Ihan pilvessä

Tänään tuli kokeiltua vähän toisenlaista aasialaista naamiota:

Seoul_190917_IMG_5053

Sain viimeisenä Etelä-Korea-päivänäni kokea, mitä Soulin saastetaso pahimmillaan tarkoittaa.

Olimme lähdössä Ellaynan kanssa ulos lounaalle, kun hän tuli huoneeseeni hengityssuojainten kanssa. ”Today the micro dust is really bad”, sain kuulla, ja Ellayna näytti minulle puhelimestaan saasteapplikaation lukemia tälle päivälle – irvistävä naama kertoo olennaisen. Applikaatio suositti välttämään ulkona oleskelua.

(Kumma ettei minun puhelimeni tällä kertaa antanut hätätiedotettaan… :P)

Seoul_190917_IMG_5055

Tämä ei ole sumua vaan saastepilveä. Huh… :/ Namsan-tornia tuskin näkyy. Ellayna sanoikin, että katsomalla ikkunasta näkyykö kaupungin torneja selviää päivän mikropölytilanne ilman applikaatioitakin.

Nyt ymmärtää kaiken maailman Dustless -tuotteiden tarkoituksenmukaisuuden näillä seuduilla vielä paremmin. Googlailin ja selvisi, että Seoul kuuluu Delhin ja Pekingin seurassa maailman kolmen saastuneimman kaupungin joukkoon.

…ja täällä meinasin selvitä Cetaphilillä…!

Seoul_190917_IMG_5048

Ironinen sattuma että saastepäivä sattui juuri tälle päivälle, kun olin juuri edellisenä iltana kysynyt Ellaynalta miksi osalla ihmisistä on täällä jatkuvasti maskit kasvoillaan (sisätiloissakin, esim. kauppakeskuksissa).

On muuten aika hassun näköistä kun maskin käyttäjät eivät poista suojaimiaan edes selfieitä ottaessaan – esim. pariskunnasta toisella saattaa olla maski eikä hän poista sitä kun pariskunta ottaa yhteistä kuvaa. Maski on siis täällä selvästi toisille ehdoton itsestäänselvyys ja täysin luonnollinen asia, samalla kun on yhtä luonnollista että toiset eivät käytä niitä.

Itse olin luullut, että maskit liittyvät jotenkin sairauksien välttelyyn ja tartuntariskin minimointiin. Miten heikko yleissivistykseni yhä onkaan monissa asioissa. Vaikka voihan saasteitakin epäsuorasti ajatella pahimmillaan sairauteen johtavana asiana…

Seoul_190917_IMG_0706

Koko kaupunki oli harmaan vaipan alla. Uhh, eipä täällä kyllä tosiaan tekisi mieli hengitellä ilman maskeja.

(Miltähän muuten näiden saasteisimpien kaupunkien asukkaiden keuhkot näyttävät… ei varmaan tarvitse tupakoida saadakseen vähemmän puhtaat keuhkot.)

Seoul_190917_IMG_0611

Silti useimmilla ihmisillä ei ollut maskeja.

Seoul_190917_IMG_0612

Seoul_190917_IMG_0656

Tuli sitten tällainenkin muisto matkalta. Vähän erilaineen kangasnaamio...

Ellaynan käyttämät maskit ovat tehokkaampaa, suodattavampaa laatua kuin ohuemmat ja löysemmät ”perusmallit” joita kaupungilla näkee eniten. Jotta maski toimisi kunnolla, sen täytyy olla kasvoilla todella tiukasti, ja minun naamioni esimerkiksi on väärin kiinnitetty ja näin ollen heikommin suojaava kun alempi remmi roikkuu vapaana. (Se kiristi niin ikävästi että oli pakko vapauttaa…)Seoul_190917_IMG_5190

Löysin tänään muuten (kiitos Ellaynan) vihdoin näköalaravintolan yhden pilvenpiirtäjän (Jongno Tower) ylimmästä kerroksesta. Ei mikään paras päivä maisemien ihailuun mutta ainakin mission accomplished. Ja eilen löysin pikkuisen kattoterassin tapaisenkin..! <3

Huomenna jännätään kentällä laukun kiloja… Nyt myönnän, että tuli jo vähän morkkis vaikka en lopulta mitenkään järkyttävää määrää kosmetiikkaa shopannutkaan. Mutta sen verran, että totean riehaantuneeni yli järjellisen hankintasuunnitelman. Kun voihan niitä tuotteita tosiaan tilata netistäkin, ei ihan kaikkea kiinnostavaa tarvitse ostaa paikan päältä (luulen että nettikauppojen postimaksut tulevat vähän edullisemmiksi kuin 60€ lisälaukun maksu lennolle…. :p)

Vielä on tulossa Korea-teemaisia juttuja kuten ulkonäkökeskeisyydestä, kauneudenhoitofilosofiasta, ruoasta ja totta kai noista ostoksista, kaikkea kiinnostavaa en ehtinyt jakaa matkan aikana.

Kommentit (11)
  1. Tänä kesänä näin ihan koti-Oulussa aasialaisen turistin, jolla oli maski kasvoilla. Vähän myöhemmin ajelimme Kuusamon seudulla luonnon helmassa, kun siellä lenkkeili iso porukka aasialaisia turisteja vastaan, heillä oli joku leikkimielinen kisa menossa. Tosi monella oli maski kasvoilla. Kyllä sitä kummastelimme, että miten ne nyt meillä Suomessa, luonnossa, metsän keskellä tuolla lailla…..
    Se varmaan on heille niin olennainen osa elämää ja itsestäänselvyys, että hengityssuoja on oltava.

    1. Joensuussakin on nähty. Eikä missään keskikaupungilla. Jännää, että tapa on niin tiukassa, että vaikka kukaan muu ei käytä tai mitään järjellistä syytä ei ole, niin silti vain maski pysyy naamalla. Tosin olen pyöritellyt mielessäni myös sitäkin vaihtoehtoa, että voiko suojaimen käyttäjällä olla kasvoissaan jonkinasteiset rusketusrajat ja sen vuoksi sitä on käytettävä aina. Että jotenkin ymmärtäisi, miksi toimitaan niinkuin toimitaan…

  2. Tuo oli varmaan joku P3 suodatin, mutta niitä pelkkiä suunsuojia flunssan takia käytetään, ainakin serkun lapsilla oli niitä Suomessa käydessäkin kunnes mummonsa sanoi ettei täällä ole tapana. Ei kyllä olis pahitteeksi täälläkin välillä käyttää kun aikuiset ihmiset ei osaa edes aivastaa tai yskiä suojassa.

    Tuliaiset on ihania, ei saa morkkistaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *