Ihonhoito ”For Dummies” – osa 1

Saan hurjan paljon kysymyksiä perusihonhoitoon liittyen niin blogin kommenttilaatikkoon kuin sähköpostiinkin, ja ajattelinkin, että voisi olla syytä tehdä aiheesta tällainen ”For Dummies” –tyyppinen postaus. Monet minulle itsestään selvät asiat eivät ole itsestään selviä kaikille muille ja tällaiselle jutulle on selvästi tilausta. :)

En siis pidä ketään tyhmänä, haluan vain kirjoittaa ikäänkuin jatkona ”Make-Up For Dummies” -sarjalle vastaavanlaisen kokonaisuuden myös ihonhoidosta.

idIhonhoito

Jutusta tuli kokonaista 8 sivua pitkä, joten lienee järkevää jakaa se osiin. Ensimmäisen osan alaotsikkona voisi olla ”Asiantuntijuudesta, perusihonhoidosta ja ihotyypeistä”. ^_^

Tekstipohja_ihonhoito1

Minua välillä mietityttää ja hitusen huvittaakin, kun minua pidetään ”ihonhoidon ammattilaisena”. Mikä tekee ammattilaisen tällä saralla? Itse pidän ihonhoidon todellisina ammattilaisina ja asiantuntijoina kosmetologeja ja ihotautilääkäreitä, ja jossain mielessä farmaseuttejakin, ainakin mitä tulee lääkevoiteisiin. Mutta toki ihonhoidon perustiedot ovat hallussa useimmilla perusjaanoilla ja tiinoillakin, etenkin jos omaa ylimääräistä kiinnostusta ja harrastuneisuutta kosmetiikan suuntaan. Myös kosmetiikkaosastojen ja –liikkeiden myyjiä pidetään ihonhoidon asiantuntijoina, vaikka useilla heistä ei ole kosmetologin – dermatologiasta puhumattakaan – koulutusta. Amattitaito on tällöin kertynyt työn, tuotekoulutusten, oman kiinnostuksen ja asiakaskokemusten kautta. Minä kuulun tähän porukkaan.

Kyllä, pidän itseäni kosmetiikan ammattilaisena. Mutta ihonhoidon varsinainen asiantuntija en ole, ja sitä haluan aina korostaa. Mielestäni kaikkein paras tuntemus ihon käyttäytymisestä on kosmetologeilla jotka seuraavat asiakkaidensa ihoa jopa vuosien hoitosuhteen ajan ja pystyvät havainnoimaan mitä vaikutuksia eri käsittelyillä, tuotteilla ja aktiiviainesosilla on eri ihotyyppeihin.

Siksi haluankin aina ohjata etenkin ongelmaihoisia kääntymään kosmetologien tai ihotautilääkärien puoleen. ”Surullinen” tosiasia on, että jos ihosi on oikein kenkku ja oireilee jos milläkin tavalla, et saa parasta mahdollista apua kosmetiikkaosaston myyjältä. Heidän tietonsa ja suosituksensa perustuvat valtaosin maahantuojien tuotekoulutuksiin ja omiin kokemuksiin. (Harmillisen harva myyjä ymmärtää edes kosmetiikan inci-listojen päälle.) Ja tällä en halua teilata myyjäkollegoitani tai väheksyä kenenkään omien kokemusten kautta hankittuja tietoja, kertoa vain miten asian laita on.

Ihonhoito_kuva

Tekstipohja_ihonhoito2

Pelkistetyimmillään se on sitä, että ylläpidetään ihon terveyttä. Terve iho on puhdas, sarveiskerroksen suojamuuri on ehjä ja sitä suojaava hydrolipidikalvo on tasapainossa.

Sanasto_ihonhoito3

Perusihonhoidossa pyritään siis pitämään iho mahdollisimman hyvässä tasapainossa niin, että suojamuuri on ehjä ja iho pysyy kosteutettuna, pehmeänä ja suojattuna.

Joillain ihmisillä ihon suojamuuri ja happovaippa pysyvät kunnossa ihan itsestäänkin ilman kosmeettisia apuaineita. Tällöin ihonhoito voi olla pelkästään ihon pesemistä – itsestään puhdistuvaa ihoa ei tietääkseni toistaiseksi tunneta. ;) Aikuisista kuitenkin vain 10 prosentilla on lapsuuden jälkeen normaali iho, ja puhdistusaineen lisäksi kosteusvoiteella on perusteltu paikka osana ihonhoitorutiinia.

MadaraBirchAlgaeSoap

Mikä sitten on ”normaali iho”? Katsotaanpa eri ihotyypit ja niiden määritelmät (vapaasti tiivistettynä ja muokattuna Una Nuotion Kerro, kerro kuvastin –kirjan mukaan.)

Tekstipohja_normaali_iho

* Tali- ja hikirauhaset toimivat normaalisti, iho ei ole kuiva tai rasvainen

* Ihossa ei esiinny epäpuhtauksia, tai niitä on vain satunnaisesti

* Kosteuspitoisuus on normaali

* Verenkierto on hyvä ja ihon väri ruusuinen

* Ihon pinta on pehmeä ja sileä, huokosia ei juuri näy

Tekstipohja_kuivaiho

– tähän ihotyyppiin luetaan sekä kosteuden että rasvan puutteesta kärsivät ihot, todella kuivassa ihossa rasvan puute on oleellisinta. Kuivassa ihossa erotetaan kolme eri tyyppiä; patologinen (ihosairauksista kuten atopiasta johtuva), fysiologinen (perinnöllinen, ikään liittyvä) ja hankittu (ihon kuivuus johtuu ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta kuten ilmastosta, vääristä hoitotavoista, kuivasta huoneilmasta ja liiallisesta auringonotosta.)

* Ulkonäöltään ohut, pergamenttimainen ja jopa hilseilevä

* Huokoset ovat pienet ja supussa, lähes näkymättömät

* Ihon pinta on hoitamattomana karhea, ärtyessään helposti punatäpläinen

* Iholla tuntuu usein kiristävä tunne

* Iho kutiaa varsinkin pakkasella

Tekstipohja_rasvaineniho

– tässä ihotyypissä talirauhaset erittävät liikaa sebumia ja talin laatu on myös erilaista kuin normaalissa ihossa. Rasvaista ihoa on kahta eri tyyppiä; öljyisen rasvaista ja kuivarasvaista.

* Iho kiiltelee

* Huokoset ovat laajentuneet ja usein selvästi näkyvillä

* Iho on paksuhko

* Ihoon muodostuu helposti epäpuhtauksia

* Ihoa ei juuri koskaan kiristä, se ei tunnu kuivalta edes pesun jälkeen

Tekstipohja_sekaiho

(suomalaisten yleisin ihotyyppi)

* Ihossa on sekä rasvaisia että kuivia kohtia, yleisesti T-alue rasvoittuu poskien ihon ollessa normaali tai kuiva

* Ihossa voi myös olla epäpuhtauksia

HERKKÄ IHO ei ole ihotyyppi, vaan lisäominaisuus jota voi esiintyä millä ihotyypillä tahansa. Myös couperosaa voi esiintyä kaikilla ihotyypeillä, mutta yleisin se on kuivalla ja ohuella iholla.

Osassa 2 lähdetään katsomaan tarkemmin millaisia tuotteita perusihonhoitoon kuuluu ja mikä vaikuttaa niiden valintaan.

Kommentit (23)
  1. Aaaah ihan mahtava postaus-sarja! :D Kävin tänään ekaa kertaa peruskasvohoidossa ja oli kyllä tosi ihanaa. Ihosta tuli kivan heleä ja sileä. :) Ihonhoito alkoi heti kiinnostamaan enemmän kun tuloksia näki heti!

  2. Mielenkiintoinen juttusarja, kiitos! :)

    Tuo mitä sanoit, että läheskään kaikki kosmetiikkamyyjät eivät välttämättä ymmärrä INCI-listoja, on kyllä mun mielestä suorastaan käsittämätöntä. Tai siis, en ymmärrä miten joku päivästä toiseen tekee töitä kosmetiikan parissa, mutta ei ole syventynyt asiaan sen enempää, kun itsekin ihan tavistallaajana olen onnistunut jonkin verran inceja ymmärtämään. Vähän hassua ajatella, että kosmetiikkamyyjän tieto tuotteista ja niiden ominaisuuksista perustuisi niihin samoihin valmistajan tuotelupauksiin, joiden perusteella moni kuluttaja valintansa tekee, myyjän kun kuitenkin pitäisi olla eri tavalla asiantuntija. Ja ihan noin muutenkin, mä ainakin itse koen oman työni sitä mielekkäämmäksi mitä enemmäna asioista tiedän ja opiskelen. :)

    1. en ymmärrä miten joku päivästä toiseen tekee töitä kosmetiikan parissa, mutta ei ole syventynyt asiaan sen enempää,

      Monille, etenkin ”vanhemman polven väelle”, on riittänyt maahantuojien koulutuksissa (ja mahdollisessa kauneudenhoitoalan peruskoulutuksessa) saatu tieto, ja he ovat kokeneet sen riittävänä tukena ammattitaidolle. Kosmetiikan tarkoista ainesosasisällöistä ei juuri edes puhuttu ennen 2000-lukua jolloin incit vasta tulivat pakolliseksi merkinnäksi pakkauksiin. Se, miksi ainesosat eivät yksinkertaisesti tunnu kiinnostavan joitain alan myyjiä, on minullekin ihmetyksen aihe. Minusta olisi itsestäni kiusallista jos en asiakkaan edessä pystyisi sanomaan incistä muuta kuin tunnistamaan itsestäänselvät englanninkieliset kasvien nimet…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *