Ihonhoito ”For Dummies” – osa 3: kuorinta

Kuorinnasta hyötyy melkeinpä jokaisen iho. Kuorinta on yhtä kuin kuolleiden ihosolujen poistamista ihon pinnalta, jolloin alta paljastuu kuulaampi pinta johon hoitotuotteetkin imeytyvät paremmin kun ei ole liikaa ”roinaa” edessä hidastamassa tuotteen matkaa.

Kuorinta_kuvitus2

Tässä osassa olivat alunperin mukana myös erityistuotteet, mutta katsoin järkevämmäksi pätkäistä sen vielä omaan osaansa niin paketit ovat lukuystävällisempiä. :)

Kuolleet ihosolut karisevat iholta tietysti itsestäänkin, eikä normaali-ihoinen hyödy kuorinnasta todennäköisesti muulla tavoin kuin elämyksellisesti – saamalla sileämmän tuntuisen ja kuulaamman näköisen hipiän. Kuiva- ja rasvoittuvaihoiset puolestaan voivat hyötyä kuorinnasta konkreettisemmin. Kuivaihoisten kuulee usein välttelevän kuorintaa, mutta tosiasiassa heidänkin kannattaisi kuoria iho ainakin kerran kahdessa viikossa. Kuiva ihosolukerros voi merkittävästi hidastaa voiteiden imeytymistä, ja kuivalla iholla hoitokosmetiikan hyvä imeytyminen on erityisen tärkeää jotta voiteiden sisältämät lipidit pääsevät paikkaamaan ihon omasta suojamuurista puuttuvia rasvoja. Rasvoittuvalla iholla säännöllinen kuorinta taas auttaa pitämään ihohuokoset puhtaampina ja ehkäisee epäpuhtauksien syntymistä. Se myös pitää ihon sävyn kirkkaampana.

Kuorinta_kuvitus3

Tekstipohja_kuorinnanvaikutuksia

(tiivistettynä ja muokattuna Una Nuotion Kerro, kerro kuvastin -kirjan mukaan):

* Iho puhdistuu perusteellisesti ja komedot vaalenevat

* Ihon pinta pehmenee ja juonteet näkyvät vähemmän

* Ihon väri paranee

* Rusketuksen sävy paranee (tämän vuoksi kuorintakuuria suositellaan ennen aurinkolomia :))

* Meikki levittyy paremmin

* Ihon verenkierto elpyy ja ihohengitys paranee (tähän Raija Kara sanoisi että ”iho ei hengitä, iholla ei ole keuhkoja”, mutta ihohengityksellä viitataan osaan hikirauhasten toiminnassa, perspiratio insesibilis, Nuotio/2009)

* Ihon solumuodostus aktivoituu

* Komedojen muodostus vähenee (kirjassa lukee ”estyy”, mutta ei mikään kosmeettinen toimenpide käsittääkseni nittä kokonaan estä)

* Arvet voivat tasoittua ja pigmenttiläiskät vaalentua

idKuorinta

Tekstipohja_kuorinta1

Rakeelliset kuorinnat

Nämä ovat perinteisin kuorintojen muoto, ja niitä löytyy kaikenlaisilla koostumuksilla. On harva- ja suurirakeista, pieni- ja tiheärakeista, geelimäistä, voidemaista, savipohjaista, vaahtoavaa, ei-vaahtoavaa jne. Myös rakeiden materiaali vaihtelee. Se voi olla synteettistä (kuten polyethylene = muovia, erittäin yleinen), tai luonnosta saatua, kuten hedelmistä jauhettua kiveä tai siementä, luffaa, lesettä, suolaa, sokeria tai mineraalia (esim. silica). Synteettisten polymeerien (kuten polyetyleenin) etuna on niiden tasainen pyöreä muoto, minkä vuoksi ne ovat hellävaraisempia kuin luonnon aineet. Jauhetut siemenrakeet voivat joissain tuotteissa olla hyvinkin karkean tuntuisia iholla.

Rakeettomat kuorinnat

Näitä on yleisimmin kolmenlaisia; entsymaattisia, hydroksihappoihin pohjautuvia ja saveen pohjautuvia. Entsyymikuorinnoissa vaikuttavina aineina on esimerkiksi hedelmäuutteita kuten papaijaa (taitaa olla suosituin). Myös ruoansulatusentsyymejä kuten pepsiiniä ja trypsiiniä käytetään.

Happokuorintoja ovat BHA-, AHA- ja PHA-happoihin pohjautuvat aineet. BHA-happo eli salisyylihappo on monille tuttu rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon tuotteista. Se on erityisen hyvä epäpuhtaan ihon hoidossa sillä rasvaliukoisena BHA pystyy menemään myös huokosen sisään ja liuottamaan huokosen rasvakertymiä, kuten mustapäitä. AHA- eli hedelmähapot taas ovat tutumpia anti-age-tuotteista, vaikka itse asiassa kaikki kolme happotyyppiä sopivat kaikille ihotyypeille ja kaikenikäisille. AHA-hapot ovat vesiliukoisia eli ne eivät pääse hajottamaan rasvaa, mutta ne vaikuttavat BHA:ta tehokkaammin auringon aiheuttamiin ihovaurioihin. PHA-hapot  toimivan samaan tapaan kuin hedelmähapot, mutta ovat hellävaraisempia ja sopivat herkälle iholle.

Saveen pohjautuvia kuorintoja on markkinoilla vähemmän, vaikka perinteiset savinaamiotkin voi toki nähdä hyvin hellävaraisina kuorintatuotteina. Saven mukana iholta lähtee myös kuollutta solukkoa. Clarinsilla on tehokas kitkaukseen perustuva savikuorinta, jossa savea ei irroteta huuhtelemalla vaan kitkaamalla kuivunut pinta käsin. Lopuksi iho huuhdellaan. Tämä ei ole Clarinsin sponssaama mainos kyseiselle tuotteelle vaan nostan sen esiin koska henkilökohtaisesti pidän tuotteesta eikä sille oikein ole Suomen markkinoilla vastineita (jos joku tietää toisen vastaavan niin saa vinkata :)). Hyvä vaihtoehto herkkäihoiselle jos ei halua käyttää hydroksihappokuorintaa.

Kuorinta_kuvitus4

Tekstipohja_kuorinta2

Yleisohje: kannattaa aina suosia mahdollisimman hellävaraisia kuorintoja. Jos tuote tuntuu iholla raapivalta tai ihoa kuumottaa tai se punoittaa kuorinnan jälkeen, vaihda toiseen tuotteeseen jossa on eri raekoko tai raelaatu, tai täysin rakeettomaan. Eri ihot kestävät kuorintoja eri lailla. Paksumpi iho (kuten esim. miehen iho) kestää yleisimmin tujumpaa kuorintaa kuin ohut ja herkkä iho.

Normaali-ihoinen voi valita minkä tahansa kuorinnan.

Ikääntyneelle, herkälle ja kuivalle iholle suositellaan rakeettomia kuorintoja.

Epäpuhtauksiin ja mustapäihin taipuvainen seka- tai rasvoittuva iho hyötyy BHA-happoa sisältävästä kuorinnasta. Tehokkaimman tuloksen saa käyttämällä vaihdellen sekä rakeellista että BHA-kuorintaa.

Kuorinta_kuvitus1

Miten usein?

Riippuu ihotyypin lisäksi myös tuotteen tyypistä.

Markkinoilla on nykyään paljon ns. kuorivia puhdistusaineita, eli vaahtoavaan pohjaan on lisätty rakeita. Näitä tuotteita valmistajat suosittavat käytettävän päivittäin niinkuin normaaliakin puhdistusainetta. On henkilökohtainen asia, miten päivittäiseen kuorintaan suhtautuu. Itse pidän ihon altistusta mekaaniselle kuorinnalle joka päivä vähän liian rankkana, vaikka rakeet useimmiten ovat tämän tyyppisissä tuotteissa harvemmassa ja vaikutus mieto. Paksu, rasvoittuva iho sietää todennäköisesti kuorivaa puhdistustuotetta päivittäin, mutta normaalilla ja kuivalla iholla välttäisin mekaanista kuorintaa päivittäisellä tasolla.

AHA- ja BHA-happopitoisia tuotteita voi käyttää päivittäin riippuen hapon pitoisuudesta. Esimerkiksi Cliniquen Clarifying Lotion -kasvovesissä on BHA-happoa ja niitä voi käyttää päivittäin. Lue tuotteesta käyttösuositus.

Yleinen suositus:

Normaali iho – kuorinta kerran viikossa tai kahdessa

Kuiva iho – kuorinta kerran tai kaksi kuussa

Seka- ja rasvoittuva iho – kerran tai kaksi viikossa

Jos ihosi on herkkä (mikä tahansa ihotyyppi voi myös olla herkkä), jokaviikkoinen mekaaninen kuorinta voi olla liikaa. Kuten kaikessa – oma tuntemus kertoo mikä on sopiva tiheys. :) Itse esimerkiksi kuorin ihoni kalenteriin katsomatta silloin, kun sen pinnassa tuntuu tietty epätasaisuus ja karheus. Yleensä kahden-kolmen viikon välein.

Kuorintaa ei suositella ihottumaiselle, infektoituneelle tai hyvin aralle iholle.

Loppuun vielä pieni sanasto: englanniksi kuorivassa tuotteessa käytetään kolmea eri ilmaisua: scrub, peel ja exfoliate. Kaikki tarkoittavat samaa. ’Scrub’-sanaa käytetään usein vartalokuorintojen yhteydessä, mutta törmää siihen kasvotuotteissakin.

*

Osassa 4 paneudutaan erityistuotteisiin. Tähän kategoriaan niputan itse muut kuin peruskosteuttavat, puhdistavat ja kuorivat tuotteet, esimerkiksi anti-age-tuotteet.

 

Aiemmin Karkkipäivässä ilmestyneitä kasvojenkuorintajuttuja:

Tehokkaat, kotikutoiset kuorinnat

Synteettiset Suosikit osa 2: Kuorinta-aineet

 P.S. Minulla on tänään erityisen touhuntäyteinen kiirepäivä joten en ehdi vastaamaan loppuihin eilen tulleista kysymyskommenteista ennen iltaa tai huomista, jätän nämä kommentit toistaiseksi julkaisematta jotta muistan vastata niihin. Tiedoksi siis jos joku ihmettelee miksei kommenttinsa ole ilmestynyt. :)

Kommentit (47)
 1. Apteekeista saatavasssa Avene-sarjassa on myös tuollainen kitkaukseen perustuva kuorinta. En tietenkään nyt muista tarkempaa nimeä, mutta kuorintamönjä tulee hinkata pois kasvoilta samaan tapaan kuin tuo mainitsemasi Clarinsin tuote :)

  1. Mä löysin Avenen valikoimasta vain tällaisen savinaamion:

   http://www.avene.fi/tuotteet/rasvainen_iho/cleanance_exfoliating_and_absorbing_mask

   Sen kohdalla lukee että poistetaan kostuttamalla iho ja sormenpäät ja pyörittelemällä.

 2. Voiko olla haittaa?
  10.5.2014, 15:34

  Voiko kuorinnalla vahingoittaa ihoaan jotenkin pitkäksi aikaa tai tulevaisuutta ajatellen? Tarkoitan, että jos ei mitenkään ihoaan hankaa rikki tai punaiseksi tai araksi, niin voiko siitä huolimatta runsas kuorinta aiheuttaa vaikka aiemman ryppyjen saannin tai jotakin?

  1. Minä vastaisin että ei, mutta kosmetologi tai dermatologi varmaan osaisi vastata seikkaperäisemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *