Karkkipäivä
Karkkipäivä

Huono meikkipohja – hyvä meikkipohja

Haa! Taas sain hyvän tilaisuuden esitellä, miten ihotyypin mukaiset tuotevalinnat vaikuttavat meikkitulokseen.

idHyvameikkipohja

Blogissa on aina hyvä olla hymyileviä kasvoja :)

Tammikuussa demonstroin sisareni ihon kautta, miten mineraalipohja voi toimia pintakuivallakin iholla. Nyt vuorossa toinen esimerkki kuivan ihon meikkipohjasta – kun toisenkin siskon iho on näköjään kuivahtanut. :p

Sisareni käyttää puuterimaista pohjaa, mutta ei mineraalia vaan tavallista meikkipuuteria (tällä hetkellä käytössä Natural Code). Sisko oli meillä juuri viikon mittaisella vierailulla, enkä tietenkään ”kosmetiikkalasieni” läpi voinut olla huomioimatta hänen ihonsa kuivunutta tilaa. Totesin, että nyt voisi olla paikallaan vaihtaa meikkipohjaa kosteuttavampaan.

Huonomeikkipohja_tuotteet

Yksi aamu sisareni kokeili Ella Bachén Tomaattivoidetta, josta juuri kirjoittelin.

Hänen ilmestyessään kylppäristä melkein parkaisin. Aikkkamala miten hirveän näköinen meikkipohja! Meikkipuuteri oli levittynyt päälle niin kökköisesti että komensin siskon heti takaisin kylppäriin naaman pesulle. Pinnasta näki, ettei voide ensinnäkään ollut imeytynyt optimaalisesti ja meikkipuuteri oli karahtanut kiinni kuivimpiin kohtiin.

Ei puuterimeikki muinakaan aamuina mitenkään huippuhehkeältä näyttänyt, mutta siskon normaalisti käyttämä päivävoide (Vichy Idealia kuivalle iholle) kuitenkin tasapainotti pintakuivuutta niin hyvin, että puuteri toimi päällä edes joten kuten. Ellan Tomaattiklassikko ei selvästikään kommunikoinut siskoni ihon kanssa.

Huonomeikkipohja_hyvameikkipohja2

Väärät tuotteet    –   oikeat tuotteet

Nyt tehtäisiin uusi meikki!

Olisin mielelläni kokeillut siskon iholle ihanan kosteuttavaa Guinotin Youth Time -meikkivoidetta, mutta sen sävy ei sopinut. Sen sijaan nappasin Make Up For Everiltä saamani Face & Body -meikkivoiteen sävyssä 20 Ivory, jonka ohut, vesimäinen koostumus on aivan erilainen kuin täyteläisen voidemaisen Youth Timen, mutta se kuitenkin kosteuttaa. Face & Body -meikkivoiteesta 80% on vettä ja se sopii iholle joka on sekä rasvoittuva että pintakuiva. Eli nimenomaan sisareni iho tällä hetkellä.

Hyvameikkipohja_tuotteet

Tällä kombolla ihosta tuli aivan eri näköinen.

Huonomeikkipohja_hyvameikkipohja

Yllä Tomaattivoide + Natural Code -meikkipuuteri, alla Idealia + MUFE Face & Body -meikkivoide.

.

Tällä demonstraatiolla en halua sanoa, että Ellan Tomaattivoide ja Natural Coden meikkipuuteri olisivat huonoja tuotteita ja Vichyn päivävoide ja MUFEn meikkivoide taas hyviä, en suinkaan. Tarkoituksena on osoittaa, kuinka tuotevalinnat tässä tapauksessa vaikuttivat lopputulokseen. :) Ellankin voide on täyteläistä ja sen pitäisi ehdottomasti sopia myös kuivalle – tai ainakin pintakuivalle iholle – mutta tässä tapauksessa sen tehot eivät riittäneet.

Bottom line:

* Jos meikkipohja rullaa / kökkööntyy / murustuu, kokeile vaihtaa päivävoidetta. Vaikka kosteusvoide tuntuisi ihollesi sopivalta, kaikki voiteet eivät toimi optimaalisesti yhdessä käyttämäsi meikkipohjan kanssa.

* Meikkipuuteri ei ole ihanteellinen meikkipohja kuivalle tai pintakuivalle iholle. Vaihda nestemäiseen, tai kokeile totuttaa ihosi puhtaaseen mineraalipohjaan.

Kommentit (53)

 1. Riikka

  Kiitos vinkeistä, täytyykin hetimiten kokeilla tuota Laveraa! Tutkailin netistä sitä ja hyvältä vaikutti. Myös apteekista sain tänään kaikkein vähiten ärsyttäviä ainesosia sisältävistä tuotteista näytteitä. Taidanpa kokeilla jotain eri merkkiä tuota mineraalimeikkiä, josko niillä olisi parempi kestävyys ihollani. Toistaiseksi on kokemusta vain kahdesta. Kiitos, olet tosi ystävällinen kun jaksat vastailla!

 2. Kati

  Olen lukenut blogiasi vasta vähän aikaa ja wau miten mahtava blogi sinulla! Annat valtavasti hyödyllistä tietoa kosmetiikasta ja ihonhoitotuotteista! Koska selvästi olet rautainen ammattilainen haluaisin kysyä muutamista asioista: Olen nuori henkilö ja minulla on punoittava(lievää couperosaa) pintakuiva sekaiho (t-alue rasvoittuu!). En tiedä juurikaan mitään siitä kuinka ihoani tulisi hoitaa ja olenkin päätynyt vain iltaisin pesemään naamani lumenen herkälle iholle tarkoitetulla puhdistusemulsiolla ja rasvaamaan naamani ”ah-niin-ihanalla” erisanilla. Aamuisin en tee kasvoilleni juuri mitään ennen meikkaamista. Kysymykseni kuuluukin että minkä tyyppisiä ihonhoitotuotteita minun kannattaisi käyttää, jotta ihoni voisi paremmin? Olisiko sinulla antaa jonkinlaisia tuote-esimerkkejä? Pidän paljon luonnonkosmetiikasta, mutta en ole uskaltanut vielä mitään ostaa ettei opiskelijabudjettini kaatuisi turhaan..:)

  • Sanni

   Hei Kati! :)

   Esitän sinulle heti alkuun vastakysymyksen: koetko, että ihosi voisi voida paremmin? Toisin sanoen, onko sen kunnossa jotain, mihin et arvele nykyisen hoitorutiinisi riittävän/auttavan? Perusihonhoidon kulmakivet ovat puhdistus ja kosteutus, ja nehän sinulla on kunnossa. :) Sillä ei juurikaan ole hurjan suurta merkitystä, millä nimenomaisilla tuotteilla ihonsa puhdistaa ja kosteuttaa, niin kauan kuin iho tuntuu hyvältä, ts. ei oireile kutinalla, näpyillä, kireydellä, kuivuudella, tavanomaista runsaammalla talinerityksellä jne. Ihotyypistään ei pääse eroon, eli jos iho on esimerkiksi rasvoittuva, ei rasvoittuvuutta voi ihonhoidolla kokonaan poistaa, ainoastaan hieman hillitä tai vähentää sen ulkoista näkyvyyttä kosmeettisin keinoin. Samoin kuivaa ihotyyppiä ei voi muuttaa ”ei-kuivaksi”, kuivuutta voi vain lievittää niin että iho tuntuu mukavalta.

   Sinulla on sekaiho. Tuntuuko iho epämukavalta? Onko se aamuisin herättyäsi kiiltävä tai kiristeleekö sitä iltaisin suoritettuasi puhdistuksen ja kosteutuksen? Jos vastasit kumpaankin kieltävästi, en näe että sinun tarvitsisi tehdä hoitorutiiniisi mitään muutoksia. Useimmat suorittavat myös aamuisin kasvojen puhdistuksen ja kosteutuksen, mutta itse en näe että se on millään lailla välttämätöntä jos iho tuntuu ja näyttää aamulla hyvältä ja meikki levittyy päälle ongelmitta. Ihoa ei tarvitse ”ylihoitaa”, se kertoo kyllä mitä se kaipaa. Jos iho on hikinen tai kiiltävä, se kannattaa puhdistaa vähintään kasvoveteen kostutetulla vanulapulla. Ja sen päälle sitten kosteusvoide (kasvojen pyyhintä vedellä ”rikkoo” aina ihon hydrolipidikalvoa jolloin kosteus on hyvä palauttaa voiteella).

   Jos ihoasi kiristelee illalla Erisanin laiton jälkeen, voiteen koostumus on liian ohut ja tarvitset täyteläisemmän voiteen. Erisanillakin on eri koostumuksia (Kosteuttava on ohuempi, Ravitseva täyteläisempi). Jos siis olet tykännyt Erisanista, ei ole mitään syytä miksi täytyisi vaihtaa. :) Kaikki voiteet toimivat samalla perusperiaatteella; ne sitovat ihoon vettä, tuovat ihoon lipidejä eli rasvoja (poislukien öljyttömät voiteet) ja estävät kosteutta haihtumasta. Ainesosat, joilla tämä tapahtuu, vaihtelevat osittain tuotteesta toiseen, ja jos iho oireilee se voi olla merkki herkistymisestä jollekin ainesosalle, ja tällöin on syytä kokeilla vaihtaa toiseen tuotteeseen. Muita syitä ovat tietysti vaihtelun halu ja/tai ideologiset syyt. :)

   Mikäli olet kiinnostunut luonnonkosmetiikkaan vaihtamisesta, heitän ihotyypillesi sopivana voidetärppinä Dr. Hauschkan Melissa-voiteen. Punoittavaa, herkkää ihoa on hyvä aina hoitaa herkälle iholle kehitetyillä tuotteilla, niissä mahdolliset ärsyttävät ainesosat on pidetty minimissä. Puhdistustuotteeksi Hauschkalta sopii Puhdistusemulsio.

   Toinen ihotyypillesi sopiva tuotekombo voisi olla Laveran Neutral-linjasta (hajusteeton, tarkoitettu herkälle, allergiselle iholle). Neutral-voiteen Fluid-versio sopii sekaiholle ja puhdistukseen hellävarainen Neutral-vaahto. Myös Laveran Mint Fluid voisi sopia kosteutukseen, se hillitsee ihon kiiltoa.

   • Nimetön

    Voi että, kiitos todella paljon!:) Taitaakin olla, että ihan perus Erisan on minulle tarvittavan hyvä!:)
    Haluaisin vaivata sinua vielä muutaman kysymyksen verran! Käytän meikkivoiteenani Lumenen cc-voidetta ja sen päälle lisään hieman sarjaan kuuluvaa puuteria. Huomaan usein päivänmittaan, että ihoni näyttää laikukkaalta ja kiiltelevältä. Onkohan cc-voide väärä valinta minulle? Haluan ehdottomasti, että lopputulos olisi luonnollisen näköinen, mutta kasvoni näyttävät loppupäivästa kaikelle muulle:( Voisiko esim. Lily Lolon mineraalipohja olla parempi? Ainakin sinun postauksiesi perusteella se kuullostaa hyvin lupaavalle!:)

 3. Karoliina

  Hei! Kysymys meikeistä, kun itselläni on tosi rasvoittuva iho, ei edes talvella tartte rasvata kun se on muutenkin jo niin rasvainen.
  Millainen meikkivoide ja puuteri näyttäisi hyvältä ja pysyisi mun iholla? Tiedän ettet siis voi tietää, mutta mitä ehdottaisit että lähtisin kokeilemaan?

  • Sanni

   Moi!

   Ehdottomasti suosittelen ihon kiiltoa hillitsevää primeria, se on rasvoittuvan ihon meikkipohjan a ja o. Meikkivoiteeksi kannattaa valita sellainen, jonka nimessä on sana ”kestävä” tai ”kesto”, ne ovat vähemmän kosteuttavia kuin muut meikkivoidetyypit ja kiinnittyvät paremmin rasvoittuvalle iholle. Selektiivisiltä merkeiltä löytyy sitten jo ihan erikseen rasvoittuvalle ihotyypille kehitettyjä meikkivoiteita joissa tuo kesto on optimoitu. Myös joillain markettimeikkisarjoilla on erikseen rasvoittuvan ihon meikkivoide, kuten Lumenella. Yleisesti ottaen halvemmilla merkeillä on vähemmän erilaisia meikkivoiteita eri ihotyypeille kuin selektiivisillä.

   Se, minkä merkin meikkivoide sitten sopii, on kokeilukysymys. Valitettavasti en osaa vinkata jotain tiettyä, koska on täysin yksilöllistä mikä toimii kenenkin iholla. Voin kuitenkin heittää litanian eri merkkien kestomeikkivoiteita. Edulliset: Lumene Matt Control, Max Factor Lasting Peformance, Maybelline SuperStay, Rimmel Lasting Finish. Selektiiviset: Estee Lauder Double Wear (rasvoittuvaihoinen työkaverini vannoi etenkin kevyemmän Double Wear Lightin nimeen), Clarins Ever Matte (tai Everlasting peittävämpään tulokseen), Clinique Stay Matte tai Pore-Refining, jos haluaa myös huokosia tasoittavan vaikutuksen.

   Puutereista sopivat kaikki mattaiset laadut.

   • Karoliina

    Iso kiitos! Kannattaako mun käyttää sellaista silmänympärysvoidetta jossa on valoaheijastavia pigmenttejä, kun käytän meikkivoidetta ja puuteria? Auttaako se niin paljon tummiin silmänalusiin että sitäkin kannattaisi käyttää?
    Entäs kaikki nämä meikinpohjustusvoiteet ym, kannattaako niitä laittaa tosi rasvoittuvalle iholle?

    • Sanni

     Moi!

     Valoaheijastavia pigmenttejä sisältävä silmänympärysvoide auttaa vain ihan aavistuksen häivyttämään silmienalustummuutta verrattuna peiteaineeseen, eli jos käyttää peiteainetta (tai silmien alla meikkivoidetta), ei tuon tyyppisen sy-voiteen käytöllä ole juuri merkitystä. Valoaheijastavat pigmentit jäävät myös meikki- tai peitevoiteen alle, joten niiden valaiseva ominaisuus ”tekeytyy tyhjäksi” kun päälle laittaa meikkituotteen.

     Meikinpohjustusvoiteesta, vastauksessani ihan alussa jo kirjoitinkin, ”Ehdottomasti suosittelen ihon kiiltoa hillitsevää primeria, se on rasvoittuvan ihon meikkipohjan a ja o.” ;) Primer on yhtä kuin meikinpohjustusvoide. Ne ovat onnen omiaan nimenomaan rasvoittuvalla iholla, sillä suurin osa niistä lisää ihon mattaisuutta (käytännössä kaikki muut paitsi ne joissa lukee ”kosteuttava”, ja niitä on todella vähän). Tässä linkki Lumenen primeriin, muillakin merkeillä on mutta tämä on yksi helppoja valintoja kun löytyy melkeinpä joka kaupasta. :)

   • Karoliina

    Niin ja sitä piti vielä kysyä tuosta puuterista, sopiiko Laveran irtopuuteri rasvaiselle iholle?

    • Sanni

     Kaikki puuterit imevät iholta talia ja kosteutta, eli siinä mielessä ihan jokainen ’puuteri’ -niminen tuote sopii rasvoittuvalle iholle. Toiset sitten sisältävät hohtavia partikkeleita, jotka eivät sinällään vaikuta puuterin talinimevyyteen, mutta rasvoittuvaihoinen ei yleensä halua enää lisätä kasvoilleen mitään extrahohteita. Siksi suosittelin mattapuuteria. :) Laveran irtopuuterissa on hohtavia/kimaltavia partikkeleita, eli se ei ehkä ole se paras mahdollinen puuteri jos haluaa täysin matan ihon. Laveran omilla sivuilla lukee että ”tekee ihosta mattapintaisen”, mutta käytännön kokemuksesta tiedän, että se kuitenkin sisältää kimallepartikkeleita.

     • Karoliina

      Enpä hoksannut tuota primeria :D mut nyt on hyvä lähteä kokeilemaan eri tuotteita, kiitos kiitos!

      • Sanni

       Ollos hyvä :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.