Karkkipäivä
Karkkipäivä

Induktioviikko 1 – sunnuntai

Päivän vinkki; mikä avuksi jos ”on vain pakko saada leipää!!”?

(Postaus ilmestyy myöhässä palvelimen teknisten ongelmien takia.)

Vähähiilihydraattinen leipä ei ole haaste eikä mikään. Viljattomuus ei ole este leivälle, vaan leipää voi leipoa lukuisista muistakin jauhoista kuten soija-, pähkinä-, siemen-, kookos- ja gluteenijauhosta.

Mutta. Kuten aiemmin todettua, pähkinät ja siemenet eivät sovi kaikille induktiovaiheessa ja saattavat katkaista ketoosin. Itse olen eri induktioillani syönyt pieniä määriä alla mainittuja leipiä eikä se ole vaikuttanut ketoosiin. Valitse siis leipä sen mukaan, miten oma kehosi on pähkinöihin ja siemeniin reagoinut.

VhhLeipa_Adams

Adam’s-leipä on kuin ”ihan oikea sämpylä” ja yhdessä sämpylässä on alle gramma imeytyvää hiilihydraattia.

Jos leipähammasta kolottaa, tsekkaa vinkit ja ohjeet näistä postauksista:

Mantelileipä ja maailman nopeiten valmistuva ”minuuttisämpylä”

Adams-vhh-sämpylät (eivät sovi gluteenia vältteleville)

.

Seuraavien päivien ruokakuvat ovat esteettisesti vähän huonolaatuisia koska ne on otettu vailla studiovaloja. Mutta haittaakos tuo?  :) Kunhan on jotain kuvitusta :)

Induktioviikko1_sunnuntai_aamiainen

AAMIAINEN:

(eväät laivalla):

kaksi kuppia kahvia kermalla – 2 g

kaksi kananmunaa – 0,4 g

graavilohta

55 g kurkkua – 0,77 g

37 g vihreää paprikaa – 0,92 g

50 g kukkakaalia – 1,05 g

30 g tomaattia – 1,05 g

Yhteensä: 6,20 g

.

Induktioviikko1_sunnuntai_lounas

LOUNAS:

sitruunapestossa marinoitua makrillia ja vihreää salaattia

50 g salanova-salaattia – 0,6 g

50 g kurkkua – 0,7 g

50 g parsakaalia – 1 g

25 g lehtikaalia – 1 g

25 g oliiveja (pakkauksessa ei hh-arvoja, arvioin 2 g:n perusteella) – 0,5 g

makrillifileitä 2 x 80 g vedessä huuhdeltuna

1 rkl Pirkan sitruunapestoa

ripaus seesaminsiemeniä

Yhteensä: 3,8 g

.

VÄLIPALA:

Kuppi kahvia 0,5 g

Induktioviikko1_sunnuntai_illallinen

ILTAPALA:

pieni tapas-salaattilautanen (Ridderheimin Andalusian Tapas -rasiasta)

25 g oliivia (ei hh-arvoja, arvio) – 0,5 g

15 g latva-artisokan sydän – 0,75 g

30 g punainen paprika – 1,35 g

20 g frisee- ja salanova-salaattia – 0,2 g

40 g juustoa

10 g auringonkukansiemeniä – 1,2 g

Yhteensä: 4 g

.

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 14,5 g

Induktioviikko1_sunnuntai_Ketostix

Huomioita: tänään minulla oli selvästi alentunut ruokahalu ja vatsa tuli kylläiseksi hyvin vähästä ruoasta. Ei minkäänlaisia herkkumielitekoja. Päivän kalorisaanti jäi ehdottomasti miinuksen puolelle, mihin normaalipainoisen EI PIDÄ TÄHDÄTÄ, mutta toisaalta en harrastanut liikuntaa ja vietin koko päivän nukkuen tai istuen (nukuin puolet laivamatkasta), joten kulutuskaan ei ollut kummoinen. Vhh-ruokavaliolla päivittäisen energiansaannin ei ole tarkoitus jäädä kulutuksen alle, mutta tietysti eri päivien energiamäärät vaihtelevat ja tasapainottavat toisiaan – toisina päivinä ihminen syö enemmän, toisina vähemmän. Se on ihan luonnollista.

Tästä ruokapäivästä en kuitenkaan ole mitenkään ylpeä, illallisella olisi pitänyt syödä reilusti enemmän. Mutta kahden viikon kokonaisuutta katsellen näin vähäkalorinen päivä jäi vain yhdeksi poikkeukseksi.

Ketostix näytti tänään ennätyslukeman 4:n (Kohtalainen) ja 8:n (Korkea) välillä.

*

P.S. Kommenttilaatikossa on ollut paljon keskustelua liikunnasta, mutta kaikki eivät tietenkään lue kommentteja, joten tämä lienee hyvä lisätä myös postaustekstiin: induktion aikana ei suositella kovatehoista, korkean sykkeen liikuntaa. Sopivia liikuntalajeja induktion ajalle ovat esimerkiksi kävely, hölkkä, uinti, jooga ja muut matalan sykkeen lajit.

Minä en siis suinkaan ole hyvä liikuntaesimerkki kun teen induktiollakin salitreeniä ja juoksen. ;) Tunnin hölkkä on ok, mutta ei pidä ihmetellä, jos energiaa ei riitä nostamaan sen jälkeen punttia – puhumattakaan että sen jälkeen lähtee vielä pitkälle kävelylle. Olen siis tavallaan itse syypää heikkoon olooni – sitä saa mitä tilaa. Parasta olisi suosiolla keventää liikuntatottumuksensa induktion ajaksi. :)

Kommentit (30)

 1. MRMR

  Tuntui jo ihan turhalta koko induktio, kun jalat on jatkuvasti voimattomat ja töissä on seisottava ja käveltävä koko ajan. Karkinhimo oli hirveä ja kananmunat ällöttää. Turvotus ei näyttänyt laskeneen mihinkään.

  Kunnes tänään aamulla, neljän induktiopäivän jälkeen kävin vaa’alla ja mittailin itseni, ja kas! 1,5kg ja 5cm vähemmän vyötäröllä – neljässä päivässä! Mahdun jo hyvin siihen mekkoonkin, jonka vuoksi koko induktiolle lähdin.
  Jatkanen vielä pari päivää, mutta voi olla, että lopetan viikon jälkeen, voimattomuus syö henkisiä varoja turhan paljon. Paria päivää vajaan kuukauden päästä pitäisi lähteä reissuun, saatan yrittää induktiota vaikka juuri viikon verran ennen sitä, ja tässä välilläkin jatkaa vähähiilarisemmin, mutta 20g hiilareita on ihan liian vähän mun jaksamiselleni.

  • Sanni

   Mahdun jo hyvin siihen mekkoonkin, jonka vuoksi koko induktiolle lähdin.

   Onnea! :)

   mutta 20g hiilareita on ihan liian vähän mun jaksamiselleni.

   Ei kannatakaan jatkuvasti pitää tuota tasoa, ei ole mitään syytäkään ellei ylipainoa ole huomattavasti. Eikä ylipainoisenkaan tietenkään ”tarvitse”, ellei itse koe tarvetta nopeampaan ja tehostettuun painonpudotukseen.

   Muista, että jo 50 g on todella vähän verrattuna normitasoon mitä ihminen syö :) Eli vaikka tuplaa tai triplaakin induktiotason hiilarit, on vieläkin todella alhaisella hh-tasolla jolla on edelleen aineenvaihdunnalliset etunsa.

   • Jonttu

    Onko sillä kamalan suurta väliä, jatkaako induktiota viikon vai kaksi (jos ylipainoa ei ole koskaan ollutkaan eikä ole edes keikkunut painoindeksin yläpään tuntumassa)? Kun tässä olisi yhdet syntymäpäivät tiedossa, jossa tullaan tarjoamaan erästä lempijuttuani, jota haluaisin maistaa!

    • Sanni

     Kaksi viikkoa on suositeltu minimi mikäli tähtäimessä on muutos vhh-ruokavaliolle, sen on katsottu olevan kropalle riittävä aika ”ohjelmoitua” rasvan polttoon ensisijaisena energianlähteenään. Mikäli tavoitteena on vain karistaa ylimääräiset nesteet/ylipäänsä tyydyttää uteliaisuuttaan ruokavalion suhteen, voi toki lopettaa siihen kun tavoiteltu olotila/uteliaisuuden tyydytys on saavutettu :)

 2. Linnea

  Pähkinä- ja manteliallergisena kyselisin, mitä kaikkia muita vaihtoehtoja olisi korvata viljoja? Erityisesti mantelijauhoa on käytetty lähes kaikissa leivonnaisissa.

  • Sanni

   Hei Linnea!

   Soijajauho (13,3 g hh / 100 g)
   Lupiinijauho (10 g hh / 100 g)
   Ruoanlaittoon tarkoitettu heraproteiinijauho (4-7 g hh / 100 g)
   Psyllium (mutta vain pieninä määrinä sitomaan taikinaa)

   Vhh-leivonnassa kannattaa sekoittaa useita jauholaatuja yhteen niin maku on parempi. :)

 3. Anni II

  Nyt tuli taas yksi kysymys mieleeni: Itselläni paino tuntuu putoavan hyvin nopeasti tänä aikana. Ylipainoa ei ole, ei ole koskaan ollutkaan. Päin vastoin, mulla on vaatekoko 34/36. Olen varovainen, ettei homma mene överiksi. Olen nyt jo tarkoituksella yrittänyt jarrutella näitä induktiopäiviä, ja syönyt muutamina päivinä tarkoituksella yli 20 g. Voi olla, että olen liiankin varovainen, mutta luulen, että parempi niin päin. Miten on sun laita? Eikö ole tunne, että paino putoaa jo liikaakin? Sinä harrastat vielä paljon liikuntaakin lisäksi. Itse olen jättänyt sen tälläkin kertaa kokonaan pois.

  • Anni II

   Ja sitä piti sanoa vielä, että en tiedä onko tuo tämän hetkinen painon pudotus ollut vain nestettä. Voi olla. Vaa’alla en käy koskaan, mutta housut kertoo tarpeeksi ;)

   • Sanni

    Vaaka onkin aika turha, oma olo ja ne housut kertoo parhaiten :)

  • Sanni

   Miten on sun laita? Eikö ole tunne, että paino putoaa jo liikaakin?

   Ei putoa :) Tuolla marraskuun induktiolla painoa putosi koko kuukauden aikana noin yksi kilo (jatkoin ”virallisen” induktion jälkeenkin vielä tavallista alemmalla hh-pitoisuudella kuukauden loppuun). Ja pudotettu paino oli muuten melkeinpä tasan se rasvakudoksen lisäys (0,9 kg), joka oli kehonkoostumusmittauksen mukaan kertynyt puoli vuotta aiemmin tehdyn mittauksen jälkeen. Tämä 0,9 kiloa rasvaa oli siis tullut minun ja Barcelonan mekkoni väliin! ^_^ Niin pienestä se voi olla kiinni :D

   Sen jälkeen kun vaihdoin vhh-ruokavaliolle, on painoni pysynyt hyvin uskollisesti 50-51 kilon välillä, pompsahtaen ylemmäs vain pidempien reissurupeamien seurauksena. Mikä on ihan selkeää, kun reissuissa harrastaa vähemmän (tai ei ollenkaan) liikuntaa ja saa erilaista ravintoa kuin kotona – vaikka kuinka yrittää pitää kiinni vhh:n periaatteista.

   Sanotaan, että normaalipainoisia vhh ei juurikaan laihduta, muuta kuin tietysti ensi alkuun nesteiden myötä, ja mitä enemmän ylipainoa, sitä laihduttavampi vaikutus vhh:lla. Minusta tämä on loogista: ylipainoisella on paljon rasvakudosta mitä polttaa, ja silloin sitä myös palaa –> paino laskee. Olen lukenut, että ylipainoisen henkilön, jopa fyysisesti passiivisen, peruskulutus voi olla enemmän kuin hoikan, aktiivisen henkilön. Näin ollen, suurempi polttoaineen tarve –> rasvakudosta palaa enemmän suhteessa normaalipainoiseen.

   Normaalipainoisella rasvakudosta on vähemmän, jolloin on ylipäänsä vähemmän varastoja mitä käyttää energiaksi. Olen järkeillyt, että esimerkiksi omalla kohdallani elimistö käyttää pääsääntöisesti polttoaineena suoraan ravinnosta tulevaa energiaa. Se menee minkä syönkin, varastoihin ei juuri tarvitse koskea – tai sitten jos tarvitseekin, vaikka liikuntasuorituksen aikana, niin käytetty rasvavarasto täydentyy sopivasti vastaavalla määrällä ravinnosta saatua rasvaa :) Siksi painoni ei putoa.

   Miksi sitten sinä laihdut noin huomattavasti vhh:lla, vaikka olet todella hoikka ja ilmeisesti vailla suurempia rasvavarastoja, siihen en kyllä keksi syytä. Muuta kuin sen, että saat ravinnosta liian vähän energiaa suhteessa kulutukseen.

  • Jenni

   Voi olla että alussa lähtee vain paljon nesteitä. Jos painonpudotus jatkuu erittäin kiivaana, miettisin asiaa tarkemmin. Rasvansaantiin kannattaa kiinnittää toki jo heti huomiota.

   Kun aloitin karppaamaan viime keväänä, putosi painoni puolen vuoden sisällä n. 8-10 kg helposti ja tasaisesti. Nykyään paino ei erityisemmin enää laske, vaikka ruokavalioni on pääosin samankaltainen kuin tuolloinkin (vähän höllemmin otan esim. hedelmien ja maitotuotteiden kanssa mutta toisaalta liikuntaa on enemmän). Olen pähkäillyt, että kehoni on nyt löytänyt itselleen sopivan painon. Normaalipainon sisällä olen pysynyt koko ajan enkä ole erityisemmin edes yrittänyt laihduttaa (no, muutaman kilon ja turvotukset toivoin saavani pois).

 4. Alcyone

  Miulle iski flunssa tähän samaan syssyyn :(. Syönyt oon ihan induktion vaatimalla tavalla, mut en jotenkin usko olevani ketoosissa. Tekisi mieli hankkia noita Ketostixejä, mutta aika kallis purkki tuo on. Tuskin koskaan tulee kaikkia käyttämään ja, kun ne ei vielä välttämättä näytä ketoosia… :/
  Kaikki ruoka on myös jostain syystä käyny ällöttämään.

  • MRMR

   Sama juttu ruoan kanssa, kaikki on ällöttävää. Erityisesti kananmunat :’D Mutta ei ole kyllä oikein näläntunnettakaan, ehkä jos olisi kiljuva nälkä niin ei ällöttäisikään niin paljon.

 5. Anni II

  Ai niin, siitähän mun piti sulle raportoida, että tein tänään aamiaiseksi ensimmäistä kertaa psyllium-lettuja. Taikina vaan turposi huimaksi. Sen kaataminen pannuun ei ollut mahdollista, vaan se piti levittää lusikan avulla. Näytti siltä, että taikinassa olisi ollut aivan liikaa psylliumjauhoa (tein tupla annoksen, kun miehenikin halusi omansa, eli kaksi ruokalusikaliista psylliumia). Myös mulla jauho paakkuuntui pahasti. Niinpä survasin taikinan pikaisesti sauvasekoittimella. Se auttoi, mutta ei kai se vaan vaikuttanut tuohon turpoamiseen…

  Mutta tykkäsimme niistä kauheasti! Kermavaahdolla todellakin NAM! :)

  • Sanni

   Hihhih, kuulostaa siltä että psylliumia oli liikaa nesteeseen nähden, mullekin on käynyt joskus noin :) Psyllium turpoaa tosi voimakkaasti ja vetää väärillä mittasuhteilla taikinan helposti melkein kiinteäksi tahnaksi. Tuossa mun psyllium-lettuohjeessa mittasuhteisiin vaikuttaa esim. kananmunien koko, pienistä munista tulee vähemmän ”nestettä”. Ja tuo ruokalusikallinen psylliumia on sellainen ”noin”-arvio, en laita ihan kukkurallista ruokalusikallista.

   Kiva että letut kuitenkin maistuivat! :) Jos taikina turpoaa liikaa vastaisuudessa, kannattaa lisätä jotain nestettä, vaikka lisää kookoskermaa :)

  • Jonttu

   Itsekin tein eilen jo toistamiseen psyllium-lättyjä, ja hyviä olivat. Kananmunan makua peittämään laitoin jo taikinaan ripauksen kanelia ja sitten makeutukseksi Lidlin nestemäistä keinomakeuttajaa (Cologrania – voi miten tuosta sanasta tuleekin aina suolisto mieleen). Kelpasi vieraallekin. :)

 6. Nora

  Tää postaussarja on tosi mielenkiintoinen! Ja Karkkipäivä parhaita blogeja ikinä. Tuli mieleen tällainen kysymys: onko hunaja sallittu vhh-ruokavaliossa ollenkaan? Induktiolla tuskin ainakaan.

  • Sanni

   Moi Nora! :) Kiitos kommentistasi. Se lämmitti, kun edellisessä kommentissa sain kuulla ”ruokafriikkeilyni olevan sairasta” :/ Yhdelle sairasta, toiselle terveyttä.

   Moni vhh:lainen käyttää pieniä määriä hunajaa perusruokavaliossaan, se on ok :) Induktiolle sen sokerimäärä on liikaa.

 7. SaraM

  Kiitos tosi paljon näistä postauksista ! :) On ihanaa, miten paljon jaksat nähdä vaivaa näinkin yksityiskohtaisiin postauksiin. Näistä saa ”inspiraatiota” omaan syömiseen, vaikka en induktiolla olekaan, päinvastoin. Sokerin ja valkoisen vehnän kulutus on hillitöntä, ja se näkyy kyllä olossa.. Turvottaa, väsyttää ja nälättää koko ajan! Aattelinkin, että heti kun helmikuun alussa alkaa lukuloma ja sitä kautta ei tarvii syödä koulun ruokia, alotan ainakin jonkinasteisen induktion! (: On myös tosi kiva, että näissä sun esimerkkiannoksissa ei oo punasta lihaa eikä kanaa, koska en itekään niitä syö!

  Kiitos siis tosi paljon näistä ruoka- ja muistakin postauksista! Kirjoitat tosi hyvin ja hyvää ja selkeää kieltä ja tekstien sisältö on asiaa! (:

  • Sanni

   Kiitos SaraM :) Ilahduttaa <3

 8. sara

  En ole kiinnostunut induktiosta, mutta olen lueskellut, jos löytyisi ruokavinkkkejä ja heti löysinkin käyttöä kermalle, jota jäi viikonlopulta juuri sen verran, että voin tehdä vanukkaan. ;)

  Aloin nyt kuitenkin miettimään muutamaa aiheeseen liittyvää asiaa eli mistä tuo 20 g hh/pv on otettu ja onko se kaikille sama riippumatta vaikkapa painosta? Viitsitkö laittaa jonkun arvion paljonko hh saa esim. 4 palaa ruisleipää, 1,5 dl kaurapuuroa keitettynä ja vaikkapa 2 perunaa tai pastaa 1 dl? Yritän hahmottaa näitä lukuja, jos esim. normaalisti syöt sen 50 g.

  Laitan induktion vähän samaan kategoriaan kuin paaston tai detox- kuurit. Itselle ei ole tarvetta tai viitseliäisyyttä moiseen, mutta monia ne tuntuvat kiinnostavan ja innostavan. Minä saan turvotuksen pois vain vähentämällä liiallista syömistä ja juomalla vettä enemmän enkä haluaisikaan sellaisia olotiloja, joissa heikottaa, särkee päätä tai ei jaksa kävellä.

  • Sanni

   mistä tuo 20 g hh/pv on otettu ja onko se kaikille sama riippumatta vaikkapa painosta?

   Se on Atkinsin ruokavaliosta tuttu luku, eikä ole missään nimessä absoluuttinen ja kaikille sama. Käytäntö on kuitenkin osoittanut sen olevan luku, jossa pysyttelemällä useimmat saavuttavat ketoositilan. Atkins oli päätynyt tuohon lukuun hoitamiensa potilaiden ja lukuisten hiilihydraattien rajoittamista käsittelevien tutkimusten ja koetulosten perusteella. Joku saavuttaa ketoosin 50 grammalla, joku taas saattaa joutua nipistämään 10 grammaankin.

   Viitsitkö laittaa jonkun arvion paljonko hh saa esim. 4 palaa ruisleipää, 1,5 dl kaurapuuroa keitettynä ja vaikkapa 2 perunaa tai pastaa 1 dl?

   Jos kerrot mitä nuo painavat niin voin laskea :) Ruisleivässä kuitenkin on noin 40-50 % hiilaria, eli jos yksi pala painaa 30 grammaa (minkä tuore ruislimppuviipale todennököisesti ainakin painaa), niin saat neljästä viipaleesta jopa 60 grammaa hiilihydraattia.

   Myös kaurahiutaleissa ja pastassa on puolet painosta hiilihydraattia, perunassa 16%.

 9. satu

  Eka viikko takana :) Painoa lähti 1,8kg ( olen normaalipainoinen) ja senttejä vyötäröltä kolme :) Tätä siis jatketaan viikko, ehkä kaksikin :)

  • Sanni

   Hyvä Satu! :)

   En kuitenkaan kannusta ketään normaalipainoista pudottamaan liikaa painoa, muistathan lisätä hh-määrää jos paino jatkaa tippumistaan :) Anti-turvotus-etu + muut vhh:n edut (tasainen verensokeri, napostelunhimojen hallinta, kevyt olo) pysyy yllä korkeammallakin hiilarimäärällä :)

   • Jonttu

    Eipä näistä elämän iloista pääse käsitykseen, kun ei ole uunia, ei Ketostixeja, ei henkilövaakaa eikä edes keittiövaakaa. :)

 10. Susanna

  Hei! Oon seuraillut tätä suurella mielenkiinnolla, ja aion aloittaa tälleen vähän jälkikäteen kun olen vähän nähnyt, mitä kannattaa kaupasta ostaa jne. Sellaista mietin kun olen tottunut juomaan töissä kupin teetä (sokerilla) niin täytyykö se jättää pois? Kahvista en pidä, ja mehutkaan ei taida olla sallittua?
  Kiitos paljon todella kiinnostavasta postaussarjasta!

  • Sanni

   Hei Susanna!

   Tästä postauksesta saat apua:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2015/01/04/kaytannon-vinkkeja-ja-ruoka-ainelista-induktiojaksolle/

   Sokeri täytyy jättää pois mutta teetä voit toki juoda :) Mehuissa on paljon sokeria joten nekään eivät sovi induktiolle, lukuunottamatta keinotekoisesti makeutettuja ja aromeilla maustettuja, esim. Fun Light (vaikkakaan en kannusta noin totaalisynteettisten tuotteiden käyttöön, vhh-ruokavalio korostaa puhtaiden, ei-jalostettujen ruoka-aineiden käyttöä).

 11. Helena

  Hei, nuo sämpylälinkit ei enää toimi. Vieläköhän reseptit löytyy jostain?

  • Sanni

   Korjasin linkit eli nyt toimii.

   Kaikki blogini sisäiset linkit lakkasivat valitettavasti toimimasta blogini muuttaessa joulukuussa toiseen osoitteeseen. Minun pitäisi muuttaa kaikki linkit manuaalisesti, ja niitä on blogissa satoja. Kaikkia en pysty mitenkään muuttamaan mutta tärkeimpienkin muuttamiseen menee kauan…

   • Helena

    Kiitos, että korjasit nämä! Pääsen testaamaan reseptejä :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.