Ihonhoito matkalla – miten iho voi nyt?

Katsaus ihon vointiin.

Ajankohtaista nyt, kun ihoni on kuluneen puolen vuoden aikana ”seonnut” ja on viime syksystä saakka ollut enemmän tai vähemmän hankala silmäluomi-ihottuman, punoituksen, kuumotuksen ja yleisesti kaikenlaisten herkkyysoireiden muodossa.

No, mun iho voi Kreikan matkalla ja sen jälkeen oikein hyvin! 😍

Ihan ensimmäisellä viikolla minusta näytti siltä, että iho jälleen  punoitteli – ja tämä ei johtunut siitä, että olisin polttanut ihoni auringossa, sillä olin erittäin huolellinen aurinkovoiteen suhteen eikä iho palanut kertaakaan. Luulen, että iho reagoi Kreikan erilaiseen veteen sekä aurinkovoiteeseen, ja ihan varmasti ylipäänsä voimistuneeseen UV-säteilyyn, vaikkei palanutkaan.

Ekan viikon jälkeen iho rauhoittui ja tuntui, että viikko viikolta ihon sävy tasoittui ja olemus jotenkin rauhoittui. Auringollahan on tunnetusti myös ihon kremppoja parantava vaikutus, ja eikös atopiakin yleensä jonkin verran rauhoitu auringossa…?

Iho maaliskuun lopulla.

Iho Kreikan matkan viimeisellä viikolla. Iho on kuvassa meikkaamaton.

Aloitetaan ihonhoitokatsaus tärkeimmistä: aurinkovoiteet.

Matkakosmetiikkapostauksessa kerroin ottavani mukaan ACOn kasvoaurinkovoiteen, mutta viime tingassa ujutin mukaan myös Korresin, kun tajusin, että voin menomatkan lennolla hyödyntää seurueen 4-vuotiaan nestekiintiön. (😊)

Ja onneksi Korres tuli mukaan..!

Kun ACOn Ultra Light Sun Face Fluid pääsi tehokäyttöön, kävi ilmi, että en oikein tykkääkään siitä.

Kotona olin ehtinyt testata koostumusta 2-3 kertaa ja se oli tuntunut ihanan ohuelta ja iholla ”olemattomalta”. No, Kreikan olosuhteet osoittivat voiteen todellisen luonteen. Kotona en tietenkään lisäillyt voidetta enää pitkin päivää, sillä huhtikuun UV-indeksi ei tällaisia vaadi. Kreikassa lisään kasvoaurinkovoidetta päivän aikana 2-3 kertaa, ja laitan sitä aamuisinkin kaksi kunnon kerrosta.

Osoittautui, että ACOn koostumus toimii hyvin yhdellä kerroksella, mutta kerrostaminen tuo esiin ongelmia. Heti kun ACOn Fluidia alkaa kerrostaa, se alkaa muuttua iholla vaaleaksi ja levittyvyys on notkean sijaan nahkeaa. Ihoon alkaa ilmestyä vaaleita läikkiä ja viiruja, ihan niinkuin korkean suojakertoimen mineraaliaurinkovoiteilla. Mitäs ihmettä, eihän tämä ole mineraaliaurinkovoide?

Ei olekaan, mutta myös jotkin kemialliset UV-suojafiltterit käyttäytyvät näin, erityisesti Tinosorb-perheen M- ja A2B-filtterit. ACOssa on Tinosorb A2B-UV-suodatin Enpähän tiennyt, että efekti voi olla näin voimakas, mutta nyt tiedän. (Instagramissa eräs farmaseutti vahvisti asian ja kertoi ohjeistavansa asiakkaita aina vaalean efektin suhteen.)

Kaiken lisäksi ACOn koostumus oli iholleni liian kuiva. Toisaalta, ei kai sitä pitäisi ihmetellä – koostumus on ”Mattifying” ja minulla taas on kuivuuteen taipuvainen kosteusköyhä iho. ACO ei siis saanut minulta rakkautta ensi-innostuksen jälkeen.

Korresin Yoghurt-linjan Tinted-kasvoaurinkovoide sen sijaan on täydellisyyttä iholleni. 💖

Hehkutin voidetta jo sen ilmestyessä pari vuotta sitten, ja nyt kun se viimein pääsi kuukauden mittaiseen tehokäyttöön, voin vain todeta sen olevan iholleni kutakuinkin täydellinen aurinkovoide. Sävyttämätönkin koostumus on ihan hyvä, mutta mä tykkään enemmän sävytetystä. Sen lämmin beige, läpikuultava sävy on iholleni täydellinen ja vaikka se ei juuri peitä, se kaunistaa ihon.

Yoghurt Tinted Sunscreen tuntuu iholla kosteuttavalta ja sen koostumus on sopivan emollienttinen eli pehmentävä. Iho jää tosi mukavan tuntuiseksi ja kauniin näköiseksi. UV-filtteriteknologia on erinomainen ja kaikki tässä voiteessa on ”törkeän hyvää”.

Korresin voiteessa on myös Tinosorb A2B-filtteri (ja todellakin haluat nähdä Tinosorb-filttereitä aurinkovoiteessasi, sillä ne ovat suoritukseltaan todella hyviä), mutta koska voide on sävytetty, mahdollinen vaalea kajo ei näy iholla.

Harmillisesti, sävytetty versio on ollut pitkään lopussa Suomen Korresilta. Jos olette kesällä reissaamassa Kreikkaan, käykää ihmeessä tsekkaamassa tämä paikallisessa apteekissa! :)

Vartalolla käytin Dermosilin tänä keväänä uudistuneita Sensitive-aurinkovoiteita. Kyllä, käytin myös tuota kasvoaurinkovoidetta vartalolla. Mulla on niin älyttömästi aurinkovoiteita, että osa kasvoauringoista menee vartalokäyttöön. :)

Kummatkin näistä ovat oikein hyviä, mutta yllättävää kyllä, korkeamman suojakertoimen vartaloaurinkovoide SPF 30 (Go-pussissa) on näistä kahdesta vielä miellyttävämmän tuntuinen. Yleensä alemmat suojakertoimet ovat ohuemman tuntuisia ja paremmin levittyviä, mutta jostain syystä Dermosilin SPF 30 levittyy vielä notkeammin kuin SPF 25. Ainakin mun iholla.

Myös näissä on hyvät UV-filtterit ja suorituksensa perusteella käyttäisin toisen ja kolmannenkin tuubin tuota kroppa-aurinkorasvaa koska vain. Todella miellyttävän tuntuinen, ja suojasi ihoa ensiluokkaisesti. Teho tuli testattua hyvin mm. Lindos-päivänä, jolloin oli reissun eka kunnolla aurinkoinen ja kuuma päivä. Käppäilin Lindoksen Akropolilla monta tuntia keskipäivän kuumimmassa porotuksessa hartiat paljastavassa narutopissa (ja tällä kertaa en lisännyt voidetta 🙈), ja iho ei illalla edes punoittanut. 👏

Entäs anti-pigmenttiseerumi?

Mulla oli mukana Novexpertin uutta Polyphenols-seerumia, joka mainostaa olevansa luonnonkosmetiikan tehokkain apu kaikkiin mahdollisiin pigmenttimuutoksiin. Koska alkuperäinen pakkaus vie liikaa tilaa käsimatkatavaran nestekiintiöstä, laitoin seerumia pieneen matkapurkkiin.

No, tajusin hyvin nopeasti, että tämä oli oikeastaan tyhmä idea. Polyphenols-seerumin teho perustuu ennen kaikkea antioksidantteihin, ja nehän hapettuvat vähäsen joka kerta, kun avaa kannellisen purkin. Kuten on tullut monesti todettua, purkki ei ole hyvä pakkaus antioksidanttiselle ihonhoitotuotteelle.

Huomasin jo viikon kuluttua, että Polyphenols-seerumin koostumus oli muuttunut purkissa paksummaksi kuin se on omassa pumppupullossaan. Siitä siis haihtui myös vettä. Tuli olo, että onkohan matkapurkin seerumista enää mitään hyötyä viikon availun jälkeen.

Joka tapauksessa, käytin seerumia tunnollisesti aamuin illoin. Epäilemättä teho oli matkan viimeisellä viikolla kaukana tuoreen ja hapettoman pullon sisällöstä.

Kuitenkin:

Mun iho on pysynyt hyvin tasaisen sävyisenä, eivätkä pigmenttiläiskät ole ”ryöpsähdelleet”.

Jopa huulten viiksialue on tasaisen sävyinen.

Olettaisin Polyphenols-seerumin siis tehneen jotain..? Totta kai käytin päivittäin myös Darphinin SPF 50 -voidetta ylähuulen hyperpigmentaatioalueella.

Nyt kun kotona käytän taas alkuperäisen pullon seerumia niin kylläpä tuntuu raikkaalta ja erilaiselta… Lesson learned: älä laita seerumia kannelliseen matkapurkkiin. MUJIssa on pikkuisia pumppupulloja, täytyy ostaa sellainen.

Putsarina matkassa oli Taigan öljyputsari. Tuttu tuote hoitaa hommansa aina hyvin, mutta Kreikassa huomasin, että öljy ei huuhtoutunutkaan iholta ihan yhtä hyvin kuin Suomessa. Olen käyttänyt Taigan putsaria jo vuoden ja se oli mulla mm. viime kesänä lomareissuputsarina, tunnen koostumuksen erittäin hyvin. Siksi huomasin Kreikassa niin selvästi erilaisen huuhtoutuvuuden.

En keksi tälle muuta syytä kuin Kreikan kovan, mineraalipitoisen veden. Kreikassahan vesijohtovesi on todella kovaa. Jos siis huomaatte esim. shampoon ja hoitoaineen käyttäytyvän hiuksissa eri lailla Kreikan lomalla, se johtuu vedestä.

Koska öljyputsari ei täysin tuntunut jättävän ihoa puhtaaksi, ostin Rhodoksen Sephorasta kakkosputsarin: jauhemaisen Super Glow Cleansing Powder -vaahtoputsarin.

En ensin tullut oikein kaveriksi tämän kanssa: tuntui, että vaahto oli todella pliisua eikä lopulta edes huuhtoutunut iholta kunnolla. Ihoon jäi outo tunne. Sitten tajusin alkaa annostella jauhetta enemmän, ja johan alkoi toimia. Tuli kunnolla vaahtoa ja se huuhtoutui hyvin. Tämä osoittautui lopulta oikein hyväksi reissuputsariksi – vedetön koostumus säästää vieläpä nestekiintiötä :)

KASVOVESI

Mulla oli mukana Essen Sensitive -kasvovettä Juice Beautyn pulloon pakattuna. (Erinomaisia matkapakkauksia tuollaiset kapeat!) Heti ekalla viikolla selvisi, ettei 30 ml pullo riittäisi kuukaudeksi ensinkään, ja mun oli ostettava Esselle kaveri. Sephorasta mukaan tarttui Mario Badescun Aloe, Herbs & Rosewater -kasvovesi.

Esse on ollut mulle ihan ehdoton sen jälkeen, kun iho alkoi punoittaa ja tuli herkkyysoireita, enkä ole uskaltanut lopettaa sen käyttöä kun se tuntuu rauhoittavan ihoa paremmin kuin mikään toinen kasvovesi. Reissussa venytin sen kestoa käyttämällä sitä lopulta vain iltaisin ja Mario Badescua aamuisin.

Marion kasvovesi on ihan OK ja kosteuttavuudeltaan kieltämättä jopa erinomainen, mutta vedessä on jo niin paljon humektantteja, että iho jää vähän tahmeaksi. Hyvä tietysti kosteuttavuuden kannalta, mutta ei välttämättä kosmeettisesti niin miellyttävää.

Keksinkin Marion kasvovedelle lopulta toisenkin käyttökohteen, jossa se toimi loistavasti!

Kun mun matkavartalovoide, seuraavana esiteltävä c/o Gerdin Blueberry Vanilla Fudge, loppui, tuunasin vartalolle sopivan kosteusvoiteen sekoittamalla kämmenellä Marion kasvovettä ja Kreikasta ostamaani erittäin tuhtia Echo-käsivoidetta. Echon voide olisi ollut liian paksua vartalolle, mutta kun sen ohensi kasvovedellä, näistä syntyi vallan mainio vartalon kosteusemulsio! 😍

C/o Gerdin Blueberry Vanilla Fudge Body Lotion hämärtää luonnonkosmetiikan ja normikosmetiikan rajan. Sokkotestissä tätä voisi erehdyttävästi luulla tuoksuvista tuotteistaan tunnetun Bath & Body Worksin kroppavoiteeksi! Voiteen makean karkkimainen tuoksu on hyvin poikkeuksellinen luonnonkosmetiikassa, ja olisikin kiinnostava tietää, millä ruotsalainen c/o Gerd on tuoksun luonut (incissä lukee vain ’parfum’, mutta onko se todella luonnollinen).

En tykkäisi kaiken aikaa käyttää näin makeita ja karamellimaisia tuoksuja ihonhoidossa, mutta silloin tällöin käytettynä, just vaikka matkalla, tämä on aika ihana! ☺️

Viimeisenä – heitän vielä kommentin silmänympärysvoiteesta.

Olen nyt käyttänyt Medik8’n arvokasta R-Retinoate-silmänympärysvoidetta aamuin illoin kolme kuukautta, eli nyt pitäisi jo jotain vaikutusta näkyä, jos sellaisia olisi odotettavissa.

En kuitenkaan voi sanoa huomaavani ihossani mitään muutosta. Juonteet silmien ympärillä ovat muuttumattomat.

Toisaalta – tätä voidetta koskee sama ”moka” kuin Novexpertin Polyphenols-seerumia. Retinoidit ovat hyvin herkästi hapettuvia, ja tämäkin voide oli reissussa pakattu kannelliseen matkapurkkiin. Oletettavasti voiteen teho heikkeni matkan aikana viikko viikolta.

En nyt siis tiedä, voidaanko minun laskea käyttäneen tuotetta täydet kolme kuukautta.

Joka tapauksessa – en osta toiste. Tulipahan testattua tämä retinoidien ”Rolls Royce”. Minulla odottaa kaapissa muita Medik8’n retinoidi-perheen tuotteita, jatketaan niillä :) (Niissä on eri A-vitamiinijohdannaiset kuin tässä.)

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (11)
 1. Kiva lukea taas kokemuksia, ja tosiaan tuosta miten veden kovuus vaikuttaa ”kaikkeen” :)
  Kysymys: itsellä nyt ensi kertaa käytössä Patykan ”anti dark-spot”seerumi. Mietin että tulisiko sitä käyttää aamuin vai illoin, vai molempina? Mitä mieltä olet? Käytän nyt aina ulos mennessäni aurinkosuojaa, ja käyttänyt c-vitamiiniseerumia (Novexpert) aamuisin, ja iltaisin tuota Patykaa. Onko väliä käyttääkö tuota milloin? Itsellä todella ikävät läiskät valtaa lähes koko kasvot jos en tee vastatoimia, yritän nyt tänä kesänä tehdä kaiken lähes vimpan päälle ettei niin nyt kävisi. Kaikki vinkit tervetulleita :)

  1. Kysymys: itsellä nyt ensi kertaa käytössä Patykan ”anti dark-spot”seerumi. Mietin että tulisiko sitä käyttää aamuin vai illoin, vai molempina?

   Dark-spot-tuotteiden yhteydessä parhaan tuloksen saa aamuin illoin käytettynä. Jos on ”vaikeita” läiskiä vaalennettavana tai iho on hyvin altis melasmalle, niin silloin etenkin. Anti-dark spot -tuotteet toimivat hillitsemällä melanogeneesiä, ja koska melanogeneesiä tapahtuu koko ajan (silloin kun altistut auringolle), tulee ihon saada tasaiseen tahtiin aineita, jotka hillitsevät tätä prosessia (jos tavoittelee kaikkein parasta tulosta).

   C-vitamiini kirkastaa myös ihoa, mutta se ei kuulu kaikkein tehokkaimpiin aineisiin silloin, kun halutaan hillitä hyperpigmentaatiota (poislukien puhdas C-vitamiini eli askorbiinihappo). Novexpertin C-vitamiiniboosteria ei ole kehitetty erityisesti anti-dark-spot-tuotteeksi; siinä käytetty C-vitamiinijohdannainen sekä -pitoisuus eivät ole yhtä tehokas ”ase” pigmenttiläiskiin kuin vaikkapa saman sarjan Polyphenols-seerumi, tai tuo Patykan seerumi joka sinulla on.

   Itse käytin viime kesänä toukokuusta elokuuhun aamuin illoin anti-dark-spot-seerumia, sekä tietysti suojasin hyperpigmentaatioalueen SK 50 -voiteella, ja ihoni oli huomattavasti vähemmän läikikäs kuin edellisinä kesinä. Dark-spot-seerumi oli ainoa muutos rutiinissa, joten uskon juuri sen tuoneen merkittävän eron ihon kuntoon.

   Mun vinkit siis ovat: aamuin illoin dark-spot-seerumia ja SK 50 nassuun :) (Tietysti läiskien kannalta paras vinkki olisi pysytellä pois auringosta niin paljon kuin mahdollista, mutta sellaista suositusta en jaa, vaan jokainen oleskelkoon auringossa sen verran kuin itse tykkää. Aurinko tekee myös hyvää. ❤️)

 2. Todella hyvännäköinen iho nyt, luulisi että kuvissa on meikkiä :). Koetko siis lopulta että ihosi on nyt paremmassa kunnossa johtuen esim. auringosta? Entä oletko käynyt uimassa, joskus kai sanotaan että meriveden suolaisuus auttaa joissain iho-ongelmissa (en tosin tiedä kasvojen kohdalta, monet eivät ”uita” muutenkaan päätään). Miten muuten rusketutko kasvoilta aurinkovoidetta käyttäessäsi, itsellä tuntuu ettei väriä välttämättä tule korkeilla suojakertoimilla, vaikka muuten rusketun helposti.

  1. Todella hyvännäköinen iho nyt, luulisi että kuvissa on meikkiä :)

   Kiitos ☺️

   Koetko siis lopulta että ihosi on nyt paremmassa kunnossa johtuen esim. auringosta?

   En osaa sanoa, tai… no, mun mielestä mun iho on aina ollut paremman näköinen päivettyneenä kuin ”talvikunnossa”. :) Jo ennen viime aikaisia iho-ongelmia. Seikka on kyllä tainnut eniten liittyä ihon sävyyn. Luulen, että rusketus on kyllä nytkin yksi tekijä siinä, että ihon punoittavat läikät erottuvat vähemmän. Mun poskien couperosa-läiskät ovat tänä talvena muuttuneet käytännössä pysyvästi näkyviksi, ja nyt rusketus on todennäköisesti ”huijannut” läiskät erottumaan vähemmän.

   Kävin matkan aikana uimassa vain kerran, joten merivesi ei hurjasti päässyt kosketuksiin ihon kanssa.

   Miten muuten rusketutko kasvoilta aurinkovoidetta käyttäessäsi, itsellä tuntuu ettei väriä välttämättä tule korkeilla suojakertoimilla, vaikka muuten rusketun helposti.

   Rusketun. Mun iho on muuttunut vuosi vuodelta yhä vain helpommin ruskettuvaksi, ja rusketun nopeasti korkeillakin kertoimilla. Mun iho on ihan kummallinen :D Se on muuttunut muutenkin pysyvästi ”päivettyneeksi”, nuorempana olin talvisin kalpea kuin lakana ja käytin kaikkein vaaleimpia meikkivoide/puuteri-sävyjä, ja nykyään mun ihon sävy on talvisinkin medium-tasoa.

   Nuorempana isommat kertoimet aivan selvästi hidastivat rusketusta merkittävästi, eivät enää. Todennäköisesti olisin tietysti vieläkin ruskeampi, jos yhä käyttäisin SK 8 ja SK 15-tason voiteita, mutta kyllä tämä nykytaso riittää hyvin :D

   Kun aloin huhtikuussa testata aurinkovoiteita, mun naama ruskettui SK 50-voiteilla kun istuin päivittäin pari tuntia mökin laiturilla. 🤷‍♀️

   1. Joo muistan kun olet kirjoittanut tuosta ihon ”tummumisesta”, mullakin on ollut aikuisiällä iho tuollaista mediumtasoa. Epäilen sen johtuneen runsaasta auringonotosta nuorempana kesäisin, mutta varma en ole (asuin myös yhden vuoden etelässä ja huh miten tumma olinkaan). Minäkin muistan vielä teininä käyttäneeni todella vaaleita puuterisävyjä, nykyisin ei tulisi kuuloonkaan :D. Rusketuin jo lapsena ja nuorena helposti, mutta muistan että ihoni oli talvella yhtä vaalea kuin muillakin.

    1. Joo, ei kai tässä ilmiössä muukaan voi olla taustalla kuin kumuloitunut aurinkoaltistus 🤷‍♀️ Erikoista kyllä, mutta ehkä ihosolut laiskistuu ikääntyessään myös luovuttamaan sen melaniinin sitten kun se kerran on ilmestynyt paikoilleen… :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *