Karkkipäivä
Karkkipäivä

Induktioviikko 1 – maanantai

Huomenta kaikille ja tervetuloa Karkkipäivän induktioviikoille! :) Seuraavat 14 päivää syödään erittäin niukkahiilihydraattisesti tavoitteena olon keveneminen. Nesteet tulevat poistumaan tehokkaasti ja elimistö siirtyy käyttämään rasvavarastoja pääasiallisena energianlähteenään. Bonuksena voi myös saada makean- ja napostelunhimon hallintaan.

Julkaisen joka aamu päivän ruokaohjelman, josta voi halutessaan ottaa mallia ja/tai soveltaa omaan makuunsa ja ruokavalioonsa sopivaksi. (En esimerkiksi syö lihaa, eikä induktioviikoilla tule olemaan liharuokaohjeita.) Tällaista ruokaa syön pääsääntöisesti muutenkin, ja induktiojakson ateriat poikkeavat normaalista vähähiilihydraattisesta ruokailustani lopulta vain muutamien maitotuotteiden, marjojen ja vhh-leivän & -leivonnaisten osalta. Nämä jäävät lähes kokonaan pois induktion aikana. (Tulette löytämään pieniä poikkeuksia.)

Induktioviikoilla esitellyt ruoat ja huomiot ketoosin etenemisestä ovat marraskuun induktiojaksoltani.

En rohkenisi julistaa blogiin teemaviikkoja reaaliajassa syömieni ruokien ympärille, koska todennäköisesti en pysyisi postaustahdissa mukana. Olisi hurjan työlästä tehdä kahden viikon ajan joka ilta viimeisen suupalan jälkeen valmiiksi seuraavan päivän materiaali. Jos en jonain iltana ehtisikään, ei olisi postausta seuraavalle päivälle. Näin ollen oli mielekkäämpää tehdä teemaviikkojen materiaali ennalta valmiiksi marraskuun induktiojakson pohjalta. Syön nyt tammikuun induktiolla joka tapauksessa saman tyyppisiä aterioita. :)

Huom: ruokapäiväkirjani kuvissa näkyvät annokset eivät edusta kaikkea aterialla syötyä ruokaa. Lautaselle on lusikoitu ruokaa pannulta ja kattilasta, otettu kuva, syöty ruoka ja laitettu lautaselle lisää ruokaa :) Tämä selvennyksenä kun muuan keskustelupalstalla oli kauhisteltu ruoka-annosteni pienuutta.

Induktioateria_viikko1_maanantai_aamiainen

Ruokien perään olen kirjannut niiden hiilihydraattipitoisuudet.

AAMIAINEN:

kaksi kuppia kahvia – (mantelimaidolla & kermalla) – 1 g

kolme munalettua tonnikalatäytteellä – n. 1,5 g (kolmasosa lettuitaikinasta + osa täytteestä)

10 g salaattia – 0,1g

50 g kurkkua 0,7 g

Yhteensä: 3,3 g

*

kolmen munan munalettutaikina (1,4 g):

3 (195 g) munaa – 0,6 g

0,5 dl soijakermaa – 0,8 g

vähän sulatettua voita

täyte (2,3 g):

vajaa purkki tonnikalaa

30 g purjoa – 0,6 g

0,5 dl X-tra Creme Fraichea – 1,7 g

oliiveja (valitse sellaisia, joissa on 0 g hh)

Induktioateria_viikko1_maanantai_lounas

LOUNAS:

katkarapu-tofu-nuudeli-wok kookosmaidolla

1 dl Santa Maria -kookosmaitoa – 1 g

100 g maustamatonta Alpro Soya -tofua – 1 g

pieni kourallinen katkarapuja

100 g YesDeli konjac-glucomannan -nuudelia

50 g kukkakaalia – 1,1 g

50 g parsakaalia – 1 g

50 g Rainbow-säilykeherkkusieniä – 0,3 g

mausteet: curry, cayennepippuri, soijakastike, suola, chilihiutaleet

Yhteensä: 4,4 g

Vhh_nuudelit

Vhh_nuudelit_

Shirataki-nuudelit ovat hiilihydraatiton tai lähes hiilihydraatiton (merkistä riippuen) korvike vehnänuudeleille. Ne valmistetaan konjac-kasvista saatavasta glukomannan-kuidusta. Se on myös kaloritonta. Samasta aineesta valmistetaan myös suosittuja konjac-pesusieniä kasvoille ja vartalolle. Jep.

Syöt siis käytännössä ravintoarvollisesti tyhjää, pesusienen materiaaliksi käypää kuitua. :) Mutta eipä siinä mitään, aine ei ole terveydelle haitallista. Se vain täyttää masusi (tai puhdistaa ihosi) ja näyttelee tarvittaessa nuudelia – jos tuntuu että induktiolla on pakkosaadapastaa. :)

YesDelin shirataki on täysin hiilaritonta, Diet Food Zeron konjac-fettuccinessa on 0,5 g hh / 100 g. Shirataki-pastaa myydään ainakin luontaistuotekaupoissa ja joissain aasialaisissa ruokakaupoissa (jos joku on bongannut muuallakin niin saa kertoa :)). Nuudelit ovat kalliita – 200g pakkaus noin viisi euroa.

Induktioateria_viikko1_maanantai_valipala

VÄLIPALA:

30 g Paimenpoika-kermajuustoa

50 g kurkkua – 0,7 g

muutama oliivi (Fragata, espanjalaisia manzanilla-oliiveja)

Yhteensä: 0,7 g

Induktioateria_viikko1_maanantai_illallinen

ILLALLINEN:

Savulohisalaatti Sokoksen kahvilassa

vihreä salaattipohja – 1 g

lämminsavulohta

150 g (arvio) grillattua tomaattia – 5,25 g

Yhteensä: 6,25 g

Induktioateria_viikko1_maanantai_herkku

Myöhään illalla minun teki mieli vielä jotain herkkua.

ILTAHERKKU:

kookos-kaakaonibs-”vanukas”

90 g Rainbow -soijajogurttia – 1,6 g

30 g Santa Maria -kookosmaitoa – 0,3 g

50 g Pohjolan Juustolan raejuustoa – 0,45 g

(raejuusto saattaa hidastaa ketoosia joten nauti omalla harkinnalla pieniä määriä, Lidlissä myytävässä Pohjolan Juustolan raejuustossa on kaikkein alhaisin hh-pitoisuus)

5 g kuohukermaa – 0,15 g

5 g kaakaonibsejä – 0,66 g

Cologran-makeuttajaa

Yhteensä: 3,16 g

.

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 17, 6 g

Huomioita: Ketostix näytti alinta ketoarvoa, ”hieman”. Olin aloittanut induktio-ruokailun kahta päivää aiemmin.

Ketostix-liuskoja myydään apteekeissa ja niillä voi suuntaa-antavasti mitata asetoasetaatin määrää elimistössä. Asetoasetaatti on yksi ketoaineista. Kun virtsassa on asetoasetaattia, olet ketoosissa. Voit tosin olla ketoosissa vaikka Ketostix näyttäisi negatiivistakin. Toiset tykkäävät käyttää Ketostixeja ketoosin mittaamiseen, sillä positiivinen tulos antaa varmuutta ja vahvistaa onnistumisen tunnetta.

Olisi kiinnostavaa, jos mukaan induktiokokeiluun lähteneet jakaisivat jakson aikana kokemuksiaan ja edistymisfiiliksiään kommenteissa! :)

Lisähuomio: jos et ole aiemmin kokeillut vähähiilihydraattista ruokavaliota, voi kokeilun alussa esiintyä sivuoireita kuten päänsärkyä, huimausta ja ummetusta. Tämä on normaalia elimistön totutellessa uuteen ravintoainekoostumukseen. Oireet helpottavat yleensä noin viikossa.

Muistakaa juoda paljon vettä!! Nesteytys on aina tärkeää ja sen merkitys korostuu induktiolla, riittävä nesteen saanti helpottaa mm. mahdollisia päänsärky- ja ummetusoireita.

Kommentit (87)

  1. miuku

    Olen seuraillut pitkään blogia sivustakatsojana ja selaillen, mutta nyt kyllä aion seurata tätä mukana! Reseptejä toivon näille, tuo aamiainen ja wokki-homma kuulostaa taivaallisille! Esim. miten olet tuon tofun käsitellyt?

    Itselläni karppaus kaatui aikanaan rasvaäklötykseen ja mielikuvituksettomuuteen, mutta tässähän tuli jo heti pari hyvää ja uutta ideaa, jotka eivät tihku rasvaa ja kuulostaavat hyvältä :). Enkä nyt millekään induktiolle välttämättä ala, mutta hyvä olisi karsia turhia hiilareita ja saada tilalle lisää kasviksia.

    • miuku

      Niin ja syön tässä juuri inspiraation vallassa munakas-mössöä tonnikala-creme fraiche-purjo seoksella, ei ihan yhtä nättiä kun sun kuvissa, mutta hyvää on. :’D

      • Sanni

        :) :) Ei se ulkonäkö vaan se maku..! ^_^

    • Sanni

      miten olet tuon tofun käsitellyt?

      Leikkaan tofun viipaleiksi ja painelen liiat kosteudet talouspaperiin. Sitten vain öljyä paistinpannuun ja paistan tofut öljyssä rapeapintaisiksi! :) Kannattaa käyttää aika korkeaa lämpöä, esim. nelosta tai vitosta jos hellan asteikko on 1-6. Tofun pinta ei rapeudu matalalla lämpötilalla. Eli korkea lämpö + lyhyt paistoaika! :) (Tietenkään tofua ei ole mikään pakko rapeuttaa – se on makuasia ;) Tofua ei itse asiassa tarvitse edes paistaa vaan sen voi syödä sellaisenaankin ”raakana”, mutta minä pidän enemmän paistetun rakenteesta.)

      Paistamisen jälkeen nostan tofut talouspaperille jotta osa paistorasvasta imeytyy pois (ei välttämätöntä). Sitten valmistan muun wokin ja lisään tofut joukkoon viimeisenä, ja annan seoksen muhia matalalla lämmöllä pienen hetken jotta tofu imee itseensä kookosmaidon/kerman ja mausteiden makua. (Tofuhan ei itsessään maistu miltään, mutta imee helposti ympäröiviä makuja.)

      Monet marinoivat tofun öljy-soijakastike-mausteliemessä ennen paistamista, mutta mä olen useimmiten liian laiska siihen. Kun kastikkeessa on tarpeeksi voimakas maku, ei haittaa vaikka tofut jäävät mauttomiksi :D

  2. Anni II

    Itselläni on nyt induktion neljäs päviä päättymässä. En tunne muuta, kuin että kaikki paitsi salaatti äklöttää.Juustoja (paitsi fetaa) ja (keitettyjä) munia en juuri nyt pysty syömään. Kaikki rasva saa mut nyt voimaan niin pahoin. Johtuu varmaasti siitä, että koko joulun ajan varsinainen ”jouluruoka” oli suht rasvaista ja hyvin vähähiilarista. Rasvakiintiö näyttäisi siis olevan täynnä.

    Asia mikä vähän vaivaa on, että kroppani ei tunnu tuntevan mitään. Ei edes pienimpiäkään maitohappoja, puhumattakaan päänsäryistä tai ”leijumisista”, niin kuin ensimmäisen induktioni aikana. Tuolloinhan en edes kertakaikkiaan meinannut päästä rappuja ylös!

    Nälkä ei juurikaan vaivaa, makeanhimoa ei ole. Oikein ”rääkkäsin” itseäni tänään karkkihyllyllä, ja hypistelin ihania papereita :) No okei, toi oli jo aika tökeätä mulle itselleni, mutta oli vain pakko testata, että kestääkö kantti pahan hetken tullessa. Kesti se… ainakin toistaiseksi…

    • Sanni

      oli vain pakko testata, että kestääkö kantti pahan hetken tullessa. Kesti se… ainakin toistaiseksi…

      *peukku* ;)

      Mulla ei induktio enää sen ihan ensimmäisen jälkeen ole aiheuttanut oikeastaan mitään muuta sivuoiretta kuin sen, että juoksumatolla olen vähän väsyneempi enkä jaksa välttämättä juosta koko tuntia vaan välillä on käveltävä. Muuten olotila on ihan samanlainen kuin perus-vhh:llakin. Eilen jaksoin juosta 30 minuuttia ja sitten oli hidastettava kävelyyn.

      • Anni II

        Ahaa, sun kroppa reagoi noin induktiossa. Mulla jo pyörikin mielessä, että miltä sun induktio mahtaa tuntua. Olisin sitä seuraavaksi kysynytkin, kun se mua kovasti askarrutti.

        • Sanni

          Joo, ja tottakai olo kevenee, itsestäänselvyys jäi mainitsematta :D Mulla on kevyt olo perus-vhh:llakin, mutta koska käytän induktiota vain silloin, kun normaalista poikkeava syöminen on johtanut pöhöön, niin tottakai induktio vie tuon olon pois hyvin nopeasti! :)

          • Anni II

            Juu, kyllä mä tuon keveän olon ymmärsin. Mutta sitä mietin, että miten sulla esim. riittää induktiossa voimaa urheiluun. Todennäköisesti melkein samalla tapaa kuin ei-induktio-aikana. Tai mitä sun ruokahalulle tapahtuu, tai yöunille. Melkeinpä veikkaisin, että sulla ei kauhean suuria muutoksia induktion ja ei-induktion aikana ole. Muutoshan ei ole niin kovin suuri, jos kroppa jo tuntee systeemit.

            • Sanni

              veikkaisin, että sulla ei kauhean suuria muutoksia induktion ja ei-induktion aikana ole. Muutoshan ei ole niin kovin suuri, jos kroppa jo tuntee systeemit.

              Näin on. :)

          • Jonttu

            Itselläni kanssa olo on kevyt, ja tuota kevyttä tuntemusta vahvistaa myös peilikuva, jossa vatsa on pienimmillään koko aikuisikäni aikana.

            • Sanni

              *peukku*

  3. Jenni

    Itse en rupea induktiolle, mutta joulun ja uv:n rennomman syömisen jälkeen palailen normaaliin karppaukseeni eli vältän viljaa, riisiä, sokeria ym., mutta en erityisemmin rajoita maustamattomia, rasvaisia maitotuotteita enkä rajoita kasvisten syöntiä juurikaan (hedelmiä syön rajoitetusti ja bataattia, perunaa ym. en ollenkaan). Kuitenkin tähänkin saa varmaan sun ruoista ihan hyviä vinkkejä, tonnikala-munalettuja pitää ainakin testata.

  4. Emppu

    Oletko miettinyt mistä johtuu se että esim joissain oliiveissa tai eri valmistajien chia siemenissä on eri määrä hiilihydraatteja? Itselle se ei oikein tee järkeä, vaikka kuinka yritän miettiä… Ja jotain alan koulutustakin löytyy. Täytyy googletella paremmalla ajalla.

    • Sanni

      Olen miettinyt, ihmetellyt ja selvitellytkin asiaa maahantuojilta :)

      Copypastetan tähän saman vastauksen kuin laitoin tuossa ylempänä nimimerkki Jennylle:

      Olen kysynyt valmistajilta ravintoarvojen vaihtelusta aikaisemmin esimerkiksi pähkinöiden kohdalla, niissäkin pitoisuudet vaihtelevat melkoisesti (esim. lempparini hasselpähkinä; Pirkan hassel 17g hh, Meiran hassel 3g hh). Epäilin itsekin virheellisiä pakkausmerkintöjä. Siitä ei kuulema ole kyse. Minulle vastattiin, että ruoka-aineen alkuperämaa vaikuttaa merkittävästi ravintoarvoihin. Sama kasvis/hedelmä/marja/pähkinä on kasvumaastaan riippuen vähä- tai runsashiilihydraattisempi, -rasvaisempi tai -kuituisempi. (Näin ollen voidaan päätellä, että ilmeisesti esimerkiksi italialaiset – Meiran – hasselpähkinät ovat vähähiilihydraattisempaa sorttia kuin virolaiset ;))

      Finelin ravintoainetietopankissa ilmoitetut pitoisuudet, joita useimmat pitävät luotettavana standardilähteenä Suomessa, ovat lopulta vain keskiarvoja. Finelin mukaan hasselpähkinässä esimerkiksi on 3,4% hiilihydraattia. Virolaiset hasselit ovat siis kaukana keskiarvosta. ;)

      Valmistajien ilmoittamat ravintoarvot tulevat ruoka-aineen toimittajilta, eli Pirkka, Meira ja kumppanit eivät itse mittaa näitä.

      Chia-siementen hh-pitoisuudesta kysyin toukokuussa CocoVilta. Olin tällöin pannut merkille, että CocoVin nettikaupassa chia-siementen hh-pitoisuudeksi mainittiin 3,8 g, mutta kaupassa myytävässä samassa tuotteessa luki 37,5 g. Jaakko Halmetojalta tulleessa vastauksessa kerrottiin, että “chian ravintoarvot elävät jonkin verran riippuen lähteestä.” Hän liitti vastaukseensa viimeisimmän ravintoarvoanalyysin tiedot samalta kuulta, ja sen mukaan pitoisuus oli 7,8 g. En tiedä kuinka tiheästi muut valmistajat/jakelijat (en tiedä mitä sanaa tässä tulisi käyttää kun eihän siemeniä tai kasviksia ylipäänsä kukaan “valmista” :D) vastaanottavat ravintoarvoanalyyseja myymistään tuotteista, mutta CocoVi näyttäisi päivittävän noita tietoja huomattavan usein. Tällä hetkellä heidän myymänsä chia-siemenen hh-pitoisuus on taas ihan muu kuin nuo aiemmat lukemat; 4,8.

      CocoVin chia tulee Boliviasta, mutta sitä en tiedä tuleeko se aina samalta toimittajalta. Tuntuu kyllä hullulta, että yhden ja saman kasvin ravintoarvot voivat vaihdella noin paljon mikäli toimittajakin on koko ajan sama (ja voisi siis kuvitella, että yhden toimittajan chia tulisi samalta alueelta Boliviasta). Ei tähän oikein muuta voi todeta kuin että aikamoinen villi länsi tämä ravintoarvojen maailma…. :P

  5. Helinä

    Heippa,

    nämä postaukset ovat mielenkiintoisia, vaikka itse en voisi perheellisenä tällaiseen ryhtyä. En halua antaa kotona sellaista mallia, että äiti syö eri ruokaa koska ei tykkää pömppömahasta…(eri asia tietty, jos VHH olisi ehdoton terveydellisistä syistä).

    Minua kiinnostaisi kuitenkin juuri tuo raaka-aineiden hyödyntäminen kokonaan. Miten koostat vaikkapa viikon ruoat niin, että kaikki kalliit erikoistuotteet tulevat avaamisen jälkeen käytettyä? Esim. erikoismaidot?

    • Sanni

      Hei Helinä!

      Miten koostat vaikkapa viikon ruoat niin, että kaikki kalliit erikoistuotteet tulevat avaamisen jälkeen käytettyä? Esim. erikoismaidot?

      En käytä induktion aikana mitään sellaisia erikoistuotteita, mitä en käyttäisi normaalistikin. Syömäni ravinto on siis induktiojaksolla ihan samaa kuin syön muutenkin, sillä erolla että olen jättänyt tietyt ruoka-aineet pois, kuten juurekset, jogurtin, rahkan ja marjat. Ja vähennän toisten ruoka-aineiden käyttöä, kuten sipulin.

      Vaikka normaalisti juon kahvini soijamaidon kera, ei avattu mantelimaitokaan hukkaan mene :) Yksi mantelimaitolitra riittää minulla vain 4-5 kahvimukilliseen, ja se kuluu parissa päivässä :)

  6. miuku

    Kiitos vastauksesta! ^__^

  7. anneli

    Ketoosin aluksi mulla tuli aivan järjettömän hirveä jano ja kissan**ska maistui suussa. Mutta olen vähän huono juomaan tarpeeksi. Toisaalta pystyin syömään turkkilaista ja marjoja silti ollen vahvasti ketoosissa. Pääasia on että syö tarpeeksi paljon alussa ettei nälkä vaivaa.

    • Sanni

      Toisaalta pystyin syömään turkkilaista ja marjoja silti ollen vahvasti ketoosissa.

      Tässä taas nähdään kuinka yksilöllisesti kropat toimii! :)

  8. Tiia

    Mä meinasin tänään tehdä noita lättyjä. Mutta kun tämä mun kokkaaminen on vähän tämmöistä… *huokaus*. Taikinan onnistuin vielä tehdä ohjeen mukaan (paitsi että käytin kermaa). Paistovaiheessa tuli mieleen, että näistä tulisi varmaan nättejä valurautaisella lettupannulla. Tuleehan niistä, mutta ei enää ihan käärittävän kokoisia.

    Sitten huomasin, että täytteestä multa puuttuukin vaan Creme Fraiche ja purjo. Eikä ole majoneesiakaan, eikä huoneenlämpöisiä aineita sen tekemiseen… Jaa, no joo. Jotain vihreääkin pitäisi saada. No kappas, avocadoja olisi. Teenpä guacamolea (avocado+kreikkalainen jogurtti+sipuli+mausteet). Melkein sama asia kuin purjo+Creme Fraiche. Lopuksi löysin vielä juustoraastetta ja ripottelin sitäkin pinnalle. Oli kyllä hyvää, mutta ei varsinaisesti ihan sitä, mitä reseptissä haettiin:)

    • Sanni

      Kuulostaa tosi hyvältä :)

  9. SusannaK

    Hei!

    Aloittelen tätä nyt näin jälkikäteen :) Hedelmiä ei saa syödä, mites on sitruunamehu? Olen juonut aamuisin vettä, jossa puolikkaan sitruunan mehu, onko siitä jotain haittaa? Ja steviaa saa ilmeisesti vähän käyttää (teen makeuttamiseen)?
    Kiitos todella hyvistä ohjeista! Olen ihan innoissani!

    • Sanni

      Sitruunavettä voi Atkinsin mukaan juoda, suositusmäärä on 2-3rkl puristettua sitruuna- tai limemehua. Steviaa voi käyttää, sille en tunne mitään suositusrajoja. Se ei nosta verensokeria joten ei pitäisi vaikuttaa ketoosiin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.