Hyi, hiki!

Minulla heräsi paljon ajatuksia lukiessani parin viikon takaisen yödeodorantti-kyselyn vastauksia.

Oli hämmentävää näinkin ”vanhana” tajuta, että niin tavallinen ja arkinen asia kuin deodorantin käyttö jakaa ihmiset täysin erilaisiin käyttäjäprofiileihin. Minulle deodorantti on aina edustanut samaa kuin hammasharja – eihän sitä voi käyttää kuin yhdellä tapaa.

idKainalo

Voin ihan vilpittömästi sanoa, ettei minulle kaikkina elinvuosinani ennen tuota postausta ollut tullut mieleenkään, että on käyttäjäkunta, jolle deodorantin laitto ennen nukkumaanmenoa on itsestäänselvyys. Aivan yhtä itsestäänselvää, kuin toiselle käyttäjätyypille dödön kuuluminen päivään tai valveillaoloaikaan. Kummatkin tahot pitävät toisiaan vähän outoina.

Omaa miestäni pidin siis vähän hassuna hänen yödödöilyineen. Siitä koko keskustelu sai alkunsa.

Käytän kirjoituksessa yksinkertaistamisen vuoksi sanaa ’deodorantti’, jolla tarkoitan tässä yhteydessä sekä deodoranttia (hien hajua vähentävää tuotetta) että antiperspiranttia (hikeä estävää tuotetta).

Myönnän, että lukiessani noita lähes 200 kommenttia, hämmennyin. Enkä nyt sano, että pidän omaa käyttötapaani parempana tai ”oikeana”, sillä oikeaa tapaahan ei ole juuri missään asiassa. On omia tapoja.

Deodorantit_IMG_0897_2

Yödödöilijät perustelivat tapaansa mm. näin:

1 En ehdi/jaksa laittaa deodoranttia aamulla, helpottaa aamuja kun se on jo laitettu illalla

2 Deodorantista saa parhaan hyödyn kun sen laittaa suoraan puhdistetulle iholle, eihän se enää aamulla auta kun kainalot ovat yön aikana möhnäytyneet.

3 Jos en heti laita deodoranttia suihkun jälkeen, haisen aamulla pahalle

 Mutta eniten ajatuksia herättivät seuraavan tyypin perustelut:

4 ”Mä laitan yöksi, kun eihän sitä tiedä, jos sattuu hikoilemaan yöllä.”

5 En halua hikoilla yöllä

6 Kai sitä yölläkin hikoilee? Hyi! Pakko siis laittaa deodoranttia!

Näitä oli kommenttien joukossa useita.

.

Heitän tähän nyt kommenttia yödödöperusteluihin omalta kannaltani.

1 Ei ehdi laittaa aamulla dödöä…? Ajatus tuntuu ihan hullulta. Eikö ihminen pese aamuisin myös hampaansa, pukeutuu ja useimmiten myös meikkaa ja kenties syö aamiaisenkin? Miten tähän aikaan ei mahdu kainaloiden huuhtelu ja deodorantin rullaus…? Deodorantinhan voi antaa kuivua vaikka meikatessa tai syödessä.

2 Tottakai, on selvää että deodorantti kuuluu laittaa puhtaalle iholle. Mutta me aamukäyttäjät tietysti puhdistamme kainalot myös aamuisin. Se on yhtä selvää. :)

3 OK, tämän ehkä ymmärrän. Jos haju on niin voimakas, ettei se lähde kunnolla aamupesunkaan yhteydessä (niinkuin ainakin yhdessä kommentissa kerrottiin). Silloin kun hien haju on henkilölle ihan ongelmatasoa, niin estotoimenpiteet ovat tietenkin täysin ymmärrettäviä.

Deodorantit_IMG_0899

Mutta sitten nämä perustelut tyyppiä 4, 5 ja 6…

Siis hetkinen. Missä vaiheessa hien eritys on ihmisten mielessä muuttunut jotenkin epäluonnolliseksi asiaksi joka täytyy estää vuorokauden ympäri? Ihmisen kuuluu hikoilla! Normaali hieneritys on 0,5 – 1 litraa vuorokaudessa. Kauhistuitko? Se on täysin normaalia ja kuuluu elimistön toimintaan. Jos hikirauhasten toiminnan jotenkin saisi blokattua kokonaan, sillä olisi varmasti terveyttä vaarantavia seurauksia. Hiki osallistuu elimistön lämmönsäätelyyn ja kuljettaa mukanaan kuona-aineita.

Jokainen hikoilee öisin.

Silloin kun kyse ei ole hajuhikisyydestä (eli siitä, että hiki todellakin haisee jatkuvasti pahalta, usein perinnöllisistä syistä), näen yöhikoilun estotoimenpiteet jotenkin hyvin epäluonnollisina. Mitä se ketään haittaa, että elimistö erittää hikeä nukkuessasi? Kainalosi kenties kostuvat yöllä – entäs sitten? Miksi tämä koetaan ällöttävänä? Kuka tätä hikeä on unesi aikana havainnoimassa – tai haistelemassa?

Jäin miettimään tätä niin pitkään, että päätin lopulta kirjoittaa aiheesta postauksen.

Kulttuuriimme kuuluvat tietyt kauneuteen ja hygieniaan liittyvät käsitykset ovat lopulta ihan hulluja. Monet eivät edes kyseenalaista niitä. Olen aiemmin pohtinut kulttuurimme karvahysteriaa, ja suhtautuminen hikoiluun kuuluu saman ihmettelyn piiriin. Korostan vielä, että en nyt puhu oikeasti ongelmallisesta hajuhikisyydestä, vaan ihan normaalista hien erityksestä.

Kainalo2

Ajelen itsekin karvojani (mutta voin välillä olla pitkään ajamattakin, etenkin talvella), ja käytän useimpina päivinä deodoranttia. En hikoile voimakkaasti ja joskus deodorantti unohtuu. Ei paniikkia.

(Kuvassa KARVOJA, iik. Kainalokarvani kahden viikon kasvukauden jäljiltä.)

En ihmettele sitä, että halutaan käyttää ainetta, joka estää vaikkapa tilanteen, jossa istut tärkeässä kokouksessa märät rinkulat puserosi kainaloissa. Tai että sileä iho koetaan esteettisesti kauniimpana kuin karvainen iho.

Mutta että karvat ja hiki koetaan suorastaan luonnottoman ällöttävinä ja niiden estotoimenpiteet osana itsestäänselvää toimintaa – ja karvaisia naisia tai ilman deodoranttia eläviä kummastellaan ja jopa paheksutaan avoimesti – sitä voi vähän miettiä.

Kuinka moni teistä ei käytä deodoranttia ollenkaan?

Sivupalkissa deodoranttikysely!

Kommentit (99)
  1. mitä ihmettä oot tehny sun kainaloille jos tossa on sun kahden viikon aikana kasvattamat karvat? :o mulla ois tuossa vaiheessa jo hirveä pöheikkö kun nytkin saa olla joka päivä höyläilemässä :D ihan mielenkiinnosta vaan utelen :)
    ite laitan dödöä useammankin kerran päivässä.. teen likaista työtä josta kannan kotiini tympeän ominaistuoksun, joten rullaan dödöä kainaloon jotta se edes vähän peittyisi ja sen jälkeen marssin salille. Illalla laitan dödöä suihkun jälkeen ja aamulla ennen töihin lähtöä. Nyt rupesinki miettimään että ehkä nuista nyt vois jonku kerran karsia pois ;D

    1. mitä ihmettä oot tehny sun kainaloille jos tossa on sun kahden viikon aikana kasvattamat karvat? :o mulla ois tuossa vaiheessa jo hirveä pöheikkö kun nytkin saa olla joka päivä höyläilemässä :D ihan mielenkiinnosta vaan utelen :)

      Toisilla karvan kasvu on luonnostaan hidasta ja karva kasvaa ”heiveröisenä” ja harvana. Minä kuulun näihin. Siksi kulmakarvanikin ovat ihan onnettomat. ;) Ädilläni ei taida olla kainalokarvoja suunnilleen lainkaan…

      1. Niiin epäreilua.. :D mun karvat on niin tummia ja nopeekasvusia että oikeen itkettää!

        1. Sama täällä! Karvat kasvaa niin nopeaaa ja tummina et ihan itketä.. En viittis ikinä laittaa kuvaa mun kainalosta 2 viikon jälkeen :Dd

      2. Tää on niin epäreilua… mulla on harvat kulmakarvat mutta tuuheat kainalokarvat :D

  2. Mulla ei dödö kuivu meikatessa. Mun tarvii ihan oikeasti olla paikoillani makuulla, käsivarret ylhäällä että olis jotain toivoa. Suihkeet kuivuu kyllä nopeasti, mutta en muista syistä käytä niitä kovin mielelläni. Siksi ei ole todellakaan aikaa aamulla alkaa peseen ja dödöileen, olen sen verran aamu-uninen :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *