Ihonhoidon lempisarjani ja miksi pidän niistä

Tänään tekee mieli kertoa lempisarjoistani, ja miksi pidän niistä.

Ensimmäiset suosikkisarjani herättyäni yläkouluikäisenä kosmetiikan maailmaan olivat Yves Rocher ja The Body Shop. Käytin lähes yksinomaan näitä merkkejä teini-iässä, etenkin edullista Yves Rocheria (TBS oli minulle lähes selektiivinen merkki jonka tuotteita ostin harkitummin ja ne tuntuivat arjen luksukselta).

Kun sitten parikymppisenä yllättäneiden iho-oireiden myötä siirryin kasvojen ihonhoidon osalta pääsääntöisesti apteekkikosmetiikkaan, ei minulla pitkään aikaan ollut mitään erityisiä lempparisarjoja joita olisin suosinut (poislukien ”ikuinen” Yves Rocher jolta tilasin kaikki suihkugeelit, vartalo- ja käsivoiteet ja suurimman osan meikeistäkin). Hoidin kasvojen ihoa monet vuodet pelkästään Aqualan L:llä ja Sebamedillä, silmänympärysvoide ja kasvovesi olivat vaihtelevasti muilta merkeiltä.

Työpaikan porukan mukana aloin 25+ ikäisenä tilaamaan Dermosiliä, jota voi kai pitää kolmantena pidemmän linjan suosikkisarjanani ennen luonnonkosmetiikka-aikoja.

Lavera_EyeCreams_IMG_9256_2

Vuodesta 2009 eteenpäin suosikkini ovatkin sitten löytyneet luonnolliselta puolelta.

Testailuni alkoivat ei-niin-suurella-ystävyydellä Weledasta. Tämä epäonninen startti sai minut melkein luovuttamaan, mutta jatkaessani eteenpäin projektini parissa, löysin luonnonkosmetiikan maailmasta pikku hiljaa yllättävän laajan ja palkitsevan koostumusten kirjon.

Olen kokeillut vuosien varrella varmaankin kymmenittäin sarjoja (olisi hauska joskus käydä läpi blogiarkistot ja laskea montako kaiken kaikkiaan). Näistä on sukeutunut aika helposti selkeä lempisarjojen joukko, jonka esittelen tässä postauksessa.

Mikä lempisarjoilleni on yhteistä? Ne ovat kaikki sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja niiden koostumukset edustavat ns. modernia luonnonkosmetiikan formulointia.

Dr. Hauschka
Dr. Hauschka on klassinen vanhan koulukunnan luonnonkosmetiikkasarja

Luonnonkosmetiikan sarjat voi karkeasti jakaa kahteen suuntaukseen; ns. vanhan koulukunnan perinteiseen luonnonkosmetiikkaan ja uudempien valmistajien modernimpiin sarjoihin.

Vanhat pioneerisarjat nojaavat klassisiin, mahdollisimman vähän modifioituihin raaka-aineisiin, lääkeyrtteihin ja lempeisiin valmistusmenetelmiin. Sarjojen historia ulottuu 1900-luvun alkupuoliskolle ja käytössä on edelleen vanhojen klassikkotuotteiden reseptejä. Taustalla voi vaikuttaa vahva aatesuuntaus kuten antroposofia.

Luonnonkosmetiikan valmistusta

Monet uudemmista, 1990- ja 2000-luvun luonnonkosmetiikkasarjoista ovat vailla taustaideologioita ja pohjautuvat usein perustajansa henkilökohtaisiin iho-ongelmiin ja haluun kehittää oma versionsa hellävaraisista, luonnonmukaisista ihonhoitotuotteista. Tottakai, luonnollisestikin, myös kaupalliset syyt vaikuttavat monien sarjojen syntyyn etenkin nyt vihreän buumin ollessa vallalla.

Monet, etenkin suuremmat 1990- ja 2000-luvun sarjat käyttävät modernimpaa valmistusteknologiaa ja usein myös modifioituja ainesosia, mikä saattaa tehdä niistä vanhan koulukunnan kannattajien silmissä vähemmän luonnollisia. Modifioidun ainesosan raaka-aine on myös luonnosta, mutta sitä on muokattu kemiallisesti niin, että siitä syntyy labrassa uusi ainesosa jota ei löydy itsessään luonnosta.

Esimerkki tällaisesta ainesosasta ovat hiustuotteissa (minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeät) kvatit, joita modernimmat luonnonkosmetiikkasarjat käyttävät mutta vanhemman koulukunnan merkit eivät hyväksy. Ympäristöystävällisyyden näkökulmasta pitkälle muokatut ainesosat ovat toki kyseenalaisia, sillä niiden valmistus kuluttaa paljon enemmän energiaa kuin ei-modattujen.

Supermood_IMG_4086_2
Suomalainen Supermood on modernia luonnonkosmetiikkaa

Modifioitujen ainesosien etu joillekin kuluttajille on mm. niiden mahdollistama kosmeettisesti miellyttävämpi tuntuma iholla tai hiuksissa. Modernien luonnonkosmetiikkasarjojen tuotteet muistuttavat koostumukseltaan enemmän normikosmetiikkaa, mutta samalla on ymmärrettävä, että niiden sisällöstä suurempi osa on koostumusta parantavia ja muokkaavia ainesosia kuin perinteisessä luonnonkosmetiikassa.

Vanhan koulukunnan luonnonkosmetiikan etu joillekin kuluttajille on potentiaalisesti lääkinnällisemmät vaikutukset, kun tuotteen vaikutus usein perustuu tunnettuihin rohdoskasveihin ja perinteisiin, farmasiasta ammentaviin valmistusmenetelmiin.

Kummassakin suuntauksessa on etunsa ja puolensa, ja kummallekin löytyy vannoutuneet käyttäjänsä.

YA_luonnonkosmetiikka_IMG_7720_2
YA Naturae on kotimaista apteekkiluonnonkosmetiikkaa

Minä olen löytänyt ihania tuotteita kummastakin suuntauksesta, mutta leirini on modernimmalla puolella.

Ihoni rakastaa raikkaita, kevyitä ja ei-tahmeita koostumuksia joita löytyy helpommin moderneilta sarjoilta, samoin tuoksumaailma uudemmissa sarjoissa on minulle mieleisempi. Madara_SOS_IMG_7496_2

Mádara

Latvialainen, vuonna 2006 perustettu Mádara on kenties se ihan suurin suosikkini. Tältä sarjalta olen löytänyt kaikkein vähiten ”huteja” ja useimmat tuotekoostumukset sopivat iholleni ja mieltymyksiini loistavasti. Mádaran emulsiotyyppiset voiteet ovat raikkaita, helposti levittyviä ja imeytyviä ja shampoot ja hoitoaineet luonnonkosmetiikan kärkeä.

Persoonallinen, ruohikkoinen tuoksumaailma ei ihan heti voittanut puolelleen mutta totuin siihen pikkuhiljaa ja nyt voin sanoa jopa pitäväni siitä. Kaikki tuotteet eivät tuoksu heinältä mutta niissä on oma, hyvin tunnistettava madaramainen pehmeä kasvimaisuus vailla kärkevää eteeristen öljyjen sävyä. Mádaralla tuoksut ovat tärkeitä ja tuotekehitystiimissä on oma tuoksuihin erikoistunut kemisti vastaamassa Mádaran tuoksuprofiilista.

Lemppareitani Mádaralta:

Lavera

Saksalainen Lavera vietti juuri 30-vuotisjuhlaansa ja on minulle kaikista luonnonkosmetiikkasarjoista melkeinpä se kaikkein läheisin ja tutuin. Olen työskennellyt Suomen Laveran kanssa vuodesta 2010 ja tutustunut tuotteisiin niin oman kuin asiakkaidenkin ihon kautta. Laveran etuihin kuuluu erittäin laaja tuotevalikoima, miellyttävät, ”normikosmetiikkamaiset” koostumukset ja miellyttävät tuoksut. Mádaran tavoin myöskään Laveran tuotteiden tuoksuissa ei ole eteeristen öljyjen ja tiettyjen yrttikasvien tuomaa pistävyyttä.

Mádaraan ja toiseen suosikkiini Estelle & Thildiin verrattuna Lavera on niin sanotusti arkisempi, sanoisinko ”koko perheen sarja”, siinä missä Mádara ja E & T ovat hienostuneempia (ja kalliimpia).

Lemppareitani Laveralta:

EstelleBioDefense_IMG_5132 Estelle & Thild

Ruotsalainen, vuonna 2007 päivänvalon nähnyt Estelle & Thild -sarja oli ensimmäinen täysin positiivinen kohtaamiseni luonnonkosmetiikassa alun tahmeiden kokemusten jälkeen. Löysin Estelle & Thildin työpaikaltani ja olin aivan haltioissani. Miellyttävät, ei-tahmeat koostumukset ja hienovarainen tuoksumaailma loivat heti pohjan minun ja ruotsalaistyttöjen ystävyydelle (Estelle ja Thild ovat sarjan perustajan Pernilla Rönnbergin tyttäret).

Vuosien saatossa alkujaan simppeli ja ulkoisesti vaatimattoman näköinen Estelle & Thild on kehittynyt ja uudelleenbrändätty luksuksemmaksi ja tuotteiden valmistusmaakin on vaihtunut. Muutosten myötä tuotteiden koostumukset on hiottu yhä vain hienostuneemmiksi ja tuoksut ovat tätä nykyä kukkaisen parfymoidut. Pidän henkilökohtaisesti Estelle & Thildin koostumuksia ja tuoksumaailmaa kaikkein lähimpänä normikosmetiikkaa kaikista kokeilemistani luonnonkosmetiikan sarjoista. Kaikkiin kuluttajiin merkin suhteellisen voimakas kukkaistuoksu ei kenties vetoa, mutta ainakaan se ei ole yrttinen, tunkkainen tai heinäinen.

EstelleThildBio_uutuudet

Alkuun lasten tuotteisiin keskittyneen Estelle & Thildin vahvuus tänä päivänä on hurmaavissa seerumeissa ja ylellisen tuntuisissa voiteissa sekä esteettisesti erittäin onnistuneessa pakkaus-designissa. Estelle & Thildin koko visuaalinen ilme on mielestäni kauneinta mitä luonnonkosmetiikan maailmassa tiedän.

Lemppareitani Estelle & Thildiltä:

Ekopharma_IMG_9997

Ekopharma

Kotimainen, vuonna 2012 lanseerattu Ekopharma ei ehkä vakuuta esteetikkoja pakkauksillaan mutta purkkien sisältö on sitäkin ilahduttavampaa. Tykästyin Ekopharmaan ensikohtaamisella ja tältä sarjalta löysin myös ensimmäisen suosikkikasvoöljyn. Ekopharma-tuotteissa on ihan omansalainen koostumus ja persoonallinen, makeahko tuoksumaailma. Voiteet eivät ole yhtä kevyitä ja ”fluidimaisia” kuin esimerkiksi Mádaran, mutta raikkaita ja täyteläisyydessäänkin huomattavasti helpommin ihoon imeytyviä kuin tietyt, tahmeat old school -rasvat. Minun ihoni tykkää <3

Ekopharman vahvuuksiin kuuluu kotimaisuuden lisäksi laaja tuotevalikoima eri ihotyyppien linjoista vartalon- ja hiustenhoitotuotteisiin. Sarjan kehityksessä on myös huomioitu allergiat eikä valmistuksessa ole käytetty perinteisiä luonnonkosmetiikan yrttejä, yrtteihin kuuluvia mykerökukkaisia kasveja tai ihoa herkistäviä tuoksuja. Tuoksuttomia tuotteet eivät kuitenkaan ole, niissä vain ei ole käytetty tunnettuja, eniten allergisoivia tuoksukemikaaleja. Hajusteettomana markkinoitu herkän ihon Mustaherukka-sarja sisältää sekin tuoksuvaa fenetyylialkoholia, joka vastaa lähes kaikkien Ekopharma-tuotteiden tunnistettavasta ominaistuoksusta (joka minun nenääni on erittäin miellyttävä, toim. huom :)).

idEkopharmaTyrni_sy_IMG_8509

Lemppareitani Ekopharmalta:

Ekopharman ainoa heikkous on sen huono saatavuus; sarjaa myydään vain valikoiduissa hoitoloissa ja rajatusti joissain harvoissa muissa paikoissa kuten Tampereen Sokoksen kemppariosastolla.  Edit. Tampereen Sokoksen kemppariosastolla myydäänkin vain Ekopharman hiustuotteita, ihonhoitotuotteet löytyvät kakkoskerroksesta Hyvä Olo -hoitolasta. Nettikaupoista tunnen vain Hillan.

*

Mitkä ovat teidän lempisarjojanne ja miksi? :)

Kommentit (61)
  1. Olipa huippuhyvä postaus taas! Paljon uutta tietoa, esim kvateista! Omat lempisarjani ovat Miia Höytö ja E&T. Ensimmäistä käytän usein talvella kuivuutta, tuulta ja tuiskua vastaan ja jälkimmäistä kesällä, raikkauden ja kosteutuksen tavoitteluun. Satutko muuten tietämään, olisiko joku luonnonkosmetiikkasarja erikoistunut rosacean tai muiden ihotulehdusten hoitoon?

    1. Satutko muuten tietämään, olisiko joku luonnonkosmetiikkasarja erikoistunut rosacean tai muiden ihotulehdusten hoitoon?

      Naturelle-verkkokauppa (erikoistunut ylelliseen luonnonkosmetiikkaan) on listannut rosacea-iholle sopivia tuotteita (siellä on oma ’rosacea’-kategoria)

      https://naturelle.fi/collections/rosacea

      Itse en valitettavasti tunne mitään sarjaa joka olisi itsessään erikoistunut rosacean hoitoon. Dr. Hauschkalla on MED-linja, joka on erikoistunut atooppisen ja kutiavan ihon hoitoon, ja tulehdustahan on myös atooppisella iholla, mutta MED-tuotteet eivät ymmärtääkseni hoida rosaceaa.

      1. Kiitos! Pitääpä heti kurkata!

    2. Talvetkesät!
      29.12.2017, 19:52

      Älä käytä liian rasvaisia voiteita,vaikka iho on kuiva!
      Eivät imeydy vaan joutuu pumpulilla pyyhkimään liiat pois

      1. Kuivalla iholla täyteläisten voiteiden imeytymistä edesauttaa kun kuorii ihon säännöllisesti ja kosteuttaa ihon perusteellisesti kasvovedellä (ja seerumilla) ennen voiteen levitystä. Kostutettuun ihon pintaan jolta kuivat, kuolleet ihosolut on ”siivottu” pois imeytyy täyteläinenkin voide. Jos iho on kuiva eikä vain kosteusköyhä, se tarvitsee myös rasvaisempiakin koostumuksia, eli täyteläisen voiteen käyttö on perusteltua.

    3. Ekopharmalla on ruusufinniin hoitogeeli. Olen testannut tuotteita karpalo, vadelma ja herukka sarjoista ja mikään ei ole saanut reaktioita aikaan omalla ihollani. Tyrniä kosmetologini ei suositellut. Ekopharmaa on kyllä ihan hyvin tarjolla (esim. Jyväskylässä n.15 myyjää) , ja koska kaikista tuotteista on matkapakkauksia (hinnat 6-15e) on eri tuotteita helppo testailla. Rohkeasti vain kosmetologien ovista tuotteita ostamaan.

      1. Rohkeasti vain kosmetologien ovista tuotteita ostamaan.

        Jes, tätä mieltä minäkin olen mutta ongelmaksi muodostuu lähinnä se, että löytääkseen ”kosmetologin oven” jonka takana on EkoPharmaa, täytyy kuluttajan ensin tehdä taustatyö eli etsiä netistä oman paikkakuntansa EkoPharma-hoitolat. EkoPharmaan törmääminen ns. sattumalta jossain paikassa ei ole kovinkaan todennäköistä, vaan sarjasta kiinnostuneen täytyy ottaa selvää mistä sitä saa ja lähteä asiakseen käymään näissä paikoissa. Toisin kuin kosmetiikkamyymälöissä ja tavaratalojen kemppariosastoilla, joissa asiakas voi tutustua uusiin sarjoihin täysin spontaanisti, ei EkoPharmaan voi tutustua yhtä spontaanisti jolloin se jää monelta potentiaaliselta asiakkaalta löytämättä. Harva kuluttaja käy haahuilemassa eri kosmetologien salongeissa vain hypistelemässä ja katselemassa tuotteita, niinkuin kemppariosastoilla.

        Ymmärrän täysin miksi EkoPharmaa myydään vain hoitoloissa, mutta se on samalla harmillista koska tämä hieno sarja jää sen vuoksi monilta piiloon.

  2. E&T:n seerumit ovat ihania. Ehdoton suosikki on hajusteeton seerumi. Kasvovoiteet eivät ole saaneet minua ihastumaan.

    Muuten olen hyvin joustava tuotteita valitessani. Suosikkituotteita on monta, mutta suosikkimerkit ovat vaikeampi rasti. Tosin Lumene yrittää kovasti tunkea luonnonkosmetiikan täyttämään peilikaappiini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *