Karkkipäivä
Karkkipäivä

Ihonhoidon lempisarjani ja miksi pidän niistä

Tänään tekee mieli kertoa lempisarjoistani, ja miksi pidän niistä.

Ensimmäiset suosikkisarjani herättyäni yläkouluikäisenä kosmetiikan maailmaan olivat Yves Rocher ja The Body Shop. Käytin lähes yksinomaan näitä merkkejä teini-iässä, etenkin edullista Yves Rocheria (TBS oli minulle lähes selektiivinen merkki jonka tuotteita ostin harkitummin ja ne tuntuivat arjen luksukselta).

Kun sitten parikymppisenä yllättäneiden iho-oireiden myötä siirryin kasvojen ihonhoidon osalta pääsääntöisesti apteekkikosmetiikkaan, ei minulla pitkään aikaan ollut mitään erityisiä lempparisarjoja joita olisin suosinut (poislukien ”ikuinen” Yves Rocher jolta tilasin kaikki suihkugeelit, vartalo- ja käsivoiteet ja suurimman osan meikeistäkin). Hoidin kasvojen ihoa monet vuodet pelkästään Aqualan L:llä ja Sebamedillä, silmänympärysvoide ja kasvovesi olivat vaihtelevasti muilta merkeiltä.

Työpaikan porukan mukana aloin 25+ ikäisenä tilaamaan Dermosiliä, jota voi kai pitää kolmantena pidemmän linjan suosikkisarjanani ennen luonnonkosmetiikka-aikoja.

Lavera_EyeCreams_IMG_9256_2

Vuodesta 2009 eteenpäin suosikkini ovatkin sitten löytyneet luonnolliselta puolelta.

Testailuni alkoivat ei-niin-suurella-ystävyydellä Weledasta. Tämä epäonninen startti sai minut melkein luovuttamaan, mutta jatkaessani eteenpäin projektini parissa, löysin luonnonkosmetiikan maailmasta pikku hiljaa yllättävän laajan ja palkitsevan koostumusten kirjon.

Olen kokeillut vuosien varrella varmaankin kymmenittäin sarjoja (olisi hauska joskus käydä läpi blogiarkistot ja laskea montako kaiken kaikkiaan). Näistä on sukeutunut aika helposti selkeä lempisarjojen joukko, jonka esittelen tässä postauksessa.

Mikä lempisarjoilleni on yhteistä? Ne ovat kaikki sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja niiden koostumukset edustavat ns. modernia luonnonkosmetiikan formulointia.

Dr. Hauschka
Dr. Hauschka on klassinen vanhan koulukunnan luonnonkosmetiikkasarja

Luonnonkosmetiikan sarjat voi karkeasti jakaa kahteen suuntaukseen; ns. vanhan koulukunnan perinteiseen luonnonkosmetiikkaan ja uudempien valmistajien modernimpiin sarjoihin.

Vanhat pioneerisarjat nojaavat klassisiin, mahdollisimman vähän modifioituihin raaka-aineisiin, lääkeyrtteihin ja lempeisiin valmistusmenetelmiin. Sarjojen historia ulottuu 1900-luvun alkupuoliskolle ja käytössä on edelleen vanhojen klassikkotuotteiden reseptejä. Taustalla voi vaikuttaa vahva aatesuuntaus kuten antroposofia.

Luonnonkosmetiikan valmistusta

Monet uudemmista, 1990- ja 2000-luvun luonnonkosmetiikkasarjoista ovat vailla taustaideologioita ja pohjautuvat usein perustajansa henkilökohtaisiin iho-ongelmiin ja haluun kehittää oma versionsa hellävaraisista, luonnonmukaisista ihonhoitotuotteista. Tottakai, luonnollisestikin, myös kaupalliset syyt vaikuttavat monien sarjojen syntyyn etenkin nyt vihreän buumin ollessa vallalla.

Monet, etenkin suuremmat 1990- ja 2000-luvun sarjat käyttävät modernimpaa valmistusteknologiaa ja usein myös modifioituja ainesosia, mikä saattaa tehdä niistä vanhan koulukunnan kannattajien silmissä vähemmän luonnollisia. Modifioidun ainesosan raaka-aine on myös luonnosta, mutta sitä on muokattu kemiallisesti niin, että siitä syntyy labrassa uusi ainesosa jota ei löydy itsessään luonnosta.

Esimerkki tällaisesta ainesosasta ovat hiustuotteissa (minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeät) kvatit, joita modernimmat luonnonkosmetiikkasarjat käyttävät mutta vanhemman koulukunnan merkit eivät hyväksy. Ympäristöystävällisyyden näkökulmasta pitkälle muokatut ainesosat ovat toki kyseenalaisia, sillä niiden valmistus kuluttaa paljon enemmän energiaa kuin ei-modattujen.

Supermood_IMG_4086_2
Suomalainen Supermood on modernia luonnonkosmetiikkaa

Modifioitujen ainesosien etu joillekin kuluttajille on mm. niiden mahdollistama kosmeettisesti miellyttävämpi tuntuma iholla tai hiuksissa. Modernien luonnonkosmetiikkasarjojen tuotteet muistuttavat koostumukseltaan enemmän normikosmetiikkaa, mutta samalla on ymmärrettävä, että niiden sisällöstä suurempi osa on koostumusta parantavia ja muokkaavia ainesosia kuin perinteisessä luonnonkosmetiikassa.

Vanhan koulukunnan luonnonkosmetiikan etu joillekin kuluttajille on potentiaalisesti lääkinnällisemmät vaikutukset, kun tuotteen vaikutus usein perustuu tunnettuihin rohdoskasveihin ja perinteisiin, farmasiasta ammentaviin valmistusmenetelmiin.

Kummassakin suuntauksessa on etunsa ja puolensa, ja kummallekin löytyy vannoutuneet käyttäjänsä.

YA_luonnonkosmetiikka_IMG_7720_2
YA Naturae on kotimaista apteekkiluonnonkosmetiikkaa

Minä olen löytänyt ihania tuotteita kummastakin suuntauksesta, mutta leirini on modernimmalla puolella.

Ihoni rakastaa raikkaita, kevyitä ja ei-tahmeita koostumuksia joita löytyy helpommin moderneilta sarjoilta, samoin tuoksumaailma uudemmissa sarjoissa on minulle mieleisempi. Madara_SOS_IMG_7496_2

Mádara

Latvialainen, vuonna 2006 perustettu Mádara on kenties se ihan suurin suosikkini. Tältä sarjalta olen löytänyt kaikkein vähiten ”huteja” ja useimmat tuotekoostumukset sopivat iholleni ja mieltymyksiini loistavasti. Mádaran emulsiotyyppiset voiteet ovat raikkaita, helposti levittyviä ja imeytyviä ja shampoot ja hoitoaineet luonnonkosmetiikan kärkeä.

Persoonallinen, ruohikkoinen tuoksumaailma ei ihan heti voittanut puolelleen mutta totuin siihen pikkuhiljaa ja nyt voin sanoa jopa pitäväni siitä. Kaikki tuotteet eivät tuoksu heinältä mutta niissä on oma, hyvin tunnistettava madaramainen pehmeä kasvimaisuus vailla kärkevää eteeristen öljyjen sävyä. Mádaralla tuoksut ovat tärkeitä ja tuotekehitystiimissä on oma tuoksuihin erikoistunut kemisti vastaamassa Mádaran tuoksuprofiilista.

Lemppareitani Mádaralta:

Lavera

Saksalainen Lavera vietti juuri 30-vuotisjuhlaansa ja on minulle kaikista luonnonkosmetiikkasarjoista melkeinpä se kaikkein läheisin ja tutuin. Olen työskennellyt Suomen Laveran kanssa vuodesta 2010 ja tutustunut tuotteisiin niin oman kuin asiakkaidenkin ihon kautta. Laveran etuihin kuuluu erittäin laaja tuotevalikoima, miellyttävät, ”normikosmetiikkamaiset” koostumukset ja miellyttävät tuoksut. Mádaran tavoin myöskään Laveran tuotteiden tuoksuissa ei ole eteeristen öljyjen ja tiettyjen yrttikasvien tuomaa pistävyyttä.

Mádaraan ja toiseen suosikkiini Estelle & Thildiin verrattuna Lavera on niin sanotusti arkisempi, sanoisinko ”koko perheen sarja”, siinä missä Mádara ja E & T ovat hienostuneempia (ja kalliimpia).

Lemppareitani Laveralta:

EstelleBioDefense_IMG_5132 Estelle & Thild

Ruotsalainen, vuonna 2007 päivänvalon nähnyt Estelle & Thild -sarja oli ensimmäinen täysin positiivinen kohtaamiseni luonnonkosmetiikassa alun tahmeiden kokemusten jälkeen. Löysin Estelle & Thildin työpaikaltani ja olin aivan haltioissani. Miellyttävät, ei-tahmeat koostumukset ja hienovarainen tuoksumaailma loivat heti pohjan minun ja ruotsalaistyttöjen ystävyydelle (Estelle ja Thild ovat sarjan perustajan Pernilla Rönnbergin tyttäret).

Vuosien saatossa alkujaan simppeli ja ulkoisesti vaatimattoman näköinen Estelle & Thild on kehittynyt ja uudelleenbrändätty luksuksemmaksi ja tuotteiden valmistusmaakin on vaihtunut. Muutosten myötä tuotteiden koostumukset on hiottu yhä vain hienostuneemmiksi ja tuoksut ovat tätä nykyä kukkaisen parfymoidut. Pidän henkilökohtaisesti Estelle & Thildin koostumuksia ja tuoksumaailmaa kaikkein lähimpänä normikosmetiikkaa kaikista kokeilemistani luonnonkosmetiikan sarjoista. Kaikkiin kuluttajiin merkin suhteellisen voimakas kukkaistuoksu ei kenties vetoa, mutta ainakaan se ei ole yrttinen, tunkkainen tai heinäinen.

EstelleThildBio_uutuudet

Alkuun lasten tuotteisiin keskittyneen Estelle & Thildin vahvuus tänä päivänä on hurmaavissa seerumeissa ja ylellisen tuntuisissa voiteissa sekä esteettisesti erittäin onnistuneessa pakkaus-designissa. Estelle & Thildin koko visuaalinen ilme on mielestäni kauneinta mitä luonnonkosmetiikan maailmassa tiedän.

Lemppareitani Estelle & Thildiltä:

Ekopharma_IMG_9997

Ekopharma

Kotimainen, vuonna 2012 lanseerattu Ekopharma ei ehkä vakuuta esteetikkoja pakkauksillaan mutta purkkien sisältö on sitäkin ilahduttavampaa. Tykästyin Ekopharmaan ensikohtaamisella ja tältä sarjalta löysin myös ensimmäisen suosikkikasvoöljyn. Ekopharma-tuotteissa on ihan omansalainen koostumus ja persoonallinen, makeahko tuoksumaailma. Voiteet eivät ole yhtä kevyitä ja ”fluidimaisia” kuin esimerkiksi Mádaran, mutta raikkaita ja täyteläisyydessäänkin huomattavasti helpommin ihoon imeytyviä kuin tietyt, tahmeat old school -rasvat. Minun ihoni tykkää <3

Ekopharman vahvuuksiin kuuluu kotimaisuuden lisäksi laaja tuotevalikoima eri ihotyyppien linjoista vartalon- ja hiustenhoitotuotteisiin. Sarjan kehityksessä on myös huomioitu allergiat eikä valmistuksessa ole käytetty perinteisiä luonnonkosmetiikan yrttejä, yrtteihin kuuluvia mykerökukkaisia kasveja tai ihoa herkistäviä tuoksuja. Tuoksuttomia tuotteet eivät kuitenkaan ole, niissä vain ei ole käytetty tunnettuja, eniten allergisoivia tuoksukemikaaleja. Hajusteettomana markkinoitu herkän ihon Mustaherukka-sarja sisältää sekin tuoksuvaa fenetyylialkoholia, joka vastaa lähes kaikkien Ekopharma-tuotteiden tunnistettavasta ominaistuoksusta (joka minun nenääni on erittäin miellyttävä, toim. huom :)).

idEkopharmaTyrni_sy_IMG_8509

Lemppareitani Ekopharmalta:

Ekopharman ainoa heikkous on sen huono saatavuus; sarjaa myydään vain valikoiduissa hoitoloissa ja rajatusti joissain harvoissa muissa paikoissa kuten Tampereen Sokoksen kemppariosastolla.  Edit. Tampereen Sokoksen kemppariosastolla myydäänkin vain Ekopharman hiustuotteita, ihonhoitotuotteet löytyvät kakkoskerroksesta Hyvä Olo -hoitolasta. Nettikaupoista tunnen vain Hillan.

*

Mitkä ovat teidän lempisarjojanne ja miksi? :)

Kommentit (61)

 1. Elli

  Tämä herätti minussa hämmennystä. Ei ole tullut mieleenikään, että luonnonkosmetiikaksi voidaan kutsua tuotteita, joissa on modifioituja kemikaaleja. Onko sillä enää lopulta merkitystä, että onko lähtöaine peräisin luonnosta tai että lopullinen muokattu kemikaali tehtäisiin synteettisesti alusta saakka? Monet lääkeaineet ovat peräisin luonnosta ja niitä on kehityksen myötä tehty potenteimmiksi erilaisilla muokkauksilla. Lopulta lääkeaineen tuotanto on alettu tehdä kokonaan synteettisesti. Vaikkapa asetyylisalisyylihappo. Ei lääketehtaat käy keräämässä mitään pajunkuoria saadakseen lääkeainetta vaan kyllä aktiivinen molekyyli luodaan labrassa alusta asti erilaisista kemiallisista lähtöaineista, täysin ilman tuota luontoaspektia. Minusta kertomassasi esimerkissä hämärtyy täysin luonnollisen ja synteettisen raja, ja kuitenkin olen käsittänyt että suurin osa luonnonkosmetiikan käyttäjistä ajattelee, että luonnollinen=hyvä, ihmisen tekemä=paha. Mutta ehkäpä luonnonkosmetiikan suosimiselle on muita syitä, joita en nyt osaa ajatella.

  • Sanni

   Mutta ehkäpä luonnonkosmetiikan suosimiselle on muita syitä, joita en nyt osaa ajatella.

   Tässä yksi syy:

   Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ei käytetä maatumattomia raaka-aineita, eli tuotteet eivät kuormita ympäristöä samalla tavalla kuin synteettinen kosmetiikka. Luonnonkosmetiikan ainesosa, olkoonkin vaikka labrassa modifioitu, on ympäristölle huomattavasti parempi kuin synteettisessä kosmetiikassa käytetyt muovi- ja silikoniyhdisteet, synteettisen kosmetiikan pakkausmateriaalista puhumattakaan.

   Toinen syy:

   Toisten iho voi paremmin kasvipohjaisilla öljyillä ja uutteilla hoidettuna, toisten iho tykkää synteettisistä öljyistä kuten maaöljyjohdannaisista ja silikoneista. Jos iho saa paremman hyödyn kasviöljyistä, se on jo erittäin hyvä syy suosia luonnonkosmetiikkaa, jonka aktiiviaineet ovat 100-prosenttisesti luonnosta.

   Eli syyt voivat olla ympäristöllisiä tai puhtaasti ihonhoidollisia.

 2. milipili

  Kesällä ostamani Supermood kolmikko on ahkerassa käytössä, firming serum ja sy tipat ja kosteusvoide. Nää on hyviä koska ne eivät kosteuta (paitsi päivävoide) ja voin laittaa toistakin sy voidetta ja seerumia lisäksi. Tää kolmikko oli kympin kappale Iisalmen emotionissa, harmi että oikeasti maksavat ihan liikaa.

  • Sanni

   Sait kyllä tosi hyvään hintaan nuo tuotteet! :)

   Huvitti tuo lause, ”ovat hyviä koska eivät kosteuta”, mutta ilmeisesti kuitenkin tekevät sitä mitä nimi lupaa joten toivottu hyöty saavutetaan :)

   • milipili

    En tiedä mitä niitten pitäis tehdä, eivät ainakaan huonoa. En siis huomaa eroa käytänkö näitä vai jotain muuta.
    Pääasia että näiden kanssa voi kerrostaa, more is more!

    • Sanni

     Pääasia että näiden kanssa voi kerrostaa, more is more!

     That’s my girl :D ^_^

 3. Ananas

  100% Pure ja Naturativ on ylivoimaiset lempparit :)

  • Sanni

   Mä sain juuri testiin 100% Puren meikkejä :) Ihonhoitopuoleenkin tutustun varmaan jossain vaiheessa.

 4. Kristina

  Käyn blogissasi melkeinpä päivittäin, mutta harmillisen vähän sitä tuleekaan liikkeellä ollessa kommentoitua.

  Tutustuin Estelle & Thildin luonnonkosmetiikkasarjaan muistaakseni sinun kauttasi, ja sillä tiellä ollaan! En tiedä onko yhtäläisyyksiä enemmän ihoissamme vai mieltymyksissämme, mutta blogisi kautta olen löytänyt monta helmeä! Joskus kun joku tuote loppuu käyn vilkaisemassa suosikkilistaltasi mitä vastaavaa tuotetta käytät. Syksyn kauneusmessuilta ostin listaltasi löytyvän Nafhan päivävoiteen, ja olen pitänyt siitä kovasti! Samaten olen käyttänyt jo muutaman purkillisen E&T:n silmänympärysvoidetta. Oli muutamia muitakin tuotteita, joihin päädyin sinun kauttasi, mutta ei juuri nyt tule mieleen. En muuten myöskään ole tajunnut kangasnaamioiden hypeä!

  Uusimpana tulokkaana omassa luonnonkosmetiikka-arsenaalissa on Absolution. Tykästyin hirmuisesti merkin geeliputsariin, kasvoöljyyn ja kosteuttavaan seerumiin. Oletko vielä merkkiä kokeillut?

  E &T:stä tuli mieleen vielä, että imeytyvätkö nuo tykkäämäsi ihorasvat miten nopeasti? Voisin pistää kokeiluun, sillä sarjan käsivoide ja sokerikuorinta ovat mielettömiä. Mainitsit joskus blogissasi E&T meikkisarjasta, onko se päätynyt testiin?

  Whamisan postausta odotellessa! Tilasin kyllä kokeiluun hetken mielijohteesta muutaman matkakokoisen tuotteen, mutta kiva päästä ensin lukemaan kokemuksiasi.

  Ihanaa juuri alkanutta vuotta!

  • Sanni

   Hei Kristina! Onpa mukava kuulla että olet löytänyt noin monta hyvää tuotetta blogini kautta :) Ihomme ovat varmaankin hyvin saman tyyppiset :)

   Absolutionia en ole vielä ehtinyt kokeilemaan, mutta merkki kiinnostaa sen verran että tulevaisuudessa se tulee varmasti testattua. Pakkaus-design miellyttää silmääni aivan erityisesti :)

   Estelle & Thildin voiteista – kaikki kolme kokeilemaani nykyvalikoiman (siis uudistuksen jälkeen, kun koostumukset muutettiin) päivävoidetta, Super BioActive, BioDefense ja BioHydrate, imeytyvät kaikki iholleni hyvin, BioHydrate on kevyin ja imeytyy nopeiten. BioHydrate on näistä siis ”emulsiomaisin”, BioDefense ja Super BioActive voidemaisia eli niistä jää iholle hitusen suojaavaa pintaa, ne eivät siis ”katoa” ihoon niinkuin fluidimaisemmat koostumukset joiden jäljiltä ihon pinnassa ei välttämättä aina tunnu oikein mitään. Etenkin nyt, kun ihollani alkaa olla ikää ja sen vaatimukset muuttuvat, pidän yhä enemmän hieman täyteläisemmistä koostumuksista, jotka jättävät ihoon vähän ”pintaa”. Ei missään nimessä tahmeaa klähmäpintaa, vaan pinnan täytyy kuivua ja imeytyä samettiseksi. Ihoon täysin hulahtava ohut koostumus ei enää riitä iholleni kuin kesäaikaan.

   E&T:n meikkisarjaa en ole vielä ehtinyt blogissa esittelemään. Toivon mukaan löydän sille aikaa keväällä :) Minulle testiin lähetetty meikkivoidesävy vaikutti niin vaalealta, että syksyllä en olisi pystynyt sitä edes käyttämään kun iholla on/oli sen verran päivetystä. Mukavampi esitellä E&T:n meikit sitten kun meikkivoidekin natsaa ihooni :) Ripsarin ja muutamaa luomiväriä olen jo kokeillut, ja valitettavasti ripsari ainakin osoittautui huonoksi; se levisi ennätysajassa. Luonnonkosmetiikan ripsivärikoostumushan on tunnetusti haasteellinen mitä tulee kosteuden kestoon, ja E&T alitti tässä surullista kyllä kaikki muut kokeilemani merkit. Ripsari levisi saman tien kun silmäni alkoivat vuotaa kesken kuvauksen. :(

   Whamisan postausta odotellessa!

   Hihih, hauska ajoitus tällä kommentilla ^_^ Ehkä jo näitkin eilen iltapäivällä julkaisemani postauksen:

   http://blogit.terve.fi/karkkipaiva/whamisa-fermentoitua-luonnonkosmetiikkaa-koreasta/

   Ihanaa uutta vuotta sinullekin :)

 5. Sanna

  Hei, pakko vielä kommentoida että EKOPHARMA-sarjan ulkoasu on muuttunut n. 1 1/2 vuotta sitten, eli kuvissasi olevat pullot ovat todella vanhoja :) Olisiko mahdollista vaihtaa tämän postauksen kuvia ajantasalla oleviin? Sarjan nimi ei myöskään enää ole EkoPharma isolla P-kirjaimella, vaan se kirjoitetaan virallisesti muotoon EKOPHARMA (tai Ekopharma).

  • Sanni

   Hei Sanna! Tiedän että sarjan pakkaukset on päivitetty, mutta minulla ei valitettavasti ole kuvia kuin noista vanhemmista joita itse sain testiin. Haluaisitteko toimittaa minulle ajantasalla olevan kuvan pakkauksista?

   Kiitokset myös huomautuksesta sarjan nimen nykyisestä oikeinkirjoituksesta, vaihdan sen oitis oikeaan muotoon :) Olen perustanut oman kirjoitustapani noihin vanhoihin pakkauksiin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.