Karkkipäivä
Karkkipäivä

Ihonhoidosta eräolosuhteissa

Tuli tällainen nopea postauksentynkä mieleen, kun yksi lukija kysyi mitä kosmetiikkaa pidän mukanani vaelluksilla.

Vastaus: en juuri muuta kuin aurinkorasvaa, huulirasvaa ja puhdistusliinoja. (Hammastahnaa en laske kosmetiikaksi vaikka kai se sitä on…). Vaeltaessa siis tulee aina laiminlyöneeksi ihonhoidon oikein kunnolla. Se ei haittaa minua, kun kyse on kuitenkin niin lyhytaikaisesta tilasta. Itse asiassa retkeily tarjoaa mielenkiintoisen tilaisuuden tarkkailla, mitä iholle tapahtuu jo muutamassa päivässä perusihonhoidon laiminlyönnin seurauksena.

Puhdistusliinat

Eräilyolosuhteet vahvistavat myös sen, miksi en koskaan käyttäisi puhdistusliinoja normaaliolosuhteissa. Ne eivät kerta kaikkiaan puhdista ihoa riittävästi.

Normaalisti puhdistan kasvot iltaisin veden kanssa, mieluiten vaahtoavalla puhdistusaineella. Vesi saa tietysti olla reilusti lämmintä. Viimeistelen puhdistuksen kasvovedellä, jolla myös varmistan että iho on jäänyt puhtaaksi. Aamuisin puhdistan ihon pelkällä kasvovedellä, tai jos se on oikein hikinen niin vaahtoputsarilla. Käytän aamuin illoin kosteusvoidetta tai kosteusseerumia vuodenajasta riippuen.

Eräillessä ihonhoito typistyy puhdistusliinoilla pyyhintään, lämmintä vettä tai kosteusvoidetta en käytä. Pyyhin kasvot aamuin illoin. (Miksi ei kosteusvoidetta? Teltassa on yleensä aina niin hikiset oltavat ja iho jatkuvasti nahkea, että sille ei tee mieli levittää mitään. Kesävaelluksilla on tietysti laitettava päivällä aurinkovoide, mutta muina vuodenaikoina eräillessä jätän voiteet kotiin.)

Eräilyihon”hoidon” tulos: iho on aina näpyillä, samea, ja huokoset laajentuneet. Joka kerta. Normaalioloissa minulle ei tule näppyjä edes viikoittain. Laitan tämän ennen kaikkea perusteellisen puhdistuksen piikkiin. Myös silmänympärysten juonteet ovat näkyvämmin esillä, vaikkei ihon voi väittää ainakaan kesäaikaan hurjasti kuivuneen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iho Kevon viikon jälkeen, otin kuvan autossa ennen kuin olin päässyt kunnolla puhdistautumaan. Toisella puolella kasvoja oli vielä pari pientä näppyryhmää. Joo, tiedän ettei iho näytä mitenkään erityisen järkyttävältä, mutta ollakseen minun ihoni se on hyvin erinäköinen kuin normaalisti.

Ihon kunnon muutos huonompaan retkiolosuhteissa on minusta kiinnostava ilmiö siltäkin kannalta, että ihohan on käytännössä paljon puhtaammassa tilassa kun sille ei laiteta lainkaan meikkiä. Näin ollen sen pinnassa ei ole yhtä paljon puhdistettavaakaan. Silti iho selvästi tukkiintuu. Erikoista.

Puhdistusliinat – niin käteviä kuin olettekin, en koskaan laittaisi ihoni puhdistusta pelkästään teidän varaan.

Eräillessä puhdistusliinat toimivat muuten myös vartalon puhdistajina ja ”kylpysieninä”. Puroissa ei viitsi käyttää mitään vaahtoavia aineita, ja kasteltu puhdistusliina saa toimittaa yhdistetyn suihkugeelin ja suihkusienen virkaa. :)

Oletteko te huomanneet ihonne kunnossa muutoksia jos muutatte tai jätätte jotain pois ihonhoitorutiineissanne?

Onko muillekin eräilijöille tuttua tämä ”eräihoilmiö”?

Kommentit (37)

 1. NG

  Puhdistusliinat ovat surullisen kuuluisia nahkeudestaan. Niitä ei kai olekaan tarkoitettu meikin tms. poistoon, mutta se aurinkovoide olisi hyvä saada veke. Jos lähden matkalle, mukana on aina minikokoiset puhdistustuotteet – inhoan nahkeutta ja hikistä oloa. Rakastan luontoa ja siellä samoilua, mutta eräretki ilman pesu- ja suihkumahdollisuuksia olisi tuskaa :)

  • Sanni

   Niitä ei kai olekaan tarkoitettu meikin tms. poistoon

   Monissa lukee erikseen että poistavat meikinkin – silti en luottaisi koko ihonpuhdistusta niiden varaan. Toisethan rakastavat puhdistusliinoja puhdistusmuotona ja valitsevat ne ihan normiarjessakin. Makuja on monia :) Itse en siedä mitään mikä jättää nahkean jälkitunteen… Tokihan kotona voisi huuhtoa kasvot liinan jälkeen vielä lämpimällä vedellä, mutta se veisikin jo sitten pointin koko puhdistusliinan käytöltä.

  • Myy

   Paitsi MAC! Huh miten kosteita ja liukuvia ne liinat on. (Ja kalliita.)

 2. Kaius

  Omasta ihostani huomaa välittömästi, jos vähänkään lipsun ihonhoitorutiineistani. Se onkin reissaamisessa huono puoli, ettei aina pysty raahaamaan kaikkea kosmetiikkaa mukanaan. Itse kuorin ihoni pari kertaa viikossa, koska siten ihoni on paremman tuntuinen, oloinen ja näköinen. Viikko ilman kuorintaa ja näytän toinen jalka haudassa lepäävältä zombielta elottomine ihoineni ja näppyä puskevan leukani kanssa. Päivittäiseen ihonhoitoon kuuluu meikkien putsaus ensin maitomaisella putsarilla ja sen jälkeen vielä vaahtomaisella. Tästä syvä kiitos! Blogisi ansioista olen siirtynyt käyttämään vaahtoavia putsareita, enkä enää vaihtaisi mihinkään. Pehmeää vaahtoa tekisi vain mieli pyöritellä kasvoihin, ehkä tarpeettomankin kauan.

  Oma ihoni on todella raivostuttavan pintakuiva, silti rasvoittuva ja helposti epäpuhtauksia tunkeva. Suurimman ongelman kesällä ja kaikilla vähänkään etelämpään suuntautuvilla matkoilla aiheuttaa arskarasva. En ole vielä tähän päivään löytänyt sellaista aurinkorasvaa jota voisin hyvillä mielin käyttää. Kaikista kokeilemistani rasvoista saan kiitokseksi ihoni suojaamisesta kauheat näpyt naamaani. Blogissa taisi olla esittelyssä mineraaliaurinkosuoja, mutta sillä hinnalla (70 €?) se on täysin omien näppieni ulottumattomissa. Olisko vinkkejä epäpuhtaalle iholle sopivista aurinkorasvoista, jotka eivät syöksisi opiskelijabudjettia syöksykierteeseen?

  • Nimetön

   Vinkkaan: La Roche-Posayn dry touch gel Cream (tuubissa, ei se pullossa myytävä mattajuttu) on paras kokeilemani. Todella kevyt ja imeytyy oikeasti rasvoittuvaankin ihoon. Hinta n. 21,50, suojakerroin 50.

  • Elina

   Oletko kokeillut Eucerinin Sun Fluid Mattifying-rasvaa kasvoille tai Avenen Cleanance-rasvaa, jota Sannin tuttavakin yhdessä postauksessa kehui? Ne on tarkoitettu epäpuhtaalle iholle. Eucerinilla on myös kroppa-aurinkorasva jonka pitäisi sopia akneen taipuvaiselle iholle, mutta se ei kyllä minun selkää ole kokonaan näpyiltä säästänyt.

  • sumliirumlei

   Mä oon löytänyt rasvoittuvalle iholle sopivan arskarasvan :)

   http://www.apteekkituotteet.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Eura/Products/317153

   Tämä rasva on kyllä mun mielestä esitelty täällä Karkkipäivässä aikaisemminkin, mutta linkkaanpa sen tähän :) Tarpeeksi kevyt koostumus eikä lähmäytä iho! 20€ tuskin on kamalan kirpaiseva hinta riittoisalle tuotteelle :)

  • Sanni

   Olisko vinkkejä epäpuhtaalle iholle sopivista aurinkorasvoista, jotka eivät syöksisi opiskelijabudjettia syöksykierteeseen?

   Täällä onkin mukavasti ehtineet jo muut lukijat auttamaan, ja itsekin olisin tuota Elinan ja sumliirumlein mainitsemaa Avenen Cleanance -voidetta vinkannut. Juttua ko. voiteesta täällä:
   http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/09/23/vinkki-paras-aurinkorasva-epapuhtaalle-iholle/

   Avenen lisäksi olisin ehdottanut niitä kahta ainoaa muuta rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle sopivaa aurinkovoidetta jotka tiedän (kaikki nämä ovat muuten apteekkimerkkejä), eli La Roche-Posayn Anthelios AC Matte Fluidia ja Elinan mainitsemaa Eucerinin Sun Fluid Mattifyingia.

 3. Outi

  Olen huomannut saman ilmiön vaelluksella. Tosin itse suorastaan nautin siitä, että perushygienia hoituu raikkaalla ja puhtaalla vedellä. Mulla oli viime vaelluksella mukana pieni Nivean naamapesunäyte, joka sattui toimimaan todella hyvin mun pintakuivan ihon kanssa. Muuhun pesuun oli saippuanäyte, jolla pesin myös päänahan. Kasvovoiteena oli myös Nivean näytekoko, jossa oli suojakerroin. Iltaisin laitoin perusvoidetta. Meillä sattui yöt olemaan hieman viileät, joten rasvat pysyi hyvin naamassa. :) Toki iho on ”huono” muutaman päivän eräreissun jälkeen, mutta alkukesästä tehdyltä vaellukselta sain kotiinviemisiksi myös paljon pisamia ja hieman päivetystä. :) Mutta tosiaan enemmän nautin siitä, että saa pitää vähän ”kemikaalilakkoa”. :)

  • Sanni

   Meillä sattui yöt olemaan hieman viileät, joten rasvat pysyi hyvin naamassa. :)

   :)

   Mutta tosiaan enemmän nautin siitä, että saa pitää vähän “kemikaalilakkoa”. :)

   Minäkin tavallaan nautin siitä, mutta esiin puskevat näpyt kumoaa vaikutuksen… :P Jos olisi mitenkään mahdollista, haluaisin aina pestä ihon lämpimällä vedellä joka ikinen päivä. Minulle tulee siitä hyvä olo, ja ihokin tuntuu hyvältä. Retkiolosuhteissa sitä tietysti asettuu tiettyyn ”nyt on näin” -moodiin enkä ahdistu lämpimän veden puutteesta iltapesulla lainkaan, verrattuna vaikka jos jossain etelän reissussa hotellilla tulee raanasta vain kylmää vettä….

 4. Annika

  Hei mitä ihmettä. Mulla on täysin vastakkainen vaikutus jo parinkin päivän vaelluksella :D juuri olin kolilla kolmisen päivää ja iho oli täysin näpytön!

  • Sanni

   Onnenpekka :)

 5. msr

  Seerumi jäi pois reiluksi kuukaudeksi alkukesästä, ja voi ihoparkaa ku kuivat rypyt ja omituiset pikkunäppyläryyhkät valtasivat kasvot. Ostin uuden seerumin pari päivää sitten ja odottelen nyt ihon ”parantumista”.

  • Sanni

   Kuulostaapa kurjalta, toivottavasti iho toipuu pian kun saa taas sammuttaa janonsa :)

 6. Arlene

  Itse en retkeile, mutta silloin harvoin kun meikkaan oikein kunnon sotamaalauksen ( :D ) Meikkivoiteet, puuterit sun muut, niin aloitan aina meikinpoiston juuri puhdistuspyyhkeillä. Ensin siis poistan silmämeikin ihan meikinpoistoaineella ja sen jälkeen pyyhin naamani puhdistuspyyhkeellä. Sen jälkeen pesen naaman normaalisti ihonpuhdistustuotteilla ja pyyhin kasvovedellä ja rasvaan. Olen omassa ihossani huomannut, ettei pelkkä tavallinen ihonpesurutiinini riitä poistamaan pakkelikerrostani. Voi toki olla että se on pääkopastani kiinni :D

  • Sanni

   Varmasti puhdistusliina tehostaa putsarirutiinia noin käytettynä! :)

 7. Emma

  Itse olen kans muutaman päivän ajan joutunut käyttämään noita puhdistusliinoja ja totesin niiden olevan aivan turhia kapsituksia. Naamaa joutuu hangata aivan tosissaan, että lähtisi edes osa meikeistä pois. Muutenkin kasvojen peseminen ilman vettä tuntuu oudolta, en voi käsittää, miten jotku pystyvät pyyhkimään puhdistusmaidon pelkällä vanulapulla pois.

  • Sanni

   en voi käsittää, miten jotku pystyvät pyyhkimään puhdistusmaidon pelkällä vanulapulla pois.

   Niinpä, en minäkään.

 8. Armi

  Minä myös käyn usein eräilemässä ja partsailemassa, eikä minullakaan ole mitään muuta mukanani kuin noita puhdistusliinoja, yksinkertaiseksi siksi että sitä puhdasta vettäkään ei aina ole saatavilla, ellei itse kanna. Enkä usko että likaisen järviveden käyttö naamanpuhdistukseen ainakaan parantaisi ihon kuntoa :D Myös minun ihoni menee aivan karmeaan kuntoon jo parissa päivässä, tosin tämä onkin rasvoittuvaa sorttia, eli ymmärrän hyvin että ihohuokoset tukkeutuvat jos niitä ei kunnolla putsaa. Ja jos on edes jonkin verran tekemisissä nuotioiden kanssa, iho ihan räjähtää käsiin, jotenkin noki on ainakin minun ihoni kanssa ihan katastrofaalinen yhdistelmä.

  • Sanni

   Oho, jännä tuo nuotioefekti…!

 9. Minna

  Minä en juuri matkustele, mutta jos nyt menisin jonnekin vaikka telttailemaan/erämökkiin, niin joisin kuitenkin kahvia siellä. Ja sitten kuorisin ihon niillä keitetyn kahvin puruilla. Itseasiassa kuorin kyllä kotonakin välillä :)

  • Sanni

   :) :) Loistoidea :) Tosin kahvinpurujen huuhtomiseenkin tarvitaan vettä.

   Meillä on retkillä aina mukana pikakahvia niin kuorinta ei onnistu… :D

   • Minna

    Mutta vettähän täytyy aina ollakin lähettyvillä :) Vaikka pullossa. Kuorinta aina silloin kun ohittaa pisarankin vettä, niin sokerilla? Hiekalla? Mudalla? Kasvillisuudella(sammal/jäkälä mielessä)? Okei, mä menen nukkumaan, kello onkin jo 3.09 :D

    • Sanni

     Joo, no jos jonkun puron kohdalle sattuu kahvitauko niin silloin varmaan voisi kuoriakin :D Mutta muuten mukana kannettava vesi on vain juomista varten, en alkaisi käyttää sitä kasvojen huuhtomiseen.

 10. Pauliina

  Ihan kumma juttu muuten. Ihan muutama päivä mökillä, niin iho on aivan kummallinen ja etenkin mies valittaa asiasta. Siellä saunomme joka päivä ja peseytyminen tapahtuu järvivedellä. Meikkiä en siellä käytä mutta kasvovesi aamuin illoin AINA. Paitsi tosimiehet eivät sellaisiin sorru missään olosuhteissa… Iho on silti kotiin tullessa jotenkin samea ja jopa rasvaisen oloinen, vaikka tekisin kuorinnankin siinä välissä. Olisiko se syy sitten järvivedessä???

  • Sanni

   Mun on vaikea kuvitella että pehmeä järvivesi olisi huonoksi iholle… Mystinen juttu.

 11. nanna

  itse olen myös käyttänyt puhdistusliinoja eräillessä ’suihkusaippuana’, mutta nyt ostin lapin reissua varten pienen putelin biohajoavaa nestesaippuaa.. sillä pitäisi voida lotrata joessakin, eri asia tosin, uskaltaudunko mihinkään kylmään puroon peseytymään :D

  • Sanni

   eri asia tosin, uskaltaudunko mihinkään kylmään puroon peseytymään :D

   Se kyllä vähän ”kirpaisee” mutta ah, sitä tunnetta kun on saanut peseydyttyä… Kylmävesishokin arvoinen! :)

 12. sara

  Minä pesen ihan kotonakin pelkällä vedellä, jos en ole meikannut tai hikoillut ja myös eräoloissa iho pysyy kunnossa. Toki kuorin ym. ihoa, mutta sitäkin teen fiiliksen mukaan eli en viikottain.

  Voisiko aurinkovoiteen ja puhdistusliinan ”jäämät” aiheuttaa epäpuhtauksia. Minusta nuo liinat ei puhdista kunnolla ja käytän niitä vain reissussa käsien puhdistamiseen…
  Toisaalta jos iho on tottunut tiettyyn rutiiniin niin toki sen rikkominen muuttaaa hetkeksi tasapainoa. En vain jaksa uskoa, että kaikki kosmetiikka olisi niin tarpeellista. En käytä voiteista säännöllisesti kuin sy- voidetta ja muuten kosteusvoiteita vain kun iho on kuiva. En sitten tiedä millainen silmänympärysihoni olisi, jos en olisi käyttänyt voidetta ja sen suhteen en halua enää testatakaan! :D

  • Sanni

   Voisiko aurinkovoiteen ja puhdistusliinan “jäämät” aiheuttaa epäpuhtauksia.

   Siinä voi olla perää… Mutta yksin aurinkorasva ei voi olla syyllinen, sillä iho näppyyntyy myös muina vuodenaikoina ilman aurinkovoidetta eräillessä. Kesällä arskarasva kyllä varmasti lisää ihon tukkeutumispotentiaalia, ne filtterit vaatisi oikeasti puhdistusliinoja tujumman aineen poistuakseen iholta kunnolla.

 13. Kukka

  Minulla tuntuu menevän niin, että mitä vähemmän hoidan ja läträän erilaisilla tuotteilla, sitä paremmassa kunnossa iho on. Mökkijaksojen ynnä muiden jälkeen, jolloin kasvopesu tapahtuu lähinnä järvivedellä ja laitan korkeintaan satunnaisesti kosteusvoidetta, on iho parhaimmillaan :)

  • Sanni

   Voi kun minullakin…

 14. meow

  Jos olen jossain reissussa luonnon keskellä, niin en kyllä tee kasvoilleni yhtikäs mitään ja tuntuu, ettei kasvoni ihan mielettömästi kärsikään siitä. Ehkä ainut, mitä olen mahdollisesti huomannut, on epätasaisempi väri; posket punoittaa. En kuitenkaan stressaa semmosesta :)

 15. Tiia

  Kiitos, ihan mahtavaa, kun kirjoitit tästäkin aiheesta! Olen samaa asiaa miettinyt viime aikoina ja tuuminut, pitäiskö näppäryyden nimissä hommata retkille tuollaisia liinoja. Ainakin siis parempi kuin ei mitään.

  Toistaiseksi pidemmillä eräilyillä vakiokohteessani Sloveniassa (Oletko muuten käynyt? Muistelisin, että sinulla on sielläkin kirjekaveri. :)) ollaan oltu yötä maksullisissa vuoristomajoissa, joissa on sentään ollut käytettävissä juoksevaa, joskin jääkylmää vettä. Silti kaikki se hikoilu yleensä saa aikaan jonkinlaisen naamaräjähdyksen, varsinkin kun itse hikoilen erityisesti juuri nenästä ja otsasta.

  Asiaa ei ainakaan paranna se, että jonkinlaista aurinkosuojaakin olisi tosiaan käytettävä. Varsinaisten aurinkovoiteiden käyttöä kasvoilla en uskalla edes ajatella, vaan olen yleensä turvautunut poskien mineraalipuuterointiin, lippikseen ja valtaviin aurinkolaseihin :) Nyt viimeksi tosin käytössä oli elämäni ensimmäinen BB-tuttavuus Melvita, jossa taitaa olla se SPF 15. Ihan jees monitoimituote, mitä nyt hikeä pyyhkiessä nenäliina värjäytyi räikeän oranssiksi (eli taisi ne suojakertoimetkin lähteä samalla). :)

 16. HHH

  Miten saan kasvovettä mukaan matkalle? Onko kaupasta saatavat minikokoiset täytettävät matkapullot tarpeeksi hygieenisiä? Kasvovesi pitää olla aina mukana, mutta ison putelin raahaaminen ei ole kätevää.

  • Sanni

   Miten saan kasvovettä mukaan matkalle? Onko kaupasta saatavat minikokoiset täytettävät matkapullot tarpeeksi hygieenisiä?

   Useimmat käyttävät kaupoista saatavia matkapulloja ihan kaikkeen kosmetiikkaan, en näe että matkapullo olisi sen vähemmän hygieeninen juuri kasvoveden kuin minkään muunkaan kosmetiikkatuotteen kohdalla. :) Itse kuljetan kasvovettä joko matkapullossa tai jonkun sarjan minikokoisessa pullossa (monilla sarjoilla on esim. näytteinä minikokoisia pulloja jotka ovat käteviä matkoilla).

 17. maria

  Itse asiassa ei! Vaelluksen lopulla tilanne on yleensä ihan ok – jos on ollut yli viikon reissussa, niin alkaa jo vähän tuntua jotain pinnanalaista, mutta se ei yleensä pääse koskaan pintaan asti. Hämmästyttävää! Kosteuspyyhkeillä saatan ”pestä” kasvot ihan kotonakin jos olen laiskana ja reissusta on kasvopyyhkeitä jäänyt. Kosteusvoiteena on jotain kevyttä tai tarpeen vaatiessa bepanthenia yöllä + apteekin akneiholle tarkotettua 50-kertoimista aurinkosuojaa päivälle. Meikkejä niillä ei kyllä irrota, ei sitten millään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.