Ikääntymisen merkkejä

Kasvot_12032012_

Kun on kuvannut naamaansa blogiin melkein joka päivä ja on tehnyt sitä jo seitsemän vuotta, huomaa ihon ikääntymisen poikkeuksellisen tarkasti. Kolmikymppisenä saavuttaa iän, jossa ikääntymisen merkit alkavat lisääntyä vuosi vuodelta ja näkyä yhä selvemmin. Seuraavalla vuosikymmenellä niiden pitäisi sitten ihan reilusti kiihtyä, sitä odotellessa… :) Jos vain vielä bloggaan 4-kymppisenä niin saatte varmasti todistaa reaaliajassa mun veltostumista ^_^

Tältä näytti Karkkipäivä-Sannin naama blogin ensimmäisenä vuonna, meikittä ja meikin kera:

Nuorempi_naama

Ei tietoakaan punoituksesta ja pigmenttiläiskiäkin on vielä hyvin miedosti. Nykyään vasemman posken pieni couperosa-alue kuultaa jo meikkipohjankin läpi ellen pakkeloi sitä peiteaineella. Harmillisesti en blogin alkuaikoina ottanut juuri koskaan kuvia meikittömistä kasvoistani ja löysin vain tuon yhden pienen ”aamunaama”-kuvan. Olisi ollut kiinnostavaa nähdä oikein tarkka ja isompi kuva natural-kasvoistani 7 vuotta sitten.

Listasin kasvoilleni blogivuosien aikana piirtyneitä ja ilmestyneitä ikääntymisen merkkejä. Esimerkiksi melasma eli hyperpigmentaatio oli minulle ihan tuntematon riesa kun aloitin bloggaamisen. Mutta ei mennyt kuin pari vuotta niin ”aurinkoviikset” astuivat estradille.

Ikaantyminen

Kasvojen ihon kuivuminen on toistaiseksi ilmennyt vasta talvisin, mutta esimerkiksi käsieni iho on muuttunut lähes atooppisen kuivaksi vuoden ympäri.

Melasma_IMG_7113

Melasma eli hyperpigmentaatio poikkeaa ”tavallisista” pigmenttiläiskistä siten, että se tulee esiin vain UV-säteilyn vaikutuksesta ja katoaa kun iho ei ole alttiina vahvalle UV-säteilylle, eli Suomen leveysasteilla talviaikaan. Tavalliset pigmenttiläiskät jäävät iholle pysyvästi ilmestyttyään, ellei sitten hoidata niitä järein konstein hoitolassa esimerkiksi happohoidoilla.

Melasmaa voi tulla mihin kohtaan ihoa tahansa, mutta huulten ympärys on hyvin yleinen alue. Ainoa ase melasmaa vastaan on erittäin korkeasuojakertoimellinen voide ja melasmaan taipuvainen ihoalue on voideltava sillä joka kerta kun käy ulkona kesäaikaan auringon paistaessa,  vaikka kävisi suunnilleen vain roskat viemässä. Näin ainakin minulla, lyhytkestoinenkin suora UV-stimulaatio saa melaniinin ylituotannon aktivoitumaan.

Ylläolevassa kuvassa tämänkesäinen hyperpigmentaatio on vielä miedossa vaiheessa. Otin kuvan ennen juhannusta mutta sitten tuli juhannuspäivä helteineen… Oltiin veneilemässä ja suojavoide jäi mökkiin… Nyt mulla on kaksi ruskeaa länttiä amorinkaaren yläpuolella ja voin hyvästellä ne vasta talven tullen. :P

Oletteko te tarkkailleet tai huomioineet ikääntymisen merkkejä omalla ihollanne? Onko ikääntyminen vaikuttanut esimerkiksi ihonhoitorutiineihinne? Kuinka moni myöntää ostaneensa ”ryppyvoiteen” kun ensimmäiset juonteet tulivat näkyviin..?

.

Muuten, yksi hassu ihoon liittymätön ikääntymisen merkki jonka olen pannut merkille:

YleX:n ja Radio X3M’n aamushow’n jutut, joita ennen kuuntelin kovinkin innoissani, kuulostavat nykyään auttamatta hemmetin tylsiltä ja suorastaan lapsellisilta. Samoin mitään hittiradioiden juontajien juttuja ei jaksa yhtään kuunnella. Vanhuuden merkki se tämäkin :D

Loppuun vielä toinen, positiivinen ikääntymisen lieveilmiö:

Muuttuu lempeämmäksi itseään kohtaan ja arvostaa itseään enemmän. :)

Kommentit (76)
 1. En ole varsinaisesti tarkkaillut ikääntymisen merkkejä, mutta ei niitä enää voi olla huomaamattakaan. Mullakin on huulen yläpuolella hyperpigmentaatiota ja tänä kesänä huomasin ensimmäistä kertaa jotain tummaa myös poskipäiden yläpuolella, samassa kohtaa kun sinulla kuvassasi nuo pigmenttiläiskät. Taitavat siis olla aika yleisiä paikkoja saada noita.

  Ikää reilut 30 ja onneksi papereita kysellään kaupassa vielä suht usein, ei siis tarvitse olla kovin huolissaan rupsahtamisesta. :)

  1. samassa kohtaa kun sinulla kuvassasi nuo pigmenttiläiskät. Taitavat siis olla aika yleisiä paikkoja saada noita.

   Huultenympärys, silmänympärykset ja kämmenselät ovat tosi yleisiä paikkoja hyperpigmentaatiolle kun iho on niissä niin ohutta. En tosin tiedä miksi juuri ihon ohuus tuo melaniinin ylituotantoa ”rohkaisevat” olosuhteet mutta käytännössä ohuimmat ihoalueet ovat aina riskialttiimpia.

   Ikää reilut 30 ja onneksi papereita kysellään kaupassa vielä suht usein, ei siis tarvitse olla kovin huolissaan rupsahtamisesta. :)

   Olisko mulla ollut kuluva vuosi ensimmäinen kun papereita ei ole kysytty…! :D Voi däämn.. ^_^

   1. Minua taas kirpaisee, kun junassa matkustaessani vaikka kuulee jonkun äidin sanovan lapselleen ”päästä täti ohi”.

 2. Ylexin juontajat ovat nykyään todella huonoja, ei liity ikään. Samaa asiaa joka ei ole asia jauhetaan joka biisin välissä. Valitettavasti varsinkin naisjuontajat ovat ihan kamalia kälättäjiä , saan niistä väkivaltaisia ajatuksia.

  Oon huomannut luomien veltostumista, mutta mulla ei ole juonteita koska naama on pyöreä pallo ja iho on muuttunut hyvinkin rasvaiseksi. Mutta sääret ei, ne on aina kuivat.

  1. saan niistä väkivaltaisia ajatuksia.

   XD XD XD

   Mä en jaksa enää sitä musiikkiakaan mitä nuo asemat soittaa. En tosin ole koskaan ollutkaan ”hittimusan” ystävä sillä syvyydellä että jostain Spotifysta asiakseni kuuntelisin (tai ostais jonkun levyn, huh!), mutta aamuisin sitä on ollut ihan kiva kuunnella taustalla. Nyt ei jaksa enää, ei enää aaltopituus kohtaa tuon viihteen kanssa :p

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *