Karkkipäivä
Karkkipäivä

Iiiiiiih – Idun!!!

Aina välillä saa vihiä niin ihanista tuotteista, ettei meinaa pysyä liitoksissaan kunnes pääsee intoilemaan niistä blogiin! Whaaaa….! ^_^

Kyseessä on ruotsalainen mineraalimeikkisarja Idun Minerals, josta luin noin vuosi sitten ruotsalaisesta Kosmetik-lehdestä. Sarja teki minuun vaikutuksen, sillä se on kehitetty yhteistyössä tutkija ja dermatologian dosentti Marie Lodénin kanssa. Lodén on tullut minulle tutuksi Ruotsin mediasta, jossa häntä käytetään usein asiantuntijalähteenä kosmetiikkajutuissa, ja löytyypä kirjahyllystäni myös hänen kirjoittamansa teos kosmetiikan kemiasta.

Viime vuonna törmäsin yhtäkkiä Iduniin kaverini meikkipussissa. Haa, näitä on siis alettu myydä myös meillä päin..! Kaveri kehui tuotteet maasta taivaisiin, ja päätin, että reissuprojektin jälkeen tutustun sarjaan itsekin.

Tuumasta toimeen; otin yhteyttä sarjan maahantuojaan ja pääsin pari viikkoa sitten kuolaamaan tuotteita heidän showroomilleen.

        IdunMinerals1

Marie Lodénin lisäksi sarja jäi mieleeni ehdottomasti kauniiden pakkaustensa ansiosta. Kuvituksena on italialaisen taiteilija ja suunnittelija Patricia Guccin tulkinta pohjoismaisen mytologian Idun -jumalattaresta.

IdunMinerals_face

Idun_showroom

.

Idun_showroom2

Minusta tuotteet näyttävät ylellisiltä, ja odotin myös hinnan olevan sen mukainen. Yllätyin, kun sarja onkin hinnoiteltu kilpailijoitaan edullisemmaksi. (Ja kilpailijoilla tarkoitan tässä yhteydessä muita tavarataloissa, hoitoloissa tai apteekeissa myytäviä ns. ”palvelusarjoja”, en nettikauppojen itsepalvelusarjoja jotka luonnollisestikin ovat kaikkein halvimmat.)

Meikkipohjan (9g) hinta on 42,95€, poskipunan 36,50€, huulikiillon 20,95€ ja luomiväripaletin 26€. Siveltimet kustantavat 11-24€.

Idun_tuotteet

Sain valita testiin muutaman perustuotteen, ja mukaan lähti meikkipohja sävyssä Freja, maapuuteri sävyssä Midsommar, poskipuna sävyssä Lingon, luomiväripaletti sävyssä Brunkulla, huulikiilto sävyssä Cornelia ja kajal sävyssä Sand.

En vain lakkaa ihastelemasta pakkausten ulkonäköä…! Nämähän ovat kuin pieniä taideteoksia.

Mineraalipohjat_vertailu

Vertailua kahden muun tällä hetkellä käytössäni olevan sävyn kanssa. Frejan määritelmä on ”lämmin vaalea”, ja se on toisiksi vaalein Idunin sävyistä. Frejaan verrattuna BM:n Fairly Light on selvästi pinkimpi ja Flow’n Peach taas oranssimpi ja tummempi.

Freja on kellertävämpi kuin mikään aiemmin käyttämäni mineraalipohjan sävy, ja ensikokeilulla vaikutti siltä että se olisi myös hitusen liian vaalea. Käytän säännöllisesti kevyttä itseruskettavaa, ja tämän vuoksi Flow’n Peach on ollut minulle tänä talvena se sopivin sävy. Nyt pidin tarkoituksellisesti itseruskettavasta taukoa ja normaaliin talvi-ihon sävyyni Freja sulautuu täydellisesti.

Alla vaihe vaiheelta Idun-meikkipohja Freja + maapuuteri Midsommar + poskipuna Lingon.

Idun_meikkipohja

Älkää hämääntykö kuvasarjan kahden ylimmän kuvan sävyeroa, mineraalipohja saa ihon usein näyttämään kuvissa todellisuutta vaaleammalta titaanidioksidin ansiosta.

Idunin meikkipohjat ovat 100-prosenttisesti mineraalipohjaisia ja sisältävät micaa, sinkkioksidia, titaanidioksidia ja kolmea eri rautaoksidia (väriaineita). Myös maapuuteri ja poskipuna ovat 100-prosenttisesti mineraalia.

Moni teistä on varmasti erityisen kiinnostunut kuulemaan peittävyydestä. Minun kokemukseni on, että Idun on herkemmin ”kerrostuvaa” kuin esimerkiksi Lily Lolo tai Flow, ja tuo täten peittävämmän pohjan. Yhdellä kerroksella ihoni on todella luonnollisen meikittömän näköinen, mutta kahdella-kolmella kerroksella meikkiä tulee minun tarpeisiini jo liikaa. Enemmän peittoa kaipaavalle tämä on varmasti vain hyvä uutinen. :)

Pinta jää hyvin kuulaaksi ja valoaheijastavaksi, jopa lähelle Bare Minerals Originalin tasoa. BM Original’han jättää ihon selkeän hohtavaksi sisältämänsä vismuttioksikloridin ansiosta, mutta tätä ainesosaa ei Idun taas sisällä. Idunin hohde tulee pelkästään micasta. Ja kuten vierailullani Flow Kosmetiikan tehtaalla opin, on micaa hyvin monenlaista laatua, osan ollessa mattaisempaa ja osan kiiltävämpää. Voi selvästi havaita, että Idunin käyttämä mica on kiiltävämpää kuin vaikkapa Lily Lolon ja Flow’n.

Idun_startkit

Idunin tyylikäs starttikitti.

Kitti maksaa 59€ ja siihen kuuluu meikkipohja (4 g), maapuuteri (3,8 g), pitkävartinen kabukisivellin, poskipunasivellin ja meikkilaukku. Siveltimien mukana tulee tuollaiset tosi kätevät hylsyt joihin siveltimet saa seisomaan meikkipöydällä. Siveltimet on valmistettu synteettisestä taklon-kuidusta. Idun ei halua käyttää eläinperäisiä raaka-aineita.

Idun_meikki

Maapuuteri Midsommar muistuttaa minusta ominaisuuksiltaan Bare Mineralsin Warmth All-Over Face Coloria, ja sopii sekä aurinkopuuteriksi että poskipunaksi. Sävy ei ole niin ruskea kuin ”perinteisissä” aurinkopuutereissa.

Idun_Blush_Bronzer

Hassusti tuotetiedoissa puhutaan matasta koostumuksesta, mutta Midsommar ei suinkaan ole matta vaan sisältää micaa ja jättää valoaheijastavan pinnan.

Poskipuna Lingon on sävyltään raikas vaalea roosapinkki. Ilman maapuuteria laitettuna tulos on todella tyttömäinen ja mieleen tulee nuori morsian…! Häämeikkimateriaalia! ^_^ Koostumus on mattaisempi kuin Midsommarissa.

. . .

Idunin silmämeikin ja huulikiillon esittelyn jätän omaan postaukseen, tässä oli jo varmasti tarpeeksi luettavaa yhteen settiin. :)

Idun_Midsommar

Mitä siis sanoisin Idunin meikkipohjasta tiivistettynä?

Idun sopii sinulle, jos….

* etsit erityisen puhdasta meikkipohjaa herkälle iholle (Idunin raaka-aineet ovat korkeapuhdistettuja ja niistä on poistettu kaikki nikkeli ja kromi)

* etsit kuulasta mutta samalla peittävää mineraalipohjaa

* arvostat kaunista ja tyylikästä pakkaus-designia

* sinulle on tärkeää raaka-aineiden korkea laatu ja luotettavat tuotekehittelijät

Idun ei sovi sinulle, jos…

* etsit mattaa mineraalimeikkipohjaa

* sinulla on suuret ihohuokoset (hohto korostaa niitä)

* et halua maksaa meikkipohjastasi enempää kuin 20 euroa

Idun Mineralsia myydään valikoiduissa apteekeissa pääkaupunkiseudulla, Lahdessa, Imatralla, Kotkassa, Oulunsalossa ja Lappeenrannassa. Saatavuus on siis vielä tällä hetkellä aika rajallinen. Tarkat tiedot jälleenmyyjistä löydät täältä. Edit. Sain juuri viestiä eräältä jälleenmyyjältä, joka puuttuu maahantuojan sivuilta; kauneushoitola Eira Estetica Helsingin Ullanlinnassa. He toimittavat myös postitse koko Suomeen, tiedustelut eiraestetica ( at ) elisanet.fi.

Intoilu jatkuu huomenna Brunkulla-luomivärin merkeissä….! :)

Kommentit (63)

 1. Annakaisa

  Herramunjee! Miten näin kauniita tuotteita ovat saaneetkaan aikaiseksi.. Pakko saada kokeilla, pakko.

 2. kaesa

  Hah hah, oon kyllä sellanen suositusten perässäjuoksija ettei mitään rajaa! :D Luin tämän jutun ja heti innostuin että josko tämä mineraalimeikki olisi se sopiva. Kävin Vuoksenniskan apteekissa Imatralla ostoksilla (huvittavaa: olin juuri muuttamassa pääkaupunkiseudulle joten oli toimittava nopeasti, sillä Imatralla Idun-tuotteet olivat lähempänä minua kuin uudella paikkakunnalla! Kerrankin näin päin). Hyvää palvelua apteekissa, meikkejä sai testata sarjan siveltimillä ja myyjä oli vieressä putsailemassa siveltimiä uuden sävyn kokeilua varten. Jahkailin siinä ties kuinka kauan mutta kärsivällisesti minua palveltiin :)

  Ensin meinasin ostaa starter kitin, mutta Vuoksenniskalla starter kit maksoi liki 80 € ! Olinkin enemmän kuin helpottunut kun myyjä neuvoi ettei sitä kannata ottaa ellei nimenomaan tahdo myös aurinkopuuteria. Heillä oli sattumoisin meneillään tarjous, että normaalikokoisen meikkipohjan ostaja saa kaupan päälle 24 €:n arvoisen meikkipohjasiveltimen. Mun olisi ollut joka tapauksessa pakko ostaa mineraalimeikkisivellin jostain jossain vaiheessa sillä mulla ei ole sellaista, joten tällä mentiin. Mun ostokset eli meikkipohja, vihreä peiteväri ja peitevärisivellin (n. 12 €) sekä se kaupanpäällissivellin maksoi yhteensä about 94 €. Omalle budjetille tää oli kyllä melkoinen sijoitus, mutta oli loppujenlopuksi edullisempaa ostaa täyskokoinen meikkipohja kuin se starter kit. Ja siveltimet on tosi laadukkaita, ihanan pehmeitä ja niistä saa hyvän otteen!

  Koostumus on todella hienojakoista ja yleellisen tuntuista verrattuna vaikka BareMineralsiin, joka on myös tosi peittävä mutta mun kasvoilla BareMinerals oli aina hieman ”kakkuinen”. Mulla riittää peitettävää joten olen laittanut kolme kerrosta Idunia, ja peittävyys on oikein hyvä. Tuntuu siltä että kerroksia voisi pyöritellä niin paljon kuin sielu sietää mutta iho ei silti näytä meikatulta. Täysin virheettömäksi ihoa tämä ei kuitenkaan tee. Vihreä peiteaine on tosi kätevä mutta se oikeastaan vain neutralisoi punaisuutta, ei niinkään peitä finnejä. Oon sekoittanut sitä meikkipohjaan neutralisoimaan punaisuutta.

  Mutta, meikki sulautuu niiiiin hyvin ihoon että mua ei oikeastaan haittaa että muutama varjo epäpuhtaudesta näkyy. Kuljen niin usein ilman meikkiä että kyllä jengi tietää mitä siellä meikin alla piilee, joten aivan sama jos aavistus jostain arvesta näkyy bileissä :D Saatan ehkä liioitella mutta mulla on oikeasti sellaisia ikävyyksiä naamassa että mikään ei niitä täysin häivytä. Toinen meikkipohja mitä käytän on Joe Blascon meikkivoidenappi joka on superpeittävä, muttei sekään peitä aivan kaikkea. Ja Blascon kanssa naama näyttää enemmän meikatulta kuin Idunin kohdalla.

  Idunin peittävyys siis hyvä, jälki erittäin luonnollinen ja meikki kestävä. Ihan mielelläni maksoin tästä lystistä. Tyytyväisin olen otsani suhteen, se on tosi hankala meikata niin että ihon sävy olisi tasainen muttei aivan ”täynnä meikkiä”. Ja kun on tällainen sekaiho (jota kutsun ”sekoihoksi”) niin tuo otsa on oikeasti hankala. Idun on selvinnyt siitä kunnialla :) Seuraavaksi varmaankin ostan Idunilta peitevärin tai sitten kokeilen jos jonkin muun merkin peiteväri sopisi tämän pohjan kanssa. YSL:n valokynä ei muuten yhtään tykännyt Idun -pohjasta, mössöksi menee. Täytyypä pitää se Blascon kaverina sitten vain, tai vältellä valokynä-alueita mineraalimeikin kanssa.

  BareMineralsilla mun sävy on ollut ”light / matte”, Joe Blascolla ”Special Lite Olive 1” ja Idunilla ”Ingrid (cold medium)” oli paras. Joskin se on aavistuksen tummempi kuin talvella tarvitsisin, mutta koska kesä on tulossa ja rusketun helposti niin otin tämän. Vaaleampi sävy olisi ollut liian vaalea. Ehkä sitten syksyllä hommaan vaaleamman tämän sävyn kaveriksi.

  Hieman kyllä harmitti se, että osa apteekin Iduneista oli uudella pakkausmekanismilla varustettuja ja osa ei, eikä pakkauksia saanut avata ja kurkata että onko siellä sitä kätevää suljinmekanismia. Vihreään peiteväriin sain sen suljinmekanismin, mutta meikkipohjan rasian rei’ät ovat vailla mitään suojaa. Vaikka puhkoin vain muutaman rei’än eikä tuotetta sinänsä tule kerralla liikaa, en aio ottaa tätä matkoille mukaan. Se on niin monet kerrat nähty, miten käy kun ottaa mukaan puuterimeikin joka pölisee kannen alla vallattomasti..

  Tulipa taas tällainen wall of text.. no, ehkä tämä auttaa jotakuta ostopäätöksen tekemisessä :)

  • Sanni

   Hei, kiitos paljon kokemuksen jakamisesta! :) Varmasti on hyödyllinen muille lukijoille. Olipas kyllä Vuoksenniskan apteekki laittanut Starttikitille hintaa… Ja harmi että sulle sattui vanhalla suljinmekanismilla oleva pohja… Mä en edes tiennyt että niitä on valmistettu ilmankin.

   • kaesa

    Joo, ilmeisesti ovat aloittaneet tuotannon ”basic”-mallisilla pakkauksilla ja myöhemmin siirtyneet tuohon järkevämpään ratkaisuun.

    Nyt kun oon tätä muutaman viikon naamaani pyöritellyt, niin tykkään yhä. Mutta taidan kuitenkin tilata sen peitevärin myös lisäämään pohjan peittävyyttä. Puuteri olisi varmaan myös ihan kätevä niin ei ala iho kiiltelemään liikaa. En ole vuosiin ostanut puuteria (BareMineralsin ja Lily Lolon meikkipohjiin en tarvinnut) ja jonkin aikaa tässä olen surkutellut kun iltaan mennessä otsa aina kiiltelee. Tosiaan, sellainenkin asia on kyllä olemassa kuin viimeistelypuuteri.. :D

    Ehkä tämä Idun kuitenkin on paras hieman kuivemmalle iholle, jos siis meinaa käyttää sellaisenaan. Olen toisinaan laittanut alle mattapinnan tekevää pohjustusainetta, se auttaa jonkin verran.

    • Sanni

     Kiva kun kävit taas laittamassa kokemuksia! :)

 3. vennij

  Huomasin juuri, että Idun Minerals -tuotteita on myynnissä myös Nelly.comissa. Sieltä ainakin voi tilata, jos läheltä ei löydy jälleenmyyjää.

 4. Lurjus

  Tämän postauksesi innoittamana olen hankkinut kaksi Idunin huulikiiltoa (ovat mahtavia!) ja yhden luomivärin. Sävy on kaunis lila, mutta pigmenttiä on makuuni liian vähän. Pitääköhän sitä levittää siveltimellä vai vaahtomuoviaplikaattorilla? Kuivalla vai kostealla?

  • Sanni

   Vaahtomuoviapplikaattorilla saa voimakkaampaa jälkeä kuin siveltimellä. Kosteana levitettynä pigmentti on kaikkein voimakkainta (suosittelen sivellintä kosteaan käyttöön vaahtomuoviapplikaattoria enemmän, sävyt häivyttyvät kauniimmin). Kaikki luomivärit eivät toimi kosteana yhtä hyvin (jotkut on jo valmiiksi kehitetty wet&dry -koostumuksella, ne toimivat parhaiten), kannattaa kokeilla ensin ottaa vain luomivärin reunasta kostealla sillä joissain luomiväreissä kosteus aiheuttaa pinnan kovettumisen.

 5. Jenni

  Paikallisessa apteekissa oli Idunia myynnissä ja marssin sinne seuraavana päivänä testaamaan sävyjä. Olen siis kalpea mutta kellertävä. Kerrostin Frejaa ja Sagaa kumpaakin kasvopuoliskoon-onneksi. Ajattelin että Freja olisi ollut passeli sävy, mutta olikin liian tumma/kellertävä. Saga taas ei erottunut ihosta kerrostuksesta huolimatta. Joten sävy oli nappivalinta. Aikaisempaa kokemusta mineraalimeikeistä ei ole mutta aika simppeliä levitys loppupelissä oli. Mietin vain pohjaa levittäessä että pitääkö sutia myös silmäluomien päältä? Tuntuma silmissä ei ollut kovinkaan mukava kun levitin myös silmien ympärille ja luomille. Minulla ei ole kovinkaan herkkä iho meikkien suhteen mutta Idun saa kasvot kutisemaan. Olen ehtinyt vasta kerran testaamaan Start kitiä, ja toivon että kutina johtuu jostain muusta kuin meikkipohjasta lopputulos oli sen verran bueno! Olen koittanut etsiä swatchia Jorunn-sävystä, mutta ei löydy mistään. Idunin sivuilla/esitteessäkään ei ole oikein tietoa kyseisestä meikkipohjan sävystä?

  • Sanni

   Mietin vain pohjaa levittäessä että pitääkö sutia myös silmäluomien päältä?

   Ei sen pitäisi mitään haitatakaan, mutta useimmat eivät varmaan sudi silmäluomien alueelle. En myöskään minä. Peiteainesiveltimellä sitten levitän erikseen silmänalusille mineraalipeiteaineen, mutta silmäluomille en jauhetta laita sillä käytän luomilla erikseen omaa silmämeikinpohjustusainetta.

   En osaa sanoa kutinasta muuta kuin että jotkut sanovat mican voivan kutittaa. Voihan myös olla, että kutina johtuu siitä että ihosi totuttelee uudenlaiseen (jauhemaiseen meikkipohjaan)..?

   Jorunn-sävystä en osaa myöskään sanoa mitään, sävy ei ollut ilmestynyt vielä tuolloin kun vuosi sitten vierailin Idunin maahantuojalla. Itse löydän kyllä Jorunnin swatchin Idunin suvuilta:
   http://www.idunminerals.fi/index.asp?val=162&osid=161&mt=2
   http://www.idunminerals.fi/index.asp?val=163&osid=162&mt=3 ”neutraali extravaalea meikkivoide”
   (aargh mua ärsyttää aina kun jossain kutsutaan puuterimaista meikkipohjaa voiteeksi…)

 6. Jenni

  Mulla ei ole aiempaa kokemusta mineraalimeikeistä, mutta kun näin Idunin pakkaukset paikallisessa apteekissa ja pääsi konkreettisesti testaamaan niin ihastuin välittömästi. Sävyn valinta oli aika simppeliä: Aamusta ilman meikkiä apteekkiin ja sutimaan oletettua kahta oikeaa sävyä (Freja&Saga) kasvoihin kummallekin puolelle. Kerrostin aika reippaasti että väärä sävy näkyisi. Ostin Start kitin sävyssä Saga. Harmi että mallikuvaa tai tietoa Jorunn-sävystä ei juurikaan ole tai en ole ainakaan löytänyt. Olen kerran ehtinyt meikkipohjaa kokeilemaan ja suurena yllätyksenä se kutittaa(?) Toivon vain että kutina johtuu jostain muusta kuin pohjasta. Yleensä mulla ei ole kosmetiikan suhteen kauhean herkkä iho mutta esim. Joe Blascon nappimeikkivoiteeseen ihoni reagoi voimakkaasti. Vakikäytössä mulla on Zuiin ja Laveran meikkivoiteet. Onko mineraalipohjan päälle laitettava puuteria? Jotenkin tuntuu että pohja lähtisi liikkumaan ilman puuteria. Lopputulos mineraaleilla on kuitenkin paras mitä olen tähän asti kokeillut :)

  • Sanni

   Vastasinkin jo tuohon eilen illalla jättämääsi kommenttiin tuossa ylempänä :)

   Onko mineraalipohjan päälle laitettava puuteria?

   Ei ole tarpeen laittaa ellei iho ole helposti rasvoittuva ja kiiltelevä. Itse lisään puuteria päivän mittaan jos iho alkaa kiiltää, mutta harvemmin laitan puuteria jo aamulla. Riippuu myös ihon sen hetkisestä tilasta, välillä iho jää jo aamulla kiiltävämmäksi ja silloin viimeistelen meikin irtopuuterilla.

   • Jenni

    Juu, tuli kahteen kertaan kun luulin kommenttini kadonneen. Blogspotin puolella on ollut sitä häikkää että kommentit vain katoavat. Jorunnista löysin vain tuon linkkaamasi sävykartan mutta se ei oikeastaan kerro miltä näyttää kasvoilla tai kuinka vaalealle sopii. Tänään ei onneksi enää kutittanut :)

 7. anni

  Moi! Tämä sarja saapui myös Pälkäneen apteekkiin ja eilen ostin tuon meikkipohjan esittelijän yllyttämänä. Nyt googlettelin sitä ja kuinkas ollakaan sun blogiin oli linkki heti kolmantena! Tänään menossa kaupunkiin valmistujaisiin, pääsen koittaan sitä tosi toimissa.:)

 8. Grace

  Kiitos tästä mahtavasta postauksesta! En ole ikinä kokeillut mineraalimeikkejä vaikka kiinnostusta on ollut.
  Olen kuitenkin ajatellut ettei ne vedä vertoja Joe blascolle jota ole 10v käyttänyt. Se on peittänyt hyvin ihon punaisuuttakin.

  Olin kuitenkin niin vakuuttunut tästä tuotteesta ja marssin ostamaan Idun-meikkipohjan Frejan ja sudin :-) En edes testannut väriä omalle iholle siellä liikkeessä. Freja Väri näytti vaan niin samalle kuin special lite 0live 1 (omasta mielestäni)

  Ja tadaa!! Tuote on aivan ihana ja niin hyvän värinen että!! Iho näyttää todella hyvälle ja kyllä se peittää tämän lievän couperosan! :-)
  (En tietty suosittele ostamaan meikkipohjaa testamatta ensin värin sopivuutta..mut mulla oli vaan hirveä kiire ja halusin sen ;) )

  Nyt tais 30 kymppiselle alkaa toinen jakso idun mineralssien kanssa. Ihastuin täysin!! Joten kiitos paljon!! Kaikkea hyvää toivottelen! :-)

  • Sanni

   Ihana kuulla, mahtavaa! :)

 9. julia

  Hei! Mietin, että mistä sait tuon starter kitin 59€ hintaan? Kaikkialla, missä olen itse käynyt, kitin hinta on huidellut 80€… Kiitos jo etukäteen!

  • Sanni

   Mietin, että mistä sait tuon starter kitin 59€ hintaan?

   Helmikuussa 2013 sen hinta oli 59€, hinta on arvatenkin kahdessa vuodessa noussut suosion myötä ;)

 10. sanna

  En nyt lukenut aikaisemoia kommentteja, mutta onko tuossa ihan ensimmäisessä kuvassa pelkästään tuota Lingon-poskipunaa? Aivan ihanan raikkaan näköinen! :)

  • Sanni

   Postauksen teosta on jo niin kauan että en muista, mutta veikkaan että kuvassa on Lingonin lisäksi myös Midsommar-bronzeria.

   Lingon on todella raikas ja heleä sävy :)

   • Nimetön

    Kiitos! :)

 11. Liisa Haverinen

  Hyviä tuotteita!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.