Ihottuma silmäluomissa

Tänään vähän erikoisempi postaus. Haluan tällä kirjoituksella lähestyä niitä lukijoitani, joilla on kokemusta silmäluomien ekseemasta, sillä kaipaan lisätietoa aiheen ympäriltä.

Olen saanut silmäluomien ihottumasta uuden säännöllisesti ilmaantuvan seuralaisen. Oireet ovat toistaiseksi olleet sen verran siedettäviä, että en ole hakeutunut lääkäriin, mutta haluaisin oppia ymmärtämään mistä on kyse. Vertaistuki on yleensä näissä asioissa melkeinpä parempi apu kuin lääkäri.

Oireet muistuttavat atooppista ihottumaa, mutta atopia on synnynnäinen sairaus, joten atopiasta ei liene kyse minun ihottumassani. Kosmetiikka-allergia on todennäköisempi syy, mutta oireet eivät toisaalta täytä allergisen reaktionkaan perusteita.

Ihottumaoireilu kuitenkin alkoi kosmetiikkatuotteen aiheuttaman reaktion jälkeen.

Tapahtui seuraavaa:

Testasin viime syksynä erästä luonnonkosmetiikkamerkin mustaa, nestemäistä eyelineria, ja saman tien kun levitin tuotetta silmäluomelle, iho alkoi kihelmöidä voimakkaasti. Tällaista ei ole koskaan tapahtunut aiemmin. En ole ikinä saanut mitään reaktiota yhdestäkään meikkituotteesta, oli kyse sitten luonnon- tai normikosmetiikasta.

(Kyseistä merkkiä ei muuten myydä Suomessa. Testi liittyi maahantuontiin harkittaviin brändeihin.)

Pesin tuotteen välittömästi pois. Silmäluomelle jäi eyelinerin kohdalle turvonnut ja kirkkaanpunainen alue jota edelleen kihelmöi. Toiselle silmäluomelle en ehtinyt tuotetta vielä levittää.

Punoitus ja turvotus pysyivät iholla useita viikkoja, ja lopulta silmäluomen iho kuivui hilseileväksi ja iho meni rikki.

Allergiaa?

Kuulostaa allergiselta reaktiolta monen korvaan, mutta ei välttämättä tai todennäköisesti ollut sitä.

Allergiassa reaktio tulee viiveellä, ja oireet ilmenevät vasta 1-2 päivän kuluttua (–> viivästynyt kosketusallergia.) Ekseema on tällainen viivästynyt reaktio. Silloin kun iho reagoi välittömästi punoituksella ja kihelmöinnillä, kyse on ärsytysreaktiosta, joka on eri asia kuin allergia. Kosmetiikan ainesosat voiva ärsyttää ihoa, ilman että asiaan liittyy allergia.

(On vielä olemassa välitön allerginen kosketusihottumareaktio, ja se on nokkosihottuma, jossa iholle nousee paukamia. Minun silmäluomelleni ei noussut paukamia.)

Bepanthen ja Weledan mantelivoide ovat silmäluomieni hoitovoiteet: Bepanthenia yöksi, Weledaa aamulla.

OIREET JÄIVÄT PÄÄLLE

Noin kuukauden kuluttua silmäluomen iho oli parantunut. Mutta – sen jälkeen ihottuma on uusiutunut säännöllisin väliajoin. Ihoa ei enää kihelmöi, mutta silmäluomelle ilmestyy noin 2-3 viikon välein punoittava ja karheankuiva alue, joka alkaa hilseillä. Oireet ovat alkaneet ilmestyä myös toiselle silmäluomelle. Välillä ihottuma toisella puolella on vielä voimakkaampaa kuin eyeliner-ärtymyksen kohteeksi joutuneella silmäluomella.

Oireet ilmestyvät tyypillisesti ”kuin tyhjästä” – saatan mennä illalla nukkumaan terveen näköisellä iholla, ja aamulla herään karheat, punoittavat läntit silmäluomissa. 🤔 Muutaman kerran iho on kuivunut haavoille saakka. Oireet katoavat yleensä noin viikossa, ja iho voi hetken aikaa olla täysin sileä ja normaali. Kunnes ekseema jälleen palaa varoittamatta.

Silmäluomet ovat myös herkistyneet siten, että en enää pysty suihkuttamaan kasvoille kasvovettä ilman, että silmäluomia alkaa kirvellä. (Ihan sama mikä kasvovesi.)

Suurpiirteinen kasvoveden suihkutteluni on nyt siis muuttunut muotoon, jossa joudun peittämään silmäluomet kädellä.

(Pahoittelut huonolaatuisista kuvista, nämä on napattu kännykällä…)

Erikoisinta ihottumassa on se, ettei se tunnu liittyvän tuotteiden vaihteluun tai uusiin tuotteisiin. Oireet palaavat tietyin väliajoin, vaikka käytän silmäluomilla ja silmänympärysiholla joka viikko samoja tuotteita.

En ole syksyn jälkeen testannut esimerkiksi uutta silmänympärysvoidetta, ja meikkituotteiden ainoa uutuus on pari viikkoa sitten ostamani NYXin Epic Eyeliner, ja se ei aiheuttanut oireita.

Se, että oireet alkoivat eyeliner-testistä antaisi syyn olettaa, että kyse on jonkin kosmetiikan ainesosan aiheuttamasta reaktiosta. Mutta miksi päälle jäänyt oireilu ilmenee vailla selkeää yhteyttä tiettyyn kosmetiikan tuotteeseen? Tämä on se, mitä en ymmärrä.

Toinen juttu on se, miksi ihottuma ilmenee ainoastaan silmäluomilla. Jos nyt oletetaan, että eyelinerissa oli jokin kosmetiikan kemikaali jolle ihoni herkistyi, ja samaa kemikaalia on esimerkiksi käyttämissäni kasvojenhoitotuotteissa (meikeissä ja ihonhoitotuotteissa käytetään monia samoja ainesosia), miksi ihottuma tulee vain silmäluomiin, ei kasvojen iholle..?

Kysynkin teiltä, joilla on kokemusta kasvojen ihottumasta: onko tällainen pelkästään silmäluomien alueelle rajoittuva ihottuma teille tuttua? Ja jos kyllä, osaatteko sanoa, mikä sitä aiheuttaa? 

Voisikohan kyseessä kuitenkin olla ei-allergiaan liittyvä atooppinen oireilu, ja atopiani vain on ”uinunut” piilossa kaikki nämä vuodet?

Talvisin sairaalloisen kuivaksi muuttuva käsieni iho viittaisi sekin osaltaan atopian oireisiin.

Oireisiin ei kuulu lainkaan kutinaa. Sekin hämmentää – olen lukenut, että sekä atooppisessa ihottumassa että allergisessa ihottumassa kutina kuuluu ykkösoireisiin.

Eli… allergia vai atopia – vai jotain ihan muuta..?

.

(Jos oireet pahenevat ja silmäluomeni esimerkiksi alkavat mennä kroonisesti rikki, hakeudun ilman muuta lääkäriin. Nyt kun iho on ”vain” hilseilevän kuiva, en koe ihotautilääkärin kallista konsultaatiota sijoituksen arvoisena. Halusin mieluummin kääntyä vertaistuen puoleen.)

kauneus atooppinen-ihottuma
Kommentit (153)
 1. Mulla on tollanen samanlainen, laajenee joskus tohon silmän viereen otsan ja posken väliin. Silmäkortisonilla saa kuriin, mutta tulee taas jossain vaiheessa takaisin. Yleensä indikoi korkeaa stressitasoa ja liian kuivaa ihoa. Voi olla välillä tosi kipeäkin. Mulla ei oo mitään muistikuvaa mistä tää tuli, yhden kesäloman aikana kuitenkin. 🤷🏻‍♀️

 2. Sallajeejee
  13.2.2023, 18:22

  No mullaha on ollu pari vuotta jo niin, että about kerran kuukaudessa silmäluomet kutiaa ja turpoaa yön aikana ja sitä kestää pari päivää. En tiedä miksi. Muuallakin ollut ihottumaa mm. käsissä. Sain lääkäriltä tehokkaita rasvoja silmäluomille. Toinen rasva oli niinkin tehokasta, että ohjeen mukaan sitä ei saa laittaa ”silmiin” , koska voi nostaa silmänpainetta. No sitä rasvaa en laita kuin pahimmassa tilanteessa. Ikävin mahdollinen tunne kun silmäluomet kutiaa ja turpoaa…

  1. Toinen rasva oli niinkin tehokasta, että ohjeen mukaan sitä ei saa laittaa ”silmiin” , koska voi nostaa silmänpainetta.

   Jestas… 😳

   Ikävin mahdollinen tunne kun silmäluomet kutiaa ja turpoaa…

   Voi vain kuvitella. ☹️ Jos mullakin oireisiin kuuluisi kutina, olisin jo käynyt lääkärillä, sillä sen kanssa olisi oikeasti hankala elää.

   Periaatteessa, kun silmäluomet ovat ”vain” kuivat, ihottuman voi unohtaa silloin kun se on päällä. Ei vain voi meikata niinä päivinä kun iho hilseilee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *