Inci-vertailussa Aqualan L vs. Estelle & Thild
Pitkästä aikaa incien vertailua! Olen halunnut tehdä tämän apteekin perusvoide vs. luonnonkosmetiikan perusvoide -vertailun jo pitkään.
Kun viime syksynä löysin Estelle & Thild -tuotteet, ihastuin koostumuksessa etenkin siihen, että se muistutti pitkäaikaista apteekkisuosikkiani Aqualan L:ää. Aqualan L:n purkissa tuotteen kerrotaan olevan ”kosmeettisesti miellyttävä”, ja juuri näillä sanoilla kuvailisin E&T:n hajusteetonta kasvovoidettakin. Sen tuntu on paksu, pehmeä, neutraali ja erittäin hellävarainen.
Mitä eroa näillä voiteilla on?
Ensimmäisenä tulee mieleen, että toinen on luonnonkosmetiikkaa ja toinen ei. Oikein. Voiteet tuntuvat iholla hyvin samanlaisilta, ja niille on myös yhteistä hajusteettomuus ja hellävaraisuus. Reseptit ovat kuitenkin aivan erilaiset. Katsotaanpa.
AQUALAN L -perusvoide
AQUA = vesi, liuotin
(1) CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE = rasva, pehmentävä aine
(5) GLYCERYL STEARATE = rasvahappo, miedosti pehmentävä aine, emulgaattori
(5) ISOPROPYL PALMITATE = osa voiteen öljypohjaa, miedosti pehmentävä aine, antistaattinen aine, sideaine
GLYCERIN = kosteuttava aine
(4) CETYL ALCOHOL = rasva-alkoholi, miedosti pehmentävä aine, luo voidepohjaa ja tuo tuotteeseen maitomaisen vaaleuden
PEG-5 GLYCERYL STEARATE = emulgaattori, pinta-aktiivinen aine *
PHENOXYETHANOL = säilöntäaine
CETEARETH-20 = emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
METHYLPARABEN, BUTYLPARABEN, ETHYLPARABEN, ISOBUTYLPARABEN, PROPYLPARABEN = säilöntäaineita
* pinta-aktiiviset aineet: aineet, joita lisätään kosmeettisiin valmisteisiin alentamaan pintajännitystä ja auttamaan valmisteen tasaista levittymistä käytössä.
Kuten Neiti Etsivä -postauksessa, merkitsin tulkinnan helpottamiseksi sulkuihin pehmentävien aineiden tehokkuuden asteikolla 1-5, ykkösen ollessa paras. Inci siis kertoo meille, että kyseessä on erittäin simppeli perusvoidepohja, jossa on triglyseridejä pehmentämässä ja glyserolia kosteuttamassa. Ainoat ainesosat, joista voisi mahdollisesti olla jotain haittaa, ovat parabeenit (joita tässä voiteessa on kieltämättä ihan mieletön määrä..!!) jotka voivat aiheuttaa allergiaa, sekä isopropyl palmitate, jonka on raportoitu voivan tukkia ihoa (lähteet: Sage Advice ja Paula Begoun).
Muuten siis ihan ok voide. Plussaa siitä että tuotteessa ei ole mineraaliöljyjä, jotka ovat niitä halvimpia ja yleisimpiä kosmetiikkateollisuuden käyttämiä pehmentäjiä. Jos mietitään voiteen synteettisyyttä, niin Aqualan L koostuu lähes pelkästään synteettisesti valmistetuista ainesosista. Setyylialkoholi ja triglyseridit ovat kasviperäisiä aineita, mutta niitä voi valmistaa myös synteettisesti.
ESTELLE & THILD FACE CREAM
AQUA = vesi, liuotin
ROSA DAMASCENA FLOWER WATER * = damaskonruusuvesi, kosteuttava ja rauhoittava aine
CENTAUREA CYANUS FLOWER WATER * = ruiskukanvesi, kosteuttava ja rauhoittava aine
(1) BUTYROSPERMUM PARKII * = sheavoi, pehmentävä aine
(1) PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL *= manteliöljy, pehmentävä aine
(1) HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL * = auringonkukkaöljy, pehmentävä aine
(4) CETEARYL ALCOHOL = rasva-alkoholi, miedosti pehmentävä aine, luo voidepohjaa ja tuo tuotteeseen maitomaisen vaaleuden
(1) SESAMUM INDICUM SEED OIL *= seesaminsiemenöljy, pehmentävä aine
VANILLA PLANIFOLIA FRUIT EXTRACT *= vaniljahedelmästä saatava uute, ihoa suojaava ja silottava aine
ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT * = aloeuute. Aloen vaikutuksista iholla on vaihtelevia käsityksiä, eikä mikään tutkimus ole loppujen lopuksi osoittanut että aloe vaikuttaisi ihoon juuri mitenkään. Eurlex listaa aloelle pehmentävän vaikutuksen, kun taas Paula Begoun puhuu aloen kyvystä sitoa kosteutta.
OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT = oliivin lehdistä saatava uute. Ei virallisesti todistettuja vaikutuksia ihoon, mutta E&T:n sivuilla sillä kerrotaan olevan antibakteerisia vaikutuksia.
CETEARYL GLUCOSIDE = (sokeriperäinen) emulgaattori
GLYCERIN = kosteuttava aine
TOCOPHEROL = antioksidantti
SODIUM BENZOATE = säilöntäaine (ei täysin kasviperäinen) **
XANTHAN GUM = ksantaanikumi, sideaine, viskositeetinsäätäjä (vaikuttaa tuotteen paksuuteen)
SODIUM DEHYDROACETATE = orgaaninen suola, säilöntäaine
POTASSIUM SORBATE = säilöntäaine (ei täysin kasviperäinen) **
COCO-GLUCOSIDE = sokeritensidi, pinta-aktiivinen aine
CITRIC ACID = sitruunahappo, pH:n säätäjä
* luonnonmukaisesti viljelty ainesosa
** Sertifioidun luonnonkosmetiikan kriteereissä sallitaan tietyt, ei täysin kasviperäiset ainesosat. Jotkut säilöntäaineet kuuluvat näiden sallittujen ainesosien listalle.
Incin perusteella voimme todeta, että E&T:n voiteessa on huomattavasti monipuolisemmat ainesosat, ja paljon enemmän pehmentäviä ainesosia kuin Aqualan L:ssä. Lisäksi E&T:n ainesosat ovat muutamaa säilöntäainetta lukuunottamatta täysin luonnosta saatavia.
Eikö ole mielenkiintoista, miten iholla hyvin samanlaisilta tuntuvien voiteiden sisään voi kätkeytyä näin suuria eroja? Tietysti voidaan miettiä, miksi kukaan sitten maksaisi kahtakymmentä euroa tehokkaammin pehmentävistä aineista ja laadukkaammista öljyistä, kun saman vaikutuksen iholle saa vitosella apteekista? No, tässä astutaan sitten synteettiset aineet vs. luonnolliset aineet -keskusteluun. Luonnonkosmetiikan käyttäjät haluavat minimoida ihon kautta elimistöön imeytyvien synteettisten kemikaalien määrän (puuttumatta nyt muihin syihin miksi suosia luonnonkosmetiikkaa). Parabeeneille allerginen valitsisi tietysti myös luonnonkosmetiikan perusvoiteen.
Muuten – vinkkaanpa samalla parista hyvästä sivustosta inceistä (ja yleisesti ihonhoidosta) kiinnostuneille.
Jo ylempänä tekstissä lähteenä käytetty Sage Advice on hyödyllinen sivusto aknesta tai muuten vain helposti tukkiutuvasta ja epäpuhtaasta ihosta kärsiville. Sivuilta löytyy aakkosellinen listaus yleisimmistä ihonhoitotuotteissa käytetyistä ainesosista, ja merkintä siitä onko ainesosa ihoa tukkiva (comedogenic – taulukossa ”com grade”) tai ihoa ärsyttävä (irritating – taulukossa ”irr grade”). Jos sinulla on akneen taipuvainen iho, kannattaa tsekata onko käyttämissäsi tuotteissa suuren comedogenic-arvon ainesosia.
Sitten löysin tänään ihan sattumalta uuden, vasta maaliskuussa avatun suomalaisen INCI-verkkosivuston; Verkkosalonki. Verkkosalongin inci-sanastoon on koottu samat tiedot (ainesosien funktiot) kuin viralliseen Eur-lexiinkin (joka on varmasti kaikille tuttu viimeistään Virven taannoisen postauksen ansiosta), mutta tietoja on täydennetty myös muista lähteistä, kuten Paula Begounin Cosmetics Cop -sivustolta ja Rita Stiensin Totuus Kosmetiikasta -kirjasta. Palvelu siis tarjoaa eri tietolähteiden tiedot kätevästi yhteenniputettuna. Ensimmäisenä lukee aina se virallinen, tutkimuksiin pohjautuva tieto ja sen jälkeen muista lähteistä saatu täydennystieto. Lähteet on aina mainittu. Selkeä sivusto, ja varmasti helpompi ja mukavampi lukea ja selata kuin möhkälemäinen Eur-lex.
Mistä juuri näitä luonnollisia voiteita olet hankkinut? Vieras mutta kivan oloinen sarja.
Ansku
Estelle & Thildiä myydään Kickseissä. Se on ruotsalainen, aika uusi sarja, perustettu vasta 2005. Perustaja Pernilla Rönnberg aloitti valmistamalla tuotteita ensin kahden lapsensa (Estelle ja Mathilde) tarpeisiin, eli hellävaraisia ihonhoitotuotteita lapsille joilla on kuiva tai atooppinen iho. Tuotteista tuli tosi suosittuja, ja valikoima on sittemmin laajentunut myös aikuisille. Olen kuullut, että osa E&T:n tuotteista valmistetaan muuten Suomessa…! :)
ET:t ovat kiinnostaneet jo kauan, hauska nähdä INCI-vertailu sen ja apteekin aqualanin välillä:)
p.s. My little pony-lookkia, puskeeko missään vaiheessa? ;D
Joooooo….. :D Mä oikeesti yritän saada ne Collector Ponies -lookit puristettua ennen juhannusta…! Koko ajan vaan puskee jotain muita ideoita edelle…. :P