Karkkipäivä
Karkkipäivä

Ihonhoito ”For Dummies” – osa 1

Saan hurjan paljon kysymyksiä perusihonhoitoon liittyen niin blogin kommenttilaatikkoon kuin sähköpostiinkin, ja ajattelinkin, että voisi olla syytä tehdä aiheesta tällainen ”For Dummies” –tyyppinen postaus. Monet minulle itsestään selvät asiat eivät ole itsestään selviä kaikille muille ja tällaiselle jutulle on selvästi tilausta. :)

En siis pidä ketään tyhmänä, haluan vain kirjoittaa ikäänkuin jatkona ”Make-Up For Dummies” -sarjalle vastaavanlaisen kokonaisuuden myös ihonhoidosta.

idIhonhoito

Jutusta tuli kokonaista 8 sivua pitkä, joten lienee järkevää jakaa se osiin. Ensimmäisen osan alaotsikkona voisi olla ”Asiantuntijuudesta, perusihonhoidosta ja ihotyypeistä”. ^_^

Tekstipohja_ihonhoito1

Minua välillä mietityttää ja hitusen huvittaakin, kun minua pidetään ”ihonhoidon ammattilaisena”. Mikä tekee ammattilaisen tällä saralla? Itse pidän ihonhoidon todellisina ammattilaisina ja asiantuntijoina kosmetologeja ja ihotautilääkäreitä, ja jossain mielessä farmaseuttejakin, ainakin mitä tulee lääkevoiteisiin. Mutta toki ihonhoidon perustiedot ovat hallussa useimmilla perusjaanoilla ja tiinoillakin, etenkin jos omaa ylimääräistä kiinnostusta ja harrastuneisuutta kosmetiikan suuntaan. Myös kosmetiikkaosastojen ja –liikkeiden myyjiä pidetään ihonhoidon asiantuntijoina, vaikka useilla heistä ei ole kosmetologin – dermatologiasta puhumattakaan – koulutusta. Amattitaito on tällöin kertynyt työn, tuotekoulutusten, oman kiinnostuksen ja asiakaskokemusten kautta. Minä kuulun tähän porukkaan.

Kyllä, pidän itseäni kosmetiikan ammattilaisena. Mutta ihonhoidon varsinainen asiantuntija en ole, ja sitä haluan aina korostaa. Mielestäni kaikkein paras tuntemus ihon käyttäytymisestä on kosmetologeilla jotka seuraavat asiakkaidensa ihoa jopa vuosien hoitosuhteen ajan ja pystyvät havainnoimaan mitä vaikutuksia eri käsittelyillä, tuotteilla ja aktiiviainesosilla on eri ihotyyppeihin.

Siksi haluankin aina ohjata etenkin ongelmaihoisia kääntymään kosmetologien tai ihotautilääkärien puoleen. ”Surullinen” tosiasia on, että jos ihosi on oikein kenkku ja oireilee jos milläkin tavalla, et saa parasta mahdollista apua kosmetiikkaosaston myyjältä. Heidän tietonsa ja suosituksensa perustuvat valtaosin maahantuojien tuotekoulutuksiin ja omiin kokemuksiin. (Harmillisen harva myyjä ymmärtää edes kosmetiikan inci-listojen päälle.) Ja tällä en halua teilata myyjäkollegoitani tai väheksyä kenenkään omien kokemusten kautta hankittuja tietoja, kertoa vain miten asian laita on.

Ihonhoito_kuva

Tekstipohja_ihonhoito2

Pelkistetyimmillään se on sitä, että ylläpidetään ihon terveyttä. Terve iho on puhdas, sarveiskerroksen suojamuuri on ehjä ja sitä suojaava hydrolipidikalvo on tasapainossa.

Sanasto_ihonhoito3

Perusihonhoidossa pyritään siis pitämään iho mahdollisimman hyvässä tasapainossa niin, että suojamuuri on ehjä ja iho pysyy kosteutettuna, pehmeänä ja suojattuna.

Joillain ihmisillä ihon suojamuuri ja happovaippa pysyvät kunnossa ihan itsestäänkin ilman kosmeettisia apuaineita. Tällöin ihonhoito voi olla pelkästään ihon pesemistä – itsestään puhdistuvaa ihoa ei tietääkseni toistaiseksi tunneta. ;) Aikuisista kuitenkin vain 10 prosentilla on lapsuuden jälkeen normaali iho, ja puhdistusaineen lisäksi kosteusvoiteella on perusteltu paikka osana ihonhoitorutiinia.

MadaraBirchAlgaeSoap

Mikä sitten on ”normaali iho”? Katsotaanpa eri ihotyypit ja niiden määritelmät (vapaasti tiivistettynä ja muokattuna Una Nuotion Kerro, kerro kuvastin –kirjan mukaan.)

Tekstipohja_normaali_iho

* Tali- ja hikirauhaset toimivat normaalisti, iho ei ole kuiva tai rasvainen

* Ihossa ei esiinny epäpuhtauksia, tai niitä on vain satunnaisesti

* Kosteuspitoisuus on normaali

* Verenkierto on hyvä ja ihon väri ruusuinen

* Ihon pinta on pehmeä ja sileä, huokosia ei juuri näy

Tekstipohja_kuivaiho

– tähän ihotyyppiin luetaan sekä kosteuden että rasvan puutteesta kärsivät ihot, todella kuivassa ihossa rasvan puute on oleellisinta. Kuivassa ihossa erotetaan kolme eri tyyppiä; patologinen (ihosairauksista kuten atopiasta johtuva), fysiologinen (perinnöllinen, ikään liittyvä) ja hankittu (ihon kuivuus johtuu ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta kuten ilmastosta, vääristä hoitotavoista, kuivasta huoneilmasta ja liiallisesta auringonotosta.)

* Ulkonäöltään ohut, pergamenttimainen ja jopa hilseilevä

* Huokoset ovat pienet ja supussa, lähes näkymättömät

* Ihon pinta on hoitamattomana karhea, ärtyessään helposti punatäpläinen

* Iholla tuntuu usein kiristävä tunne

* Iho kutiaa varsinkin pakkasella

Tekstipohja_rasvaineniho

– tässä ihotyypissä talirauhaset erittävät liikaa sebumia ja talin laatu on myös erilaista kuin normaalissa ihossa. Rasvaista ihoa on kahta eri tyyppiä; öljyisen rasvaista ja kuivarasvaista.

* Iho kiiltelee

* Huokoset ovat laajentuneet ja usein selvästi näkyvillä

* Iho on paksuhko

* Ihoon muodostuu helposti epäpuhtauksia

* Ihoa ei juuri koskaan kiristä, se ei tunnu kuivalta edes pesun jälkeen

Tekstipohja_sekaiho

(suomalaisten yleisin ihotyyppi)

* Ihossa on sekä rasvaisia että kuivia kohtia, yleisesti T-alue rasvoittuu poskien ihon ollessa normaali tai kuiva

* Ihossa voi myös olla epäpuhtauksia

HERKKÄ IHO ei ole ihotyyppi, vaan lisäominaisuus jota voi esiintyä millä ihotyypillä tahansa. Myös couperosaa voi esiintyä kaikilla ihotyypeillä, mutta yleisin se on kuivalla ja ohuella iholla.

Osassa 2 lähdetään katsomaan tarkemmin millaisia tuotteita perusihonhoitoon kuuluu ja mikä vaikuttaa niiden valintaan.

Kommentit (21)

 1. Olivia

  Aaaah ihan mahtava postaus-sarja! :D Kävin tänään ekaa kertaa peruskasvohoidossa ja oli kyllä tosi ihanaa. Ihosta tuli kivan heleä ja sileä. :) Ihonhoito alkoi heti kiinnostamaan enemmän kun tuloksia näki heti!

 2. Juille

  Mielenkiintoinen juttusarja, kiitos! :)

  Tuo mitä sanoit, että läheskään kaikki kosmetiikkamyyjät eivät välttämättä ymmärrä INCI-listoja, on kyllä mun mielestä suorastaan käsittämätöntä. Tai siis, en ymmärrä miten joku päivästä toiseen tekee töitä kosmetiikan parissa, mutta ei ole syventynyt asiaan sen enempää, kun itsekin ihan tavistallaajana olen onnistunut jonkin verran inceja ymmärtämään. Vähän hassua ajatella, että kosmetiikkamyyjän tieto tuotteista ja niiden ominaisuuksista perustuisi niihin samoihin valmistajan tuotelupauksiin, joiden perusteella moni kuluttaja valintansa tekee, myyjän kun kuitenkin pitäisi olla eri tavalla asiantuntija. Ja ihan noin muutenkin, mä ainakin itse koen oman työni sitä mielekkäämmäksi mitä enemmäna asioista tiedän ja opiskelen. :)

  • Sanni

   en ymmärrä miten joku päivästä toiseen tekee töitä kosmetiikan parissa, mutta ei ole syventynyt asiaan sen enempää,

   Monille, etenkin ”vanhemman polven väelle”, on riittänyt maahantuojien koulutuksissa (ja mahdollisessa kauneudenhoitoalan peruskoulutuksessa) saatu tieto, ja he ovat kokeneet sen riittävänä tukena ammattitaidolle. Kosmetiikan tarkoista ainesosasisällöistä ei juuri edes puhuttu ennen 2000-lukua jolloin incit vasta tulivat pakolliseksi merkinnäksi pakkauksiin. Se, miksi ainesosat eivät yksinkertaisesti tunnu kiinnostavan joitain alan myyjiä, on minullekin ihmetyksen aihe. Minusta olisi itsestäni kiusallista jos en asiakkaan edessä pystyisi sanomaan incistä muuta kuin tunnistamaan itsestäänselvät englanninkieliset kasvien nimet…

 3. Chatte

  Oman ihoni olen diagnosoinut pintakuivaksi sekaihoksi. Poskien alueelta iho on todella normaali, välillä aknenäppylöiden kaltaisia epäpuhtauksia ilmaantuu poskiin. T-alueelta rasvoittuu ja epäpuhtauksiakin välillä ilmaantuu, mutta tuntuu kyllä jopa miedoimman pesun jälkeen kiristävältä. Lisäksi punoittaa usein ja pieniä punaisia täpliä ilmaantuu välillä kuivuuden takia. Epäilen kyllä kuivaa huoneilmaa yhdeksi syyksi! Mutta kieltämättä kyllä hankala hoitaa! Jos tällaiseen tilanteeseen keksit hyviä vinkkejä, otan mielelläni kyllä vastaan! :) Hiljattain vaihdoin syväpuhdistavan kasvoveden kosteuttavaan, ja se toi hieman helpotusta kyllä. :)

  • Sanni

   Jos tällaiseen tilanteeseen keksit hyviä vinkkejä, otan mielelläni kyllä vastaan! :)

   Ei oikein tule muuta mieleen kuin eri hoitotuotteet eri ihoalueille, tosin se taitaa nykyään olla monenkin sekaihoisen tiedossa. :) Eli kuiville alueille eri kasvovesi, kosteusvoide ja naamiot kuin rasvoittuville ja epäpuhtaille kohdille. Putsaria on vähän vaikea käyttää niin ettei se leviäisi koko kasvoille joten sen on oltava yksi ja sama tuote. Joku herkän ihon vesiliukoinen emulsioputsari voisi olla hyvä.

   • Chatte

    Kiitos vinkistä! :) Vaikka tuo kuulostaa itsestään selvältä jutulta, eli eri tuotteet eri alueille, en ole silti sitä käytännössä koskaan kokeillut! Nyt kokeilenkin, kiitos!

 4. Ansku

  Hahaa innolla odotan seuraavia osia! Mulla on itsellä rasvoittuva ja herkkä iho, ja tuntuu et sopivia ihonhoitotuotteita ei vaan löydy. Rasvoittuvalle iholle tarkoitetut tuotteet yleensä ihan liian rajuja, muttei herkän ihon tuotteet välttämättä tarpeeksi, HMM..

 5. Malla

  Tosi mielenkiintoinen postaus, odotan innolla jatko-osia! En itse koe kuuluvani täysin mihinkään noista ihotyyppikategorioista. Mulla on ollut nuorempana hyvinkin rasvoittuva, akneen taipuvainen iho. Nykyään iho on hyvinkin kiristävä ja kuiva, mutta silti rasvoittuu kovasti päivän aikana (ja ihan joka puolelta, ei ainoastaan T-alueelta).

  Rasvaiselle tai sekaiholle tarkoitetut putsarit ovat usein liian tujuja omalle iholle, ja monissa hellävaraisemmissa putsareissa puhdistusteho ei tunnu riittävältä.. Tykkään kokeilla eri tuotteita, mutta on aina arpapeliä sopivatko ne mulle vai eivät.

 6. Nimetön

  Minulle on apteekissakin käynyt niin, että farmaseutti (oletan? ne jotka kuljeskelevat siellä ja kysyvät, voivatko auttaa) vain lukee pahvipakkauksen kyljessä olevan mainostekstin ja vastaa kysymykseeni sen perusteella. Lääkevoiteista kyllä varmaan tietävät enemmän.

 7. Nimetön

  Voiko ihon kuivuminen aiheuttaa näppylöytä. Itselläni on _mielestäni_ kuiva iho, ja käytän yövoidetta, mutta välillä leukaani ilmestyy ihmeellisiä punaisia näppylöitä. Ne eivät ole finnejä, enkä oikeastaan ole varma mitä ne on, mutta tuntuu että jos jätän yövoiteen pois, nuo näpyt ilmestyvät.
  Välillä taas tuntuu että niitä tulee nimenomaan rasvasta, eli saattavat kadota jos en rasvaa ollenkaan naamaani. :D

  Huonosti selitetty mutta osaatko sanoa yhtään että mitä noi näppylät on ja miten mun pitäis ihooni hoitaa?

  -Tia

  • Sanni

   Voiko ihon kuivuminen aiheuttaa näppylöytä.

   Kosmetologeilta kuulemani mukaan voi. Esimerkiksi miliumit voivat johtua kuivuudesta.

   Huonosti selitetty mutta osaatko sanoa yhtään että mitä noi näppylät on

   En valitettavasti.

   ja miten mun pitäis ihooni hoitaa?

   Aika vaikea sanoa :D Jos välillä rasva tuntuu aiheuttavan ne ja välillä taas rasvattomuus. Kokeilisin varmaan salisyylihappo- tai AHA-happopitoista kasvovettä jotka kuorivat ihon pintaa kemiallisesti ja pitävät huokoset puhtaampina ja ihon pinnan vapaampana kuolleista ihosoluista ja huokosiin kasautuneista eritteistä jotka voivat aiheuttaa ihon tukkeutumista.

 8. lola
  • Sanni

   Oho, Linda, wow…! Upea ja tyylikäs meikki, vaikka ei tietenkään korosta parhaiten juuri Lindan tyyppistä ihanan lämmintä ja kuulasta luonnonkauneutta. Mutta meikkinä upea ja ainahan on hauska kokeilla erilaisia lookkeja! :)

 9. Nimetön

  Huippu sarja, odotan jo innolla jatko-osia!:)

  Minulla vähän sama tilanne, eli mielestäni minulla on kuiva iho, mutta poskilla on pientä ihonväristä näppylää/kohoumaa. Eivät mielestäni ole finnejä mutta eivät myöskään miliumeja, vaan ehkä jotain tukkeumia? Miten niitä pitäisi hoitaa?

  Osaatko sanoa, kertooko tuo pintakuivasta sekaihosta? Kun kohoumat ovat tosiaan vain poskilla, leukapielet ja otsa ovat ”normaalit”. Ei ne pahasti näy, mutta olisipa ihana saada otsan kaltainen sileä iho poskiinkin! :)

  • Sanni

   Eivät mielestäni ole finnejä mutta eivät myöskään miliumeja, vaan ehkä jotain tukkeumia? Miten niitä pitäisi hoitaa?

   En valitettavasti osaa sanoa. :/ Aina kun minulle itselleni tulee näppyä – oli se sitten pientä tai kunnon tulehtunutta – isken päälle Ella Bachén Creme Intex No. 2:sta ja aina tehoaa. Tätä on tietysti hupsua jaella minään yleispätevänä apuna sillä kaikilla voide ei varmasti toimi niinkuin minulla, mutta se on ainoa ”kikkakolmonen” mikä itselläni on näppyjen hoitoon.

   • Nimetön

    Kiitos vastauksesta, pitää varmaan lähtee ostoksille… :) Onko tuo täsmätuote vai voiko sitä laittaa laajemmillekin ihoalueille?

    • Sanni

     Voi käyttää laajemmillekin osioille. Haisee kalalta, joten mieluiten tuota käyttää yöaikaan :D Voidetta saa hoitoloista.

 10. Tähtönen

  Olen lukenut blogiasi jo kauan, ja ensimmäistä kertaa vuosien varrella kirjoitit niin että verenpaineeni kuohahti taivaisiin.
  Se että kirjoitat että suurin osa kosmetiikkamyyjistä eivät omaa kosmetologin tutkintoa on mielestäni erittäin mielenkiintoista koska suurin osa maahantuojista ja myymälöistä vaativat henkilökunnaltaan kosmetologin tutkintoa varsinkin selektiivisen kosmetiikan puolella.
  Se että itse olet työskennellyt myymälässä jossa sinulla tai kollegoillasi ei ole välttämättä kosmetologin ammattitutkintoa voi perustua omaan kokemukseesi mutta ei todellakaan päde kaikkiin kosmetiikka myyjiin/edustajiin.

  • Sanni

   Se että kirjoitat että suurin osa kosmetiikkamyyjistä eivät omaa kosmetologin tutkintoa

   En kirjoittanut että suurin osa ;) Enkä missään nimessä sellaista kuvittelisikaan.

   Teksti kuuluu:
   ”vaikka useilla heistä ei ole kosmetologin – dermatologiasta puhumattakaan – koulutusta”

   Sillä tuo toki pitää paikkansa. Useilla myyjillä ei ole kosmetologin koulutusta. ”Usea” ei tarkoita ”suurin osa”.

   Ja kyllä, vuosien varrella on tullut tutuksi muidenkin liikkeiden ja kosmeosastojen henkilökuntaa kuin omani. :) Kosmetologien lisäksi alalta löytyy paljon myyjiä joiden koulutustaustana on esimerkiksi meikkitaiteilija, myynnin ammattitutkinto tai vaikka kampaaja – kauneusalaahan sekin.

 11. Karoliina

  Moi! Kysymys ihonhoidon tuotteista, jos löytää mieleiset niin onko niitä välttämätöntä vaihtaa? Itsellä on rasvoittuva iho, ja on ihan kamalan vaikeeta löytää tuotteita jotka oikeasti toimii. Nyt olen löytänyt, ja kyseisellä merkillä ei ole enempää rasvaiselle iholle kuin tämä mitä käytän nyt. Kiitos kamalasti jo etukäteen!

  • Sanni

   Ei ole välttämätöntä vaihtaa :) Iho kertoo kyllä jos on tarvetta päivittää tuotteet, niin kauan kuin iho on tyytyväinen ei ole erityistä syytä vaihtaa tuotteita :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.