Karkkipäivä
Karkkipäivä

Induktioviikko 1 – perjantai

Päivän vinkki; kasvisten höyrytys.

Tajusin alkaa höyryttää kasviksia vasta kaksi vuotta sitten. Siihen saakka wokkaus/paistaminen oli minulle kypsennyskeino #1, ja seuraavana keittäminen. Jokainen on kuullut höyryttämisen eduista; se jättää kasviksiin eniten ravintoaineita. Mutta kuka alkaa jaksaa höyryttämään..? Siihenhän vissiin tarvitsee jonkun erityisen kattilan tai ritiläsysteeminkin… Näin minä ajattelin 33-vuotiaaksi saakka.

Nyt höyrytän varmaan 90% kaikista lämpiminä syömistäni kasviksista. Ei siihen mitään erityisvälineitä tarvita – jos et omista höyrytysritilää, nakkaa kattilan päälle (pasta)lävikkö (muovisellakin olen joskus muun puutteessa kokeillut). Pohjalle vähän vettä, kasvikset lävikköön ja kansi päälle. Kypsentyvät itse asiassa nopeamminkin kuin keittämällä, eivätkä jää yhtä vetisiksi. Myös koostumus on rapeampi kuin keittäessä. Saat siis ravintorikkaampia kasviksia paremmalla rakenteella kuin keittäessä – ja ilman paistamisen rasvaa – (jos nyt joku haluaa sitä vältellä).

Tämä ei ollut mikään vhh-vinkki vaan yleinen! :) Mutta kenties korostuu vhh:lla jossa syödään niin paljon kasviksia.

Hoyrytys

Perjantaina syötiin näin:

Induktioviikko1_perjantai_aamiainen

AAMIAINEN:

Kolme kuppia kahvia – 1,9 g

2 palaa (44 g) vhh-näkkäriä – 0,7 g

6 g Goldessa-tuorejuustoa – 0,17 g

30 g Paimenpoika-juustoa

15 g Salanova-salaattia – 0,18 g

50 g kurkkua – 0,7 g

kahden munan munavoi – 0,4 g

Yhteensä: 4,05 g

.

Induktioviikko1_perjantai_lounas

LOUNAS:

turskaa ja kukkakaalimuusia

200 g paistettuja turskafileitä

200 g kukkakaalia – 4,2 g

20 g soijakermaa – 0,36 g

mausteet: muusiin suolaa, valkopippuria ja ripaus muskottipähkinää

kalaan suolaa ja pippuria

(kukkakaalit keitetään vähässä vedessä, lisätään soijakerma ja muusataan/surautetaan hienoksi tehosekoittimella)

Yhteensä: 4,56 g

.

Lounaan jälkeen oli hetken todella tyytyväinen ja kylläinen olo, mutta jo tunnin kuluttua olin hirveiden herkkuhimojen kourissa. Kestin kolme tuntia, minkä jälkeen…

Induktioviikko1_perjantai_valipala

VÄLIHERKKU:

suklaavanukas

30 g vispikermaa – 0,9 g

20 g Rainbow-soijajogurttia – 0,36 g

6 g kaakaojauhetta – 0,54 g

ripaus steviaa

muki Yogi Aztec Sweet Chili -teetä

Yhteensä: 1,8 g

Tällainen oli siis vhh-suklaavanukkaani ennen kuin löysin siskoni kautta Fastin Puddingin.

Fastin vanukasta saa yli tuplasti suuremman annoksen vähemmillä hiilihydraateilla ja bonusta on myös kylläisyyttä tuova korkea proteiinipitoisuus. ;) Tietysti aina ei ole tarpeenkaan syödä yli kahden desilitran herkkuannosta. Pieneen mielitekoon sopii kermavaahdon ja vaikka mascarponen yhdistelmä, mutta jos välipalanälkä vatii suurempaa satsausta, Fast voi olla sopiva vaihtoehto.

idInduktioviikko1_perjantai_illallinen

ILLALLINEN:

tuliset tonnikala-fingersit ja kasvis-napostelulautanen

(söin myös yhden oliivi-paprika-muffinssin sekä eilisen tofuannoksen jämät, näistä yhteensä noin 2,1 g)

tonnikalafingersit:

1 purkki tonnikalaa

1 muna – 0,2 g

vajaa 0,5 dl juustoraastetta

6 g Pofiber-jauhoa – 0,72 g

(Pofiber-määrä ei ole täsmällinen, laitoin muistaakseni vajaan ruokalusikallisen joka painoi tuon 6 grammaa)

pikkuisen Pirkka Sambal Oelek -chilikastiketta

3 g chiliä – 0,24

aavistus soijakastiketta

Sekoita aineet yhteen ja muodosta taikinasta puikkoja. Paista paistinpannulla ruskeiksi.

Induktioviikko1_perjantai_illallinen

dippi:

50 g Rainbow soijajogurttia – 0,9 g

20 g kermaviiliä – 0,8 g

sitruunan mehua

suolaa, pippuria

cayenne-pippuria

lime-pippuria

ripaus steviaa

kasvikset:

50 g kesäkurpitsaa – 1,25 g

50 g kurkkua – 0,7 g

50 g vihreää paprikaa – 1,25 g

50 g tomaattia – 1,75 g

Yhteensä: 7,8 g – melkeinpä kahden hengen annos

.

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 18,2 g (käytännössä vähemmän, sillä en syönyt koko tuna-fingers-lautasellista)

Huomioita: lounaan jälkeen vaivasi todella paha herkuttelun himo joka ei täysin sammunut herkkuvälipalallakaan. Lopulta oli lähdettävä salille jotta sai ajatukset irti herkuista (liikunta auttaa aina napostelunhimoon). Samalla kuitenkin Ketostixin arvo oli tänään noussut asteen ylöspäin.

Herkku-mielitekojen tuntemukset mietityttävät. Induktiota on menossa viides päivä, ja tietynlainen napostelun halu on vallinnut käytännössä koko viikon. Huom – en halua sanoa että halu napostella on yleisellä tasolla jotenkin väärin, toisille sopii jo aineenvaihdunnallisestikin paremmin se, että syö päivän mittaan useamman pienen aterian kuin kolme suurempaa. Minulta aterioiden väliset snack-mieliteot katosivat kuitenkin kokonaan vähähiilihydraattisen ravinnon myötä, ja siksi herkuttelun himo tuntuu erikoiselta – etenkin ketoosissa, jolloin verensokeri pysyy aivan erityisen tasaisena ja osalta ihmisistä nälän tunteet saattavat jäädä jopa kokonaan pois.

Haluan myös korostaa (kun tiedän siellä olevan teitäkin jotka pelkäävät induktio-teemaviikkojeni rohkaisevan syömishäriöistä käytöstä), että herkuttelu ei ole väärin. Ihminen saa ja hänen kuuluukin syödä herkkuja, eikä niiden herkkujen tarvitse aina olla mitään terveellisiäkään. Mutta jos henkilöä vaivaa jatkuva himo herkkujen perään joka päivä ja jokaisen aterian välillä (tiedämme, että näitä ihmisiä on), ja olo tyydyttyy vain kun saa käteen suklaapatukan tai vaniljaviinerin, silloin ei voida puhua tasapainoisesta ja terveellisestä suhteesta herkkuruokiin. Sokeririippuvuus on tosiasia. Herkuilla on paikkansa – mutta jos  ne hallitsevat mieltä kaiken aikaa, voi olla elämänlaadullisesti järkevää tehdä asialle jotain. Induktio ja vähähiilihydraattinen ruokavalio on yksi tapa katkaista sokeririippuvuus.

Induktioviikko1_perjantai_Ketostix

Ketostix-tikut mittaavat asetoasetaatin määrää elimistössä. Asetoasetaatti on yksi ketoaineista, ja sen läsnäolo vahvistaa, että olet ketoosissa. Voit kuitenkin olla ketoosissa vaikka tikut eivät rekisteröisikään asetoasetaattia, silloin ketoosin voi päätellä yleisestä olotilasta – ja merkeistä kuten asetonin tai imelän tuoksuinen hengitys. Ketoaineita vapautuu myös hengityksen mukana, siitä ”hajuhaitta”.

Ketoosin mittaaminen ei ole millään lailla tärkeää, vain sillä on merkitystä että olosi on hyvä. :) Toisille mittaus kuitenkin antaa psykologista tukea projektille.

Ketostix_arvot

Ketostix mittaa asetoasetaatin määrää väriasteikolla. Värin syvyydellä ei lopulta kuitenkaan ole olennaista merkitystä – haaleakin punainen kertoo, että kroppasi polttaa rasvaa.

Yleisesti; mitä enemmän ylipainoa, sitä enemmän kropalla on mahdollisuus ketoaineita rasvakudoksesta muodostaa –> sitä todennäköisempää, että tikku näyttää tummaa punaista. Normaalipainoisilla rasvavarastoja on vähemmän ja mittaustulos näyttää todennäköisemmin vaaleampaa väriä. Minulla tulos on lähes aina alin eli 0,5. Neljän induktiokokeiluni aikana arvo on vain muutaman kerran noussut sen yli.

Kommentit (59)

 1. H

  Naposteluhalu on minullakin joskus melkoinen, olen yhdistänyt sen siihen että energiaa ei ole tullut ruuasta tarpeeksi. Itsellä herkuttelu painottuu nimittäin aina ilta-aikaan, jos on tullut päivällä syötyä liian vähän. Olen ollut myös maanantaista asti nyt induktiolla, paha vaan että samaan aikaan alkoivat kuukautiset, joten turvotus on ollut ilmeisesti niiden vuoksi tiukassa. Painoa on nyt tämän aamun mittauksen perusteella tippunut kuitenkin puolisentoista kiloa, tiistaiaamuna vaan oli jopa silmäluomet ihan turvoksissa (mitä en kyllä yleensä menkkojen aikaan ole huomannut)Ihmettelin jo maanantai-illalla kun join koko päivän kuitenkin runsaasti ja tarve käydä vessassa ei lisääntynyt samaa tahtia.

  • sni

   Mulla on vähän samanlainen ongelma. Siksi olen ottanut tän viikon vähän rennommin ja totutellen ja vasta ensviikosta alkaen lasken tarkemmin hiilarit. Tällä viikolla olen ollut 15-30hhg välillä. Vatsaa kun kramppaa hitosti, niin välillä olen sortunut pariin palaan tummaa leivontasuklaata tai banaaniin :( Lisäksi veikkaisin et hormonaalinen ehkäisy tulee vaikuttaa mulla siihen, että neste ei katoa vaikka rasva sulaisi? Osaatko Sanni sanoa tästä mitään? Olo on keventynyt, mutta neste ei katoa.

  • Sanni

   olen yhdistänyt sen siihen että energiaa ei ole tullut ruuasta tarpeeksi.

   Mä olen miettinyt tuota mahdollisuutta (koska en laske kaloreita niin en tiedä jäänkö oikeasti kalorivajeeseen kaikesta lisätystä rasvasta ja rasvaisesta kalasta huolimatta), mutta toisaalta en keksi, miten mun sitten pitäisi syödä kun kuitenkin syön joka aterialla vatsan täyteen. Syön aina sen verran että tulen selvästi kylläiseksi. Tuntuu siis oudolta, että elimistö viestisi mulle kylläisyyttä, jos kuitenkin saan aterialla liian vähän energiaa. Ei tee mieli syödä itseään ähkyynkään – eli jatkaa syömistä kun vatsa tuntuu jo täydeltä.

   Kuukautiset tietysti aiheuttaa ”luonnollista turvotusta”, mutta onneksi se on väliaikaista :) Induktion hyödyt tulevat varmasti selvemmin näkyviin kuukautisten jälkeen – vaikka onhan tuo 1,5 kg jo paljon pudotusta näin lyhyessä ajassa..!

 2. HennaA

  Hei Sanni,
  Minulla nyt siis 5 päivä menossa ja hyvältä tuntuu ! Syön hyvin ja säännöllisesti ja painokin alenee. Vatsa voi hyvin, pientä ummetusta vain havaittavissa. Makean himo minulla totaalisen poissa, hyvä niin ! Söin nimittäin ennen karkkipussin per päivä.

  • Sanni

   Hyvähyvä HennaA! :) Peukkuja täältä!

 3. Pipsnam

  Kiitos tuosta höyrytysvinkistä, oon miettinytkin että toimiskohan tuommonen ritiläsysteemi, en oo vaan saanut aikaseks kokeilla! Itse yleensä keitän kasvikset, mutta toinen lempparitapa on nykyään heittää ne uuniin, ihan vaan uuninpellille, tulee parempia kuin keitettyinä. En kylläkään raaski alkaa uunia lämmittelemään pelkästään kasvisten takia eli lähinnä tulee viskottua uuniin sillon jos mies tekee siellä itelleen ranuja tms.
  Mä suurin piirtein vuos sitten laitoin itteni ketoosiin ja sen jälkeen ollut pääosin vhh-ruokavaliolla, ja huomasin että se sopii mulle älyttömän hyvin! Loppuvuodesta kuitenkin lipsahti kun sain päivittäin ilmasen ”normi”ruoan ja joulukuussa oli vatsa lähes päivittäin niin kipee ja turvoksissa että olipa taas hyvä muistutus palata vhh:n pariin.

  Mun piti kysyä semmosta, että mitäs alkoholijuomia sä suosittelet vhh:laiselle? Oon sallinu itelleni kaljanjuonnin (ehkä kerran kuukaudessa tulee juopoteltua jos sitäkään), mutta viimeaikoina mulla on menny maha jo muutaman kaljan jälkeen kipeeks, turvoksiin ja ihan sekasin..
  Induktiossa ei tietysti mitään mutta normaalitilassa mikähän ois paras vaihtoehto? Kirkas viina veteen lantrattuna? Namii :D

  • Sanni

   toinen lempparitapa on nykyään heittää ne uuniin, ihan vaan uuninpellille

   Uunikasviksetkin on kyllä NIIN ihania! Kieltämättä kaikkein parhaan makuisia, etenkin paahdetut juurekset… No, ne saa nyt induktiolla unohtaa, mutta normi-vhh:lla syön usein paahdettuja porkkanoita, bataattia ja punajuurta. Niiiiiin herkullista…!

   Vaikka uunissa paahtamalla saa parhaat maut esiin, niin höyrytys on malttamattoman valinta! :D Tai kun ruoan pitää valmistua nopeasti.

   Mun piti kysyä semmosta, että mitäs alkoholijuomia sä suosittelet vhh:laiselle?

   Kuiva valkoviini lienee se eniten ”suositeltu” juoma, ja sitten tietysti tiukat viinat hiilarittomiin lantrinkeihin. Toisaalta – syödessä hyvin niukkahiilihydraattisesti, on vahvat alkoholit parempi jättää sivuun. Ketoosi ja alkoholi eivät ole paras mahdollinen yhdistelmä; alkoholi vaikuttaa elimistössä paljon voimakkaammin (syyn olen joskus lukenut mutta en muista sitä), ja pienestäkin määrästä alkoholia voi seurata yllättävän vahva päihtymys.

   Itse olen punkkuihmisiä ja alkoholivalintani onkin useimmiten lasi punaviiniä. Kuivissa punaviineissä ei ole sokeria, joten siinä mielessä en ymmärrä miksi juuri kuiva VALKOviini on karppaajalle enemmän suositeltu kuin punkku.

   Juon myös silloin tällöin sokeroimattomis siidereitä, joissainhan on jopa 0g hiilaria.

   Olut on kuin nestemäistä sokeria, se ei sovi vhh:lle. ;)

   • Tiia

    Vinkkinä, jonka varmaan suurin osa jo tietääkin. Alkossa on viineissä ne nimilaput. Viimeisenä on ilmoitettu sokerin määrä g/l (huom. litra). Vaikka siinä ei edessä välttämättä lue sokeri, niin viimeinen g/l tarkoittaa sokeria.

    Ja jos sitä ei ole ilmoitettu, niin määrä on alle 3g/l.

    • Sanni

     Jep, noista mä aina itse tsiigaan sokeripitoisuudet :) Ja sillä olen ihmetellytkin tuota valkkarisuositusta punkkuun nähden, ei sokeripitoisuuksissa ole mitään mikä nostaisi valkoviinin paremmaksi valinnaksi.

 4. Jonttu

  Vointi on taas palannut hyväksi. Eilen puolenpäivän jälkeen tosin jaloista katosi yhtäkkiä voimat jopa niin, että kaupassa vihannesosastolla menin röyhkeästi muiden ohi punnitsemaan tuotteita, kun en jaksanut seisoa yhtään ylimääräistä hetkeä. Mutta nyt olo taas ok.

  Mieleeni on taas tupsahtanut muutama kysymys. Eli mikä on mielestäsi suurin tai yleisin virhe induktiota ensimmäistä kertaa kokeilevalla?

  Mitähän sitä tekisi pakasteeseen ostetuille jälkiuunileipäpusseille ja kaapissa majaileville puurohiutaleille! Olisi hullua heittää roskiinkaan, kun meillä on leipäjonojakin täällä. :(

  Entä voiko noita siikamurekepihvejä todella syödä yhden päivässä, kun niissä on kuitenkin käytetty perunahiutaleita ja kauraakin? :(

  Ja sitten tuli sellainen pieni pelottava ajatus mieleen, että mitä tälle kaikelle juustoista peräisin olevalle kovalle rasvalle tapahtuu verisuonien sisällä; muuttuuko se plakiksi, jos tätä ruokavaliota jatkaisi pitkään? :( Toki vhh olisi varmasti parempi kuin sokeria reippaasti sisältävä ruokavalio satavarmasti, mutta tämä asia mietityttää silti…

  On kyllä tullut mieleen, että jos on jotkut tärkeät juhlat edessä, niin niitä ennen voisi tehdä pienet parin viikon induktiot; sopisi vaatteet sitten kauniisti päälle. :)

  • Nimetön

   Eikö sitä olla jo vatvottu vaikka kuinka kauan, tuota kovaa rasvaa ja verisuonia. Se EI ole yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin.

   • Jonttu

    En millään pahalla tarkoittanut, ja en ole tullut aiemmin miettineeksi tätä asiaa, kun en ole tätä ruokavaliota ollenkaan kokeillut. Kerroin vain väliaikatietona oman mielessä olevan pienoisen huoleni.

  • Sanni

   mikä on mielestäsi suurin tai yleisin virhe induktiota ensimmäistä kertaa kokeilevalla?

   Varmaankin hiilihydraattimäärän aliarviointi, etenkin jos ei punnitse ruokiaan. Painavista kasviksista kertyy yllättävän helposti paljon hiilihydraatteja. Eli vaikka lautasella on normi-vhh:lle sopiva ja yleisellä tasolla mitä suositeltavin määrä kasviksia, saattaa niiden hiilihydraattimäärä estää ketoosin. Ruusukaali on esimerkki todella vähähiilihydraattisesta mutta suhteellisen painavasta kasviksesta. 100 grammassa on vain 2 g hiilihydraattia. Mutta jo 12 kpl (runsas kourallinen) pientä pakasteruusukaalia painaa 100 g, se on lopulta aika pieni määrä kasvislisuketta. Jos lautasen täyttää ruusukaalilla silmämääräisesti punnitsematta, voi annoksessa huomaamatta olla jo kuusikin grammaa hiilihydraattia. Näillä grammoilla on siis merkitystä VAIN mikäli henkilö pyrkii ketoosiin, muutenhan ruusukaalia ja mitä tahansa kasvista on suositeltavaa mutustaa niin paljon kuin napa vetää :D

   Sipuli on toinen josta kertyy annokseen todella helposti ja huomaamatta hiilareita.

   Mitähän sitä tekisi pakasteeseen ostetuille jälkiuunileipäpusseille ja kaapissa majaileville puurohiutaleille!

   Et tee niille mitään ja jätät ne paikoilleen :) Syöt ne sitten myöhemmin kun induktiokokeilu on päätöksessään.

   Entä voiko noita siikamurekepihvejä todella syödä yhden päivässä

   Tähän en pysty vastaamaan, koska elimistöt toimivat niin yksilöllisesti. Itse söin kalamurekepihvejä ensimmäisellä induktiollani eivätkä ne ”ei-sallituista” lisäaineistaan huolimatta vaikuttaneet ketoosiin. Niitä on kuitenkin annoksessa niin pieni määrä.

   Kovan rasvan kertymiseenkään en osaa vastata muuta kuin tuon ikuisen mantran; yksilöllistä…. Ja kuten Nimetön totesi, aiheesta on myös tehty paljon tutkimuksia, joiden mukaan tyydyttyneellä rasvalla ja verisuonitaudeilla ei ole yhteyttä, vaikka aiemmin niin väitettiin ”kiven kovaa”. Sydän- ja verisuonitauteihin vaikuttaa moni asia elintavoissa (ja perimässä) kokonaisvaltaisesti, ei pelkkä kova rasva.

   • Jonttu

    Tuo leipäkysymys koski tietenkin jatkoa, ei tätä hetkeä, jolloin mennään vielä induktiolla. :) Kun kuvittelin jo, että ehkä luopuisin leivästä kokonaan. No, tämä aamu sai minut hieman toisiin aatoksiin.

    Millainen suhde sinulla on induktiolla/perusruokavaliollasi juustoja ja öljyjä?

    • Sanni

     Millainen suhde sinulla on induktiolla/perusruokavaliollasi juustoja ja öljyjä?

     En yleisesti mitenkään säännöstele niitä tai laske pitoisuuksia, mutta koska juuston syönti lähtee mulla välillä lapasesta, olen viime ajat pyrkinyt pitämään sen kulutuksen arkena korkeintaan noin sadassa grammassa per päivä. Tietysti jos teemme vaikka juustopöydän, niinkuin uutena vuotena, syön juustoa varmasti vähintään kolminkertaisen määrän. :D

   • sohviperuna

    Itse uskon, että geeniperimä vaikuttaa eniten sydän- ja verisuonitauteihin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kovat juustot sisältävät tosi paljon kalsiumia, joka kyllä tukkii suonia, jos sitä saa liikaa. Eli kalsiumtabut voi ainakin unohtaa, jos ”mässäilee” juustolla.

    Joskus olenkin miettinyt, että johtuuko tämä ”suomalainen geeniperimä” osittain siitä, että meijeriteollisuuden propaganda on mennyt liian hyvin perille. Mummoni sai aivoinfarktin ja lääkärikin sanoi, että nyt loppui se maidon litkiminen. Mummo joi siis litran maitoa päivässä ja muutaman siivun juustoa ja jo silloin ollaan liiallisissa kalsiummäärissä. Tämän lisäksi hän söi vielä kalsiumtabletin, sillä vanhoille ihmisillehän tulee muuten osteoporoosi.

   • Jonttu

    Tuo kasvisten liian suuri käyttö on varmasti enemmän kuin totta. Olen ollut häkeltynyt esim. siitä, miten vähän kurkkua voi syödä nyt induktiolla päivittäin. Ja pakko tunnustaa, että olen eniten karsinut kasvikunnan tuotteista, kun olen pyrkinyt alle 20 hiilihydraattigrammaan.

  • Tiia

   Yhtään mikään ei kerry suonten seinämiin, jos ne ovat terveet. Sen sijaan sokeri, viljat, lisä-aineet ympäristömyrkyt ymv kemikaalit ja kaikki muu keinotekoinen ja prosessoitu moska aiheuttavat elimistöön kokoaikaisen pienen ärsytyksen tulehdustilan ja pitemmän päälle vaurioittavat verisuonten seinämiä. Kolesteroli yrittää korjata suonia ja kiinnittyy vauriokohtiin.

   Eli joo-o. Tavallaan on totta, että kolesteroli tukkii suonet.

 5. anniM

  Veikkaan myös että napostelu tarve johtuu energian puutteesta. Ja veikkaan että saisit sitä helposti lisäämällä rasvaa ruokavalioon! En voi uskoa että saat tarveeksi rasvaa kun näitä postauksia olen lukenut. Itse kun noudatin vhh:ta/karppasin ”tiukemmin” minun oli pakko tunkea vähän joka ruokaan voita, majoneesia ja öljyä. Ja se oli se suurin ongelma vaikka muutenkin olen ennemmin rasvan kuin makean ystävä. Vai onko tämä sun vhh jotenkin erilainen kuin karppien vhh? Ootko laskenu rasvojen määrää?

  Mun hätävara herkku oli muuten pikasuklaa, jossa noin 0,5dl kermaan laitetaan kaakaojauhetta 2-3rkl ja se sekoitetaan voimakkaasti ”vanukasmaiseksi”. Nam!

  • Sanni

   Voi hyvinkin pitää paikkansa että en saa tarpeeksi rasvaa, vaikka sitä kyllä on joka ateriallani. Kaikki nauttimani rasva ei näy ateriakuvissa, kuten paistoon käytetty voi ja salaattiin ja kasvisten päälle lisätty oliiviöljy + maustevoi (en ole noita erikseen ruokapäiväkirjaan merkannut, ehkä pitäisi niin vhh:ta tuntematonkin ymmärtäisi, kuinka tärkeää rasva on jokaisella aterialla..?). Lisäksi kuvissa ei aina näy aterialla nautitun ruoan kokonaismäärä – lautasen ulkopuolella kattilassa, salaattikulhossa tai pannussa on usein vielä lisää ruokaa jonka syön myös :) Tekstissä siis on valmistetun aterian kokonaisruokamäärä, mutta kuvissa välttämättä ei. Kuvan on tarkoitus vain elävöittää tekstiä, ei olla konkreettinen esimerkki nautitun aterian koosta.

   Ootko laskenu rasvojen määrää?

   Olen laskenut aiemmilla induktioilla ja joskus perus-vhh-ruokavaliollanikin – energiajakauma on aina rasvan eduksi :)

   Mun hätävara herkku oli muuten pikasuklaa, jossa noin 0,5dl kermaan laitetaan kaakaojauhetta 2-3rkl ja se sekoitetaan voimakkaasti “vanukasmaiseksi”. Nam!

   Tätäkin on kokeiltu, hyvää on! :)

   • Elina

    Huh, hyvä tietää että kuvien annokset ovat pienempiä kuin todellinen nautittu määrä :) Olenkin ihmetellyt, että miten niin pienillä annoksilla pärjää :D Ruuat on kyllä olleet tosi kauniisti kuvattuja ja herkullisen näköisiä!

    Rasvan tärkeyden korostaminen voisi olla fiksua, itse en ainakaan melko vhh-ummikkona sitä tullut ajatelleeksi :)

   • Jonttu

    Tämä oli aivan ihanaa; kokeilin tänään. Melkein parempaa kuin suklaa. x)

 6. Hanne

  Tänä aamuna mitattu ja oli jotakuinkin tuolla kohtalaisen puolella. Aikasemmin kun 50 ylimääräkilosta laihdutin niin se oli aina tuo tummin violetti. Katotaan miten nyt käy. Olosta kyllä huomanut jo, vielä ei sitä energistä ja hyvää oloa saavutettu vaan huomaan että ketoosi alkaa käynnistyä kun iltasin huono-olo ja palelee ja väsyttää, mutta tiedän sen muuttuva hyväksi vielä :)

  • Sanni

   Jaksaajaksaa :) Toivottavasti palelu ja väsymys pian helpottaa!

 7. paula

  Kiva ku laitat kuvina noita ruokajuttuja. Innostaa itseäkin syömään paremmin :)

  • Sanni

   Kiitos :) Vähän tylsännäköisiä nämä postaukset olisikin ilman kuvia.

 8. HeidiKR

  Ompa sinällään kummallista että nyt on kolmas päivä menossa ettei vatsa ole toiminut. Olo on siitä huolimatta mielettömän hyvä. Ei lainkaan sellainen normiummetusolo. Toki olen nyt(eilen) lisännyt kuitua ruokaani enemmän, ja jospa viikonlopun aikana ehtisi leipomaan tuota näkkäriä, jotta vatsan toiminta normalisoituisi. Ihan noin monipuolisesti eri aterioita en ole ehtinyt kokkailemaan, kun työarki on niin kiireistä, mutta muutamaa helppoa ohjetta hieman eri variaatioilla kun tekee niin ei ole kyllästynyt. Ja leikkelelautasaamiainen on ihan paras! Ja kookoskermavaahto! ♡

  • Sanni

   Toivottavasti ummetus helpottaa! Muuten – jos olo sattuisi käymään jopa tukalaksi, niin apteekin Microlax tuo nopean helpotuksen.. ;)

 9. Miina

  Kasviksista saa höyryttämällä myös kivemman näköisiä, niiden värit kirkastuvat höyryttäessä. Jos siis on samanlainen silmilläsyöjä kuin minä olen ;) Minä aloin kuukauden alusta herkuttomalle kaudelle, ja huomaan jo nyt makeanhimojen laskeneen. Enemmän tekeekin sitten mieli suolaista syötävää. Tätä induktiota on kiva seurata vaikka en itse osallistukaan, kerääthän sitten lopussa osallistujien kokemuksista jonkun yhteenvedon? :) Myös niitä ennen-jälkeen kuvia olisi kiva nähdä myös lukijoilta!

  • Sanni

   Kasviksista saa höyryttämällä myös kivemman näköisiä, niiden värit kirkastuvat höyryttäessä.

   Totta tämäkin :)

   kerääthän sitten lopussa osallistujien kokemuksista jonkun yhteenvedon? :)

   Riippuu tietysti ihan lukijoiden halukkuudesta jakaa kokemuksiaan, toivotaan että he haluavat niistä kirjoitella :) Aika hyvin täältä kommenttilaatikosta on pystynyt seuraamaan osallistujien edistystä :)

   Kuvista voisin vähän veikata että niitä ei moni halua lähettää… Kerran pyysin lukijoita lähettämään meikkkikuvia johonkin aiheeseen liittyen, ja sain yhden :D

 10. Jonttu

  Minua mietityttää, että miten jaksat läpi tämän kaksiviikkoa, kun samalla päivität tätä meidän syömäopasta ja samalla myös muun aiheisia postauksia. Ihan hirvittää sinun puolesta!

  Miten aiot palkita itsesi viikon kuluttua? :)

  • Sanni

   Minua mietityttää, että miten jaksat läpi tämän kaksiviikkoa, kun samalla päivität tätä meidän syömäopasta ja samalla myös muun aiheisia postauksia.

   Kyllä tähän kieltämättä ”pikkuisen” enemmän aikaa on mennyt mitä kuvittelin :D Vaikka kuvat ja ruokapäiväkirjakin oli jo valmiina :) En varautunut siihen että kommentteja ja kiinnostusta tulisi näin paljon.

   Eihän minua kukaan pakota muunkin aiheisia juttuja induktioviikoilla kirjoittamaan, mutta haluan itse. En tykkää yksipuolisesta sisällöstä, vaikka se kuinka olisi väliaikaista. Vaikka ruokajutut ovat minusta tosi kivoja, olisi tylsää jos blogissa ei kahteen viikkoon olisi muuta sisältöä. Blogin sopiva tasapaino eri aiheiden välillä on minulle tärkeää :)

   Miten aiot palkita itsesi viikon kuluttua? :)

   En tiedä – pitämällä pari vapaapäivää netistä? ^_^ :D

 11. Tuulikki

  Hei Sanni!
  Kiitos näistä jokapäiväisistä tosi mielenkiintoisista induktio ja ruoka postauksista! Joka päivä odotan että pääsen kurkkimaan mitä nyt olet kehitellyt ;)

  • Sanni

   Kiitos Tuulikki, ilahdun tällaisista kommenteista! :)

 12. Liena

  Kiitos näistä ruokapostauksista! Innoittamanasi oma induktio lähtee käyntiin maanantaina: asiaan olen jo varautunut mm. hankkimalla keittiövaa’an ja lisäksi olen tyhjentänyt jääkaappia porkkana-, jogurtti- yms. varastoista :) Kävin myös ostamassa valmiiksi soijaruokakermaa mutta unohdin lämpimään, pahus!

  Netistä osui eteeni ohje superhelppoon karppipizzapohjaan joka sopisi induktiolle, linkkaan sen jos joku muukin haluaa sen ruokalistalleen laittaa :) Täytteistähän saa helposti induktioon sopivat. Pohja tehdään kokonaan kananmunista mutta ilmeisesti se ei kuitenkaan maistu munakkaalle.

  http://livinupanotch.blogspot.fi/2013/03/pizzapohja-kananmunasta.html

  • Sanni

   Go Liena! :)

   Tuota kananmuna-pizzapohjaa mun on pitänyt joskus kokeillakin. Heti alkaa vhh-kokin päässä raksuttaa… mitähän tapahtuisi jos tuohon lisäisi Fibrex-hiutaleita ja hieman nestettä..? Fibrex tuo vhh-taikinoihin mureutta, rapeutta ja rukiinomaista makua. Jämköittäisiköhän se yhtään pehmeää munapohjaa…

   Mun normi vhh-pizzapohja on tällainen:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/02/19/valkoinen-artisokka-vuohenjuustopizza/

 13. Maija

  Mukana ollaan oltu ja olo tuntuu huikean hyvältä! Olen rakenteeltani todella hoikka, mutta normaalipainoinen. Vatsa-vaivat, kivuliaat krampit ja turvotukset ovat kuitenkin vaivanneet muutamia vuosia. Gluteeniton ja maidoton dieetti on ollut itselleni ehdoton (laktoosi-intoleranssikin pakottanut jättämään maitotuotteita ulkomailla asuessa), se poisti kivuliaat vatsa-oireet ja kiusalliset ilma-vaivat kokonaan. Silti aina tuppaa maha iltaa kohti turpoavan, etenkin jos on tullut nautittua hiilarihöttöä liiaksi.

  Huomasin jo kahden päivän jälkeen ketoosin oireita, joka toi pahimpana jalkojen voimattomuuden. Olo on siitä huolimatta ollut hyvä. On hieno huomata että pärjään ilman hiilarihöttöä ja karkkia, suurempia mielihaluja ei ole ollut (vaikka täällä Hollannissa ranskis-kojut välillä houkuttelevat..). Nälkää en myöskään tunne juuri laisinkaan. Iloisin olen siitä että iltaisin ei ole enää pallomahaa, vaan hoikka ja terve vatsa. :)

  Jatkossa palaan takaisin paleo-tyyliseen ruokavaliooni, mutta valitsen jatkossa sen karkkipussin sijaan herkullista tummaa suklaata. Kiitos kun jaksat antaa niin paljon tukea ja neuvoja meille induktiosta kiinnostuneille! :)

  • Sanni

   Kiitos itsellesi kommentista ja kokemusten jakamisesta, Maija! :) On tosi mielenkiintoista seurata muidenkin kuin omaa etenemistä. :)

   Mukavaa talvea sinne Hollantiin ja hyvän ruoan iloa! :)

 14. Paper

  Mitäs jos hiilihydraatit meneekin vähän yli tuon kahdenkymmenen gramman, siis tyyliin 20,4g. Onko se heihei mahdolliselle ketoosille, vai onko noilla gramman kymmenyksillä niin väliä?

  • Sanni

   Kymmenyksillä ei ole väliä, luku ei missään nimessä ole absoluuttinen :) Se vain on hiilihydraattimäärä, jolla käytännön kokeilujen perusteella useimmat saavuttavat ketoositilan. Joku voi päästä ketoosiin 40 gramman määrällä, toisella taas vasta 10 grammaa stimuloi ketoosin. (Noin alhaiset määrät tosin ovat harvinaisia.)

 15. Sonja R

  Minäkin haluan kiittää höyrytysvinkistä, eipä ole tullut itselle mieleen!
  Muutenkin haluan kiittää aivan mahtavasta blogista, asiaa löytyy laidasta laitaan ja mikä parasta, osaat kirjoittaa todella mukaansa tempaavasti mistä hyvänsä :) Keep up the good work, mate!

  • Sanni

   Kiitos Sonja! :)

 16. Jonttu

  Vaikka tämä induktio on sujunutkin suhteellisen kivuttomasti ja ilman suurempia himotuksia entisen elämän puolelta, on pakko tunnustaa, että ostin jo ihan normikarkkia induktion päättymistä odottamaan. Tilanne on sikäli erikoinen, että tavallisesti karkki ei säily kotonani koskaan päivääkään tulematta syödyksi, mutta nyt haluan odottaa. Toisaalta mietin, että mitähän elimistöni taas tuumaa näiden kahden erilaisen viikon jälkeen, kun taas on sitten tiedossa paluu takaisin karkki- ja suklaaholistin elämään. Karkit ja suklaa ovat itselleni rakkaampia kuin juustot, vaikka jälkimmäisetkin ihania toki ovat. Kai olen sitten jonkinlainen vhh-luopio.

 17. Nimetön

  Hah meikä on vuosikaudet höyrytänyt lävikön avulla ja viimein syksyllä sain ostettua kunnon kerroskattilan :D Höyrytän myös perunat, ei tule niin löllöjä kuin keitettäessä.

  En ole induktiolla, vaikka suurella mielenkiinnolla näitä parin viikon postauksiasi seuraankin. Sen sijaan induktioviikkosi innoittamana päätin viimein kokeilla viljattomuutta, koska olen kuullut niin monta kertaa viljojen pahentavan ellei jopa aiheuttavan iho-ongelmia.
  Ihan täyskieltoa en ole sentään (vielä) laittanut viljoihin, mutta leivän ja puuron olen jättänyt pois. Pieniä määriä en jaksa kytätä, sillä vaikutuksia olen huomannut vaikka thaimaalaistyyppisessä kalakeitossani on ollut täysjyvänuudeleitä tai kastikkeessa vehnäjauhosuurus.
  Vaikka tarkoitusperäni liittyvät nimenomaan ihoon, olen huomannut olossani sellaisen muutoksen, että en ole niin väsynyt kuin normaalisti syötyäni aamiaisen ja maha ”ei tunnu miltään”. Yksi päivä join muutaman oluen ja jo tuli ilmavaivoja.
  Minun näkkäritehtaani on pari kertaa kokeillut nyt tällaista ohjetta, jolla olen siis korvannut leivän http://ishapeme.blogspot.fi/2014/07/viljaton-siemenista-valmistettu.html
  Paistoaika ja -lämpötila vaativat vielä kehittelyä (olen huomannut, että paiston jälkeen vielä kuivatus esim 50 asteessa uuninluukku avoinna pari tuntia on tarpeen), mutta ovat aika herkkuja, ei vaadi mitään erikoistarvikkeita ja erittäin täyttäviä.

  • Sanni

   Nuo linkkaamasi siemennäkkärit on vähän niinkuin mun ”perus”-siemennäkkäri (eli toinen kuin tuo ”super-vhh” jota olen näihin induktiopostauksiin linkitellyt). :)

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2012/08/02/sannin-herkkucorner-rapea-siemennakkari/

   Siemennäkkäreseptit on siitä helppoja että niihin voi oikeastaan heittää ihan mitä tahansa siemeniä ja siemenjauhoja – ja aina tulee yhtä hyvää :D Hh-pitoisuutta voi säädellä valittujen ainesten mukaan :)

   Mun viimeisin innostus on kananmunaton näkkäri, kun tajusin että eihän siihen tosiaan munaa välttämättä tarvitse :) Tulee keveämpi, ”vohvelimaisempi” rakenne :) Mulla ei ole mitään kananmunaa vastaan, mutta maistettuani sisaren munattomia näkkäreitä ihastuin koostumukseen niin että nyt olen valmistanut viimeiset pellilliset itsekin siten. Luulin, että munaa tarvitaan taikinaan ehdottomasti sitomaan, etenkin viljattomaan taikinaan jossa ei ole viljan gluteenia muodostamassa sitkoa, mutta eipäs näköjään tarvitsekaan :) Neste riittää.

   • Tiltu

    Ohhoh, jäi nimimerkki eilisessä aamukiireessä laittamatta.
    Olen sinunkin ohjeellasi tehnyt pari kertaa pienillä muutoksilla. Sitä taikinaa on paljon helpompi käsitellä kuin tuon, jota nyt linkkasin.
    Tässä lmeisesti turvotettaessa muodostuva pellavalima tekee sen sitkon.
    Kaikista herkuimmat näkkärit tulee kyllä sillä maissijauhopussin kyljessä olevalla ohjeella, menee jo snäcksistä kun on niin rasvaista ja suolakiteet päällä. Tosin se ei ole vhh.
    Saa nähdä, miten viljojen vähentäminen näkyy ihon kunnossa ja kuinka nopeasti. Kiinnostaisi myös, onko ihon kunnon paranamiselle olennaista gluteeni- vai tavallisten viljojen poisjättäminen.

    Eilen tuli syötyä kyläreissulla syötyä kohteliaisuussyistä vehnää ja ruista ja mahasta tuli taas vähän huonomman tuntuinen ja syömisen jälkeen iski väsymys.
    Aamiaisen jälken jaksoin tosi hyvin monta tuntia syömättä, paremmin kuin mitä olisin puuro- tai ruisleipäaamiaisella jaksanut. Olo oli hyvin tasainen.
    En ole aiemmin yhdistänyt viljoja tai hiilareita väsymykseen tai ilmavaivoihin :D

    • Sanni

     En ole aiemmin yhdistänyt viljoja tai hiilareita väsymykseen tai ilmavaivoihin :D

     Ihan totta..?? :D Sullako ei ruisleipä ja pasta aiheuta ilmavaivoja..? Lucky you…! Ruisleipähän etenkin on oikein klassinen ”pierettäjä” :D Etenkin tuore ruisleipä.

     • Tiltu

      Ei mitään mielettömiä ilmavaivoja ole ollut sentään, mutta nyt ”vähäviljaisina” päivinä niitä ei ole käytännössä ollut yhtään, kun ”normaalisti” niitä on. En ole vain tajunnut viljojen voivan aiheuttaa niitä.

 18. Jonttu

  Työvuoro takana ja tunnen itseni ihan haamuksi. Voimista sen verran, että kotimatkalla teki tiukkaa päästä tien yli (varmasti rollaattorimummot olisivat menneet minusta edelle). Tuntuu aika vaikealta pitää yllä tätä ruokavaliota, kun pitäisi pystyä liikkumaan paljon lähes joka päivä mutta jalat ovat kuin painavinta kiveä.

  Kerroin muuten vanhemmilleni tästä kokeilusta, ja he järkyttyivät. Äiti luuli, että kyseessä on syömishäiriö. Hän ei tiennyt, mitä induktio on, mutta siinä vaiheessa kyllä järkytyin, kun hän ei ollenkaan tiennyt, mitä karppaus on!

  Mitä luulet, voisitko juosta omalla normiruokavaliollasi maratonin?

  Ai niin, tuossa työmatkalla oli aikaa ajatella, kun hitaasti köröttelin: tajusin, miksi sana ketoosi tuntui minusta niin pelottavalta; sehän kuulosta melkein samalta kuin psykoosi! Kukapa nyt tieten tahtoen haluaisi ajaa itsensä ruokapsykoosiin. :D

  • Jonttu

   Mietin tässä, että onko minun järkevää jatkaa vielä toinen viikko induktiolla, jos ja kun olen kuitenkin sen jälkeen palaamassa karkinsyöjäksi. Tarkoitan, että imaiseekohan kehoni sitten viikon kuluttua kaikki karkkien ja suklaiden hiilihydraatit entistä tiukemmin itseensä! :/ Eli olisikohan hyvä palata jo nyt totutulle karkkilinjalle (pastaa, perunaa, riisiä ja alkoholia en tosin käytä.

   • Sanni

    En valitettavasti pysty sanomaan mitä kenenkään kannattaa tehdä, sinun pitää itse kuunnella kehoasi ja vointiasi ja arvioida, mitä haluat kokeilulla saavuttaa. Jos sen motivaationa oli lähinnä uteliaisuus, niin sehän on nyt tyydytetty, ja olet päässyt maistamaan miltä sokeria ja tärkkelystä kontrolloiva ruokavalio maistuu. :) Ruokavalion todelliset vaikutukset yleiseen olotilaan selviävät tietenkin vasta pidemmällä aikavälillä, mutta mikäli kokeilun jatkaminen ei tunnu oman motivaation ja tilanteen puitteissa mielekkäältä, miksi jatkaa? Jos makeiset eivät aiheuta elämääsi ongelmia, en näe syytä miksi niistä pitäisi luopuakaan. :) Jos taas herkuttelulla on elämänlaatua heikentäviä vaikutuksia ja koet karkin syömisestä jatkuvaa huonoa omaatuntoa tai fyysisiä oireita, voi ehkä olla kannattavaa pysähtyä miettimään, pitäisikö asialle tehdä jotain. Muista: oma hyvä olo on tärkeintä. Loppupeleissä vain oman kropan viestit, ei kukaan ulkopuolinen, kertovat mikä on kehon tilanne. Jos olo on hyvä sillä ruokavaliolla mihin olet tottunut –> miksi muuttaa mitään? :) Jos ei –> tutustu eri ruokavalioiden tarjoamiin mahdollisiin ratkaisuihin.

    • Jonttu

     Tämä oli jälleen vain omaa pohdintaa, en edes odottanut mitään kristallipallosta tulevaa vastausta. :) Mutta se etu tässä kyllä nyt ainakin on, että maha ei ole enää pallo. Ainakin olen saanut omakohtaista kokemusta induktiosta. En halua antaa periksi vielä. Ainut syy voisi olla se, että töissä tulisi totaalinen fyysinen hyytyminen. Sitten olisi luultavasti pakko lopettaa kokeilu.

  • Sanni

   Mitä luulet, voisitko juosta omalla normiruokavaliollasi maratonin?

   En usko että pystyisin millään ruokavaliolla juoksemaan maratonin :D

   Ruotsissa, jossa vhh on hyvin suosittu ruokavalio, on tietääkseni joku ammattiurheilija (nimenomaan pitkän matkan juoksija), joka syö vhh-ravintoa.

   Suositulla Kostdoktorn-sivustolla on paljon artikkeleita onnistuneesta yhdstelmästä pitkän matkan juoksu + vhh:

   http://www.kostdoktorn.se/langlopare-valjer-lchf-eller-krossas-konkurrensen

  • Tiia

   Mua vaan niin nauratti tämä äippä. Miten hän on asian ajatellut. Että lapsi soittaa ”Terve äiti, ajattelin kokeilla tässä parin viikon ajan syömishäiriötä”:)

   Mä luin nyt kaikkien näiden induktiopostausten kommentit läpi ja tsemppasin mielessäni Jonttua ihan urakalla!

   Tosiasiahan on, että sokeri aiheuttaa ihan mielettömän kovaa riippuvuutta. Yleensä kai nämä vhh:n ensioireet (palelu, flunssan tuntu, voimattomuus, päänsärky, huimaus ja heikotus) ovat ensisijaisesti ihan vaan vieroitusoireita.

   Samoin kuin se, että keksii kaikkia hyviä syitä sille, miksi voisi oikeastaan jo vaikka heti jatkaa karkin syömistä, tai ainakin ostaa sitä valmiiksi:)

   Enkä todellakaan nyt tarkoittanut tätä pahalla. En tunne Jonttua, enkä tiedä miten hänen pitäisi syödä…

   • Sanni

    Yleensä kai nämä vhh:n ensioireet (palelu, flunssan tuntu, voimattomuus, päänsärky, huimaus ja heikotus) ovat ensisijaisesti ihan vaan vieroitusoireita.

    Tämä oli hyvä pointti jonka olen itse unohtanut tuoda esiin.

    Minäkin tsemppaan Jonttua! :) En välttämättä vhh:lle, mutta sokeririippuvuudesta irti pääsemisestä ei kai ole kenellekään haittaa.

 19. meow

  Ihanaa! Kiitos Sanni höyrytysvinkistä :) Kuinka kauan kasviksia tarvitsee höyryttää, että ne valmistuu?

  • Sanni

   Ollos hyvä vain :)

   Kuinka kauan kasviksia tarvitsee höyryttää, että ne valmistuu?

   Se riippuu kasviksesta, omasta mausta (tykkääkö ”al dentesta” vai täysin pehmeäksi kypsytetystä) ja siitä, onko kasvis tuore vai pakastettu.

   Esim. tuore kukkakaali vaatii noin 15-20 minuutin höyrytyksen jotta se on kunnolla pehmeää, pakastekukkakaali on valmista 5-10 minuutissa. Pakastetut vihreät pavut höyryttyvät vain parissa minuutissa, samoin tuore kaali ja kesäkurpitsa.

   Kokeile aina välillä miltä kasvis tuntuu kesken höyrytyksen (ota maistiainen :)) ja jatka kypsennystä jos kasvis on makuusi vielä liian kova.

   • meow

    Kävin vasta nyt tarkistamassa vastauksen :D Kiitos!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.