Karkkipäivä
Karkkipäivä

Hyi, hiki!

Minulla heräsi paljon ajatuksia lukiessani parin viikon takaisen yödeodorantti-kyselyn vastauksia.

Oli hämmentävää näinkin ”vanhana” tajuta, että niin tavallinen ja arkinen asia kuin deodorantin käyttö jakaa ihmiset täysin erilaisiin käyttäjäprofiileihin. Minulle deodorantti on aina edustanut samaa kuin hammasharja – eihän sitä voi käyttää kuin yhdellä tapaa.

idKainalo

Voin ihan vilpittömästi sanoa, ettei minulle kaikkina elinvuosinani ennen tuota postausta ollut tullut mieleenkään, että on käyttäjäkunta, jolle deodorantin laitto ennen nukkumaanmenoa on itsestäänselvyys. Aivan yhtä itsestäänselvää, kuin toiselle käyttäjätyypille dödön kuuluminen päivään tai valveillaoloaikaan. Kummatkin tahot pitävät toisiaan vähän outoina.

Omaa miestäni pidin siis vähän hassuna hänen yödödöilyineen. Siitä koko keskustelu sai alkunsa.

Käytän kirjoituksessa yksinkertaistamisen vuoksi sanaa ’deodorantti’, jolla tarkoitan tässä yhteydessä sekä deodoranttia (hien hajua vähentävää tuotetta) että antiperspiranttia (hikeä estävää tuotetta).

Myönnän, että lukiessani noita lähes 200 kommenttia, hämmennyin. Enkä nyt sano, että pidän omaa käyttötapaani parempana tai ”oikeana”, sillä oikeaa tapaahan ei ole juuri missään asiassa. On omia tapoja.

Deodorantit_IMG_0897_2

Yödödöilijät perustelivat tapaansa mm. näin:

1 En ehdi/jaksa laittaa deodoranttia aamulla, helpottaa aamuja kun se on jo laitettu illalla

2 Deodorantista saa parhaan hyödyn kun sen laittaa suoraan puhdistetulle iholle, eihän se enää aamulla auta kun kainalot ovat yön aikana möhnäytyneet.

3 Jos en heti laita deodoranttia suihkun jälkeen, haisen aamulla pahalle

 Mutta eniten ajatuksia herättivät seuraavan tyypin perustelut:

4 ”Mä laitan yöksi, kun eihän sitä tiedä, jos sattuu hikoilemaan yöllä.”

5 En halua hikoilla yöllä

6 Kai sitä yölläkin hikoilee? Hyi! Pakko siis laittaa deodoranttia!

Näitä oli kommenttien joukossa useita.

.

Heitän tähän nyt kommenttia yödödöperusteluihin omalta kannaltani.

1 Ei ehdi laittaa aamulla dödöä…? Ajatus tuntuu ihan hullulta. Eikö ihminen pese aamuisin myös hampaansa, pukeutuu ja useimmiten myös meikkaa ja kenties syö aamiaisenkin? Miten tähän aikaan ei mahdu kainaloiden huuhtelu ja deodorantin rullaus…? Deodorantinhan voi antaa kuivua vaikka meikatessa tai syödessä.

2 Tottakai, on selvää että deodorantti kuuluu laittaa puhtaalle iholle. Mutta me aamukäyttäjät tietysti puhdistamme kainalot myös aamuisin. Se on yhtä selvää. :)

3 OK, tämän ehkä ymmärrän. Jos haju on niin voimakas, ettei se lähde kunnolla aamupesunkaan yhteydessä (niinkuin ainakin yhdessä kommentissa kerrottiin). Silloin kun hien haju on henkilölle ihan ongelmatasoa, niin estotoimenpiteet ovat tietenkin täysin ymmärrettäviä.

Deodorantit_IMG_0899

Mutta sitten nämä perustelut tyyppiä 4, 5 ja 6…

Siis hetkinen. Missä vaiheessa hien eritys on ihmisten mielessä muuttunut jotenkin epäluonnolliseksi asiaksi joka täytyy estää vuorokauden ympäri? Ihmisen kuuluu hikoilla! Normaali hieneritys on 0,5 – 1 litraa vuorokaudessa. Kauhistuitko? Se on täysin normaalia ja kuuluu elimistön toimintaan. Jos hikirauhasten toiminnan jotenkin saisi blokattua kokonaan, sillä olisi varmasti terveyttä vaarantavia seurauksia. Hiki osallistuu elimistön lämmönsäätelyyn ja kuljettaa mukanaan kuona-aineita.

Jokainen hikoilee öisin.

Silloin kun kyse ei ole hajuhikisyydestä (eli siitä, että hiki todellakin haisee jatkuvasti pahalta, usein perinnöllisistä syistä), näen yöhikoilun estotoimenpiteet jotenkin hyvin epäluonnollisina. Mitä se ketään haittaa, että elimistö erittää hikeä nukkuessasi? Kainalosi kenties kostuvat yöllä – entäs sitten? Miksi tämä koetaan ällöttävänä? Kuka tätä hikeä on unesi aikana havainnoimassa – tai haistelemassa?

Jäin miettimään tätä niin pitkään, että päätin lopulta kirjoittaa aiheesta postauksen.

Kulttuuriimme kuuluvat tietyt kauneuteen ja hygieniaan liittyvät käsitykset ovat lopulta ihan hulluja. Monet eivät edes kyseenalaista niitä. Olen aiemmin pohtinut kulttuurimme karvahysteriaa, ja suhtautuminen hikoiluun kuuluu saman ihmettelyn piiriin. Korostan vielä, että en nyt puhu oikeasti ongelmallisesta hajuhikisyydestä, vaan ihan normaalista hien erityksestä.

Kainalo2

Ajelen itsekin karvojani (mutta voin välillä olla pitkään ajamattakin, etenkin talvella), ja käytän useimpina päivinä deodoranttia. En hikoile voimakkaasti ja joskus deodorantti unohtuu. Ei paniikkia.

(Kuvassa KARVOJA, iik. Kainalokarvani kahden viikon kasvukauden jäljiltä.)

En ihmettele sitä, että halutaan käyttää ainetta, joka estää vaikkapa tilanteen, jossa istut tärkeässä kokouksessa märät rinkulat puserosi kainaloissa. Tai että sileä iho koetaan esteettisesti kauniimpana kuin karvainen iho.

Mutta että karvat ja hiki koetaan suorastaan luonnottoman ällöttävinä ja niiden estotoimenpiteet osana itsestäänselvää toimintaa – ja karvaisia naisia tai ilman deodoranttia eläviä kummastellaan ja jopa paheksutaan avoimesti – sitä voi vähän miettiä.

Kuinka moni teistä ei käytä deodoranttia ollenkaan?

Sivupalkissa deodoranttikysely!

Kommentit (99)

 1. Luuli

  Itse ainaki käytän dödöä iltaisin (suihkun jälkeen) jotta se ehtii yön aikana imeytyä. Jos laitan aamuisin ja puen vaatteet niin paita on yleensä täynnä valkoisia viiruja vaikka olisikin tahraamaton dödö :D eikö muille käy näin?

 2. Sanna

  Minä käytän deodoranttia illalla suihkun jälkeen, ja aamulla uudelleen suihkun jälkeen. (Ilta dödön voisi kyllä hyvinkin jättää pois, se on vain tapa.) Minä rakastan puhtautta! Siksi käyn suihkussa ainakin kerran päivässä. Illalla on ihana pujahtaa lakanoihin puhtaana raskaan työpäivän jälkeen. Aamulla taas haluan pestä yöunet pois, ja aamulla on tukanpesu.

  Minä käytän deodoranttia muiden takia. Tietenkin olisi mukavaa olla käyttämättä, ja olisi helpompaakin/ajan säästöä olla käymättä suihkussa joka päivä. Mutta minua itseäni inhottaa jos joku haisee päänahalle/likaisille hiuksille tai hielle. Se antaa laiskan ja epäsiistin kuvan ihmisestä. Omiin hajuihin tottuu, joten minusta ihminen itse on hiukan jäävi sanomaan, haiseeko hän pesemättömänä tai deodorantittomana pahalle. Sääri- ja kainalokarvojen ajelu on ehkä turhaa, mutta se luo minulle kauniimman olon. Ne ajelen kun on tarvis, en joka päivä.

  Mutta tässäkin asiassa, jokaisella on onneksi itsemääräämisoikeus ja hyvä niin.

 3. Liina

  Käyn illalla suihkussa, pesen aamulla kainalot saippualla ja laitan dödöä. Yöllä hikoilen, mutta yöhiki ei haise millekään. Päivällä hikoilen vähän, mutta se haisee tosi pahalle, vaikea löytää dödöä, jonka teho riittää. Jos on vähänkin sänkeä kainaloissa niin hienhaju on taattu eli sheivaus 1-2 päivän välein. Välillä kainalot ärsyyntyy ja silloin laitan yöksi, viikonloppuisin päiväksikin pelkästään sinkkivoidetta (Avene Cicalfate), joka toimii myös dödönä jos ei urheilemaan lähde. Suosittelen kokeilemaan! Muutama vuosi sitten käytin pelkästään mineraalideokiveä, joka toimi tosi hyvoin, kunnes pikkuhiljaa menetti täysin tehonsa.

 4. Maria

  Käyn aamulla suihkussa ja sillon laitan dödöä. Joka toinen päivä ajan karvat veke. Kainalot kutiaa muuten ja paha haju tulee esille helpoite. Hikoilen todella runsaasti ja käytän kesällä Mm. triple dry deodoranttia vai oliko se antiperspirantti.

 5. Prunella

  Mä olen kanssa huomannut että karvaiset kainalot haisee enemmän. Niissä karvoissa kai ne hajun aiheuttavat bakteerit paremmin viihtyy? En tykkää kainalokarvojen tunteesta enkä näöstä joten depiloin ja kiireessä höylään (aina huono tulos ja kutitus).
  Dödöä laitan kun muistan, töihin jne mennessä aina, vapaapäivinä unohtuu herkästi. Enkä kyllä pese niitä kainaloita aamulla ennen dödön laittoa.

 6. mimi

  Laitan dödöä aina suihkun jälkeen, en koskaan pese erityisesti kainaloita dödöä varten. Käyn suihkussa välillä aamulla ja välillä illalla. Vastasin kyselyyn ”Käytän, aamuin illoin.” Vaikka se ei sinänsä pidä paikkaansa, on se kai lähimpänä oikeaa vastausta.

 7. Tiia

  Minullepa ei löytynyt äänestysvaihtoehtoa! :) Laitan dödöä aina suihkussa käynnin jälkeen. Jos siis käyn suihkussa illalla, laitan dödöä illalla. Jos aamulla, niin silloin. Tai vaikka päivällä. Yksikertaista! Käytän apteekin hikoilua estävää Hicorollia (huipputuote, muuten).

 8. LemonJuice

  Mä laitan mineraalikiveä iltaisin suihkun jälkeen ihan vain siitä syystä, että mielestäni dödö pitää laittaa puhtaalle iholle ja koska käyn iltaisin suihkussa, niin… :D

  Toki voisin aamullakin huuhtaista kainalot uudestaan, mutta minulla on osittain ongelmana se, että varsinkin talvella ihoni kuivaa varsin reippaasti. Suurempi ”haaste” on se, että en ole ikävuosistani huolimatta pystynyt kehittelemään tapaa, miten huuhtaisisin kainaloni siten, että vettä ei valu pitkin kylkiä – lavuaarin ympärillä ja lattialla olevista vesiroiskeista puhumattakaan.

  Siinä sitten herää pohde, että siistimmin (ei tarvitse kuivailla WC:n pöytää ja lattian roiskeita) ja nopeammin homma hoituisi, jos menisin suosista suihkun alle pesemään kainaloni, mutta minä todellakin haluan käydä illalla suihkussa päivän päätteeksi. Pelkkä ajatuskin suihkusta 2 krt päivässä saa nahkani hilseilemään.

  Ideoita hyvistä kainalon huuhtaisumetodeista otetaan vastaan! Vaihtoehtoina WC:n pöytään upotettu pienehkö lavuaari lyhyellä hanalla ilman käsisuihkua, perinteinen valkoinen lavuaari lyhyellä hanalla ilman käsisuihkua ja suihkukoppi, missä tietty on se käsisuihku. :D

 9. Jenna

  Yksi syy käyttää iltaisin on, oma vajavaisuus aamusin :D ite oon wnb. kiireinen lukiolainen ja aamulla ennen seitsämää lähteminen, kaiken tekeminen parissa kymmenessä minuutissa, ei siinä kaikkea muista. Liijan monesti oon unohtanu laittaa deudoranttia, sit on ärsyttäny koulussa :(.

  Loppupeleissä se sit jäi tavaks laittaa iltaisin. Hih.

 10. Kata

  Periaatteessa oon ihan samaa mielta, hikoilu on luonnollista. Mutta varsinkin jos oon menossa aamuvuoroon, mun on pakko laittaa jo nukkumaanmennessa dodoa, koska aamulla en yksinkertaisesti muista. :D Oon aamuisin ihan koomassa, ja kaytan jokaisen liikenevan minuutin nukkumiseen. En meikkaa, en juo kahvia, en syo aamiaista, yksinkertaisesti nousen ylos, puen paalleni ja painun ovesta ulos.

  Kainalopesukin aamuisin on hankalaa, vihaan lavuaarissa latraamista, en tykkaa pesta siina naamaakaan, kun musta tuntuu etta kastelen koko kylpparin siina samalla, joten tarvittaessa pyyhin kainalot sitten kosteuspyyhkeilla. Mikaan maailmanloppu mulle ei ole se, jos dodo unohtuu, olipa aamu tai ilta. :)

 11. Heidi

  Jos mun kainalokarvat olisivat tuota kaliiberia, niin en varmasti vaivautuisi tekemään niille mitään… Valitettavasti eivät ole ja esimerkiksi käsivarren karvatkin alkavat olla sitä luokkaa että jos olisin yhtään viitseliäämpi tai hysteerisempi, niin varmasti alkaisin poistaa niitäkin.

 12. Henne

  Hih, pakko vielä kommentoida tänne ku en ole aiemmin jaksanut :)
  Minulla on ollut hankalaa sen oikean deodorantin suhteen. Olen kokeillut todella monenlaisia luonnonkosmetiikkadödöjä vuosien aikana. Mutta minusta tuntui, että mikään niistä ei oikeasti toiminut. Käytin viime talvesta loppukesään sitten taas perus kemikaalidödöjä (tai antiperspirantteja taisivat kaikki vieläpä olla)

  Aloin kuitenkin siinä kesällä viettämään enemmän aikaa erään miespuolisen henkilön kanssa. Kun tuo mies oli luonani kylässä pidempiä aikoja, panin merkille, että hän ei käytä deodoranttia. Kysyin suoraan, että onko totta. Hän sitten vähän kierrellen ja kaarrellen sanoi, että ei käytä dödöä.
  Minä olin ihmeissäni ja kateellinen, epäreilua että mies voi olla käyttämättä deodoranttia, vaikka aina kaikkialla jostain syystä on väitetty että miehet monesti hikoilee enemmän ku naiset (itse olen sitä mieltä nykyään että tämä ei ole totta, perustuu vain mielikuviin, koska miehet saattavat tehdä enemmän kaikkea fyysistä hommaa)
  Päätin sitten kokeilla minäkin vaihtoehtoja. Kesähelteillä tiukkakainaloinen paita ja kookosöljy ei toiminut (ihan vain tiedoksi :D) Sitten päätin ottaa vessankaapin hyllyllä pölyttyneen kristallidödön käyttöön – tadaa. Sitä laitan nykyään suihkun jälkeen aina märkään kainaloon ennen kuin on iho ehtinyt kuivua. Ja en siis minäkään käy joka päivä suihkussa :D
  Olin aiemminkin kokeillut kristallikivideodoranttia, mutta jotenkin se ei aiemmin toiminut. Okei, luulen että sen ”toimimattomuus” perustui silloiseen vieläkin harvempaan peseytymistahtiini. Kai senkin teho heikkenee jos on 4 päivää käymättä suihkussa ja hieromatta kristallia kainaloon.
  Ja poikaystävä, tai siis tämän tarinan mies, ei edelleenkään käytä dödöjä. Kylppärin kaapissa on laveran for men -suihke, jota kuulemma käyttää joskus todella harvoin lähinnä juhlissa tms. erityistilanteissa. Ja mitenkä hyvälle tuo mies tuoksuukaan ja kuinka hän ei ole ollenkaan mielestäni epähygieeninen <3 Näin kaksi kainaloa löysi toisensa :D

  • Sanni

   Näin kaksi kainaloa löysi toisensa :D

   <3 ^_^

   Kai senkin teho heikkenee jos on 4 päivää käymättä suihkussa ja hieromatta kristallia kainaloon.

   Varmasti :D

   Minäkään en laita deodoranttia joka ikinen päivä, en koe sitä tarpeelliseksi jos tiedän että hengaan vain omassa seurassani kotona. Lisäksi hikeni haisee yleensä vain kun stressaan tai jännitän, hullua kyllä esim. salihiki ei haise juurikaan, ei ainakaan yhtään siltä miltä jännityshiki. Koska hajun aikaansaavat bakteerit, en ihan tajua miten tuo on mahdollista… Eihän ne bakteerit vaihdu iholla hien laadusta riippuen :P

   • Nimetön

    Tätä olen miettinyt itsekin! Miten hien haju silti vaihtelee :o Kun vertaa vaikka urheilun jälkeistä tai kesähelteiden hikeä stressaavien tilanteiden ja liiallisen kahvinjuonnin jälkeiseen hikeen, niin ero on päivän selvä! Onko stressihiki jotenkin herkempää bakteereille, jaa-a…?

    • Sanni

     Onko stressihiki jotenkin herkempää bakteereille, jaa-a…?

     Tätä minäkin mietin… Olen kyllä lukenut että hien eritys oikeasti olisi kemialliselta koostumukseltaan erilaista eri tilanteissa, mutta että miksi bakteerit saisi stressihien haisemaan pahemmalta… No, voihan se hyvinkin olla mahdollista.

     • Sara

      johtuu hormoneista tuo stressihien erilainen haju :) näin olen ainakin kuullut

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.