/art-1421039951930.html?pos=ok-ltm-muka

    • Sanni

      Miten olet tehnyt tuon pitsapohjan vai onko se munakas?

      Siinä on kolme paistettua kananmununaa pannulla paistettuna :) Niitä ei tajua kananmuniksi kun keltuaiset on piilossa lehtikaalin alla.

  5. Sara

    Mielenkiintoisia nämä ruokapostaukset, jatkat niitä ehdottomasti! :-)

    Ja sellaisen kysymyksen pistän tähän, että osaisitko suositella rasvaiselle ja finniarpiselle iholle jotain AHA- tai BHA happokuorintaa?

    • Sanni

      Hei Sara!

      Paula’s Choicelta löytyy laaja valikoima AHA- ja BHA-kuorintoja, ne vain pitää tilata netistä (ei myydä Suomessa). Itselläni on juuri ekat Paulan AHA-tuotteet käytössä ja raportoin kevään aikana kokemuksista :)

      Kaupoissa on lopulta aika vähän AHA/BHA-kuorintoja, ja niitä löytääkin ensisijaisesti kosmetologeilta. Itse tunnen hoitolasarjoja niin vähän, että en osaa lähteä mitään niistä suosittelemaan. Paulaakin suosittelen vain sillä perusteella, että olen kuullut/lukenut netistä niin paljon myönteisiä kokemuksia :)

      http://www.paulaschoice-eu.com/shop/skin-care/exfoliants

      Kaupan happokuorinnoista minulla on kokemusta vain Clarinsista, se on kokeilemisen arvoinen mutta sopii paremmin kuivalle kuin rasvaiselle iholle. BHA on parempi rasvoittuvalle ihotyypille.

      http://www.clarins.co.uk/gentle-exfoliator-brightening-toner/C010201008.html?start=9

      • Jumping Juniper

        Tuossa Clarinsissa on myös BHA:ata, alempana incissä kuin AHA:a mutta on kuitenkin. Auttaa mulla tosi tehokkaasti finniröpelöihin.

        • Sanni

          Aa, okei :) Kiitos tiedosta. :) Miten multa on tuokin jäänyt huomaamatta… ^_^

  6. Miikkis

    Kiitos upeasta juttusarjasta! Olen saanut suunnattomasti uusia ruokavinkkejä ja uutta innostusta 3v sitten aloittamaani vhh-ruokavalioon. Tämä tuli täydelliseen aikaan joulun ruokapöhön jälkeen! Kiitos, kiitos, kiitos ♡

  7. Jonna.o

    Vaikka itse en tällä hetkellä noudata vhh ruokavaliota niin olen tykännyt ruokajutuistasi. Saan itse vinkkejä myös normaaliin ruokavalioon. Tee ihmeessä lisää ruokajuttuja ja unohda ihmisten typerät kommentit. Ja pidä EHDOTTOMASTI hiilihydraattimäärät jutuissasi. Joskus vuosia sitten kun aloitin Atkinsin dieetin koin hankalana hiilihydraattimäärien laskemisen juuri tuossa induktiovaiheessa. Muutenkin induktiovaiheessa oma ruokavalioni oli aluksi tosi suppeaa koska lihaa syön erittäin vähän ja ohjeita löysin pitkälti vain missä lihaa syödään ja paljon! Sun ruokajutut on tosi hyviä ja siitä voi olle monelle hyötyä painonpudotuksessa ja muutenkin niille haluavat kokeilla vhh ruokavaliota. Itse uskon että vhh ruokavalio sopii erittäin monelle kaikista parhaiten ja aivan mahtavaa jos joku sun blogin kautta löytää itselleen paremman tavan syödä. Plus ne kaikki muut vhh ruokavalion noudattavat saavat varmasti uusia vinkkejä ruokavalioonsa.

  8. Sara S

    ”mutta tiedän myös sen, että monet saavat tästä vääriä kimmokkeita.”

    Joku saa _aina_ jostakin vääriä kimmokkeita, aivan sama miten tahansa asiansa muotoilee, se pitää muistaa. Jokainen on pääasiassa omasta itsestään vastuussa ja loppupeleissä päättää itse mistä ottaa vaikutteita.

    Mielestäni tässä postaussarjassa ei ole ollut mitään sairasta tai liian provosoivaa. Itse ainakin olen sillä kannalla, että jatka niiden hiilihydraattigrammojen merkitsemistä Sanni :)

    • sara

      Kommenttini kylläkin jatkui, joten olemme asiasta samaa mieltä.

      ”…tiedän myös sen, että monet saavat tästä vääriä kimmokkeita. Niitä saa kyllä ihan mistä tahansa muualtakin, joten sinä et siitä ole vastuussa”. :)

  9. Elli

    Voi ei. Minunkin piti sitten tulla kirjoittamaan mielipiteeni, vaikka minultakin puuttuvat kaikki ravitsemusalan opinnot:)

    Ensinäkin se mitä olen karppauksesta lukenut ja sitä kautta ymmärtänyt, on että se ei todellakaan oikein toteutettuna edes sovi liian laihaa (mitä se nyt kellekin tarkoittaa) figuuria harrastaville. Karppaus on nimenomaan rasvadietti, ei proteiinidietti, joten oikein toteutettuna se auttaa pääsemään normaalipainoon. Näin ollen kovin laiha ihminen saattaa jopa lihoa muutaman kilon siinä missä ylipainoinen laihtuu muutaman kilon. Vaikka seuraavaksi mainitsemani henkilö onkin julkisuudessa saanut hyvin ristiriitaisen leiman, niin mainitsen hänet silti. Lääkäri Antti Heikkilä. En tunne henkilöä tai ole kovin paljon seurannut hänen kirjoitteluaan muuta kuin mielenkiinnosta karppausta kohtaan. Hänkin painottaa ruokavalion kehittämistä nimenomaan kakkostyypin diabeeteksen hoitoon ja muidenkin ns. elintasosairauksien hoitoon sekä selittämättömien vatsavaivojen tai epämuukavuustunteiden hoitoon. Plussana on kuulemma yleensä painon tippuminen ylipainoisilla. Eli hänkin painottaa sitä, että oikeaoppisella karppauksella ei pysty edes laihduttamaan itseään alipainoikseksi.

    Se, jos joku kehittelee karppauksesta oman versionsa, jossa jätetään hiilihydraattien lisäksi pois myös rasva tai kaikki eläinkunnan tuotteet tai joku muu oleellinen ko. diettiin liittyvä ruoka-aineryhmä, on ihan eri asia. Silloin ei voida kai puhua karppauksesta vaan pitäisi puhua itse keksimästään ruokavalista.

    Virallisterveelliseen ruokavalioon viittaaminen on myös aina hieman epäkunnioittavaa. Virallisterveellinen ruokavalio lautasmalleineen ja tiettyine vitamiineineen ei tietenkään sovi kaikille. Sen ehdottamista ratkaisuna on sama kuin ehdottaisi diabeetikolle sokeria, sillä pitäähän sokeria nyt vähän syödä.. :) Yhdelle ei sovi sokeri, toiselle vilja, kolmannelle ei mikään hiilihydraatti.

    Itse en ole vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, sillä olen (vielä) siinä onnellisessa asemassa että hiilihydraatit eivät ole aiheuttaneet itselleni vaivoja, mutta jos aiheuttaisivat, niin itsekin miettisin niiden rajoittamista terveydellisistä syistä.

  10. HanSu**

    Oh! Mulla tulee joskus ihan valtava himo tomaattimurskaan… Ei siis tomaatteihin. Vaan säilykemurskaan. Tässä varmaan osasyy! :)

  11. Hiisi

    On vaan pakko kehua, että sun ruoat näyttävät uskomattoman herkullisilta!

  12. beeelhdi

    Ca2KvW eubrvpffhzxi, [url=http://eshkeyxepqhh.com/]eshkeyxepqhh[/url], [link=http://nnnhcnnnqwvw.com/]nnnhcnnnqwvw[/link], http://lvomfctwhwlk.com/

  13. aedpvfwxsts

    OPwOW4 rvbrhctebnfy, [url=http://weyryrqqoxec.com/]weyryrqqoxec[/url], [link=http://xfpyyeqzrzhs.com/]xfpyyeqzrzhs[/link], http://tlvskrepbjoy.com/

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.