Ihonhoito ”For Dummies” – osa 4: anti-age – ja muut erikoistuotteet

Tähän kategoriaan liitän kaikki muut hoitotuotteet kuin puhdistukseen ja peruskosteutukseen liittyvät. Eli seerumit, fillerit, anti-age-tuotteet, naamiot ja hybridituotteet kuten BB- ja CC-voiteet. Myös itseruskettajat kuuluvat tänne.

Perusihonhoidon eli ihon terveyden ylläpidon kanssa näillä on aika vähän tekemistä, mutta on tilanteita, joissa erikoistuotteilla voi toki saada extra-hyötyä.

Kuvitus_erikoistuotteet1

Tekstipohja_seerumit

Seerumit luetaan useimmiten anti-age-kategoriaan, mutta joukosta löytyy myös peruskosteuttavia tuotteita. Oikeastaan sana ’seerumi’ viittaa vain tuotteen koostumukseen. Seerumit ovat kaikkein ohuimpia kosteustuotteia, koostumukseltaan lähes nestemäisistä fluideista kevyisiin emulsioihin. Niiden ideana on imeyttää ihoon aktiiviaineita pienessä molekyylikoossa.

Seerumeita on kaikenlaisilla vaikutuksilla – on ryppyjä ja pigmenttiläiskiä vastaan, kiinteyttäviä, heleyttäviä, rauhoittavia ja pelkästään kosteuttavia. Viimeiset ovat mielestäni erinomainen ryhmä joita suosittelen lisähoidoksi pintakuivuuteen iholle, jolta puuttuu rasvan sijaan enemmän kosteutta ja jolle täyteläisemmät voiteet eivät kunnolla imeydy. Muiden vaikutukset vaihtelevat ja ovat riippuvaisia – kuten kaikkien kosmetiikkatuotteiden kohdalla – säännöllisestä ja jatkuvasta käytöstä.

Olen kuullut seerumeista yhtä paljon hyvää kuin huonoakin. Toiset ovat jääneet koukkuun ja kertovat huomaavansa ihossaan selvän eron, toisille seerumit taas ovat yhdentekeviä.

Kuvitus_erikoistuotteet4

Tekstipohja_antiage

Mitä anti-age –tuote ylipäänsä tarkoittaa? Ennen vanhaan se yhdistettiin kronologisesti ikääntyneen ihon hoitoon, mutta nykyään anti-age-nimikkeellä kaupitellaan tuotteita jo parikymppisillekin. Anti-age –tuotteet ovat kosmetiikkaa, jotka hidastavat ikääntymisen merkkejä, häivyttävät jo näkyviä ikääntymisen merkkejä tai ennaltaehkäisevät niitä. Parikymppiset ovat viimeksi mainitun kohderyhmä.

Mitä anti-age tuotteilla voi tehdä? Toimivatko ne oikeasti?

Kyllä ja ei. Kosmeettisin keinoin on aivan mahdollista saada iho näyttämään sileämmältä, kirkkaammalta, napakammalta ja terveemmän väriseltä. Mutta, vaikutukset ovat aina väliaikaisia. Jos huomaat jonkun voiteen silottavan juonteitasi ja olet tyytyväinen tulokseen, loistavaa. Mutta jos lopetat voiteen käytön ja vaihdat sen vaikkapa apteekin perusrasvaan, efekti ei jää pysyväksi. Ihosi pysyy joustavana ja vastustaa rypistymistä pelkällä peruskosteutuksellakin (eron huomaisi jos identtisistä kaksosista toinen ei koskaan kosteuttaisi ihoaan ja elintavat olisivat samanlaiset), mutta anti-age-voiteilla visuaaliset tulokset voivat olla radikaalimpia. Jotkut ”tuhkimovoiteet” kirjaimellisesti kiristävät ihon juhlakuntoon polymeerikalvolla – mutta ”faceliftisi” katoaa illalla pesun yhteydessä.

Tekstipohja_antiage2

* Häivyttää juonteita – kosteuttavilla ainesosilla (ihon pinta pullistuu sidotun kosteuden vaikutuksesta, juonteet häivyttyvät optisesti) tai täyttävillä aineilla kuten silikonilla (juonne kirjaimellisesti paklataan peittoon)

* Kiinteyttää ja silottaa ihon pintaa – polymeerit (synteettisiä sekä luonnollisia, esim. vehnäproteiini)

* Suojata ihoa – UV-filtterit, antioksidantit (E-vitamiini, C-vitamiini, oliiviuute, vihreä tee)

* Kirkastaa ja vaalentaa ihon pintaa – AHA/BHA-hapot, c-vitamiini, hydrokinoni, kojic-happo, lakritsauute

Anti-age-ainesosiin lukeutuvat yllämainittujen ohella myös mm. peptidit, useat NMF (Natural Moisturizing Factor) –ainesosat kuten hyaluronihappo ja keramidit, vitamiinit (retinoli, niasiiniamidi), antioksidantit ja hedelmähapot (glykolihappo, maitohappo). Eri valmistajilla on myös omia patentoituja yhdistelmiä kuten esimerkiksi Lancômella LR 2412 ja Diorilla Alpha-Longoza –kasviuute.

Kuvitus_antiage_omaiho_demo

Vielä yksi juttu. Töissä kuulin usein hieman hämmentävän kysymyksen asiakkaan varmistaessa, että ”kosteuttaahan tämä ryppyvoide myös”? Kaikki anti-age-voiteet myös kosteuttavat, poislukien jotkut täsmätuotteet kuten ryppy-fillerit – ja usein niissäkin on mukana joitain kosteuttavia ainesosia joilla vaikutetaan tuotteen koostumukseen.

Kosmetiikan vaikutus ihon kronologiseen vanhenemiseen on lopulta suhteellisen pieni, sillä elintavoilla ja perimällä on tässä suurin rooli. Sen sijaan aktiiniseen vanhenemiseen, eli valon ja UV-säteilyn aiheuttamaan, kosmetiikalla voi vaikuttaa tehokkaasti. Sanotaan, että jopa 60-80% ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta johtuu liiallisesta aurinkoaltistuksesta. Ja tähänhän auttaa aurinkosuoja – sekä tietysti vaatetus / varjossa pysyminen. ;) Näin ollen kaikki UV-filtterit voidaan myös nimetä anti-age -ainesosiksi.

Kuvitus_erikoistuotteet3

Tekstipohja_savytetyt

Tähän kategoriaan kuuluvat BB- ja CC-voiteet sekä, jo hieman vanhanaikaisiksi käyvät, nimellä ”sävytetty päivävoide” –kulkevat tuotteet. BB ja CC-voiteet ovat korvaamassa ”Tinted Moisturizer” –nimekettä. Kaikki näistä ovat samalla perusidealla toimivia tuotteita; samassa tuotteessa yhdistyy kosteusvoide ja värillinen pigmentti. Voiteen peittävyys (eli pigmenttipitoisuus) ja koostumus vaihtelevat ja saman nimekkeen sisällä voi olla niin paksuja, puuterimaisen tuntuisia kuin hyvin ohuita, läpikuultavia ja vesimäisiä voiteita. Nimeä ei siis kannata tuijottaa, vaan on paras ottaa testeri käteen ja kokeilla aineen koostumus iholle käytännössä. :)

Kenelle? – Henkilölle, joka haluaa suoriutua nopeasti aamurutiineista ja saada yhdellä tuotteella ns. ”kaiken”. Valtaosassa BB/CC-voiteita on myös korkea suojakerroin.

Kuvitus_erikoistuotteet2

Tekstipohja_itseruskettajat

Tuotteita, jotka sisältävät ihon pinnan ruskeaksi värjäävää ainetta. Ainesosa reagoi sarveiskerroksen aminohappojen kanssa minkä seurauksena ihon pinta värjäytyy ruskeaksi. Väri on vedenkestävä ja lähtee vasta kulumalla – vastakohtana tuotteille, jotka värjäävät ihon pinnan väliaikaisesti ja väri huuhtoutuu pois vedellä. Näissä tuotteissa käytetään usein ilmaisua ’tinted’, kun taas itseruskettajat tunnistaa sanoista ’self tan’.

Itseruskettajia on monilla eri koostumuksilla; voiteena, geelinä, suihkeena ja vaahtona. Lähes kaikissa on vaikuttavana aineena dihydroksiasetoni eli DHA. Myös joitain muita aineita käytetään DHA:n apuna, kuten erytruloosia. DHA:n tuoma sävy on usein kellertävää, erytruloosin taas punertavaa, joten näiden yhdistelmällä saadaan usein paras ja luonnollisin tulos. DHA kehittää sävyn muutamassa tunnisa, erytruloosi hitaammin. Vastaavasti erytruloosia sisältävien itseruskettajien tulos voi säilyä iholla pidempään kuin pelkkää DHA:ta sisältävien.

Eri sävytulokset eri ihmisten iholla johtuvat siitä, että sarveiskerroksen vapaiden aminohappojen pitoisuus vaihtelee eri henkilöillä. Myös ihon ja tuotteen pH:n välinen suhde vaikuttaa rusketustulokseen ja pysyvyyteen. (Näin ollen myyjän on mahdotonta tarjota jotain tiettyä tuotetta kun asiakas pyytää suosittelemaan itseruskettajaa, joka ”ei tee minusta oranssia”.)

Kenelle? – Kenelle vain jota miellyttää ruskettuneen näköinen iho. Tai kroonisesti kalpeille jotka haluavat tervettä sävyä iholle (kuten minä.) Tällöin kannattaa valita ”asteittain ruskettava” –nimekkeellä kulkeva tuote jossa on perus-itseruskettajia alhaisempi pitoisuus DHA:ta ja päivetyksen tasoa on helpompi kontrolloida.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekstipohja_naamiot

Naamioita voi käyttää lisähoitona kuorinnan tavoin kerran tai kaksi viikossa tai kuukaudessa ihotyypistä ja tarpeesta riippuen. Naamiot jakautuvat pääosin kahteen ryhmään, kosteuttaviin ja puhdistaviin.

Kosteuttavissa on paljon rasvamaisia, kosteutta sitovia ainesosia ja puhdistavat pohjautuvat useimmiten saveen tai polymeereihin (ns. peel-off -naamiot). Kosteuttavilla naamioilla voi olla myös lisäominaisuuksia kuten rauhoittava, kiinteyttävä tai ihon pintaa tasoittava. Normaali iho hyötyy naamioista harvoin, ja niiden merkitys on enemmän viihteellinen (–> kivaa laittaa naamalle suklaan tuoksuinen mömmö ja katsoa kun se jähmettyy :). Eikä tämäkään syy mikään huono ole. ^_^

Käytättekö te ihonhoidossa paljon erikoistuotteita? Koetteko saavanne niistä hyötyä?

Aiemmin ilmestyneet osat:

Ihonhoito For Dummies – osa 1: perusihonhoidosta ja ihotyypeistä

Ihonhoito For Dummies – osa 2: puhdistus ja kosteutus

Ihonhoito For Dummies – osa 3: kuorinta

Kommentit (30)
  1. Tämä oli ihana postaus! Naururypyt<3

    Kosmetiikan suurkuluttajana minusta kaikkien eriroistuotteiden käyttö on hyvinkin perusteltavissa. Niitä voi käyttää vaikka vain silloin tällöin tai kuurina. Ei se ole niin vaikeaa ja työlästä. Minua harmittaa, ettei seerumeita ole tarpeeksi tarjolla nuoremmalle sekaiholle.

  2. Tämä juttusarja on ollut mukavan informaatiivinen ja loogisesti osiin jaettu. Pidin erityisesti siitä, että kerroit eri tyyppisten tuotteiden sopivuudesta ja hyödyllisyydestä ihotyypeittäinkin.

    Suosikkini tästä for dummies -sarjasta oli osa 3 eli kuorinta. 3 osassa kommentteineen oli paljon minulle uutta tietoa kuorivista aineista ja niiden ominaisuuksista (hapot jne.). Olipa hyvä, että annoit sille ”oman lukunsa”, ettei se hukkunut erikoistuotteiden mereen :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *