Ikääntyvän ihon yllättäviä lieveilmiöitä: iho on likaisempi kuin nuorena
Mun on pitänyt kirjoittaa tästä aiheesta pitkään (osana epävirallista ”ikääntymisen merkit” -juttusarjaani 😅), ja eilen teinkin tästä pienen päivityksen Instagramiin. Kirjoitan tänään pidemmän jutun tänne blogin puolelle. Instagramin 2200 merkkiin rajatut tekstimahdollisuudet eivät todellakaan tue meitä blogiformaatin kirjoittajia..!
Juonteiden, ryppyjen, veltostuvan ihon sekä pigmenttilaikkujen lisäksi on olemassa viides ilmiö, joka kertoo ihon vanhenemisesta. Se ei näy päälle päin paljaalla silmällä, mutta sen voi todeta ihoa pestessä.
Kun iho vanhenee, se muuttuu ”kuoppaisemmaksi”. Ihon pinta täyttyy mikrokokoisista koloista ja vekeistä, jotka eivät näy kun katsot ihoasi paljaalla silmällä (toisin kuin rypyt). Jos nelikymppisen ihon korkokuvaa tarkastelisi suurennettuna, se olisi kuin yhtä notkoista vuoristoa. Nämä notkot ja laaksot tekevät itsensä tiettäviksi sillä, että likaa kertyy ja jää huokosiin huomattavasti enemmän, kuin nuorella ja tasaisella iholla.
Iho ei enää puhdistu yhtä helposti kuin nuorempana.
Aloin havainnoida tätä ilmiötä omalla ihollani noin viitisen vuotta sitten, ehkä jo aikaisemminkin. Nuorempana ihon puhdistumiseen riitti aina pelkkä vaahto, oli ihossa kuinka paljon meikkiä hyvänsä. Puhtauden tason saattoi todeta kasvovesivanulappu-viimeistelyllä: ikinä ei jäänyt mitään lian jäämiä vanulappuun. Nyt – aivan eri tilanne. Edes meikkaamaton ihoni ei tule enää täysin puhtaaksi pelkällä vaahdolla.
Vilpittömästi ihmettelin tätä pitkään ja mietin, mistä ilmiö oikein johtui. Olivatko putsarit tulleet huonommiksi..? Sitten oivalsin yhteyden ikääntyvän ihon muutoksiin. Koska iho iän myötä muuttuu huokoisemmaksi ja epätasaisemmaksi – suoraan sanottuna notkoiseksi, se tallettaa itseensä paljon enemmän likaa kuin nuori iho.
On selvää, ettei vesiliukoinen putsari kuten puhdistusvaahto enää pysty suoriutumaan yhtä hyvin tällä haastavammalla kentällä. Vesiliukoinen puhdistustuote ei pääse kunnolla kiinni syvällä ihossa muhivaan likaan, koska tuo lika on ihon omien rasvojen ympäröimää. Tarvitaan rasvaliukoinen putsari, joka pureutuu rasvalikaan, ja pääsee vapauttamaan myös ihotalin alla ja keskellä lymyilevät möhnät ja likahiukkaset.
Niinpä minullakin on nykyään aina käytössä myös puhdistusöljy tai -maito. Öljyt ja balmit ovat maitoa tehokkaampia, sillä ne ovat täysin vedettömiä, mutta puhdistusmaidollakin pääsee pitkälle, kun sitä malttaa kunnolla hieroa ja painella ihoon. Hieronta iholla auttaa puhdistusmaitoa sujahtamaan paremmin ihon koloihin noutamaan likaa. ☺️
(Ahh, kyllä on muuten tyydyttävä ajatus… On se vain hassua, miten suhde öljymäisiin ihonhoitotuotteisiin on muuttunut aivan päälaelleen nuoruudesta. Nuorena ajatus öljystä iholla oli totaalisen yäk ja yhdistyi mielessä suoraan finneihin ja epäpuhtauksiin, nyt se yhdistyy ajatukseen ihanasta ravitsevasta hoivasta ja hyvän puhdistusöljyn kohdalla syväpuhdistavaan vaikutukseen…! Näen sieluni silmin, kuinka öljy oikein imaisee ällöt möhnät mun huokosista..! 🙏🏻)

Onko joku muukin havainnoinut tätä ilmiötä ihollaan?
Instagramin puolella ainakin useampi ”nosti kätensä”.
Yksi merkki ihoon kertyvästä mikroliasta on ihon sameus. Jos siis olet huomannut ihosi olevan normaalia sameampi, etkä voi yhdistää sitä elämäntapoihin kuten tupakointiin tai ruokavalioon, syyllinen voi olla ihossa tiukasti istuvassa mikroliassa.
Öljypuhdistajan ohella toinen hyvä niksi pitää iho puhtaana mikroliasta on ihon säännöllinen happokuorinta, ja myös tehokkaista savi- ja mutanaamioista on hyötyä.
VINKKITUOTTEITA
Happokuorinta on usein mekaanista kuorintaa parempi, kun tavoitellaan oikein puhdasta tulosta, sillä kemiallisen ominaisuutensa puolesta happokuorinta vaikuttaa syvemmällä ihon pinnassa kuin raekuorinta. Yksinkertaisin apuri on BHA-kasvovesi. Markkinoilla on monia BHA-eli salisyylihappopitoisia kasvovesiä, itselläni on pitkään ollut käytössä Kicksin BHA + Zinc Purifying Toner. BHA-kasvovettä voi käyttää päivittäin.
Myös AHA-kasvovesi on oikein hyvä, vaikkakaan ei pääse yhtä syvälle huokosiin kuin rasvaliukoinen BHA. Ehdottomasti AHA-hapotkin kuitenkin irrottavat mikrolikaa, sekä tietysti kuollutta ihosolukkoa tehokkaasti. Minulla on ollut käytössä korealaisen COSRX:n supertehokas AHA7 Whitehead Power Liquid, jonka vaikuttava aine on 7% glykolihappo. Nykyisellään tykkään vähän hellävaraisemmista AHA-tuotteista, kuten Evolven Glycolic Tonerista, joka muuten sisältää myös miedon pitoisuuden BHA-happoa.
Edit. Unohdin tämän kivan tuotteen! :)
Flow Cosmeticsin AHA & BHA Peeling Serum on kuoriva yöseerumi, jota ihon totuttua voi halutessaan käyttää myös päivittäin. Tämä on siitä kiva tuote, että se yhdistää samassa pullossa sekä AHAn ja BHA:n. Flow’n seerumi on Evolven kasvovettä tehokkaampi, mutta kuitenkin puhtaita happoja miedompi tuote. Flow’n seerumissa hapot ovat kasvi- ja hedelmäuutteiden muodossa, samoin kuin Evolvessakin, mutta Flow’n tuotteessa konsentraatio on suurempi.
Mádaran uusi savea sekä maitohappoa yhdistävä Creamy Clay AHA Peel Mask on loistotuote viikottaiseen tehopuhdistukseen. Lisäksi Mádaran klassinen Detox-mutanaamio on ihan huippuhyvä ja ollut vuosia suosikkini syväpuhdistavista naamioista.
Savi ja muta toimivat iholla magneetin tavoin ja konkreettisesti vetävät likaa ja saastehiukkasia ylös huokosista ja ihon notkoista. Savinaamiot ovat aina kuuluneet säännölliseen ihonhoitorutiiniini nuoresta saakka, mutta nyt nelikymppisenä ne ovat saaneet vielä uuden ulottuvuuden. Nuorempana pidin erityisesti mutanaamion etuna sen ihohuokosia supistavaa ja ihoa kirkastavaa vaikutusta, nyt ajattelen vain ihooni salakähmäisesti kertyvää likaa ja keinoja, joilla saan sen pois! 😄
Kertokaas teidän kokemuksia vanhenevan ihon puhdistuksesta. Oletteko huomanneet muutoksia ihon puhdistumisessa? Kenellä riittää pelkkä vaahto tekemään ihon täysin puhtaaksi?
Tässä on logiikkaa, vaikka itse en ole huomannut tai ajatellut asiaa. Itsellä on kuiva iho ja nykyisin olen panostanut ihon puhdistukseen ja kosteutukseen eri tavalla kuin nuorempana, ja pyrin käyttämään mahdollisimman hellävaraisia ja kosteuttavia tuotteita. Toisaalta en kyllä meikkaa niin paljoa kuin ennen, joten putsattavaakin on vähemmän :D.
👍
Voisiko syy siihen, että iho vaikuttaa likaisemmalta, piillä meikkien koostumuksessa? Ehkä nanokokoiset (metrin miljardisosa) tai lähellä sitä kokoluokkaa olevat partikkelit tunkeutuvat syvemmälle ihoon ja ovat vaikeammin poistettavissa.
Mietin myös, voisiko ihotalin sävy muuttua hieman tummemmaksi iän myötä? Näin iho vaikuttaa likaiselta vanulapulla pyyhkiessä vaikkei se sitä olekaan.
Mä en oikein usko tuohon, ainakaan omalla kohdalla, kun olen käyttänyt esim. samaa mineraalipuuteria jo vuodesta 2006 (Lily Lolo), enkä usko heidän muuttaneen koostumusta nanommaksi. Pääsääntöisesti käytän vain mineraalipuuteria, joka on paljon kevyempi meikki kuin nestemäinen meikkivoide. Mutta – eihän tuo mahdottomuuskaan ole, että meikkien koostumus nykyään on hienojakoisempi ja siksi vajoaa syvemmälle ihoon. Mun käyttämissä mineraalipuutereissa ei käytetä nanopartikkeleita, mutta voihan niissä olla jokin muu tekijä joka saa ne takertumaan ihoon tiukemmin.
Ihotalin sävyn muutoksesta en ole kuullut. En osaa yhtään sanoa, onko tuollainen ilmiö olemassa.? Happihan on se, mikä muuttaa ihotalin tummaksi.
Minäkin (50v) olen ihmetellyt tuota ihotalin värinmuutosta viimeiset n 3v. En käytä meikkiä ja illalla puhdistaessa vanulappuun tulee keltaista rasvaa. Aamulla sama juttu. Myös korvat ällön öljyisiä ja kuin myös kaula ja dekoltee. Välillä päivälläkin pyyhkäisen kasvot ja korvat. Käytän luontaiskosmetiikan Aha-happo puhdistus tuotteita ja A-vitamiinia sis kosteusvoidetta, joiden olen kokenut kuitenkin pienentäneen ihohuokoset lähes olemattomiin. Aiemmin mulla ollut normaali iho ilman mitään suurempia ongelmia mutta liekö nyt vaihdevuodet tekee keltaisen tali ällötyksen?
On kyllä jännä ilmiö. Ehkä tosiaan liittyy hormoneihin..?
Olisi kiinnostavaa kuulla olisiko ihotautilääkärillä tähän joku selitys.