Karkkipäivä
Karkkipäivä

Ilman deodoranttia

Sattumalta eräs lukija esitti pari päivää sitten kommenteissa kysymyksen aiheesta, josta olin muutenkin ajatellut kirjoittaa lähiaikoina. Se lähiaika on nyt sitten tänään. :)

   Deodorantit_IMG_0897_2

Aihe on deodorantin/antiperspirantin tarve. (Viittaan näihin tuotteisiin tekstissä yksinkertaisuuden vuoksi vain termillä ’deodorantti’.)

Olen kuluneen vuoden aikana kuin huomaamatta vähentänyt deodorantin käyttöä. Sitten aloin kiinnittää siihen huomiota. Mitä tapahtui hikitilanteen näkökulmasta niinä päivinä jolloin en käyttänyt deodoranttia? Ei mitään. Ei yhtään mitään. Kainaloni eivät olleet sen märemmät eikä hiki haissut sen pahemmin kuin muutenkaan.

Hien haju ja hikoilun voimakkuus on henkilön yksilöllisen kemian tulos, toisten hiki haisee voimakkaammin, toisten miedommin. Puhdas hiki on hajutonta ja hajun saavat aikaan ihon pinnan bakteerit. Hien hajuun ja voimakkuuteen vaikuttaa myös hien ”syy”, on kahdenlaista hikoilua: elimistön lämmönsäätelyyn liittyvää (ns. liikuntahiki) ja tunneperäisiin syihin kuten jännitys- ja stressitilanteisiin liittyvää. Näitä erittävät kahdenlaiset hikirauhaset, ekkriiniset ja apokriiniset.

Deodorantti_GivenchyPii

Minä kuulun suhteellisen miedosti hikoileviin ihmisiin. Jos lämpötila, liikunta tai jokin tunneperäinen asia ei ole vaikuttamassa, kainaloni pysyvät kuivina käytännössä koko päivän ilman mitään apuaineita. Ja jos juoksen bussille ja saavun sinne ihan hikisenä, ei hiki haise millekään. Minulla on kai siis mukavat bakteerit iholla.

Silti olen tunnollisesti käyttänyt deodoranttia teini-ikäisestä saakka. Sitä ei ole kyseenalaistanut ollenkaan. Deodoranttia kuuluu käyttää ”kaiken varalle”, ikäänkuin. Se on tuntunut yhtä itsestäänselvältä osalta päivittäishygieniaa kuin hammastahna.

Jos olen joskus reissussa unohtanut deodorantin ja huomaan puutteen vasta seuraavana aamuna, olen saattanut olla todella huolissani ja harmissani. Apua, joudun lähtemään ulos ilman deodoranttia…

madara_deodorantti

Nyt puistelen tuolle päätäni. Arvatkaa mitä: en ole esimerkiksi täällä Kreikassa laittanut deodoranttia yhtenäkään päivänä. Vaikka juuri esittelin sen matkakosmetiikkapostauksessani. Jep, sellainen löytyy Kreikkakassista, mutta tänä vuonna en näköjään enää käytä sitä. (Köh, ehkä vuosi sitten ostetun dödön käyttö olisi muutenkin vähän kyseenalaista… ;D Joo, taidanpa heittää sen menemään.)

Kreikan lämpötilan puitteissa edes antiperspiranttinen dödö ei tietenkään pysty estämään tai merkittävästi edes vähentämään hikoilua, joten ainoa peruste sen käytölle olisi hajun estäminen. Silloin kun henkilön tilanne on se että hiki tosiaan haisee pahalle, ovat ehkäisy- ja lievennystoimenpiteet totta kai perusteltuja ja sosiaalisen ympäristön kannalta huomaavaisiakin. Mutta minun (normi)hikeni ei haise. Mitä dödö siis ylipäänsä tekee kainaloissani täällä 30+ asteen lämpötilassa tai missään muuallakaan? Se on vain ylimääräinen kemikaalikuorma. Ihon kosteuteen se ei vaikuta suuntaan tai toiseen.

Clarins_deodorantti_IMG_5094

Kirjoitin tuossa että (normi)hikeni ei haise. Tällä tarkoitan sitä kropan lämmönsäätelyyn liittyvää, liikkumisen ja lämpötilan aikaansaamaa hien eritystä. Se toinen hiki taas haisee. Ja SEN voi nähdä perusteluna deodorantin käytölle. Mutta tämä toinen hikityyppi ei esiinny päivittäin, ja varmaankin juuri siksi deodorantin käyttö on vähentynyt marginaalisesti tajuttuani, etten tee dödöllä mitään ”normihien” kannalta.

Se toinen hiki on sitä tunneperäistä, erityisesti stressitilanteisiin liittyvää. Jos jännitän jotain, kainalot ovat kyllä hetkessä kosteat, ja ilman dödöä myös tuoksu on tunnistettava. Joskus tämän tyyppistä hikeä ilmenee myös positiivisissa yhteyksissä kun keskityn johonkin josta olen oikein innoissani, kuten meikkaamiseen tai vaikka blogijutun kirjoittamiseen. Se on tosi outoa, koska tilanteisiin ei liity jännitystä tai hermostuneisuutta. Olen päätellyt, että näissä tilanteissa olen kuitenkin jotenkin tunnetasolla eri lailla aktivoitunut kuin ”normitilanteissa”. ”Meikkihiki” ei ole päivittäinen ilmiö vaan liittyy vaativampien meikkien kuten vaikka juhlameikin tekoon. Tai jos olen tekemässä jotain blogimeikkiä :D Tosi hassua.

idKainalo

Syy sille, miksi ”tunnehiki” voi haista erilaiselle kuin lämpöhiki, liittyy hien kemialliseen koostumukseen. (Sarjassamme tietoa joka ei ehkä kaikkia kiinnosta eikä edes liity postauksen varsinaiseen pointtiin, mutta kerron silti ^_^) Lämpöhien erityksestä vastaavat ekkriiniset hikirauhaset ja tämä hiki on koostumukseltaan 90-prosenttisesti vettä. Apokriinisten rauhasten tuottama tunneperäinen hiki taas sisältää paljon valkuaisaineita ja lipidejä. Tämä koostumus on enemmän bakteerien mieleen ja näin ollen voi potentiaalisesti haista voimakkaammin.

Ja minulla se menee juuri niin. Bakteerit mitä ilmeisimmin riemastuvat tunnehien tarjoamasta ateriasta ja tuloksena on haisevat kainalot. Haju ei tuolloinkaan ole erityisen pistävä mutta havaittava kuitenkin.

Tuota hikeä vastaan on tietysti mielekästä suojautua jos on menossa tilanteisiin jossa on odotettavissa jännitystä tai tunnepiikkejä. Mutta kun näitä tilanteita on arjessani aika harvoin, on deodorantin päivittäinen käyttö lopulta…. oikeastaan täysin turhaa. Aine on kainaloissani eikä tee siellä useimpina päivinä yhtään mitään muuta kuin muodostaa iholle ylimääräisen kemiallisten aineiden kalvon. En sano että kuulun niihin jotka ovat huolissaan esimerkiksi antiperspiranttien sisältämistä alumiiniyhdisteistä, mutta en yleisesti näe pointtia laittaa iholle tarpeetonta kemikaaliannosta.

TrueOrganicOfSweden_IMG_2043

Kun asiaa miettii, on todellakin aika hullua että niin moni, kuten minäkin 22 vuoden ajan, hieroo joka päivä ihoonsa deodoranttia silkasta tottumuksesta ja kuvitelmasta että niin vain ”kuuluu tehdä”. Runsaasti hikoilevien ja pahanhajuisesta hiestä kärsivien kohdalla käyttö on täysin ymmärrettävää, mutta sillä osalla väestöä, jolla ei ole tätä ongelmaa, on deodorantin käyttö ”vain varmuuden vuoksi” lopulta aika hullu ilmiö.

Muita jotka ovat kyseenalaistaneet deodoranttien ja antiperspiranttien käytön?

Kuinka moni on menee täysin dödöttä?

Mitä ajatuksia aihe ylipäänsä herättää?

.

Blogissa on aiemminkin käyty kiihkeää keskustelua deodorantista ja hikoilusta, viimeksi liittyen yödeodorantin käyttöön. Melkein 300 kommenttia keränneet postaukset löytyvät täältä: Kuka laittaa yöksi deodoranttia? ja Hyi, hiki!

Kommentit (73)

 1. Vadelmaponi

  Mä halusin siirtyä alumiinittomiin dödöihin neljä vuotta sitten, ja ensimmäisen 2 kuukautta hiki haisi kauhean pahalta. Mulla oli kyllä luomudödö käytössä mutta siitä ei ollut mitään apua, melkein vaikutti kuin se olisi pahentanut tilannetta. Tein myös silloin henkisesti ja fyysisesti aika stressaavaa työtä, että siinä hiessä varmaan haisi kivasti kaikki hermoromahdukset, itkukohtaukset ja kiire. Oli kyl kiusallista.

  Aika pitkään käytin noita alumiinittomia dödöjä ja etsin sitä oikeaa, mutta nyt on ollut kaks viimeistä ostosta ainakin vuoden kaapissa kun käyttö on jotenkin jäänyt. Ei ehkä auta tarpeeksi. Musta tuntuu, että mun hien hajuun vaikuttaa hermotilanteen lisäksi lähinnä ruokavalio. Esim jos syön runsaasti hiilihydraatteja useina päivinä, niin hiki on kevyemmän hajuista. SItten kun olen syönyt vähähiilihydraattisemmin, niin hienhaju on selkeästi pistävämpää ja tulee nopeammin.

  Jossain vaiheessa ajattelin että jos syö tosi terveellisesti tarpeeksi kauan niin keho saattaisi jotenkin puhdistua ja hiki ei haisisi merkittävästi, mutta mä luulen, että hiki vaan tulee mulla välillä haisemaan. Mun mielestä se pysyy kuitenkin sellaisena, että muut saavat luvan sietää sen, koska kuitenkin peseydyn joka aamu ja käytän puhtaita vaatteita. Keinokuidut ja stressaavat tilanteet on pahin yhdistelmä, ja joskus vaan hienhaju tulee läpi kun ollut stressaava tilanne tai jotenkin liian kuumaa. Oishan se kiva jos niin ei kävis, mut siis i don’t give a fuck koska mun mielestä se on luonnollinen ilmiö eikä suurimpana osana päivistä ylitä esim. mun kohdalla tietääkseni mitään erikoista rajaa, tai sitten mun tutut on vaan hirveän kohteliaita.

  Hmm. Täytyy kyllä sanoa, että jos jonkun ihmisen ongelma on se, että toinen haisee hieltä, eikä kyse ole edes vanhentuneesta hiestä / varsinaisesta likaisuudesta, niin mua ei vaan liikuta. Oon tehnyt siinä vaiheessa voitavani ja nähnyt kohtuullisesti vaivaa, mutta en henkkoht halua käyttää alumiiniadödöä, niin siihen ei oikein ole ratkaisua.

  Mun mielestä on aika absurdia jotenkin ylipäätään valittaa muiden ihmisten sotkuisuudesta tai haisemisesta jos ongelma ei ole mitenkään överi. Onhan ihmisten hajuaisteissa eroja, ja esim. hormonivaihtelut vaikuttaa siihen miten pahoinvoivalta jokin haju voi tuntua, mutta se on vaan siedettävä. Musta on kohtuutonta vaatia toisilta ihmisiltä hajuttomuutta, johon päivittäinen peseytyminen ei riitä, vaan jonka voi saavuttaa vain esim. tietyillä kemikaaleilla.

  • Sanni

   Esim jos syön runsaasti hiilihydraatteja useina päivinä, niin hiki on kevyemmän hajuista. SItten kun olen syönyt vähähiilihydraattisemmin, niin hienhaju on selkeästi pistävämpää ja tulee nopeammin.

   Voisikohan tuo liittyä valkuaisaineisiin ja rasva-aineisiin, jotka ovat ilmeisesti bakteereille sitä houkuttavampaa, hien mukana erittyvää ravintoa..? Siis jos ajatellaan, että vähähiilarisempana päivänä proteiinien ja rasvojen osuus ravinnossa korostuu –> hiessä on potentiaalisesti enemmän valkuais- ja rasva-aineita –> bakteereilla kekkerit?

   Mun mielestä on aika absurdia jotenkin ylipäätään valittaa muiden ihmisten sotkuisuudesta tai haisemisesta jos ongelma ei ole mitenkään överi. Onhan ihmisten hajuaisteissa eroja, ja esim. hormonivaihtelut vaikuttaa siihen miten pahoinvoivalta jokin haju voi tuntua, mutta se on vaan siedettävä. Musta on kohtuutonta vaatia toisilta ihmisiltä hajuttomuutta, johon päivittäinen peseytyminen ei riitä, vaan jonka voi saavuttaa vain esim. tietyillä kemikaaleilla.

   Hyvää pohdintaa.

   • Taida

    Mun mielestä voimakkaasti hieltä haiseminen on verrattavissa siihen, että käyttää tosi voimakasta parfyymiä: haju häiritsee muita ihmisiä ja esim itselleni (kuten monelle muullekin migreenistä kärsivälle) voimakas hien haju aiheuttaa migreenin, samoin kuin voimakas parfyymi. Mielestäni kuuluu muiden ihmisten huomioonottamiseen olla haisematta vahvalta hieltä. Vahinkotilanteet poislukien tietty, jos oikeesti vaan dödö pettää eikä mahda asialle siinä hetkessä mitään. Mut ite esim en haluais käyttää jotain hajuvettä jos tietäisin, että aina joku samassa tilassa kanssani oleva kärsisi sitten loppupäivän migreenistä. Hajuherkkiä on muitakin kuin migreeniä sairastavat, joten aika monen ihmisen elämää voimakkaat hajut ja hajusteet hankaloittavat.

 2. Karoliina

  Mulla on aikalailla sama juttu, kuin sullakin eli pitkään käytin nimenomaan vaan tottumuksesta, vaikka ei mun hiki haise miltään,enkä oikeastaan hikoile lähes ollenkaan ellen sitten harrasta jotain hengästyttävää liikuntaa. Nykyään laitan vain juhliin tai tärkeisiin menoihin dödöä edelleenkin oikeastaan vaan varmuuden vuoksi. Ja mulla tulee kanssa joskus tuo meikkihiki,mies aina ihmettelee kun kipitän parvekkeelle kesken meikkauksen, vaikka yleensä palelen koko ajan :D Samoin jos pitää aikaisin aamulla lähteä töihin/kouluun niin aamupalan ja etenkin teen juonnin aikana tulee järjettömän kuuma, vaikka sitten kiireettöminä aamuina näin ei käy.

 3. Nimetön

  Hiki on jännä asia ihmisessä, olen pohtinut tätä usein! Ennen hikeni ei haissut, enkä hikoillut oikeastaan yhtään, joten ei olisi tullut mieleenkään laittaa deodoranttia. Sitten söin jonkun aikaa piimax valmistetta, jonka aikana aloin haista _aivan_ järkyttävälle ja sitä ei peittänyt edes dödö. Lopetin ja haiseminen loppui, aloitin uudestaan ja aloin haista. Nyt imettäessä hiki haisee vähän silloin kun hikoilen, mutta pystyn olla hyvin ilmankin deodoranttia kotona. Eli voisiko hienhajuun vaikuttaa jotkut hormonit ja voisiko jotkut vitamiinit muuttaa hormonitoimintaa? Vai onko joidenkin ihmisten iho sellainen että siitä ei haise mikään? Myöskään ennen kun kävin usein ulkona viihteellä, kaverini ihmetteli kun minusta ei ikinä haissut alkoholi seuraavana aamuna, vaikka muista haisi. Silloin joskus teininä kun vielä poltin, tupakanhaju lähti minusta nopeasti ja äitini aina sai siskoni hajusta kiinni polttamisesta, mutta minusta hän ei huomannut. Myöskään hajuvedet ei tuoksu minulla kuin vain runsaasti suihkutettuna (=pistävä voimakas tuoksu) ja muutama suihkaus ei jää silleen raikkaan vienosti tuoksumaan vaan lähtee kokonaan, jonka takia en käytä hajuvettä. Ihmiset on mielenkiintoisia:D

  • Sanni

   Eli voisiko hienhajuun vaikuttaa jotkut hormonit ja voisiko jotkut vitamiinit muuttaa hormonitoimintaa?

   Näin on ehdottomasti, ravinto ja hormonit vaikuttavat suoraan hien hajuun. Runsas alkoholin nauttiminen esimerkiksi tunnetusti tuottaa lähes kenelle tahansa aika kaamean ”dagen efter” -ominaishajun.

   Ihmiset on mielenkiintoisia:D

   Niin ovat :)

 4. Anna

  Mulla on työtoveri, joka jatkuvasti tuoksahtaa hielle. Hän jakaa huoneen kahden muun ihmisen kanssa ja haju tuntuu koko huoneessa. Olen miettinyt pääni puhki miten voisin ottaa asian hienotunteisesti esiin – onko kellään ajatuksia?

 5. Iitu

  Viitaten aikaisempaan bikinarajapostaukseen, millä pidät kainalosi karvattomina? Vahalla?

  • Sanni

   Höylällä. Mulla kasvaa aivan älyttömän vähän karvoja kainalossa ja kun ne höylää, ei tarvitse tehdä toimenpiteitä pariin viikkoon :)

 6. Iiia

  Mie siirryin Urtekramin dödöö tuossa vuosi sitten normi antiperspiranteista. Alkusysäyksen antoi normidödöistä rikki menevä kainaloitten iho. Olen aina ollu stressihikoilija ja yläasteikäisenä olisi varmasti pitänyt käyttää jotain absolut torria että jollain tapaa kuivina olisi kainolot pysyneet.

  Hikeni haisee hieltä ja kyllä dödöä pitää päivittäin laittaa (en laita yöksi). Mutta jotain on muuttunut nyt tässä luonnonmukaisiin dödöihin siirtyessä, en stressaa siitä enää niin paljon jos kainalosta sattuu vettä valumaan. (Näin kävi mm. lapsen teatterikerhon kevätjuhlassa ja toki istuin eturivissa hihattomassa paidassa. On siinä varmaan ollut näky jos joku on sattunu kainaloani vilkuilemaan. :D ) Ja tuntuu että sitä hikeäkin tulee nykyisin vähemmän, ehkä juuri siksi kun ei stressaa että hikoileeko vaiko eikö!

 7. Senja

  Minä käytän melko harvoin nykyisin dödöä. Pahiten haisee juurikin tuo stressihiki. Yleensä nykyisin sudin sitä kainaloihin jos on lähdössä iltaa viettämään ja monesti sitten myös jos menee urheilemaan. Muuten olen tosi laiska käyttämään kun selviää hyvin ilmankin suurimmanosan ajasta!

 8. Jenspa

  Mullakaan hiki ei useimmiten haise juuri millekään ja vuosia sitten mietin, että miksi ihmeessä edes käytän dödöä päivittäin… Aloin käyttämään kookosöljyä. Stressihiki tulee kyllä vieläkin tietyissä tilanteissa ja kainalot saattavat olla hieman kosteat. Hikeni ei kuitenkaan haise häiritsevästi näissäkään tilanteissa, ainakin jos olen laittanut kookosöljyä. Myös iho pysyy pehmeänä ja pidän miedosta kookoksen tuoksusta. Ainoa ikävä puoli on se, että jotkut valkoiset paidat tahriintuvat jos olen lätrännyt öljyllä liikaa.

 9. Heidi

  Olen kyseenalaistanut dödön käytön tarpeellisuuden, mutta valitettavasti en kuulu niihin onnekkaisiin, jotka pysyisivät hajuttomina ilman tehokasta dödöä. Käytän arkisin hikoilevan työni, työmatkapyöräilyn ja muun kuntoilun takia sitä apteekista löytyvää supertehokasta dödöä. Viikonloppuisin riittää vähemmän tehokaskin. Lähinnä mökkeillessä saatan olla ilman dödöä esimerkiksi kesähelteillä, kun uimassa saattaa käydä useita kertoja päivässä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.