Karkkipäivä
Karkkipäivä

Induktioviikko 1 – lauantai

Päivän vinkki; muista rasvat!

Ravintorasvat

Taas hyvää kommenttia lukijalta eilen; en ole tajunnut korostaa rasvan merkitystä tarpeeksi. Totta! Rasva on todella tärkeä osa induktiota ja yleensäkin vähähiilihydraattista ruokavaliota; elimistö käyttää ketoaineiden valmistamiseen myös suoraan ravinnosta saatavia rasvoja (ei pelkästään rasvakudokseen varastoitunutta), ja ravintorasva varmistaa myös riittävän kalorien saannin sekä ylläpitää rasvanpolttoa. Induktio ei ole vähäkalorinen dieetti.

Ravintorasvan ja proteiinin vaikutus rasvanpolttoon: jos proteiinia syö liikaa, se nostaa verensokeria mikä puolestaan saa insuliinitason nousemaan –> korkea insuliinitaso veressä estää elimistöä polttamasta rasvaa. Rasva taas ei vaikuta verensokeriin millään lailla. Siksi vhh:laisen tulisi saada suurin osa energiastaan rasvan muodossa.

Rasvan käyttö ei käy kunnolla ilmi ruokapäiväkirjastani, sillä esimerkiksi paistossa käytetty rasva ei tietenkään näy enkä ole tajunnut merkitä salaattiin tai napostelulautasen kasvisten päälle lorauttamaani oliiviöljyäkään erikseen.

Käyttötottumukset vaihtelevat ruotsalaisen LCHF-suuntauksen ”höylään voita juuston päälle” -tyylisestä, omasta mielestäni vähän överistä rasvan käytöstä siihen, että lisää joka aterialle kohtuullisesti rasvaa oliiviöljyn, majoneesin tai vaikkapa itse suosimani maustevoin muodossa.

*

Lauantaina syötiin:

Induktioviikko1_lauantai_aamiainen

AAMIAINEN:

kaksi kuppia kahvia – 1 g

2 keitettyä kananmunaa – 0,4 g

25 g vihreää paprikaa – 0,6 g

50 g kurkkua – 0,7 g

50 g kukkakaalia – 1,05 g

50 g tomaattia – 1,75 g

10 g salaattia – 0,1 g

30 g juustoa

Yhteensä: 5,6 g

.

VÄLIPALA:

1/2 Quest-patukka salilla – 1,5 g

Induktioviikko1_lauantai_lounas

LOUNAS:
kalaa makeassa tomaatti-kookoskastikkeessa

200 g Lidlin MSC-alaskanseitiä

kastike:

100 g Rainbow Luomu-tomaattimurskaa – 2 g

100 g Santa Maria -kookosmaitoa – 1 g

50 g (pakaste)kukkakaalia – 1,05 g

50 g kesäkurpitsaa – 1,25 g

vajaa 1/2 tl currya

vajaa 1/2 tl jauhettua korianteria

vajaa 1/2 tl juustokuminaa

suolaa, mustapippuria

steviaa (voi toki jättää poiskin jos ei halua kastikkeeseen makeutta)

tujaus soijakastiketta

20 g Pohjolan Juustolan raejuustoa – 0,18 g (annoksen päälle)

Yhteensä: 5,5 g

Huom! Tämäkin on varmaan hyvä tuoda esiin (tajusin senkin eilisiin kommentteihin vastatessa): kuvissa näkyvä ruoka EI ole koko ateriani. Kuvan ulkopuolella kattilassa, pannussa tai salaattikulhossa on usein vielä ruokaa toiseen lautaselliseen jonka myös syön. :) Kuvien on tarkoitus vain elävöittää tekstiä, ei näyttää konkreettisesti minkä kokoinen ateriani on. Tekstissä on syömäni ruoan koko määrä, kuvissa useinkaan ei.

Induktioviikko1_lauantai_seiti

Ilahduin, kun löysin syksyllä Lidlin pakastealtaasta myös MSC-sertifioitua seitiä! :) Ei varmaan tarvitse erikseen huomauttaa, että se on huomattavasti edullisempaa kuin muiden kauppojen MSC-kala. ;)

.

idInduktioviikko1_lauantai_illallinen

ILLALLINEN:
graavilohijuustorullia ja rapea juustokuppi sienitäytteellä

graavilohta

8 g Goldessa-tuorejuustoa – 0,22 g

juustoa

juustokupin täyte:

60 g herkkusieniä – 0,36 g

20 g Crefe -yrttituorejuustoa – 0,8 g

10 g creme fraichea – 0,35 g

Yhteensä: 1,73 g

Induktioviikko1_lauantai_juusto

Juustokupin valmistus:

Leikkaa paksuhko (n. 0,5 cm) ja iso viipale juustoa, esim. kermajuusto sopii hyvin. Laita viipale (tai viipaleet) uuniin, noin 180 asteeseen. Kun juusto on sulanut ja alkaa ruskistua ja kuplia, ota pelti ulos. Muotoile juustosta ”kuppi” kun se on jäähtynyt niin että voit koskea siihen – ole nopea sillä jäähtynyt juusto kovettuu nopeasti. Käytä muotoilun apuna vaikka juomalasin pohjaa.

Juustokupit säilyvät jääkaapissa useita päiviä joten niitä voi tehdä valmiiksi varastoon ja käyttää eri täytteiden kanssa kun mieli tekee :) Erinomainen välipala-snack vaikkapa jauheliha- tai erilaisilla kala/sieni/katkarapu-creme fraiche -täytteillä.

Induktioviikko1_lauantai_cheesecrust

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 14,33 g

Huomioita: Ketostix-taso 1,5. Väsynyt ja huonoenerginen olo. Puolentoista tunnin salitreeni (35 minsaa aerobista + 55 minsaa painoharjoittelua) ja kävelyllä siskon kanssa – tunsin selvästi että energiataso oli heikko. Ihan nauratti kun en meinannut kävelyllä jaksaa pieniäkään portaita ilman merkittävää hengästystä.

Onkohan elimistöllä vaikeuksia sopeutua tavallista matalampaan hiilihydraattitasoon tällä kertaa..? Viikon aikana koetut herkuttelunhimot kertoisivat myös siitä, ettei ketoosi toimi samalla tavalla kuin aiemmilla kerroilla. Olo on kovin erilainen kuin aikaisemmilla induktioilla (joita olen koko 3,5 vuoden vhh-ruokavalioni aikana vetänyt yhteensä neljä onnistunutta ja yhden epäonnistuneen – se punkku, se punkku... ;))

P.S. Nyt tammikuun induktiolla menee paremmin ;) Huomiot ja ruokapäiväkirja ovat marraskuun induktioltani.

Kommentit (36)

 1. Backtobasics

  Aika hirvittävää lukea sun olotilasta, kun heikottaa ja väsyttää. Tajuan, että induktio on sun juttu kun oot aiemminkin tehnyt sitä, mutta jos joku toinen ruudun takana kokeilee sun innostamana ja kärsii samanlaisista oloista niin muistuttaisin, että pöhötyksen saa pois yhtä hyvin myös syömällä hiilareita proteiinin ja hyvien rasvojen lisäksi. Kun syö puhdasta ruokaa kolmen tunnin välein sopivia annoksia pitkin päivää ja juo tarpeeksi vettä, niin pöhötykset lähtee ja olotila pysyy kokoajan virkeänä ja hyvinvoivana. Eli slimmaantua voi ilman minkäänlaisia kärsimyksiä ;)

  • Backtoschool

   Mä taas muistuttaisin, että ihmiset on erilaisia. Tosi kiva että sulle sopii virallisterveellinen ruokavalio! Totta kai miinuskaloreilla laihtuu ihan riippumatta siitä, mitkä makrot on, mutta ite esimerkiksi vaikka laihduttaisin itseni 40-kiloiseksi ja tempaisisin siihen päälle vatsan täyteen ihanan puhdasta puuroa niin vatsa turpoaisi palloksi vaikka mitään ruoka-aineyliherkkyyksiä ei ole koskaan löydetty. Myös muista kuin ruoansulatussyistä kärsin huomattavasti enemmän jatkuvasti fitnessruokaa puputtaen kuin nykyisellä ruokavaliolla. Joillekin sopii kana ja riisi, toisille ei, ja besserwisseily taas ei sovi kellekään ;)

   • backtobasics

    Pointti aika lahjakkaasti missattu. Nimenomaan voi kyseenalaistaa, että sopiiko tällainen induktio tyyli sittenkään niin hyvin kun olotila on väsynyt ja heikko? Jos vetää tällä tyylillä ja olotila loistava ja energiaa riittää liikuntaan, mahtavaa! Silloin on löytynyt itselle sopiva juttu. Todellakin jokaiselle löytyy se oma juttu, toivottavasti ei vain voinnin ja treenien skippaamisen kustannuksella.

    • Sanni

     Jos vetää tällä tyylillä ja olotila loistava ja energiaa riittää liikuntaan, mahtavaa!

     Huomauttausin sen verran, että induktiotason hiilihydraattimäärän ei ole tarkoituskaan riittää kovatehoiseen liikuntaan ;) Induktio-jakson ajalle liikunnaksi suositellaan kevyitä lajeja kuten kävelyä, hölkkää, joogaa tai vastaavia matalan sykkeen lajeja.

     Minä käyn silti induktionkin aikana salilla, eikä heikko olo sen jälkeen näin ollen olekaan yllätys. Tiedän, että induktiolla liikuntaan on vähemmän energiaa, mutta koska olen niin tottunut käymään salilla, käyn vain. En yritäkään olla tässä minään liikuntaesimerkkinä – päin vastoin, haluan kirjata toimintani ja tuntemukseni rehellisesti jotta on selvää, mikä vaikutus on yhdistelmällä hyvin niukka hiilihydraattitaso + liian kovatehoinen liikunta. Induktiolla olisi aivan selvästi paras pitää liikuntasuoritukset kävelyssä, mutta koska haluan juosta ja nostaa painoja, koen heikkoa oloa. Syön induktion kannalta oikein, mutta liikun väärin. Se on merkintöjeni sanoma. En ole kannustanut ketään liikkumaan kuten minä, vaan päin vastoin neuvonut vaihtamaan hikijumpat ja raskaan salitreenin kevyempään liikuntaan induktion ajaksi.

 2. hei, ihan mielenkiinnosta, mikset tee reaaliaikaista induktiopäiväkirjaa?

  • Sanni

   Selitin sen tuolla maanantain induktiopostauksessa – reaaliajassa toteutettuna putoaisin mitä suurimmalla todennäköisyydellä ”postauskärryiltä” enkä ehtisi saada päivän postauksia ajoissa valmiiksi. Hirveä stressikin siitä tulisi kun joka ilta viimeisen suupalan jälkeen tietäisi, että no nyt pitää sitten tehdä se huomisaamun ruokapostaus valmiiksi. Ei, mä luulen että en jaksaisi tuollaista tahtia kahta viikkoa. Jo pelkästään kommentteihin vastaamiseen on mennyt tuplasti sama määrä aikaa kuin normaalisti postauksen tekemiseen, jos vielä kuvaisin ja kirjoittaisin ruokajutut reaaliajassa niin saisin varmaankin tehdä blogia melkein kellon ympäri tämän induktiojakson ajan :D

   Joo, jonkinlainen reaaliaikainen ruokapäiväkirja varmasti olisi mahdollinen – mutta se olisi sitten visuaalisesti tylsä ”karvalakkimalli” ilman kuvitusta, vinkkejä tai muita liirum-laarumeita – pelkkä luettelo syödyistä ruoista. Luulen, että lukijat mieluummin lukevat näitä vähän enemmän työstettyjä induktiopostauksia :)

 3. tiippa

  Haluaisin muuten vinkata tännekin vähähiilarisesta herkusta jonka bongasin: Nellie Dellies 70% sokeriton tummasuklaa, joka on makeutettu stevialla. Tämä on hurjan paljon parempaa kuin moni muu sokeriton tummasuklaa (tai sokeroitu ;)) ja tämä on oikeasti mielestäni hyvää. 100 grammassa on 14 g hh, josta 9 grammaa on polyoleja ja 2 grammaa sokeria. Eli imeytyvää hiilaria on vain 5 g / 100 g. Yksi patukka paina 35 g ja stockalla maksoi 1,35 e. Kaksi päivää näyttää mulla kestävän yksi patukka :p

 4. Nimetön

  Heh, minäkin olen järkyttyneenä katsonut noita annoskokoja. Onneksi et sentään oikeasti ole noin pieniruokainen:)

  Täytyy sanoa, että nousi karvat pystyyn aluksi, kun kuulin tästä ketoosikuurista. Luennoilla kun puhutaan nälkätilasta, jossa veressä ei ole riittävästi sokeria ym. En kyllä ihmettele tuota makeanhimoa, aivan luonnollinen ja ehdottomasti terveellinen reaktio ketoosin aikana.

  En ilmeisesti ole mitenkään herkkä hiilihydraateille. En ole koskaan ollut karkkien ystävä, ennemmin syön esim. sipsejä herkkuna. Minulla esiintyy kyllä alavatsan turvotusta ja ilmaa kertyy mahaan joskus ihan tukalia määriä, mutta se ei varmaankaan johdu itse hiilihydraateista, vaan viljojen liukenemattomista kuiduista. Ruisleipä on pahin, sillä siitä tulee äkkiä paljon kuituja tiiviissä paketissa. Olen yrittänyt tässä juuri kartoittaa turvotuksen syitä. Ei voi olla ainakaan laktoosi-intoleranssi eikä keliakia, sillä litra laktoosillista maitoa päivässä ei tunnu missään ja vähäkuituista leipää (esim. vehnäleipää) pystyn syömään vaikka kuinka.

  On nämä ruoka-asiat niin monimutkaisia. Jos ei tarvitsisi syödä eikä olisi nälkä tms. olisi elämä jälleen kerran ehkä vähän helpompaa.

  • Sanni

   En kyllä ihmettele tuota makeanhimoa, aivan luonnollinen ja ehdottomasti terveellinen reaktio ketoosin aikana.

   …ja toiset asiantuntijalähteet sanoo juuri päinvastaista ;)

   Nälkätilaa ei pitäisi oikein toteutetulla vhh:lla päästä syntymään, kun rasvoja ja proteiineja saa syödä rajoittamatta. Eli jos olo ei ole kylläinen niin lautaselle vain lisää pihviä (tai mun tapauksessa kalaa) :) Itse asiassa minunkin pitäsi ”oikeaoppisesti” sammuttaa tuo napostelun himo vaikka keitetyllä kananmunalla ja paksulla juustosiivulla. (Lihansyöjillä on tässä helpompaa kun heillä on niin laaja kirjo erilaisia proteiinin lähteitä mitä napata….)

   Jos ei tarvitsisi syödä eikä olisi nälkä tms. olisi elämä jälleen kerran ehkä vähän helpompaa.

   Hehe, joo, mutta miten paljon tylsempää…! ^_^ (Noin minä muuten oikeasti ajattelin vaikeimpina vatsaongelma-aikoinani, ruoka vain lähinnä ärsytti koska siitä harvoin seurasi hyvä ja tyydyttynyt olo.)

   • Jonttu

    Olen tässä nyt mietiskellyt, että miten tästä pöhötys pois -jaksolta on tarkoitus jatkaa eteenpäin sitten viikon päästä? Palatako takaisin vanhaan tuttuun ruokavalioon, vai pitäisikö hiilihydraattien määrää nostaa kevyesti päivä kerrallaan? Siitä saa varmasti tosi kipeän mahan, jos syö induktion jälkeen vaikka kaksi konverhtirasiaa ja kaksi pussillista karkkia!

    • Sanni

     Palatako takaisin vanhaan tuttuun ruokavalioon, vai pitäisikö hiilihydraattien määrää nostaa kevyesti päivä kerrallaan?

     Teet miten parhaalta tuntuu ja mikä sopii induktiojaksosi tarkoitukseen :) Jos tarkoituksena oli vain päästä eroon ”juhlapöhöstä”, voit jatkaa normaalia ruokailutapaasi. Mutta kuten kerroin induktioteeman alussa – induktio sopii ”olon pikanormaliuttamiseen” vain niille, joiden paino ei heidän tavallisella ruokavaliollakaan heilahtele ja olo on hyvä eikä juurikaan turvottele. (Ajoittainen turvotus toki on normaalia kaikille.) Jos taas henkilö kärsii normaalilla arkiruokavaliollaankin vatsaoireista ja paino heilahtelee helposti herkuttelukausien myötä, johtaa paluu vanhaan ruokavalioon pian takaisin vanhaan oloon. Jos taas tavallinen, tuttu ruokavalio on aina toiminut ja kroppa on voinut hyvin, ja vain juhlakauden pidentynyt herkkujen syöminen ja epäsäännöllinen ateriointi aiheuttaa nesteen kertymistä ja rasvavarastojen kasvua, voi induktion jälkeen palata tavalliseen arkiruokavalioonsa. En tokikaan suosittele kenellekään vetämään heti ensimmäisenä kahta karkkipussia, mutta sitä ei varmasti suosittele kukaan millään ruokavaliolla :D

     Jos taas tarkoituksena oli kokeilla, parantaako vhh-tyyppinen ruokailu yleisesti oloa, ja kokemus on ollut myönteinen ja henkilö on sen myötä kiinnostunut jatkamaan vhh-tiellä (asteen voi valita itse tiukemmasta vhh:sta ”hyväkarppaukseen”), voi valita seuraavista:

     1) jos ylipainoa on paljon, voi induktiota jatkaa, jolloin painonputoaminen on tehostettua. (Normaalipainoisilla induktion pidentämisessä ei ole mieltä.) Reilusti ylipainoisille induktion jatkamisessa ei ole terveydellisiä haittoja, kun purettavaa rasvakudosta riittää, ja elimistö ottaa siitä mielellään polttoaineensa.

     2) lähtee nostamaan nautitun hh:n määrää pikkuhiljaa maitotuotteiden, pähkinöiden, siementen ja juuresten myötä. Atkin suosittelee lisäystä 5 g viikkotahdilla (eli että induktion jälkeen päivittäinen hh-määrä olisi viikon verran 25 g, seuraavalla viikolla 30 g, seuraavalla 35 g jne), mutta minä en usko että monikaan jaksaa grammoja noin tarkasti pidemmän päälle laskea. (Itse en ainakaan.) Grammojen tarkasta laskemisesta voi olla käytännön hyötyä ylipainoisille, joille tietyn hiilihydraattitasapainon ylläpitäminen on edullista rasvan polton kannalta. Kun elimstön on induktion kautta ”ohjelmoinut” tai ”opettanut” käyttämään polttoaineenaan ensisijaisesti rasvaa, keho myös pysyy tässä tilassa, mikäli hiilareita ei äkillisesti nosta liikaa. Jokaisella ihmisellä on oma yksilöllinen hiilariraja, jonka sisällä pysyessä aineenvaihduntakin säilyy pääsääntöisesti rasvapohjaisena. Tämän hiilarirajan voi ylipainoinen selvittää tuolla 5 gramman viikkolisäystahdilla: siinä vaiheessa kun painon putoaminen pysähtyy, on henkilö löytänyt tuon kriittisen hiilarirajansa. Normaalipainoisella kriittisen hiilarirajan löytäminen on vähemmän mielekästä, koska ei ole tarpeenkaan pudottaa painoa. Rajan selvittäminen on myös käytännössä hankalaa normaalipainoiselle, sillä normaalipainoisella oikein toteutettu eli tarpeeksi kaloreita sisältävä vhh ei pudota painoa –> elimistö käyttää polttoaineena lähinnä RAVINNON rasvaa, ei varastorasvaa.

    • Anni II

     Kun itse viime vuonna induktion ja pitkän vhh:n jälkeen uskaltauduin maistamaan karkkia, niin en ehtinyt syömään montaakaan, ja simahdin täysin. Nukahdin ja nukuin pitkät unet. Tämä taitaakin olla tyypillistä vhh-laisille (?) Myös vatsa rupesi huutamaan ihan kauheata nälkää, vaikka olin juuri syönyt kunnon aterian. Vatsassa tuntui olevan ihan oikea ”reikä”. Olo oli kuin en olisi syönyt päiväkausiin, ja tämä vain kourallisesta karkkia. Nämä olivat omat tuntemukseni.

     Itse otin sitten jossain vaiheessa tavaksi syödä karkkia kerran viikossa. Siis karkkipäivä, kuten itselläni lapsenakin oli :) Se tuntui itselleni enemmän sopivalta. Halusin kuitenkin olla ”normaali”, eli pystyä syömään kaikkea JOS HALUAN, ilman että jotenkin ”repsahdan sairaanloisesti”. Olin hyvin tyytyväinen ja olo tuntui ennen kaikkea terveeltä. Nyt joulun jälkeen sitten tuli syötyö niin paljon makeaa, että kuritus oli paikallaan ja olen taas palaamassa ruotuun.

  • tiippa

   Nimetön: Ketoosihan on keholle ihan normaali tila, ei siitä tarvitse järkyttyä, jos joku sitä tilaa tavoittelee :)

   • Nimetön

    Tiedän sen, kuuluu ihan normaaliin laihduttamiseen. Kyse onkin ensireaktiosta:) Järkytyin vain sen takia, koska olen kuulut ketoosista eniten muissa yhteyksissä, joissa ihminen näkee nälkää ja on ihan oikeasti nälkätilassa.

    Sanni, Kun sanoin tuosta makeanhimosta, tarkoitin, että kun veressä ei ole riittävästi glukoosia, on luonnollista, että tekee mieli sokeria. Ihminen nyt vaan on kehittynyt sellaiseksi, että kudokset käyttää ensisijaisena energianlähteenään glukoosia, koska se on taloudellisinta. Siis tilanteessa, jossa yleensä on tarjolla hiilihydraatteja energianlähteeksi eikä paino ole putoamassa. Jos hiilihydraatteja ei tekisi mieli eikä ihminen niitä sitten söisi, elimistö heittäisi tavallaan arvokasta energiaa hukkaan polttaessaan energiaa rasvoista. Kai sitäkin voi jonkinlaiseksi nälkätilaksi sanoa, kun ensisijaista energianlähdettä ei saada riittävästi, ainakin kehon mielestä:D vaikka kalorit tulisikin täyteen.

 5. Luuli

  Huh, onneksi selvensit asiaa annoskooista :) olenkin miettiny miten noin vähäisillä annoksilla pärjäät vielä reenatessa. Juustokuppi menee tänään kokeiluun! hei, saanko kysyä mielipiteesi… Ihoni tuntuu välillä kuivalta kovien pakkasten ja tuulten takia. Kuivuus tuntuu poskissa ja otsalla. Välillä taas kuivuutta ei tunnu ollenkaan, kun pakkaset hellittävät. Käytän erisanin yövoidetta ja ravitsevaa päivävoidetta. Välillä nuo eivät kuitenkaan riitä. Olisiko sinun mielestä fiksumpaa hankkia paksummat voiteet vai lisätä käyttöön kosteuttava seerumi?

  • Sanni

   Pakkaskaudelle suosittelen enemmän rasvaisempia, suojaavia voiteita. :) Tietysti kaikkein ihanteellisinta olisi käyttää sekä seerumia (sekin voi ihon kuivuuden asteesta riippuen olla öljymäinen, voin suositella esim. Mádaraa) että täyteläistä voidetta, mutta jos niiden välillä pitää valita niin upgreidaisin voiteet paksummiksi. :)

 6. sni

  Tähän ruokajuttuun jää koukkuun! Olo on alkanu keventyy ja oon kokeillu vaikka mitä reseptejä. Kävin ostamassa ruokavaa’ankin ja nyt lähinnä miettii, että miksi oon syöny vaan pastaa koko syksyn. Vaikka onhan se hyvää ;)

  Olen ottanu taktiikaksi pilkkoa kerralla parin kolmen päivän ruokavihannekset valmiiksi rasiaan, niin ruuanlaitto on nopeampaa. Tänää söin tortilloja, mutta ilman pohjia sillä unohdin kukkakaalin kauppaan :(

  Eilen illalla oli jalat ihan lukossa, mutta huomasin etten juonu tarpeeksi. Ainii löysin uuden herkun kaupasta! Maksoi prismassa vajaa 1.40e sellainen Leaderin Protein Diet toffeenmakuinen pähkinävanukasjauhe. 22g proteiinia ja 0.3g hh. Ohjeessa sanotaan, että sekoitetaan 2dl maitoa, mutta varmaan unsweeted manteli toimii kans. En uskaltanu satsata 25e fastin säkkiin jos sw onkin pahaa.

  • Sanni

   lähinnä miettii, että miksi oon syöny vaan pastaa koko syksyn. Vaikka onhan se hyvää ;)

   Muistathan papupastan – mainio vaihtoehto viljapastalle!

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/11/23/perjantai-illallinen-mungpapupasta/

   Hiilareita alimmillaan 16,2 g / 100 g – ja normipastassa about 50 g!

   Ohjeessa sanotaan, että sekoitetaan 2dl maitoa, mutta varmaan unsweeted manteli toimii kans.

   Juu, ihan mikä tahansa maitojuoma / maidonkorvike käy :)

   Tuossa Leaderin vanukkaassa on muuten näköjään suklaajauhetta lukuunottamatta samat ainesosat kuin Fastissa – mielenkiintoista :) Eivätkös ne ole kilpailijoita? ”Sattumalta” ihan sama resepti? Kaakaovanukkaan nimikin on sama kuin Fastilla paitsi suomeksi – TuplaSuklaa.

   Käy sitten kertomassa miltä Pähkinävanukas maistui :)

   • Sni

    Ihan hirveetä kuraa pakko oli kaataa pois osa :(( Haju oli toffeemainen, mutta…..

    Koostumus ei ollut vanukasta nähnykkään ja seassa oli epäonnistuneen kiisselin tyylisiä limaisia klönttejä. Maustamaton mantelimaito taisi tuoda vähän paahdetun pahvin makua. Omaan suuhun kaikki protskutuotteet on muutenkin vähän pahvin makuisia paitsi So Lo-Carbin tuplasuklaa Protein on ainoa, missä siedän sen. (On muuten hyvä suklaahimon korvaaja yleensä;))

    Oli kyllä aika makee vaikka siinä ei sokeria olekkaan mukana. Veikkaan, että normimaitoon tehtynä tulos on vielä makeampi. Joskus kun käytin salin jälkeen minttusuklaaprodejuomaa, niin sekin oli pakko tehdä veteen, sillä maito teki siitä ällömakeata.

    Ei siis jatkoon. En uskalla kokeilla sitä mansikka-vadelma makuvaihtoehtoa, sillä taitaa tuoda pahemman yökötyksen kun toffeepähkinä. Taidan jatkaa vispikerma-soijajugu-Van Houten-stevia linjalla :)

    • Sanni

     Okei, jää siis mullakin kokeilematta :)

 7. p

  Onpas mielenkiintoista seurata induktiota! Itse oon vähentänyt hiilareita, mutta ketoosiin pyrkiminen tuntuu hankalalta, kun on just semmoisia menoja ja työkuvioita, että joutuu syömään paljon ulkona. Onnistuishan se varmasti ravintoloissakin, mutta ei vaan jaksa säätää. :D Jatkatko tämän vaiheen jälkeen normaaliruokavaliollasi (paljonkos siihen kuuluu hh grammoina?) vai siirrytkö jotenkin asteittain eteenpäin?

  Sitten ihan vinkkinä, ei siis mikään maksettu mainos, että massilla on questbarit nyt ihan kohtuuhintaisia. Jos tilaa kaks laatikkoa, ei tule postikuluja ja hintaa jää 2,16€/kpl.

 8. Help

  Hei Sanni!

  Olen vasta tutustumassa karppaukseen ja mulla olisi yksi tärkeä kysymys. Olen syönyt viikon verran vähähiilihydraattista ruokaa (en kuitenkaan ihan ketoositasoa) ja naamaani on tullut punoitusta, muutamia hormoninäpyn näköisiä pikkunäppyjä sekä suurentuva finni. Näpyt ja epäpuhtaudet ovat lähinnä suu-leuka-alueella. Voivatko ne johtua jotenkin tästä uudesta ruokavaliosta tai lähinnä tottumattomuudesta siihen? Lopetin kesällä e-pillerit, joten voivat olla varmaan ihan hormoniperäisiä, mutta sattui vaan niin sopivaan aikaan, että aloin miettiä ruokavalion mahdollisuutta. Kiitos, jos ehdit vastata, tämä askarruttaa kovasti :)

  • Sanni

   Voivatko ne johtua jotenkin tästä uudesta ruokavaliosta tai lähinnä tottumattomuudesta siihen?

   Hei Help! Valitettavasti en osaa sanoa, keho voi toki reagoida vaikka millä eri tavoilla muuttuneeseen ravintoainekoostumukseen, mutta iho-ongelmat eivät ymmärtääkseni kuulu vhh:lle siirtymisen yleisiin sivuoireisiin. Päinvastoin, moni kokee iho-ongelmiensa helpottavan viljattomuuden myötä, viljahan aiheuttaa toisille iho-oireita.

   • Ronna

    Hei. Aloitin karppauksen kolmisen vuotta sitten ja olin pari kuukautta ihan näpyillä. Mulla ne tuli kylkiin, kainaloihin ja mahaan. Pieniä, punaisia ja todella kutiavia. Kestivät aikansa ja katosivat. En keksinyt niille mitään muuta selitystä kuin muuttuneen ruokavalion. Niihin ei tehonnut mikään vaikka kuinka kokeilin hoitaa.
    Samalla taas päänahassa ollut psori/ekseema katosi karppauksen myötä.
    Sittemmin olen lipsunut karppauksesta ja päänahka voi huonosti. Olen palannut ruotuun ja aloitin induktiolla viikon myöhässä. Jännään miten iho reagoi tällä kertaa.

 9. Jenni

  Aijai, miten hyvä olo ketoosissa!
  Jaksan keskittyä aivan eri lailla, nälkä ei vaivaa ollenkaan ja
  painoa karissut tämän viikon aikana 2,2 kg ( olkoonkin ihan vaan nesteitä)

 10. Anneli

  Kai olet tietoinen siitä, että on ihan absurdia laskea / merkitä noita hh-määriä gramman kymmenesosan tarkkuudella? Oletko perehtynyt siihen, miten eri ruoka-aineiden ravintosisällöt on määritetty? Se on monesti täysin laskennallista ja keskiarvoihin perustuvaa, joten tuollainen tarkkuus on ihan turhaa.

  Monet elintarvkevalmistajat käyttävät Finelin arvoja, jotka taas ovat aika vanhoja ja vanhoilla menetelmillä laskettuja. Ravintosisällöt eivät myöskään mitenkään huomioi sitä, mikä osuus teoriassa tai käytännössä voisi imeytyä verenkiertoon.

  Olisi mielenkiintoista, että merkkaisit näihin ruokapäiväkirjoihisi myös energiasaannit per ateria, niin lukijat saisivat paremman käsityksen kokonaisuudesta.

  Sanon suoraan: sinulla on neuroottinen suhtautuminen kontrolliin.

  Ruoka-aineiden ja kosmetiikkatuotteiden vahtaaminen mielettömällä tarkkuudella paljastaa sen. Myös kenkänauhabudjettimatkustamisen olet vienyt ihan uudelle tasolle.

  Olet jo sen ikäinen (lähempänä neljääkymmentä kuin kolmeakymmentä), että luulisi sinun löytävän elämääsi myös muita tarpeellisuuden tunnetta lisääviä asioita, kuin omien asioidesi ja oman vointisi jatkuva puiminen desimaalin sadasosien tarkkuudella.

  Omien kipeiden kohtien tunnistaminen on vaikeaa. Vapauden säilyttäminen (oli se sitoutumattomuus työhön, asuntoon tai parisuhteeseen) ja toisaalta kontrollin tarve antaisivat sinulle mahdollisuuden tutkiskella itseäsi.

  Haluatko olla tällainen nainen vielä kymmenen vuoden kuluttua? Vai mitä haluat olla?

  • Sanni

   Kai olet tietoinen siitä, että on ihan absurdia laskea / merkitä noita hh-määriä gramman kymmenesosan tarkkuudella?

   Rakas Anneli. Kymmenesosan tarkkuus varmasti on tarpeetonta, se on ehkä ainoa kohta kommentissasi jossa näen pointinkin, mutta se, että ylipäänsä kirjoitan näkyviin hiilihydraattien grammat, on tarpeellista tai ainakin hyödyllistä ensi kertaa vähähiilihydraattista ruokavaliota tai induktiota kokeilevalle. Olen kirjannut luvut näihin ruokapäiväkirjoihin lukijoita varten, havainnollistamaan miten grammat eri ruoka-aineista kertyvät induktio-tyyppisessä ruokailussa. Se nyt kuitenkin on fakta, että mikäli haluaa 20 grammassa pysytellä, ja tavoitteena on ketoosi, grammoja ei voi vain arvioida. Ne on laskettava.

   Normaaliruokavaliollani en laske grammoja. Älä nyt hyvä ihminen hermostu jos joku laskee niitä kahden viikon ajan vuodessa. :) Lähetän sinulle zen-ajatuksia. Rauha, rauha.

   Ja kyllä, minussa on paljon kontrollifriikkeyttä. :) Ihan kivaa sellaista, joka ei vahingoita kanssaihmisiäni. Se, että lasken senttejä Santorinilla tai listaan käyttämiäni kosmetiikkatuotteita ei tee pahaa kenellekään. Ei edes minulle itselleni. Kaikki kontrollifriikkeys ei ole pahaa, ystäväiseni. Sen sijaan negatiivisen energian levittäminen on vähemmän kivaa ja vaikuttaa muihinkin.

  • Jenni

   Pakko tarttua tähän kommenttiin.
   Mehän emme tiedä koko totuutta, vain se minkä blogin kautta on haluttu julkiseksi välittää.

   Mutta lähinnä se minua tässä kommentissa kaivelee, että kun kerrankin on ihminen, jolla on itsekuria ja kykyä toteuttaa ruokakuuri tai loma juuri niinkuin haluaa ja on suunnitellut, siitä tehdään mörkö. Eikö meillä suurimmalla osalla esim laihdutus mene päin persettä nimenomaan sen takia, että ei vaivauduta tekemään sitä kunnolla. ” No kyllä mä nyt tän voin vielä syödä, ei kai tää nyt haittaa” ja sitten ihmetellään kun paino nousee, kun ei viitsitä nähdä sitä paneutumisen vaivaa katsoa, mikä itsellä omaan kroppaan oikein toimii. Tai kuinka moni meistä tuskailee vähien rahojen kanssa kun ei viitsitä tai osata oikein budjetoida?

   Nykyään tuntuu olevan normi, että asiat luisuu ja niistä ei välitetä. ” No mä katon tän sitten huomenna” ja sitten oikein leveillään tyttökavereille miten kauuuuheeeeta ku mä oon taas lihonu…
   Jos joku onnistuu ja pystyy ylläpitämään omaa mieleistä tapaansa elää, aletaan heti arvostelemaan ja moralisoimaan. Että kyllä siinä jotain vikaa täytyy olla. Vikaa vai kauteutta?

   Ei siinä ole mitään neuroottista, jos on tarkka, taloudellinen ja jämpti. Ennen menneinä vuosina se oli normi. Jos on vain vähän rahaa ja haluaa, että se riittää kaikkeen mitä mieli tekeen, on oltava tarkka. Jos haluaa pysyä hoikkana, terveenä ja tuntee oman kroppansa ominaisuudet, on sen eteen tehtävä töitä ja oltava tarkkana. Sen voi tehdä myös näin olematta silti mikään mielenterveystapaus.

   • Sanni

    Suuri kiitos Jenni <3

    On se tosiaan aika hassua että jopa taloudellisuutta pidetään neuroosina… Jos minä haluan jonkun reissun tehdä, pennoset on venytettävä. Eikö huvita laskea ja budjetoida? No sitten jään kotiin ja katselen Kreikan saaria vain matkaoppaiden sivuilta. Yksinkertaista :)

    • Jenni

     Tähän vielä sen verran, että jatka toki listauksia ja reppureissuja ja kirjoittele niistä samaan malliin kuin ennenkin! :) Ei anneta ankeuttajien pilata koko blogia.

     On se nyt kumma, että jos ihminen lähtee lomalle sillä rahalla kuin hänellä sillä hetkellä on käytössä, niin siitä on muka jotenkin kaikille tilitysvastuussa. Miksi loman pitäisi aina olla rahallinen luksuspröystäilyloma ja muunlaiselle lomalle ei saisi mennä? Jos ei ole rahaa luksukseen, niin sitten pitäisi varmaan joku laina ottaa näiden narisijoiden mielestä. Näinhän se homma onnistuu niin ruuassa kuin rahassa, listataan menot ja tulot ja katsotaan että homma pysyy balanssissa. Mistä lähtien terve järki ja rajat on muuttuneet neuroottisuudeksi?

     Ja jokainen joka on joskus pitänyt hetkenkään vaikka ruokapäiväkirjaa, on huomannut, että niin sitä ihanasti itseään huijaa syömänsä ruuan määrissä, jos ei niitä oikeasti kirjoita ylös heti syötyään. Aina kuvittelee vain vähän jotain napostelleensa kun onkin mättänyt hirveän läjän ruokaa naamaan. Että tekis varmaan aika monelle hyvää ruveta samaan listausmeininkiin.

     • Sanni

      Tähän vielä sen verran, että jatka toki listauksia ja reppureissuja ja kirjoittele niistä samaan malliin kuin ennenkin! :)

      Näin teen :) Itse asiassa yhdestä listasta päätin vihdoin uuden vuoden kunniaksi luopua – ja se on shampoon & hoitoaineen kulutusta seuraava lista ^_^ Aivan turha lista, jota olen vain ylläpitänyt koska asioiden listaus ja tilastointi tuo minulle mielihyvää. Mutta tuo sai nyt mennä täysin tarpeettomana :D

      Joo, tuo Annelin kommentti mun budjettimatkailusta ihmetyttää ehkä kaikkein eniten… Miten ihmeessä toisen halu matkustaa sen taloudellisen tilanteen puitteissa, joka hänellä on käytössään, on jonkun silmissä neuroottista? Minulla on ”neuroottinen suhde kontrolliin”, koska haluan matkustaa vaikka budjetti ei mahdollista Hiltoneita ja päivän jokaisen aterian nauttimista ravintolassa. Ok, niin kai sitten. Kuten kirjoitit, ilmeisesti pitäisi sitten säästää lyhyempään luksuslomaan ollakseen normaali.

      • Tiia

       Mä ymmärsin kyllä Annelin muut pointit, mutta en tuota matkustamiseen liittyvää.

       Varsinkin kun sillä rahalla, mitä Sannilla menee vaikka 3kk saarihyppelyyn, voisi ihan varmasti viettää viikon tai kaksi jossain Thaimaassa tai Balilla ökyhotellissa… Eikä siinäkään mitään vikaa ole.

       Mutta miksi siinä olisi, että joku muu käyttää sen rahan erilailla?

 11. Pauliina

  Mistä teitä Anneleita tulee? Onneksi et ole lähipiirissäni, vaikkapa työkaverina myrkyttämässä ilmapiiriä. Seuraat varmastikin ihan väärää blogia. Puhutaanpa sitten työstä tai harrastuksesta niin eikö aika moni halua olla siinä hyvä? Tehdä parhaansa? Toki moni menee sieltä missä aita on matalin, mutta Sanni, sinä tunnut aidosti tekeväsi tätä sydämelläsi ja haluat jakaa sen muillekin. Sanni olet perehtynyt aiheeseesi ja jonkun muun alan ekspertti on perehtynyt omaansa. Onko siinä oikeasti jotain pahaa joka on itseltä pois? Mielestäni päinvastoin. Kun oma aika ja innostus ei riitä perehtyä asioihin, osaan etsiä perehtyneempien tietoja – ja etenkin kokemuksia. Ei tarvitse sitten oppia joka kerta kantapään kautta. Älä Sanni lannistu!

  • Sanni

   Kiitos Pauliina tsempeistä :) Annelilla on toki oikeus olla mitä mieltä tahansa minusta, mutta kuten toiselle vakkari-kritisoijalleni joku aika sitten totesin, en ymmärrä miten joku haluaa käyttää aikaansa negatiivisen energian tuottamiseen. Okei, minuakin voi joku ihminen joskus ärsyttää. Ja totta hemmetissä ärsyttääkin. Mutta käynkö sanomassa hänelle, että ”Hei, olet muuten aika ärsyttävä?”. En. Mitä sillä voittaisin? Pahaa mieltä tälle henkilölle? Minä en saa tyydytystä pahan mielen aiheuttamisesta, inhottavat kommentit kasvattavat lisää negatiivisuutta.

   (P.S. Jos joku etsii täältä sitä toista ikävää saamaani kommenttia, niin sitä en julkaissut. Siinä ei ollut edes Annelin kommentin ”pointtia” vaan pelkkä tarkoitus sanoa minulle pahasti.)

 12. Kukka

  Vielä tarkistaisin sellaista, että voiko induktion aikana siis syödä tuorejuustojakin? Kun näissä ohjeissa on, mutta jossai postauksessa luki, että voi syödä juustoja (poislukien tuorejuustot).

  Aiempiin kommentteihin täytyy todeta, että minä ainakin olen kiitollinen siitä, että hiilarit on merkitty gramman tarkkuudella, auttaa huomattavasti!

  • Sanni

   Vielä tarkistaisin sellaista, että voiko induktion aikana siis syödä tuorejuustojakin? Kun näissä ohjeissa on, mutta jossai postauksessa luki, että voi syödä juustoja (poislukien tuorejuustot).

   Tiukemmat säännöt ovat Atkinsin suosituksista, hän suositti tuorejuustonkin poisjättämistä. Mutta koska jokaisen aineenvaihdunta on yksilöllinen, toiset pystyvät syömään tuorejuustoakin ilman että se haittaa ketoosia. Se on vain kokeiltava (käytännössä esim. Ketostixeillä), mutta jos ei jaksa testailla ja haluaa pelata varman päälle niin jättää pois tuorejuustot. Atkinsin suositus perustuu siihen että tuorejuustoissa on vielä jäljellä maidon laktoosia eli hiilihydraattia, joka taas on kypsytetyissä juustoissa poistunut.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.