Ihan mahtava 15 minuutin supertreeni

  Heinakuu2016_IMG_3151

Tänä kesänä minulla ei ole ollut aikaa käydä salilla säännöllisesti tai harrastaa liikuntaa muutenkaan samaan tahtiin kuin kevään FitFarm-valmennusjakson aikana. Aiemmin olen tehnyt kotona tätä ”jumpanvihaajan aamujumppaa” silloin kun ei ole mahdollisuutta käydä salilla, mutta tänä kesänä tunnin vääntäminen on vaihtunut 15 minuutin supersimppeliin korkean sykkeen tempaisuun.

HIIT – eli high intensity interval -treeni on ollut tapetilla jo pitkään, mutta itse en ole siitä ollut järin innostunut. Käytyäni kerran liikuntakeskuksen hiit-tyyppisellä tunnilla olin ”boot camp” -höykytyksen jälkeen niin poikki että hyvä jos tiesin nimeäni. Jooei, tällainen verenmaku suussa ja keuhkot halkeamispisteessä riuhtominen ei ole minun juttuni.

Heinakuu2016_IMG_3133

Odotellessani tuossa yhtenä kevätpäivänä FitFarm-toimiston odotushuoneessa vuoroani, osui silmiini eräässä kuntolehdessä pieni artikkeli treenaamisesta matkoilla. Siinä luki:

”Vaikka oma salisi ei kulje matkatavaroissa, treenata voit aina. Tarvitset vain 10-15 minuuttia ja pari neliömetriä niin voit tehdä oman kehon painolla tehokkaan harjoituksen, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa jopa seuraavat 24 tuntia.”

Tallensin treenivinkin kännykkään ja se muistui mieleeni kesän kynnyksellä. Kokeilin jumppaa ensimmäisen kerran laiskana mökkipäivänä ”kun ei lenkkipolullekaan nyt oikein jaksais…” ja hämmästyin vaikutuksista; mitäs hittoa, kolmen liikkeen älyttömän yksinkertainen varttitunnin treeni tuntui seuraavana päivänä koko kropassa ihan kuin olisi tehnyt kunnon painoharjoittelutreenin salilla..! Whaat?

Asenteeni boot camp -rääkkiä kohtaan muuttui kertaheitolla.

Olen nyt vetänyt treeniä koko kesän 2-3 kertaa viikossa ja hitsiläinen, kyllä HIIT taisi ajaa yli aiemman perinteisen kotijumpan. Varttitunnin tsemppi vaikuttaa kroppaan paljon tehokkaammin ja kokonaisvaltaisemmin kuin tunnin maltillinen vääntäminen, ja olo hiitin  jälkeen on aivan mieletön!

Tämä on ihan täydellinen herättelijä kun on istunut monta tuntia koneen äärellä ja koko kroppa tuntuu vajonneen kankeaan horrokseen. HIITin jälkeen olet kuin uudesti syntynyt: kropassa oikein hyrrää ja tunnet kuinka veri kohisee :) Pääkoppakin on tuulettunut ja mieli on pirteä ja energinen.

heimakuu2016_IMG_3138

(Ei, en poseeraa tässä esitellen mielestäni hienoa kroppaa. Kyllä mä tiedän että joidenkin mielestä mä olen liian luiseva. Mutta se on mun vartalo sellaisena kuin se on. Vähän liian miehekäs minunkin makuun mutta sellainen mulle on annettu ja sitä pitää arvostaa, ja hyvin se jaksaa mua elämässä kuljettaa <3)

Lehdessä vinkattu jumppa on oikeastaan ”HIT” ilman toista i:tä eli intervallia, sillä tässä jumpassa ei ole taukoja vaan liikkeet vedetään putkeen. Halutessaan liikkeiden välillä voi tietysti hengähtää joitain sekunteja mutta itse olen vetänyt setin ilman taukoja.

Ja tällainen se on:

Toista 10-15 minuuttia vuoron perään niin monta kierrosta kuin mahdollista:

10 x etunojapunnerrukset

10 x kyykyt

10 x burpee-hypyt

Jos ei ole tottunut kovasykkeiseen liikuntaan (kuten meikäläinen) niin kyllä, tämä vartti vetää ihan sippiin. Jossain 7 minuutin jälkeen tuntuu jo että ei hitto, miten tätä enää jaksaa ja on niin hengästynyt että on pakko puuskuttaa täyteen ääneen. Mutta tiedättekö, kyllä sitä vain jaksaa, koska 15 minuuttia on lopulta niin lyhyt aika. Ainakin minulla juuri tämä tietoisuus saa jaksamaan, kyllähän nyt viisitoista minuuttia jaksaa mitä tahansa rääkkiä. :) Etenkin kun jumpan lopussa huomaa, ettei se loppujen lopuksi ollutkaan ihan niin paha koettelemus :)

Olen tehnyt kyykkyjä olosuhteiden mukaan välillä kehonpainolla, välillä 8 kilon kahvakuulan kera.

Jumppahiki_IMG_2974

Vedät ihan täysillä niin että hiki tirskuu ja keuhkoissa polttaa (yritin ylläolevassa kuvassa ikuistaa treenin jälkeistä hien määrää iholla :D). Et välitä vaikka kroppa huutaa hoosiannaa, teet vain vaikka kuinka hidastuu ja liikkeet muuttuvat kömpelömmiksi. Ei haittaa. Pääasia että jatkat sillä tahdilla millä pystyt ja syke pysyy korkealla. Oksennukseen tai kipuun ja huimaukseen saakka ei pidä tietenkään tehdä, kyse on kuitenkin terveydestä eikä masokismista :)

Ja lopulta… kun ajastin hälyttää, tuntuu että vartti menikin tosi nopeasti ja oivaltaa, ettei vielä edes ollutkaan ihan lopussa. ^_^ Tykkään tässä jumpassa juuri siitä, että sitä tehdessä tuntuu kuin vetäisi itsensä ihan äärirajoille, mutta 15 minuutin tultua täyteen huomaa, että vielä olisi jaksanut pinnistellä lisää. Kun treeni on niin lyhyt, niin tsemppiä jotenkin riittää ihan eri lailla kuin tavanomaisissa pidemmissä liikuntasuorituksissa.

Parasta treenissä on se, että se kehittää samalla niin aerobista kuin lihaskuntoa. :) Voin kertoa että treeni on tuntunut lihaksissa joka kerran jälkeen, etenkin pepussa ja selässä.

HIIT-treenin tehokkuus perustuu harjoituksen aikaansaamaan hormonaaliseen vasteeseen. Täysillä vetäminen aiheuttaa kropassa hormonaalisen reaktion, joka saa aineenvaihdunnan käymään kierroksilla tuntikausia. Asiantuntijoiden mukaan vartin hiit-rutistus vastaa energian kulutukseltaan tunnin lenkkiä. Ja tähän päälle saa vielä lihastreenin, toisin kuin jos vain juoksee :)

Ai että mä olen innostunut :)

Jumppahiki_IMG_7427

HIIT-hiki :D Tässä kuvassa onnistui, hahah…  Ja juuri värjätyt kulmakarvat, mä tiedän, ne on tosi karut!! ^_^

Näin hiessä en ole edes juoksulenkin jälkeen. :)

*

Mitä valmennuskokeiluprojektiin tulee, ennätin käydä vasta yhdessä Optimal Performance -tapaamisessa ennen Ahvenanmaan kesätöihin lähtöä, ja joudun tunnustamaan, että en ole kyennyt noudattamaan annettuja suosituksia. :/

Vaikka OP-valmennus on vasta aluillaan, olen jo ehtinyt tekemään monia huomioita FitFarmin tyyppisen ”paperivalmennuksen” tietyistä eduista minun kaltaiselleni valmennettavalle OP:hen verrattuna. Tai oikeastaan nuo edut liittyvät tavoitteisiin ja siihen, mitä valmennukselta hakee. Yllätyin huomioista ja samalla olen joutunut hieman pettymään itseeni. Ja toteamaan, että lopulta voi ehkä olla mielekkäintä vain hyväksyä vallitsevat olosuhteet, kuunnella kehoaan ja sitä mikä tuo itselle luontaisesti hyvää oloa – ja luovuttava joistain tavoitteista. Kirjoittelen OP-projektista ja näistä huomioista myöhemmin kesällä kun tapaan valmentajaani seuraavan kerran heinäkuun lomien jälkeen.

Kommentit (43)
 1. Vau! Olen yrittänyt löytää hyvää (ja suht nopeaa :D) treenitapaa itselleni, joka kuitenkin tuntuisi tehokkaalta. Pakko ottaa tämä kokeiluun, innostuin todella paljon. Kiitos, Sanni! :)

  1. Ole hyvä vain :) Tämä on kyllä ihan parhaita liikuntainspiraatioita mitä olen itse kokenut vuosiin, vartin mittaisen puserruksen oman olohuoneensa nurkassa saa aina mahtumaan kiireisimpäänkin päivään ja nuutuneinkin laiskotusolo muuttuu kihelmöiväksi energiaksi :)

 2. Tämä vinkki tuli hyvään aikaan! Olen lähdössä Mallorcalle ensi viikolla ja mietin juuri, miten hoidan liikuntani siellä. Kahta viikkoa ei millään viitsisi olla tekemättä mitään :D mutta kun lämpöä on 30-40 astetta, juokseminen aiheuttaa vaan järkyttävän pahan olon. Tätä voisi kokeilla mukavasti sisällä ilmastoinnin edessä ;)

  1. Kahta viikkoa ei millään viitsisi olla tekemättä mitään :D

   No sepä just :) Vaikka liikunnastakin saa (ja pitääkin välillä ^_^) pitää lomaa, niin kyllä kaksi viikkoa ilman mitään treeniä alkaa jo tuntua säännölliseen liikuntaan tottuneessa kropassa ikävältä. Mulla ainakin tulee ihan sellaiset ”vieroitusoireet” lihaksiin kun ne eivät tarpeeksi pitkään aikaan saa stimulaatiota, niissä alkaa tuntua sellaista hassua väreilyä jolla ne ilmeisesti viestittää että hei, nyt kun ei saada mitään harjoitusta niin mepä tästä aletaan veltostumaan. Kropasta katoaa pidemmillä treenitauoilla sellainen tietynlainen jännite ja tilalle tulee velttous ja koko energiataso laskee. Siksi yritän pitää matkoillakin aina kiinni kotijumpasta :)

   …ja joo, lämpimissä kohteissa lenkkeily on kyllä ihan mahdotonta, ainakin mulle… ellei lenkille pyrähdä heti aamusta kun aurinko on juuri nousemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *